Coś w tym jest, nie jest to może kwestia tego, że elektrotechnika jest masakrycznym przedmiotem ale po prostu totalnie nie trafia w moje zainteresowania.liu pisze:Na fizyce "druty" niekoniecznie bedziesz mial, borykaja sie z nimi najbardziej elektronicy, informatycy i elektrotechnicy wszelkiego rodzaju. Niektorzy nawet uwazaja, ze to najgorszy przedmiot jaki moze byc na studiach:D
Podsumowując nieco temat ( mam nadzieję że nikt mi tego za złe mieć nie będzie )
W_ZYGMUNT dobrze podsumował przyczynę nie wydzielania się ciepła na elementach indukcyjności i pojemności, przy czym jest tu taka niejasność, że jak sam napisał domyśla się iż chodzi o elementy idealne -> widać że głupio zadanie sformułowano
Nie zauważyłem informacji o rodzaju połączenia więc nie wiem dlaczego wnioskujesz że akurat będzie rezonans napięćlepton pisze:I jeśli przy takim zadanku to przyjmiemy, to zaczyna mi to zadanko pachnąć idealnym rezonansem napięciowym LC oczywiście bez użycia generatora...
Co do wywodu o pasożytniczych cudach - de facto należy wiedzieć że jak mamy instalację domową to wszystko pięknie opiera się na wiedzy z liceum ( chodzi mi o zachowanie rezystywności, indukcyjności czy pojemności ) ... jednak przy np sieciach wysokiego napięcia ( gdzie parametry przybierają olbrzymie wymiary ) dochodzi troche zjawisk, których na razie jeszcze nie poznałem więc nie będę mówił za dużo o tym o czym na razie zbyt wiele pojęcia jeszcze nie mam, ale w razie gdyby ktoś był tym zainteresowany moge polecić literaturę
Pozdrawiam