rekrutacja na studia - AGH
Mają tyle punktów możesz być pewna, że dostaniesz się na EIT.
-Średni wynik z matury roz z matematyki w 2014 wynosił 42 % natomiast w roku 2013 aż 56 % !!!! To aż 14 %.
-Maturę w tym roku zdało zaledwie 71 % osób.
-W tym roku maturę z rozszerzenia pisało 53 tys osób a w 2013 58 tys osób ( to 5 tys osób mniej )
- otwierają te nowe kierunki elektronika oraz mikroelektronika w technice i medycynie i znając maturzystów na zasadzie świeżości kierunków tam będą aplikować
-- 27 czerwca 2014, 16:05 --
... o-wynikach
strona CKE z wynikami oraz średnimi matur-- 27 czerwca 2014, 16:12 --A liczba miejsc na elektroniki wszelkiego rodzaju zwiększyła się
Elektronika i Telekomunikacja 150 miejsc
Elektronika i Telekomunikacja ENG 30
Elektronika 60 miejsc
Mikroelektronika w Technice i Medycynie 60 miejsc
Teleinformatyka 70 miejsc
Tak naprawdę jest 370 miejsc na kierunki EIT.
A np. w roku 2011, wtedy kiedy aplikowałem nie był Elektroniki, Teleinformatyki, Mikroelektronika w Technice i Medycynie i było 130 miejsc mniej a mój rocznik był zdecydowanie liczniejszy
Także bądź dobrej myśli. Na 99 % dostaniesz się na EIT . Możesz spać spokojnie
-Średni wynik z matury roz z matematyki w 2014 wynosił 42 % natomiast w roku 2013 aż 56 % !!!! To aż 14 %.
-Maturę w tym roku zdało zaledwie 71 % osób.
-W tym roku maturę z rozszerzenia pisało 53 tys osób a w 2013 58 tys osób ( to 5 tys osób mniej )
- otwierają te nowe kierunki elektronika oraz mikroelektronika w technice i medycynie i znając maturzystów na zasadzie świeżości kierunków tam będą aplikować
-- 27 czerwca 2014, 16:05 --
... o-wynikach
strona CKE z wynikami oraz średnimi matur-- 27 czerwca 2014, 16:12 --A liczba miejsc na elektroniki wszelkiego rodzaju zwiększyła się
Elektronika i Telekomunikacja 150 miejsc
Elektronika i Telekomunikacja ENG 30
Elektronika 60 miejsc
Mikroelektronika w Technice i Medycynie 60 miejsc
Teleinformatyka 70 miejsc
Tak naprawdę jest 370 miejsc na kierunki EIT.
A np. w roku 2011, wtedy kiedy aplikowałem nie był Elektroniki, Teleinformatyki, Mikroelektronika w Technice i Medycynie i było 130 miejsc mniej a mój rocznik był zdecydowanie liczniejszy
Także bądź dobrej myśli. Na 99 % dostaniesz się na EIT . Możesz spać spokojnie
-
newton_1995
- Użytkownik

A ja mam jedno pytanie. Jak obstawiacie, jaki będzie wynik w tym roku na elektrotechnice ??
w 2010 był 500; w 2011 600 ; w 2012 700 a w 2013 740. Czy istnieje możliwość, że po maturze 2014 wróci do normalnego progu czyli 500 ????? Dlaczego na przestrzeni tych lat tak wzrósł próg. To jest jakiś kierunek zamawiany na AGH ???
w 2010 był 500; w 2011 600 ; w 2012 700 a w 2013 740. Czy istnieje możliwość, że po maturze 2014 wróci do normalnego progu czyli 500 ????? Dlaczego na przestrzeni tych lat tak wzrósł próg. To jest jakiś kierunek zamawiany na AGH ???
-
aischa2311
- Użytkownik

Elektrotechnika jest po prostu popularna, ze względu na duże zainteresowanie progi wzrastały stale od kilku lat. Tak było z innymi kierunkami na AGH w tym roku pròg powinien opaść jednak wątpie by uzyskał pułap 500 punktów.
Studia techniczne cieszą cię coraz większą popularnością wśród absolwentów dlatego jedynym czynnikiem który może w znaczący sposób wpłynąc na progi na elektrotechnice to trudność tegorocznych matur.
Studia techniczne cieszą cię coraz większą popularnością wśród absolwentów dlatego jedynym czynnikiem który może w znaczący sposób wpłynąc na progi na elektrotechnice to trudność tegorocznych matur.
newton_1995: jeśli EiT, to nie po angielsku (niższy poziom), mikroelektroniki plan studiów wygląda jak fuzja inżynierii biomedycznej i elektroniki, sam zdecyduj, syllabus jest dostępny w internecie. na wydziale krążyła plotka, że otwierają elektronikę, bo chcą stopniowo dążyć do pozostawienia elektroniki i teleinfy (może jeszcze telekomunikacji osobono?), a zrezygnowania z EiT, ale to tylko plotka.
-
newton_1995
- Użytkownik

igens a według Ciebie który z tych elektronicznych kierunków jest najlepszy. Według mnie mikroelktronika w technice i medycynie albo EIT. Studiowanie czystej elektroniki to trochę zamykanie sobie możliwości. Podobno na EIT na 3 roku jest podział na moduły: jeden to elektronika drugi to telekomunikacja. Ja jeszcze nie wiem która z tych modułów bardziej mnie interesuje ...
-- 29 cze 2014, o 14:51 --
Jeszcze godnym rozważenia jest teleinformatyka. To chyba taka telekomunikacja tylko, że mega rozszerzona, mega pro .... -- 29 cze 2014, o 14:53 --A czemu na EIT po angielsku jest niższy poziom. Chyba lepiej studiować po angielsku, później będzie można wyjechać za granicę i zarabiać o wiele więcej niż w PL ??
-- 29 cze 2014, o 14:51 --
Jeszcze godnym rozważenia jest teleinformatyka. To chyba taka telekomunikacja tylko, że mega rozszerzona, mega pro .... -- 29 cze 2014, o 14:53 --A czemu na EIT po angielsku jest niższy poziom. Chyba lepiej studiować po angielsku, później będzie można wyjechać za granicę i zarabiać o wiele więcej niż w PL ??
- mdd
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Tak było wtedy, kiedy pod pojęciem elektrotechniki rozumiano głównie elektroenergetykę. Teraz już taki podział nie obowiązuje. Można zobaczyć, że po elektrotechnice można się zajmować różnymi zagadnieniami... nie tylko wytwarzaniem, przesyłem czy rozdziałem energii elektrycznej.Jelon pisze:Elektrotechnika to większy dział, elektronika to jakby "podzdziedzina" elektrotechniki. Główna różnica pomiędzy tymi dwoma to, że dla elektroniki są przeznaczone niskie napięcia, a dla elektrotechników wysokie
Ja przykładowo jestem po elektrotechnice i pracuję na niskim napięciu (max 1000 V AC); zawsze to bezpieczniej .
mogę powiedzieć, że teleinformatyka NIE jest elektronicznym kierunkiem, jest tylko przedmiot podstawy elektroniki przez 1 semestr, głównie kierunek to sieci komputerowe. EiT wciąż daje dość dobre perspektywy, ale na pewno nie jest "lajtowy", ale to chyba nie o to chodzi. i tak na EiT wybierasz sobie moduł E albo T po którymś roku, a uczysz się do pewnego momentu i jednego, i drugiego - tu jest ryzyko, bo jak uznasz, że np. wolisz elektronikę, to te przedmioty telekomunikacyjne mogą ci tylko ciążyć i odwrotnie, dlatego nie uważam, że sama elektronika to zamykanie sobie drogi, jeśli jest się zdecydowanym. ale jeśli nie jesteś zdecydowany, który moduł, to EiT. o mikroelektronice nie mogę za dużo powiedzieć, pierwsze semestry wyglądają jak elektronika (), 1. semestr wygląda na ciężki, zwłaszcza że jest 120h analizy matematycznej (więcej niż na EiT).
-
mounteverest
- Użytkownik

Ja osobiście nie polecam eletroniki. Na mojej uczelni ponad 90 % osób, kótrych skończyły studia to informatycy ( ja też). I zadaje sobie pytanie czy warto było uczyc się tylu rzeczy (teria obwodów, sygnałów, metrologia). W Polsce nie ma niestety firm elektronicznych ( z powodu drogie sprzętu: oscyloskopy, generatory). Cała myśl techniczna powstaje w Niemczech, USA, Japonii. Lepiej skończyć informatykę, elektrotechnikę lub mechanike i budowe maszyn. EIT brzmi mądrze i ambitnie, ale niestety nie ma po tym kierunku perspektyw ... Teraz elektronika jest tak robiona, że wymienia się całość, a tworzeniem układów zajmują się bardziej rozwinięte kraje typu Japonia, Korea !!!
Witam
A jak uważacie, czy progi na tak "popularnych" kierunkach jak informatyka spadną?
Mam 890 agh-owych punktów, jest sens startować na informatykę na weaiib?
A jak uważacie, czy progi na tak "popularnych" kierunkach jak informatyka spadną?
Mam 890 agh-owych punktów, jest sens startować na informatykę na weaiib?
2 lata temu był próg 888, rok temu 920, ale matura była prostsza, więc szanse są.
Ile potrzeba w tym roku np. na inżynierię środowiska? Gdzie mogę w tym roku na AGH (kierunek główny) dostać się z mniej więcej 600 punktami? Nie wiem jak ułożyć listę kierunków (główny+alternatywne) abym dostał się na pewno na któryś z nich. Proszę o szybką pomoc(Mało czasu do końca rekrutacji)
-
Tytanowy Janusz
- Użytkownik

Ale skąd my to mamy wiedzieć? Przeanalizuj progi punktowe z zeszłych lat, weź poprawkę na to, że wyniki matury rozszerzonej z matmy są średnio o kilkanaście % niższe niż rok temu i sam zdecyduj.
Analizowałem i wydaje mi się że mam szanse duże. Tylko teraz jeszcze zastanawiam się nad kierunkami alternatywnymi. Faktem jest że progi wzrastają automatycznie o 200 pkt na kierunkach alternatywnych i tego się boję bo wtedy już klapa po całości. Inżynieria środowiska w ogóle to przyszłościowy kierunek? Czytałem na innych forach że nawet metalurgia bardziej polecana niż inżynieria środowiska.-- 2 lip 2014, o 19:33 --Czy mogę liczyć na odpowiedż?
Wie może któryś z Was jak to jest z tymi kierunkami alternatywnymi na AGH? Chodzi mi o to, że teoretycznie mogę nie dostać się na AiR na EAIiIB z moimi 925 punktami (próg zeszłoroczny to 942, aczkolwiek mam nadzieję, że spadnie, gdyż średni wynik z mat. roz. w tym roku jest dużo niższy - z 58% na 42%) i jako pierwszy kierunek alternatywny umieściłem Informatykę na tym samym wydziale. Teoretycznie według tego tematu na forum AGH powinienem się dostać na każdy alternatywny kierunek - .
Jednakże czytałem także, że pierwszeństwo zawsze ma osoba, która daje dany kierunek jako główny - czyli teoretycznie pełne zapełnienie Informatyki powinno być dla mnie równe dyskwalifikacji z ubiegania się o status studenta na tym kierunku. Osobiście stawiam, że bym się dostał na alternatywny, ale mimo tego targają mnie wątpliwości. Mógłby ktoś je jako rozwiać? Poza tym - jakie mam szansę na AiR?
Jednakże czytałem także, że pierwszeństwo zawsze ma osoba, która daje dany kierunek jako główny - czyli teoretycznie pełne zapełnienie Informatyki powinno być dla mnie równe dyskwalifikacji z ubiegania się o status studenta na tym kierunku. Osobiście stawiam, że bym się dostał na alternatywny, ale mimo tego targają mnie wątpliwości. Mógłby ktoś je jako rozwiać? Poza tym - jakie mam szansę na AiR?
-
Burkat
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Jeśli chodzi o alternatywne to nabór z tych list według AGH jest chyba wtedy gdy brakuje ludzi z głównej listy albo ktoś zrezygnuje. Z tyloma punktami powinieneś się dostać na każdy alternatywny za wyjątkiem kilku np. Informatyka na WIET, tam jest pełniutko zawsze. Co do spadków to ciężko to przewidzieć, niby te matury były trudniejsze i faktycznie spadek na tych średnich wydziałach będzie widoczny, ale nie jestem przekonany czy na tych co wymagają 900+ będzie zauważalny, tutaj raczej kandydaci trzymają poziom bez względu na maturę, do tego jeszcze diamentowe indeksy, osoby z poprzedniego rocznika i może się okazać, że wzrośnie