Matura rozszerzona, przygotowanie

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
Cosinus01
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 34 razy

Post autor: Cosinus01 »

wiedzmac, ja nie lubię informatyki. Kiedyś jeszcze ją lubiłem, ale w liceum przez te durne photoshopy, drzewa genealogiczne i inne bzdety to już ją znienawidziłem.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 17 razy

Post autor: yorgin »

Syrio pisze:Mam pytanie odnośnie moich szans na zdanie matury rozszerzonej. Miałem wiele problemów w życiu, przez co nie skończyłem szkoły średniej. Teraz moja sytuacja nieco się ustabilizowała więc postanowiłem skończyć liceum i iść na studia. Od trzech tygodni uczę się po 11 - 13 godzin dziennie matematyki, ale niestety przeczytałem że matura w 2015 ma być trudniejsza i obejmować rachunek różniczkowy(o którym słyszałem że jest bardzo trudny). Dlatego zwątpiłem że nawet ucząc się tyle czasu, mam jakiekolwiek szanse żeby zdać maturę na przyzwoitym poziomie. Stąd moje pytanie czy jest sens się uczyć czy lepiej sobie darować.
Polecam obowiązkową lekturę:

Rachunek różniczkowy wcale trudny nie jest. To jest po prostu kolejny dział matematyki, taki sam jak geometria płaska czy ciągi. Wystarczy systematycznie czytać i rozwiązywać zadania. I nie potrzeba do tego 11-13h dziennie. Wystarczą 2h systematycznej pracy (i to nawet nie codziennie). Jak ktoś wyżej pisał - lepiej robić mniej a dłużej, nić więcej a krócej. W tym pierwszym materiał lepiej Ci się uleży w głowie, w tym drugim z nadmiaru materiału możesz przeciążyć umysł i szybko wiele rzeczy zapomnieć.

Mówię to jako osoba, która uczyła się do matury rozszerzonej, w której był rachunek różniczkowy, wyłącznie na lekcjach.

P.S. uwaga do poprzeników: temat jednak tyczy się przygotowania do matury z matematyki.
Syrio

Post autor: Syrio »

Dzięki za wszystkie porady! Naprawdę wiele dla mnie znaczą
Polecam obowiązkową lekturę: Informator maturalny - matematyka 2015
Wielkie dzięki! Przeczytam na pewno
Syrio, zawsze dobrze Ci "szła" matematyka? Czy miewałeś trudności, bo to też ważne, niektóre osoby potrzebują więcej czasu, żeby przyswajać wiedzę. Ale mimo wszystko przez 12h dziennie to byś spędził z 3 razy więcej czasu przy matematyce niż na lekcjach przez 3 klasy.
Nie uczyłem się za dużo więc różnie to bywało. Ja chyba należę do tych co potrzebują więcej czasu. Chcę jeszcze zdawać maturę z informatyki podstawową i rozszerzoną. Mam jedno pytanie: podobno zadania praktyczne które "należało" robić w exelu można było zrobić jako program; teraz matura się zmienia dlatego zastanawiam się czy nadal tak będzie można zrobić. Czy ktoś o tym coś wie?
Awatar użytkownika
Cosinus01
Użytkownik
Użytkownik

Syrio pisze:Chcę jeszcze zdawać maturę z informatyki podstawową i rozszerzoną.
A czy to nie jest tak, że matura 2014 znosi wszystkie przedmioty na poziomie podstawowym prócz obowiązkowych?
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 112 razy

Post autor: mortan517 »

Możliwe, że zdaje jeszcze na starych zasadach. Ale ciekawi mnie to czy można obydwa poziomy zdawać z przedmiotu dodatkowego?
Awatar użytkownika
Cosinus01
Użytkownik
Użytkownik

Nie wiem, ale to trochę mija się z celem. Wg mnie powinno się wybrać tylko jeden poziom, a nie dwa, bo to wychodzi tylko więcej egzaminów.

Czy mi się słusznie wydaje, że matura z informatyki to dwa arkusze? Kiedyś, przynajmniej w 2002 roku, biologia też była w dwóch arkuszach.
Syrio

A czy to nie jest tak, że matura 2014 znosi wszystkie przedmioty na poziomie podstawowym prócz obowiązkowych?

Ja chciałbym iść na informatykę i mam taki wzór rankingowy W = 0,5 JP + 0,5JO + 3,5M + X. Gdzie X = XPODST + XROZ. Wydaje mi się że punkty za poziom podstawowy i rozszerzony dodatkowego przedmiotu się sumują ale nie jestem pewny. Czy ktoś kto studiuje na Politechnice Poznańskiej orientuje się jak to wygląda?
Dawidoff7
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: Dawidoff7 »

Witam
Po pierwsze mam do Ciebie pytanie. Jesteś pewien, że zdajesz maturę zgodną z nową reformą ? Tzn. tą którą w 2015 roku będą pisali tegoroczni trzecioklasiści ? Bo nie wiem czy wiesz ale być może będziesz zdawał starą maturę tzn ta którą w tym roku (2014) pisali maturzyści. Bo z tego co mi mówił mój starszy o rok kumpel to oni mogą jeszcze poprawiać swoją maturę na starej zasadzie (tyczy się chyba tylko poprawiania). Tak samo technika będą pisali starą maturę jeżeli dobrze się orientuje. tak więc masz dwa wyjścia:

1. Jeżeli piszesz maturę z 2015 (nową):
- możesz pisać tylko rozszerzenie z informatyki (podstawy zostały jedynie dla języków obcych inne przedmioty dodatkowe tylko rozsz.)

2. Jeżeli piszesz maturę starą ( taka jak w 2014 )
- możesz wybrać jeden poziom matury ( nie jestem pewien w 100% ale z tego co pamiętam to tak było)
- nie masz rachunku różniczkowego do nauczenia

Kilka słów ode mnie:
Chociaż sam nie mam zbytniego doświadczenia w zdawaniu matury ;p bo dopiero będę ją pisał to mogę poradzić Ci abyś zakupił zbiór kiełbasy. Sam mam już jedną część i fajnie się z nim pracuje No i poza tym arkusze maturalne trzeba przerobić. Matura to taka sztuka dla sztuki (jak zresztą wiele innych testów, chociażby językowych) i wynik zależy w dużej mierze od nauczenia się JAK rozwiązywać te testy. Nasza Pani nam sama mówi czasami, że matura to 80% schematów 20% pomyślunku. Także każdy nawet bez specjalnych zdolności z SYSTEMATYCZNĄ pracą może spokojnie napisać ja na 80%.
Chociaż ja bardziej poleciłbym Ci zrozumienie tych zadań jak to wcześniej wspomniał wiedzmac. I zamiast liczyć godziny których zresztą bez wątpienia spędzasz za dużo na uczeniu się. (Nie wiem czy wiesz ale badania psychologiczne udowodniły ze ludzki mózg nudzi się po około 25 do 35 min nauki. Ten czas można "rozszerzać" w miarę systematycznej nauki.) to polecam Ci podzielić materiał tak abyś w lutym/ marcu miał czas na powtórkę (powtórka jest ważna bo przypomnisz sobie rodzaje zadań oraz to jak sobie z nimi radzić. A założę się że zapomnisz pewne rzeczy. Pamiętaj zapominanie jest normalne i nie frustruj się bo ono jest częścią zapamiętywania. Lepiej zrobić powtórkę 2 miesiące przed maturą niż zostać zaskoczonym na maturze) Staraj się rozłożyć materiał do nauki realnie ! Jeżeli chodzi o część teoretyczną to polecam Ci raczej nie przejmować się nią zbytnio bo matematyki uczy się raczej na zadaniach. Jeżeli nie rozumiesz kompletnie nic to staraj się robić na przykładach podobnych zadań z neta lub podręcznika jeżeli takowy posiadasz. Oczywiście twierdzenia są ważne, ale wystarczy byś znał jak z nich skorzystać a tego się uczy przy robieniu zadań. No i najważniejsze nie stresuj się i niech to będzie dla Ciebie fajna zabawa ;D bo matematyka naprawdę jest fajna chociaż czasami może człowiekowi dać w kość lub odebrać chęć na cokolwiek ;p Czy Ci się uda ? To zależy tylko od Ciebie. Jedno Ci powiem jeżeli nie zaryzykujesz to nie wygrasz.
Pozdrawiam

PS Co do tych 30 minutowych sesji to właśnie wydaje mi się że powinieneś tak sobie rozłożyć naukę np uczysz się matmy 3/4 h na dzień po te 30 min i robisz sobie przerwy 5/10 minutowe, one naprawdę dają wiele już nie raz po takiej przerwie rozwiązanie samo przyszło mi do głowy (wydaje mi się że tyle będzie wystarczająco ) Jeżeli jeszcze pamiętasz coś z matmy wydaje mi się że nawet aż tyle nie będzie potrzebne. Jeżeli Cię na to stać to możesz wziąć korki ale nie są one konieczne. Co do informatyki nic nie doradzę bo sam jej nie zdaję. Powodzenia
Syrio

Dawidoff7 wielkie dzięki za wszystkie rady! : ) Będę raczej pisał tą nową maturę. Biorąc pod uwagę wszystkie rady, zmniejszyłem trochę czas który poświęcam na naukę i robię sobie przerwy jak radzicie. Jak uczyłem się od 6 do 19(albo i dłużej) bez przerw to często po nocach śniło mi się rozwiązywanie jakiegoś zadania Mam takie plany że przerobię podręczniki ze szkoły, i po tym zacznę robić zbiory zadań maturalnych. Trochę boję się gdy słyszę że na maturze z matmy mają być pojęcia z "zaawansowanej matematyki" , bo nie wiem co pod tym terminem się kryje, ale staram się o tym nie myśleć i uczyć się dalej. Wielki dzięki wszystkim za rady, forum świetne.
Awatar użytkownika
Cosinus01
Użytkownik
Użytkownik

Syrio pisze:Jak uczyłem się od 6 do 19(albo i dłużej) bez przerw to często po nocach śniło mi się rozwiązywanie jakiegoś zadania
Nie dziwię się. Zapamiętaj jedną rzecz - wypoczęty rozum, to wyspany rozum. Nie mam pojęcia, ile sypiasz, ale skoro wstajesz z samego rana i o szóstej się bierzesz za matematykę, to chyba się nie wysypiasz (o ile nie chodzisz spać wcześnie wieczorem).
gryxon
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 11 razy

Post autor: gryxon »

Nie bałbym się tak strasznie tej matury z matematyki. Moje nauczycielki mówiły, że faktycznie jest analiza ale sama matura będzie łatwiejsza. Z tego co widziałem na poziomie R z matematyki będą nawet zadania testowe.
Awatar użytkownika
Cosinus01
Użytkownik
Użytkownik

gryxon pisze:Z tego co widziałem na poziomie R z matematyki będą nawet zadania testowe.
Co prawda tylko sześć, ale jednak coś. Mnie najbardziej dziwi to, że każą wpisać wynik w kratki.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 17 razy

Post autor: yorgin »

Cosinus01 pisze: Co prawda tylko sześć, ale jednak coś. Mnie najbardziej dziwi to, że każą wpisać wynik w kratki.
Nowa forma zadań na maturze. O niej oraz wszystkich innych można poczytać w dziale "Matura".
ODPOWIEDZ