LXV (65) OM - II etap.

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Podziękował: 70 razy

LXV (65) OM - II etap.

Post autor: Ponewor »

Łatwe, pykło w 2,5h. Czyżbym był szybszy od Vaxa?
Ale gość w sali wyżej ponoć zrobił w godzinę czterdzieści, ale nie chcieli go puścić.
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 73 razy

LXV (65) OM - II etap.

Post autor: Marcinek665 »

Ponewor pisze:Łatwe, pykło w 2,5h. Czyżbym był szybszy od Vaxa?
Nie byłeś, Vax zrobił w około 1,5h. Tak to jest, jak nie ubierasz koszulki z jego podobizną. Ale mimo wszystko wydaje mi się, że poziom zadań porównywalny do tych sprzed roku. Tam również był jeden trywiał (i to taki naprawdę trywiał), a reszta zadań robialnych.

Uwagi: nieważne, ogarnąłem, że jeszcze za wcześnie
Pinionrzek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

LXV (65) OM - II etap.

Post autor: Pinionrzek »

Mnie poszlo tak sobie. Myslalem, ze mam 2, ale jednak mam tylko pierwsze i znaczna czesc trzeciego, w drugim jakies banalne wnioski.
porfirion
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 11 razy

LXV (65) OM - II etap.

Post autor: porfirion »

Fajne zadanka Deklaruje trzy i gratsy dla komisji zadaniowej za bardzo ładną plani
piotr5
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

LXV (65) OM - II etap.

Post autor: piotr5 »

Coś za proste dzisiaj te zadanka. Skończyłem po 1,5h i jeszcze godzinę sprawdzałem rozwiązania, bo nie mogłem uwierzyć, że rozwiązanie pierwszego może być takie proste. No i trzecie też proste, a geo dawała się spałować.
porfirion
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 11 razy

LXV (65) OM - II etap.

Post autor: porfirion »

Pałowanie geo to bardzo brzydkie zachowanie. Powinni za to obcinać ręce. A na zadanka nie ma co narzekać. Rok temu więcej osób wyszło przed czasem i deklarowało 3 zadania. Nie zapominajmy, że to jest II etap a nie finał. Chyba fajniej gdyby dużo osób zrobiło dużo zadań, a próg był w okolicach 25pkt niż gdyby większość nie umiała zrobić praktycznie nic, a próg 13pkt. To zasugerowane rozwiązanie jest znacznie bardziej motywujące,szczególnie dla osób które nie miały wcześniej styczności z OMem. + Tak 1 było proste, ale pewnie dlatego, że widziałeś wiele podobnych zadań i było dość sztampowe. No ale niby czemu 1 zadanie z II etapu nie miało by premiować ludzi, którzy mają jakąś niezerową wiedzę. Dobre zadania moim zdaniem. Jutro będzie znacząco trudniej.
ElEski
Użytkownik
Użytkownik

LXV (65) OM - II etap.

Post autor: ElEski »

Jak dla mnie zadania głupie, słabe i mocno pałowe. Jedynie 2 było jakimś w miarę ładnym zadaniem, zapominając o tym, że nadawało się na omga. Mam nadzieję, że przez ostatnie 2 lata komitet wyładował już pokłady pałowych zadań i od jutrzejszego dnia zacznie się myślenie
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 73 razy

LXV (65) OM - II etap.

Post autor: Marcinek665 »

Uwagi:
Ukryta treść:    
piotr5
Użytkownik
Użytkownik

LXV (65) OM - II etap.

Post autor: piotr5 »

Rzeczywiście, pod względem liczby różnych rozwiązań było bardzo dobrze. Lubię jak istnieje wiele różnych rozwiązań, a nie jak np w zeszłym roku 2. czy 3. na finale.
Pinionrzek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

LXV (65) OM - II etap.

Post autor: Pinionrzek »

Imo 1 i 3 są dosyć proste, jeden pomysł załatwia wszystko. Na 2 nigdy bym nie wpadł, poza moim zasięgiem, ale wydaje się ciekawe. Nie poszło mi dobrze, jutro pewnie będzie jeszcze gorzej, bo zadanka raczej będą trudniejsze, ale wydaje mi się, że brak mi trochę doświadczenia i jestem obiektywnie za słaby na finał.
Btw widział ktoś wzrocówkę do 1? Tam jest dość dziwny sposób rozwiązania tego zadania, w którym rozpatruję się równanie kwadratowe względem x, a potem używa twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu. Robił ktoś z Was to zadanie w ten sposób?
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

LXV (65) OM - II etap.

Post autor: Swistak »

Jak się robi najłatwiej syntetycznie 2.? Mi zeszło nad nim jakoś strasznie długo z 1.5h. I co prawda do rozwiązania, które wymyśliłem doszedłem w miarę logicznym tokiem rozumowania i uzyskałem w miarę dobry pogląd, co się tam dzieje, to jednak przez dłuższy czas w ogóle nie wiedziałem, jak to ugryźć xd.
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Podziękował: 70 razy

LXV (65) OM - II etap.

Post autor: Ponewor »

O swoim syntetycznym rozwiązaniu opowiadał autor zadania na omówieniu w Warszawie, jednak moje zmęczenie intelektualne, wyraźne podniecenie autora oraz trudności komunikacyjne wywołane być może faktem, że był Azjatą uniemożliwiły zrozumienie jego idei.
wiedzmac
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 16 razy

LXV (65) OM - II etap.

Post autor: wiedzmac »

Mógłbyś podrzucić jakiś skan/link do rozwiązania syntetycznego?
Albo w jakiś sposób je opisać?
emil99
Użytkownik
Użytkownik

LXV (65) OM - II etap.

Post autor: emil99 »

1 darmowe ale mogą pociąć niektórym za niedomówienia.
2 robiłem 3,5h nie wiedząc jak się do tego zabrać a potem jeden pomysł i poszło całe zadanie.
3 banalne (indukcja lub jakieś zwijanie) natomiast nie wpadłem na takie rozwiązania i robiłem indukcję po pochodnych (ale niezbyt brzydko). Jutro kombi, nierówność, stereometria. Jedno robialne, reszta harde i będzie próg 19pkt. Chyba, że jakieś banały będą to próg 23pkt. Więcej nie stawiam. Powodzonka wszystkim jutro. A btw spałował ktoś drugie dzisiaj? Pałowałem pół godziny i stwierdziłem, że za brzydkie rzeczy wychodzą.
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 24 razy

LXV (65) OM - II etap.

Post autor: bakala12 »

2 strasznie się narzuca, 1 i 3 łatwe
2.:    
Chyba znalazłem lepszą wzorcówkę
Komentarz:    
EDIT: Kto wymyślił tak "poryte" wzorcówki?!
ODPOWIEDZ