Matura z matematyki 2015 - poziom podstawowy, wersja stara
Na pewno dobrze? Prosze srawdz jeszcze bo od tego zależy czy zdałem
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
\(\displaystyle{ X}\)-czas Adama
\(\displaystyle{ Y}\)-prędkość Adama
\(\displaystyle{ X+10}\) - czas Borysa
\(\displaystyle{ Y-4.5}\)- prędkość Borysa
\(\displaystyle{ X \cdot Y=15\\
\left( X+10 \right) \left( Y-4.5 \right) =15\\
X=\frac{15}{Y}\\
\left( \frac{15}{Y}+\frac16 \right) \left( Y-4.5 \right) =15}\)
-- 6 maja 2015, o 07:08 --
Dostane za to jakies punkty?
\(\displaystyle{ Y}\)-prędkość Adama
\(\displaystyle{ X+10}\) - czas Borysa
\(\displaystyle{ Y-4.5}\)- prędkość Borysa
\(\displaystyle{ X \cdot Y=15\\
\left( X+10 \right) \left( Y-4.5 \right) =15\\
X=\frac{15}{Y}\\
\left( \frac{15}{Y}+\frac16 \right) \left( Y-4.5 \right) =15}\)
-- 6 maja 2015, o 07:08 --
Dostane za to jakies punkty?
Ostatnio zmieniony 6 maja 2015, o 08:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Skończyłem to zadanie ze \(\displaystyle{ v_1}\) wyszło ujemne a \(\displaystyle{ v_2=45km/h}\) ile bedzie z tego punktów?
Ostatnio zmieniony 6 maja 2015, o 08:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Ciężko powiedzieć. Pomyliłaś Borysa z Adamem, w drugim równaniu masz niezgodność jednostek, ostatnie równanie nie wynika z poprzednich. Nie zdziwię się, jak dostaniesz zero (za zły model), ale kto wie, może jakiś punkt tam znajdą...9kamila9 pisze:Dostane za to jakies punkty?
Nie jest istotne, ile Ci wyszło (bo wyszło źle), tylko w którym momencie popełniłeś błąd.Coocyk pisze:Skończyłem to zadanie ze \(\displaystyle{ v_1}\) wyszło ujemne a \(\displaystyle{ v_2=45km/h}\) ile bedzie z tego punktów?
JK
-
Lasagne
- Użytkownik

- Podziękował: 15 razy
Co prawda nie zdawałem, bo jestem za stary, ale mam pytania:
Zad. 26
Jeżeli ktoś napisze przez pomyłkę \(\displaystyle{ 4x^2-8xy+5y^2=(2x)^2-2 \cdot 2x \cdot 2y+(2y)^2+y^2=(2x+2y)^2+y^2}\), zamiast \(\displaystyle{ (2x-2y)^2}\) i potem napisze całe uzasadnienie, że suma kwadratów liczb rzeczywistych jest nieujemna, to dostanie chociaż 1 punkt?
Zad. 29 b
Czy wystarczy narysować przesunięty wykres i napisać, że miejscami zerowymi są \(\displaystyle{ x_0=1, x_0=3}\) (bo to widać z wykresu)?
Zad. 31
Najpierw wyliczam, że kąt LOK ma \(\displaystyle{ 62^{\circ}}\). Czy później mogę skorzystać z tego, że LMK jest 2 razy mniejszy, bo jest kątem wpisanym opartym na tym samym łuku, co kąt środkowy LOK?
Widziałem inne rozwiązanie, gdzie trzeba zauważyć, że trójkąt OLM jest równoramienny, ale czy moje też byłoby zaliczone?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Zad. 26
Jeżeli ktoś napisze przez pomyłkę \(\displaystyle{ 4x^2-8xy+5y^2=(2x)^2-2 \cdot 2x \cdot 2y+(2y)^2+y^2=(2x+2y)^2+y^2}\), zamiast \(\displaystyle{ (2x-2y)^2}\) i potem napisze całe uzasadnienie, że suma kwadratów liczb rzeczywistych jest nieujemna, to dostanie chociaż 1 punkt?
Zad. 29 b
Czy wystarczy narysować przesunięty wykres i napisać, że miejscami zerowymi są \(\displaystyle{ x_0=1, x_0=3}\) (bo to widać z wykresu)?
Zad. 31
Najpierw wyliczam, że kąt LOK ma \(\displaystyle{ 62^{\circ}}\). Czy później mogę skorzystać z tego, że LMK jest 2 razy mniejszy, bo jest kątem wpisanym opartym na tym samym łuku, co kąt środkowy LOK?
Widziałem inne rozwiązanie, gdzie trzeba zauważyć, że trójkąt OLM jest równoramienny, ale czy moje też byłoby zaliczone?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Zapewne dostanie.Lasagne pisze:Zad. 26
Myślę, że wystarczy.Lasagne pisze:Zad. 29 b
Oczywiście, sam tak rozwiązałem.Lasagne pisze:Zad. 31
JK
Delta wyszła mi dobrze tak jak wszystkim tylko potem cos pomieszałem
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Trzeci punkt dostaje się za otrzymanie poprawnego równania z jedną niewiadomą.
JK
JK
To wyliczyłem \(\displaystyle{ 45km/h}\) ale potem trzeba było wiedzieć kogo ta prędkość i podłożyć pod wzor
Miałem tak \(\displaystyle{ a=1, b=-4,5, c=-405}\).
Miałem tak \(\displaystyle{ a=1, b=-4,5, c=-405}\).
Ostatnio zmieniony 6 maja 2015, o 15:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

No to masz dobre równanie, które źle rozwiązałeś - poprawny wynik to \(\displaystyle{ 22,5\frac{\mbox{km}}{\mbox{h}}}\). Wszystko zatem wskazuje na to, że zakończysz na 3 punktach.
Nawiasem mówiąc utrudniłeś sobie życie - trzeba było wyeliminować zmienną \(\displaystyle{ V}\), a nie \(\displaystyle{ t}\).
JK
Nawiasem mówiąc utrudniłeś sobie życie - trzeba było wyeliminować zmienną \(\displaystyle{ V}\), a nie \(\displaystyle{ t}\).
JK
Tak wiem o tym, zadania nawet nie dokończyłem czytać bo mi czasu brakowało w połowie zadania zauważyłem ze proszą o t a nie V. Stokrotne dzięki ze poświęciłeś mi czas i mi pomogłeś.
-
KoNasZ
- Użytkownik

Panowie mam problem.
Otóż dostałem na egzaminie inną wersję arkusza (nie wersję C).
Czy na internecie znajdę bądź będzie dostępna inna wersją arkusza starego z matury 2015?
Bo spisałem sobie odpowiedzi ale nie mogę sprawdzić bo na internecie jest tylko arkusz - wersja C
Otóż dostałem na egzaminie inną wersję arkusza (nie wersję C).
Czy na internecie znajdę bądź będzie dostępna inna wersją arkusza starego z matury 2015?
Bo spisałem sobie odpowiedzi ale nie mogę sprawdzić bo na internecie jest tylko arkusz - wersja C