Udowodnij dla dowolnych zbiorów
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Dokładnie, funkcja \(\displaystyle{ f}\) nie musi być odwracalna.
Istotnie, będą jakieś złożenia, ale dlatego warto wykorzystać wskazówkę Dasio11. Pod warunkiem, że ją rozumiesz (oraz rozumiesz moje do niej zastrzeżenie).
JK
Istotnie, będą jakieś złożenia, ale dlatego warto wykorzystać wskazówkę Dasio11. Pod warunkiem, że ją rozumiesz (oraz rozumiesz moje do niej zastrzeżenie).
JK
-
max123321
- Użytkownik

- Podziękował: 1122 razy
Znaczy szczerze to wolałbym od początku do końca robić to na iniekcjach..., ale jak nie no to dobra spróbujmy inaczej,najwyżej później się do tego wróci.
Znaczy wiem, że jeśli istnieje iniekcja \(\displaystyle{ A \rightarrow B}\) to istnieje suriekcja\(\displaystyle{ B \rightarrow A}\). To jest intuicyjnie oczywiste bo \(\displaystyle{ B}\) ma ogółem więcej elementów niż \(\displaystyle{ A}\) z istnienia iniekcji, a zatem można podzbiór \(\displaystyle{ B}\) równoliczny z \(\displaystyle{ A}\) potraktować funkcją różnowartościową \(\displaystyle{ B \rightarrow A}\), a pozostałym elementom z \(\displaystyle{ B}\) przyporządkować jakkolwiek elementy z \(\displaystyle{ A}\). I w ten sposób otrzymamy funkcję na \(\displaystyle{ A}\).
A no faktycznie jeśli \(\displaystyle{ A}\) jest puste to sprawa się komplikuje, bo wtedy ta funkcja tak jakby nie będzie miała wartości. No dobra, ale na razie porzućmy ten przypadek.
W takim razie mamy funkcję \(\displaystyle{ f:C \rightarrow A}\). I teraz nie wiem. Trzeba by podziałać jakąś funkcją, żeby dostać \(\displaystyle{ B}\), ale nic nie wiemy, co zachodzi między zbiorami \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\)... hmm??
Znaczy wiem, że jeśli istnieje iniekcja \(\displaystyle{ A \rightarrow B}\) to istnieje suriekcja\(\displaystyle{ B \rightarrow A}\). To jest intuicyjnie oczywiste bo \(\displaystyle{ B}\) ma ogółem więcej elementów niż \(\displaystyle{ A}\) z istnienia iniekcji, a zatem można podzbiór \(\displaystyle{ B}\) równoliczny z \(\displaystyle{ A}\) potraktować funkcją różnowartościową \(\displaystyle{ B \rightarrow A}\), a pozostałym elementom z \(\displaystyle{ B}\) przyporządkować jakkolwiek elementy z \(\displaystyle{ A}\). I w ten sposób otrzymamy funkcję na \(\displaystyle{ A}\).
A no faktycznie jeśli \(\displaystyle{ A}\) jest puste to sprawa się komplikuje, bo wtedy ta funkcja tak jakby nie będzie miała wartości. No dobra, ale na razie porzućmy ten przypadek.
W takim razie mamy funkcję \(\displaystyle{ f:C \rightarrow A}\). I teraz nie wiem. Trzeba by podziałać jakąś funkcją, żeby dostać \(\displaystyle{ B}\), ale nic nie wiemy, co zachodzi między zbiorami \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\)... hmm??
Ostatnio zmieniony 13 gru 2016, o 23:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: na razie.
Powód: Poprawa wiadomości: na razie.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Jak wolisz, to rób...max123321 pisze:Znaczy szczerze to wolałbym od początku do końca robić to na iniekcjach...
A nie miałeś tego na wykładzie? To dość podstawowy fakt.max123321 pisze:Znaczy wiem, że jeśli istnieje iniekcja \(\displaystyle{ A \rightarrow B}\) to istnieje suriekcja\(\displaystyle{ B \rightarrow A}\). To jest intuicyjnie oczywiste bo \(\displaystyle{ B}\) ma ogółem więcej elementów niż \(\displaystyle{ A}\) z istnienia iniekcji, a zatem można podzbiór \(\displaystyle{ B}\) równoliczny z \(\displaystyle{ A}\) potraktować funkcją różnowartościową \(\displaystyle{ B \rightarrow A}\), a pozostałym elementom z \(\displaystyle{ B}\) przyporządkować jakkolwiek elementy z \(\displaystyle{ A}\). I w ten sposób otrzymamy funkcję na \(\displaystyle{ A}\).
Wtedy nie będzie "tej funkcji". Nie istnieje funkcja ze zbioru niepustego w zbiór pusty.max123321 pisze:A no faktycznie jeśli \(\displaystyle{ A}\) jest puste to sprawa się komplikuje, bo wtedy ta funkcja tak jakby nie będzie miała wartości.
Chyba zapomniałeś, co masz zrobić. Przypomnę Ci:max123321 pisze:W takim razie mamy funkcję \(\displaystyle{ f:C \rightarrow A}\). I teraz nie wiem. Trzeba by podziałać jakąś funkcją, żeby dostać \(\displaystyle{ B}\), ale nic nie wiemy, co zachodzi między zbiorami \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\)... hmm??
- Masz surjekcję \(\displaystyle{ f:C \rightarrow A}\) i injekcję \(\displaystyle{ g:B \rightarrow D}\).
- Chcesz pokazać, że istnieje iniekcja: \(\displaystyle{ h:B^A \rightarrow D^C}\).
Wobec tego ustalasz \(\displaystyle{ \varphi:A\to B}\) i definiujesz \(\displaystyle{ h(\varphi):C\to D}\).
JK
-
max123321
- Użytkownik

Nie no pamiętam, co mam zrobić, ale myślałem, że muszę coś wiedzieć o funkcji \(\displaystyle{ A\to B}\).
Aha to trzeba wziąć funkcję \(\displaystyle{ g\circ\varphi\circ f}\). Zgadza się? No dobra, ale ta funkcja ma być iniekcją, a czy jest? Skąd mam to wiedzieć?
Aha to trzeba wziąć funkcję \(\displaystyle{ g\circ\varphi\circ f}\). Zgadza się? No dobra, ale ta funkcja ma być iniekcją, a czy jest? Skąd mam to wiedzieć?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Tak.max123321 pisze:Aha to trzeba wziąć funkcję \(\displaystyle{ g\circ\varphi\circ f}\). Zgadza się?
Masz to dowieść. I to nie "ta" funkcja ma być injekcją, tylko \(\displaystyle{ h}\).max123321 pisze:No dobra, ale ta funkcja ma być iniekcją, a czy jest? Skąd mam to wiedzieć?
JK
-
Jan Kraszewski
- Administrator

-
max123321
- Użytkownik

No dobra to bierzemy \(\displaystyle{ \varphi_1 \neq \varphi_2}\) i wtedy mamy:
\(\displaystyle{ h(\varphi_1)(c)=g\left( \varphi_1(f(c))\right)}\) i \(\displaystyle{ h(\varphi_2)(c)=g\left( \varphi_2(f(c))\right)}\). Zatem istnieje takie \(\displaystyle{ c}\), że \(\displaystyle{ \varphi_1(f(c)) \neq \varphi_2(f(c))}\), bo \(\displaystyle{ f}\) jest suriekcją zatem możemy dostać z niej każdy element z \(\displaystyle{ A}\) zatem skoro \(\displaystyle{ g}\) jest różnowartościowa to także \(\displaystyle{ g\left( \varphi_1(f(c))\right) \neq g\left( \varphi_2(f(c))\right)}\), więc \(\displaystyle{ h}\) jest różnowartośćiowa.
Zgadza się?
\(\displaystyle{ h(\varphi_1)(c)=g\left( \varphi_1(f(c))\right)}\) i \(\displaystyle{ h(\varphi_2)(c)=g\left( \varphi_2(f(c))\right)}\). Zatem istnieje takie \(\displaystyle{ c}\), że \(\displaystyle{ \varphi_1(f(c)) \neq \varphi_2(f(c))}\), bo \(\displaystyle{ f}\) jest suriekcją zatem możemy dostać z niej każdy element z \(\displaystyle{ A}\) zatem skoro \(\displaystyle{ g}\) jest różnowartościowa to także \(\displaystyle{ g\left( \varphi_1(f(c))\right) \neq g\left( \varphi_2(f(c))\right)}\), więc \(\displaystyle{ h}\) jest różnowartośćiowa.
Zgadza się?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

-
Jan Kraszewski
- Administrator

Robisz skróty myślowe. Co to znaczy, że \(\displaystyle{ \varphi_1 \neq \varphi_2}\) ?
JK
JK
-
Jan Kraszewski
- Administrator

O matko... Mówiłem Ci kiedyś, że funkcja to nie jest zbiór par, tylko przekształcenie. Ten zbiór par to tylko formalizacja. Pomijając to, że sformułowanie "w zbiorze tych funkcji" brzmi mocno podejrzanie.
Nie mógłbyś tak normalnie napisać co to znaczy, że dwie funkcje są różne?
JK
Nie mógłbyś tak normalnie napisać co to znaczy, że dwie funkcje są różne?
JK
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Że istnieje argument, na którym się różnią. Przecież z tego właśnie korzystasz.
JK
PS. Obie twoje powyższe propozycje są niepoprawne.
JK
PS. Obie twoje powyższe propozycje są niepoprawne.