LXVII (67) OM - I etap
-
Pinionrzek
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
-
wielkireturner
- Użytkownik

- Podziękował: 151 razy
-
Pinionrzek
- Użytkownik

LXVII (67) OM - I etap
Z tego co słyszałem, to się dało. Niestety moje rozwiązanie jest długie i złożone. Ale w sumie to było jedyne zadanie, które rozkminiałem dłużej niż 5 minut i samo w sobie wydaje się być intrygujące. Pozostałe problemy wyraźnie odbiegają poziomem od zwykłych zadań z OM. Powodem tego stanu rzeczy może być to, że podobno ubiegłoroczne zadania były zbyt trudne i w olimpiadzie wystartowała rekordowo mała liczba osób, więc w tym roku KGOM postanowił zachęcić szersze grono uczestników do startu w olimpiadzie. Myślę jednak, że mimo prostoty tych trzech zadań, to poza 4., które mi się wybitnie nie podoba, były one zgrabne i ładne. Wieczorem, jeśli będę miał czas, postaram się wrzucić jakieś szkice.
-
bakala12
- Użytkownik

- Podziękował: 24 razy
LXVII (67) OM - I etap
Nie wiem, co to za poglądy, że te zadania były proste i łatwiejsze niż w zeszłym roku. Ja uważam inaczej i mi ta seria się nie podobała. Moim zdaniem pierwsze 2 zadania były bardzo proste, to prawda, ale trzecie jest jednym z najdziwniejszych zadań na jakie trafiłem i zrobiłem je w końcu po sporej rozkminie, ale rozwiązanie w którym sprawdzam ileś tam przypadków jest po prostu obrzydliwe i odrzucające No a zadanie 4 w sumie nie było takie złe, ale też (przynajmniej ja) rozważałem przypadki (choć tutaj było ich 2, góra 3 chyba).
No więc moje wrażenie ogólne jest słabe, mimo że zrobiłem wszystkie zadania z tej serii, to niezbyt mi się podobały.
Również zobowiązuję się do wrzucenia szkiców swoich rozwiązań, ale nie miałem czasu jakoś wklepać tego jeszcze Ale tak skrótowo:
Ogólnie to nie ukrywając pierwsze 2 zadania były dużo łatwiejsze niż zwykle, natomiast 3 było żmudnym pałowaniem. No a zadanie 4 nie było magiczną geometrią, ale dało się je zrobić w dość prosty sposób. I nie mam pojęcia jak można sensownie określić poziom tych zadań, bo dwa pierwsze są bardzo łatwe, a dwa kolejne trochę jak koń pod górę
No więc moje wrażenie ogólne jest słabe, mimo że zrobiłem wszystkie zadania z tej serii, to niezbyt mi się podobały.
Również zobowiązuję się do wrzucenia szkiców swoich rozwiązań, ale nie miałem czasu jakoś wklepać tego jeszcze Ale tak skrótowo:
hinty:
-
aneta909811
- Użytkownik

- Podziękował: 70 razy
-
Pinionrzek
- Użytkownik

-
aneta909811
- Użytkownik

- Podziękował: 70 razy
-
Wiesiek7
- Użytkownik

- Podziękował: 49 razy
LXVII (67) OM - I etap
Czy to 1 uznają, jeżeli się robiło bez indukcji, jedynie wyjasniająć, że otrzyma się w kazdym kroku liczbę mniejszą? Jak teraz czytam o hipotezie Collatza to się załamałem
Robiłem indukcję i wczoraj się zorientowałem, że jest błędna Nigdy więcej wysyłania zadań ostatniego dnia
Jaki był próg dla Warszawy rok temu?
Robiłem indukcję i wczoraj się zorientowałem, że jest błędna Nigdy więcej wysyłania zadań ostatniego dnia
Jaki był próg dla Warszawy rok temu?
-
bakala12
- Użytkownik

- Podziękował: 24 razy
LXVII (67) OM - I etap
Jeżeli odpowiednio to uzasadniłeś, to zostanie to uznane, bo to alternatywny sposób i w pełni poprawny.Czy to 1 uznają, jeżeli się robiło bez indukcji, jedynie wyjasniająć, że otrzyma się w kazdym kroku liczbę mniejszą? Jak teraz czytam o hipotezie Collatza to się załamałem
Może zacznę wrzucać swoje rozwiązanie, ale na razie nie wszystko na raz
1.:
2.:
- Andrzej Andrzej
- Użytkownik

LXVII (67) OM - I etap
W ubiegłym roku startowałem po raz pierwszy w OMie - z pierwszej serii zrobiłem tylko jedno zadanie. Wydaje mi się, że tegoroczne zadanka były znacznie łatwiejsze. Mimo wszystko dobrze się bawiłem, rozwiązując te zadania. Teraz tylko rozwalić drugą serię . Myślicie, że poziom bardzo wpłynie na próg do II etapu?
- Michalinho
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
LXVII (67) OM - I etap
No to ja też wrzucę swoje rozwiązania. \(\displaystyle{ 4}\) poszło bez rozpatrywania przypadków . Jeśli ktoś ma ładne, trikowe rozwiązanie \(\displaystyle{ 3}\)-go albo jakieś względnie krótkie bez rozpatrywania wielu przypadków, ale z wykorzystaniem jakichś fajnych własności to niech wrzuci
1:
2:
4:
-
Pinionrzek
- Użytkownik