Prąd przemienny

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
Awatar użytkownika
Undre
Użytkownik
Użytkownik

Prąd przemienny

Post autor: Undre »

liu pisze:Na fizyce "druty" niekoniecznie bedziesz mial, borykaja sie z nimi najbardziej elektronicy, informatycy i elektrotechnicy wszelkiego rodzaju. Niektorzy nawet uwazaja, ze to najgorszy przedmiot jaki moze byc na studiach:D
Coś w tym jest, nie jest to może kwestia tego, że elektrotechnika jest masakrycznym przedmiotem ale po prostu totalnie nie trafia w moje zainteresowania.

Podsumowując nieco temat ( mam nadzieję że nikt mi tego za złe mieć nie będzie )

W_ZYGMUNT dobrze podsumował przyczynę nie wydzielania się ciepła na elementach indukcyjności i pojemności, przy czym jest tu taka niejasność, że jak sam napisał domyśla się iż chodzi o elementy idealne -> widać że głupio zadanie sformułowano
lepton pisze:I jeśli przy takim zadanku to przyjmiemy, to zaczyna mi to zadanko pachnąć idealnym rezonansem napięciowym LC oczywiście bez użycia generatora...
Nie zauważyłem informacji o rodzaju połączenia więc nie wiem dlaczego wnioskujesz że akurat będzie rezonans napięć

Co do wywodu o pasożytniczych cudach - de facto należy wiedzieć że jak mamy instalację domową to wszystko pięknie opiera się na wiedzy z liceum ( chodzi mi o zachowanie rezystywności, indukcyjności czy pojemności ) ... jednak przy np sieciach wysokiego napięcia ( gdzie parametry przybierają olbrzymie wymiary ) dochodzi troche zjawisk, których na razie jeszcze nie poznałem więc nie będę mówił za dużo o tym o czym na razie zbyt wiele pojęcia jeszcze nie mam, ale w razie gdyby ktoś był tym zainteresowany moge polecić literaturę

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lepton
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Prąd przemienny

Post autor: lepton »

Undre pisze:
lepton pisze:I jeśli przy takim zadanku to przyjmiemy, to zaczyna mi to zadanko pachnąć idealnym rezonansem napięciowym LC oczywiście bez użycia generatora...
Nie zauważyłem informacji o rodzaju połączenia więc nie wiem dlaczego wnioskujesz że akurat będzie rezonans napięć
Czy musisz mieć napisane, czarna na białym, że chodzi o połączenie szeregowe? Autor zadania napisał, że występuje tam cewka (jedna -> nie cewki) oraz kondesator (jeden -> nie kondesatory), a jeszcze do tego napisałem "jeśli ... przyjmiemy ..." więc tym bardziej jest to tylko takie przypuszczenie czysto teoretyczne, ponieważ często się przyjmuję że w układach LC bez rezystancji rezonans napięciowy T = 2*pi*sgrt(LC) gdzie Zawada jest równa 0.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Undre
Użytkownik
Użytkownik

Prąd przemienny

Post autor: Undre »

NO i masz nie czyta a komentuje - twój post wcześniejszy jest szóstym od góry w pierwszych sześciu postach nikt ani ty ani reszta nie użyliście słowa " szeregowe połączenie " - powiedz mi zatem czemu ty przyjmujesz czarno na białym taki model nie wspominając o tym że właśnie szeregowe połączenie rozważasz a mnie krytykujesz za podkreślenie faktu że o tym wzmianki nie było ?? przecież rezonans prądów chyba też istnieje nie ??
michal501
Użytkownik
Użytkownik

Prąd przemienny

Post autor: michal501 »

co to jest rezonans napiec?? POMOCY!!!!!!!!!!!
ODPOWIEDZ