LXVI (66) OM-I etap

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
gus
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 18 razy

LXVI (66) OM-I etap

Post autor: gus »

Pinionrzek pisze:To nie jest takie niesprawiedliwe. Po pierwsze, jeżeli ktoś chodzi do tak zwanej stajni, to ma grono ludzi, którzy też startują w olimpiadzie i np. gdy ktoś rozwiąże dane zadanie, to chociaż nie powinien, dzieli się często swoim pomysłem z tymi, którzy akurat chcą go usłyszeć i jest im już łatwiej. Wiadomo, że pomysł to zazwyczaj jeszcze nie jest całe rozwiązanie, ale może znacznie pomóc. Oczywiście lepiej robić zadania samemu, jednak z częścią korespondencyjną różnie bywa. Ludzie, którzy chodzą do szkół na jakimś odludzi, nie mają zazwyczaj możliwości, by podzielić się swoimi wrażeniami z rówieśnikami. Dlatego też dostają oni swego rodzaju zachętę, którą jest przejście do II etapu, żeby się bardziej rozwijać, bo oni sami mogą też nie mieć takiej świadomości, nie wierzyć w siebie, a przejście do kolejnej fazy może być dla nich dużym impulsem do pracy. Po drugie, kwalifikuje się taką, a nie inną liczbę osób, też ze względów logistycznych, jest ograniczona liczba miejsc, tnie się koszty, więc w tych województwach, gdzie startuje najwięcej osób zawyża się progi. Po trzecie, jeżeli ktoś się sumiennie przygotowuje do olimpiady, to powinien zrobić te 7-8 zadań, które zazwyczaj wystarczają na przejście, ma na to przecież 3 miesiące.
To nie jest socjalizm, do finału powinni dostać się najlepszy z całego kraju, a nie po trochu z każdego wojewòdztwa. Poza tym, nie odpowiedziałeś na möj wcześniejszy post. Czy to jest uczciwe, że osoba spoza stajni w np. Warszawie ma dwa razy większy próg niż osoba z stajni(trochę gorszej jakości) w innym województwie? Mój pomysł: oddzielny próg dla każdego liceum, a nawet dla każdej klasy.
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 160 razy

LXVI (66) OM-I etap

Post autor: Sylwek »

Mówimy o progach do etapu okręgowego, a nie do centralnego. Jeśli ktoś się nie dostał do II etapu (w dowolnym okręgu), to nie sądzę, aby mógł powiedzieć, że nie dostał się do finału OM przez zbyt wysokie progi przy kwalifikacji na etap okręgowy.
Pinionrzek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

LXVI (66) OM-I etap

Post autor: Pinionrzek »

Dokładnie, przejście do drugiego etapu nie daje żadnych korzyści poza satysfakcją, jakby to był socjalizm, to na każdym etapie dawano by komuś fory. Natomiast to jest akurat jedno z lepszych rozwiązań na OM. Gus, przejrzyj sobie listę finalistów OM z ostatnich lat, ok? Zobacz jak na tle innych stajni wypada Warszawa lub Kraków. Jest tam masa bardzo dobrych osób, więc zrobienie dla nich 7-8 zadań nie wymaga dużego wysiłku. Na tym, że w danym województwie próg jest niższy, osoba z innego województwa nic nie traci, w żaden sposób jej to punktów nie odejmuje, więc może zajmij się zadaniami, a nie narzekasz, że ludzie z innych województw się dostaną, a Ty nie. Drugi etap i tak wszystko zweryfikuje.
gus
Użytkownik
Użytkownik

LXVI (66) OM-I etap

Gdybyś mieszkał gdzie indziej, inaczej byś pisał
AndrzejK
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 114 razy

LXVI (66) OM-I etap

Post autor: AndrzejK »

Ty też
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 73 razy

LXVI (66) OM-I etap

Post autor: Marcinek665 »

Oj weźcie. Do drugiego etapu wchodzi każdy, kto chce.
gus
Użytkownik
Użytkownik

LXVI (66) OM-I etap

Gdybyś dopiero zaczynał naukę do OM, inaczej byś pisał
porfirion
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 11 razy

LXVI (66) OM-I etap

Post autor: porfirion »

Nie. Zaczynając w 3 klasie gimnazjum naukę do OMG zrobiłem 5 zadań z I etapu OM. I to nie dla tego, że byłem taki "dobry" tylko, że miałem dużo czasu. W 1, 2 i 3 klasie zrobiłem wszystkie zadania z I etapu choć w 1 klasie prawie na styk z terminami, a później coraz lepiej. Dopiero w 3 klasie wszedłem do finału i to nie dla tego, że wcześniej miałem niefarta tylko byłem dużo za słaby. Zamiast narzekać rób zadania! Może zadanie \(\displaystyle{ x}\) zrobisz po 2h, 6h, 3 dniach albo po tygodniu. Nie mówiąc już o tym, że mamy internet pełen inspiracji w postaci rozwiązań do podobnych tematycznie zadań i używanych w nich trikach. I etap jest bardzo potrzebny, ale jako sito nieporównywalny z II. A różne progi są bardzo mądre.
Pozdrawiam i życzę wielodniowej rozrywki z bardzo fajnymi (i imo, sądząc po Iwszej serii, lekko trudniejszymi niż zwykle) zadaniami.
gus
Użytkownik
Użytkownik

LXVI (66) OM-I etap

W sumie przekonałeś mnie, bo jeśli zadania sa trudniejsze, to i próg będzie niższy.
kaszubki
Użytkownik
Użytkownik

LXVI (66) OM-I etap

Post autor: kaszubki »

gus pisze:W ogóle te progi są głupie i nieuczciwe. Do drugiego etapu awansować powinni najlepsi z całego kraju, a nie najlepsi z poszczególnych województw. Jeśli ktoś mieszka w Warszawie i nie uczęszcza do XIV LO, to wcale nie ma łatwiej niż jego rówieśnik w innej części kraju. A musi zrobić np. dwa razy więcej zadań.
Polecam poczytać regulamin.
"Celem zawodów Olimpiady Matematycznej jest rozbudzenie zamiłowania do matematyki wśród młodzieży szkół ponadgimnazjalnych, wyszukanie jednostek o wybitnych zdolnościach matematycznych, kształtowanie umiejętności samodzielnego zdobywania wiedzy oraz stymulowanie aktywności poznawczej młodzieży uzdolnionej."
porfirion pisze:W 1, 2 i 3 klasie zrobiłem wszystkie zadania z I etapu choć w 1 klasie prawie na styk z terminami, a później coraz lepiej.
Ja rok temu nie zrobiłem dwunastego ;__;
pinionrzek pisze:To nie jest takie niesprawiedliwe. Po pierwsze, jeżeli ktoś chodzi do tak zwanej stajni, to ma grono ludzi, którzy też startują w olimpiadzie i np. gdy ktoś rozwiąże dane zadanie, to chociaż nie powinien, dzieli się często swoim pomysłem z tymi, którzy akurat chcą go usłyszeć i jest im już łatwiej.
Chyba należy takiej "otwartej" osobie wyjaśnić, że takich rzeczy się nie robi. Jednego dnia spojluje zadania z OMa, a innego mówi, że Snape zabija Dumbledore'a.
Co innego jak inna osoba poprosi o rozwiązanie. Jednak tacy co proszą o rozwiązanie poza brakiem honoru cechują się też brakiem kwalifikacji do finału.
Pinionrzek
Użytkownik
Użytkownik

LXVI (66) OM-I etap

Post autor: Pinionrzek »

Chyba należy takiej "otwartej" osobie wyjaśnić, że takich rzeczy się nie robi. Jednego dnia spojluje zadania z OMa, a innego mówi, że Snape zabija Dumbledore'a.
Co innego jak inna osoba poprosi o rozwiązanie. Jednak tacy co proszą o rozwiązanie poza brakiem honoru cechują się też brakiem kwalifikacji do finału.
Ci którzy chcą się czegoś nauczyć, to wyjaśnią, natomiast ci, którzy chcą się jedynie dostać, tylko skorzystają. Dlatego też uważam te progi za słuszne. Odpisujący muszą się bardzo postarać, żeby aż tyle zadań wyłudzić.
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Podziękował: 70 razy

LXVI (66) OM-I etap

Post autor: Ponewor »

kaszubki pisze:Snape zabija Dumbledore'a
coooo? ciach!

A żeby nie było, że trolluję na forum które moderuję, to przypomnę, że o rozwiązaniach pierwszej serii wolno nam dyskutować po wschodzie słońca pierwszego października.
gus
Użytkownik
Użytkownik

LXVI (66) OM-I etap

12. Na płaszczyźnie zaznaczono wierzchołki \(\displaystyle{ 2014}\)-kąta foremnego.
Dwaj gracze na przemian dorysowują nowy bok albo nową przekątną
tego wielokąta. Gracz przegrywa grę, jeżeli po jego ruchu dla każdego
wierzchołka
\(\displaystyle{ v}\) dowolne dwa spośród pozostałych wierzchołków można
połączyć łamaną złożoną z narysowanych odcinków, nie przechodzącą
przez wierzchołek \(\displaystyle{ v}\). Rozstrzygnąć, który z graczy — rozpoczynający
grę czy jego przeciwnik — ma strategię wygrywającą
Czy "dla każdego wierzchołka \(\displaystyle{ v}\)" znaczy, że przez jeden wierzchołek spełniający warunki zadania gracz przegrywa, czy wszystkie muszą je spełniać?
rosyjska dusza
Użytkownik
Użytkownik

LXVI (66) OM-I etap

Post autor: rosyjska dusza »

Dla każdego to znaczy dla wszystkich, czyli to drugie.
Skoro wszyscy zadają pytania to jeszcze:
(...) dla każdej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n}\) liczba \(\displaystyle{ an+b}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ cn+d}\).
Czy \(\displaystyle{ 0}\) jest naturalne?
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

LXVI (66) OM-I etap

Post autor: Swistak »

To i ja się podzielę swoją opinią. Zadania uważam za całkiem fajne, ciach, ale tutaj patroluje taka policja, że może na tych ogólnych stwierdzeniach poprzestanę .

Wątpię, aby próg przekroczył 40pkt nawet w Wawie, może być dużo niższy. Samemu byłem świadkiem progów <30 przy serio łatwych zadaniach (LXI, LXII OM) i progów >40 przy dużo trudniejszych zadaniach (LXIII OM), więc to bywa różnie.

Swoją drogą malkontentom mogę powiedzieć, że jak próbowałem swoich sił z zadaniami w 3 gimnazjum, to od samego początku walczyłem z nimi bardzo długo, średnio może po 3h dziennie i swoje pierwsze zadanie zrobiłem po ~2 tygodniach, ale potem mi się posypały i w sumie miałem ich chyba z 7. Co prawda, muszę przyznać, że nie wszystkie miałem uczciwie, chyba 2,5 miałem od innych, podobnie na swoim pierwszym OIu mocno cheatowałem na 1szym etapie, ale muszę powiedzieć, że nie mam o to wyrzutów sumienia, i tu i tu bardzo mi zależało, aby się dostać i przejście obu wspomnianych pierwszych etapów dało mi naprawdę dużo i cele Olimpiad, czyli rozwój zainteresowań zostały spełnione w moim przypadku bardzo dobrze .

@rosyjska dusza - dziwi mnie fakt, że na OM zostało użyte sformułowanie "liczba naturalna", ale skoro już mleko zostało rozlane, to załóż, że 0 nie jest liczbą naturalną.
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2014, o 21:26 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Patrol przebiegł bez zakłóceń. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ