Pojęcia z życia codziennego
- Santiago A
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
Oczywiście, że zdarzają się również takie pojęcia, parz: kobrzeg, holomorf, homologia, komutant (nie jest to pojęcie dualne do mutanta) i niektóre topologiczne określenia (nieprzywiedlność, metryzowalność, uzwarcenie, może nigdziegęsty?).
-
Dualny91
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Co do postu wyżej, to pozwolę sobie się nie zgodzić. Brzeg wiadomo skąd pochodzi. A przedrostek 'ko' jest pewnym dodatkiem informującym, że jest to właśnie coś na kształt pojęcia dualnego. Podobnie: koprzeliczalny, kofunkcja, kowektor, czy z ang. comeager. Holomorficzność, czy homologia to kalki z innych języków, w których zostały stworzone. Np. morphe po grecku oznacza przekształcenie, holos - całość, więc słowotwórstwo nakazuje stworzyć słowo, którego polskie tłumaczenie mogłoby brzmieć - holomorfizm. Metryzowalność, uzwarcenie - wariacje nt słów metryka czy zwartość, które funkcjonują w języku codziennym. Nigdziegęsty, czy też nigdzie gęsty to sklejenie (bądź nie) dwóch prostych słów, które akurat w języku matematycznym oddają pewien sens.
Generalnie język ma oddawać istotę rzeczy, więc skoro język już mamy, a matematykę tworzymy, to wiadomym jest, że działamy na podstawie znanych słów, ew. dodając przedrostki, sufiksy czy słowa te łącząc. Natomiast gdy język polski nie ma dobrego odpowiednika, 'spolszczamy' słowo z języka nauki (francuski, później angielski). Wystarczy więc otworzyć dowolną książkę z matematyki wyższej i przeglądać definicje.
Śmieszne komuś mogą wydawać się:
rozmaitość,
lokalna trywializacja,
bukiet,
naszyjnik,
rodzina zdegenerowana,
włożenie (Twierdzenie: Złożenie włożeń jest włożeniem.),
grupa wolna,
gładki atlas,
nakrycie,
podniesienie.
Generalnie język ma oddawać istotę rzeczy, więc skoro język już mamy, a matematykę tworzymy, to wiadomym jest, że działamy na podstawie znanych słów, ew. dodając przedrostki, sufiksy czy słowa te łącząc. Natomiast gdy język polski nie ma dobrego odpowiednika, 'spolszczamy' słowo z języka nauki (francuski, później angielski). Wystarczy więc otworzyć dowolną książkę z matematyki wyższej i przeglądać definicje.
Śmieszne komuś mogą wydawać się:
rozmaitość,
lokalna trywializacja,
bukiet,
naszyjnik,
rodzina zdegenerowana,
włożenie (Twierdzenie: Złożenie włożeń jest włożeniem.),
grupa wolna,
gładki atlas,
nakrycie,
podniesienie.
- Santiago A
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
Proponuję w takim razie przymiotniki: idempotentny i nilpotentny, użyte po raz pierwszy przez B. Peirce'a w 1870 roku. Do dzisiaj nie istnieją one poza matematyką, o czym łatwo można się przekonać przez stosowne zapytanie, na przykład .
Kod: Zaznacz cały
https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=nilpotent++-matrix+-ideal+-algebra+-mathematics
Ostatnio zmieniony 13 lip 2016, o 12:31 przez Santiago A, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Dualny91
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Santiago A pisze:Proponuję w takim razie przymiotniki: idempotentny i nilpotentny, użyte po raz pierwszy przez B. Peirce'a w 1870 roku.
Dualny91 pisze: Natomiast gdy język polski nie ma dobrego odpowiednika, 'spolszczamy' słowo z języka nauki (francuski, później angielski).
-
szw1710
Eksces - pojęcie statystyczne. W rozkładzie normalnym eksces jest zerowy. Mówię więc studentom: jeśli jest normalnie, to nie ma ekscesów.
-
fluothunder
- Użytkownik

- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Podziękował: 3436 razy
-
szw1710
Oryginał i obraz (to pojęcia związane z transformatą Laplace'a). Mamy oryginał, transformujemy, powstaje obraz. Mamy obraz, wyznaczamy transformatę odwrotną, jest oryginał. W życiu oczywiście na podstawie oryginału można namalować obraz. Operacja w drugą stronę też miewała w historii miejsce. Np. w postaci ślubów per procura. Przyszły małżonek oglądał tylko obraz nie widząc oryginału. Czy odpowiadał on rzeczywistości? Nie zawsze.
-
Toliman
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
funkcja
cyfra (często mylona z liczbą),
minuta, sekunda (raczej nie łączone z miarą kąta), może nawet sam kąt (co prawda znaczenie zbliżone do powszechnego, ale o kątach półpełnych zwykle się nie myśli),
rozkład (np. Gaussa)
linie dowolnej grubości
cyfra (często mylona z liczbą),
minuta, sekunda (raczej nie łączone z miarą kąta), może nawet sam kąt (co prawda znaczenie zbliżone do powszechnego, ale o kątach półpełnych zwykle się nie myśli),
rozkład (np. Gaussa)
linie dowolnej grubości
-
szw1710
Proszę poruszać się zwartą grupą - mówi przewodnik.
Proszę podzielić się na podgrupy.
Będąc jeszcze młodym wykładowcą zaanonsowałem temat: Twierdzenia o działaniach na granicach. Studenci w śmiech. Ja zrozumiałem czemu dopiero po dłuższej chwili.
Proszę podzielić się na podgrupy.
Będąc jeszcze młodym wykładowcą zaanonsowałem temat: Twierdzenia o działaniach na granicach. Studenci w śmiech. Ja zrozumiałem czemu dopiero po dłuższej chwili.
-
Kaf
- Użytkownik

Nie spotkałem jeszcze żadnego przewodnika, który by użył słowa "podgrupy", chociaż przy pierwszym przeczytaniu tego zdania nic mi nie podpadło w nim, chyba już źle ze mną. Cóż, przynajmniej widać efekty z czytania książek Kostrikinaszw1710 pisze:Proszę podzielić się na podgrupy.
Żeby coś wnieść do wątku:
Reprezentant (klasy abstrakcji)
Reprezentacja (liniowa grupy)
-
szw1710
Może z przewodnikiem i podgrupami nieco przesadziłem ale na pewno w konspektach lekcji szkolnych znajdziemy zajęcia w podgrupach.
Przy jakiejś okazji już o tym pisałem. Znacie, to posłuchajcie. Papież zmierza do jedności. A w kolędzie śpiewamy ma granicę nieskończony.
Przy jakiejś okazji już o tym pisałem. Znacie, to posłuchajcie. Papież zmierza do jedności. A w kolędzie śpiewamy ma granicę nieskończony.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Jeżeli tak śpiewamy, to popełniamy błąd, bo w kolędzie jest "ma granice nieskończony".szw1710 pisze:A w kolędzie śpiewamy ma granicę nieskończony.
JK
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Podziękował: 3436 razy
Teoria grafów
droga, ścieżka, drzewo, las, łuk mapa, most, pętla, przesmyk, ściana, ujście, węzeł...
droga, ścieżka, drzewo, las, łuk mapa, most, pętla, przesmyk, ściana, ujście, węzeł...