Matematyka stosowana na PW lub PWr

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Adifek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Post autor: Adifek »

Stosowana prostsza niż teoretyczna?
Oczywiście
Wg IM: "Ponadto absolwent będzie dobre przygotowany do studiów II stopnia, w szczególności do studiów z matematyki przemysłowej w języku angielskim w ramach specjalności Mathematics for Industry and Commerce."
Prawdopodobnie nie istnieje kierunek techniczny, po którym nie jest się tam przygotowanym (zaraz znajomi mnie zjedzą )

Dla mnie Matematyka Stosowana to łudzenie maturzystów ładną nazwą, bo zapotrzebowanie na absolwentów tego typu wydaje się być znikome. Wycięto trzon matematyki, a wrzucono po trochu wszystkiego, co nie wydaje mi się dobre.

A tak całkiem serio, to radzę omijać matematyki i fizyki na PPT
dananas
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: dananas »

Owszem, stosowana ma ładną nazwę i okrojony materiał. Ja akurat jestem leniwa i nie chciało mi się studiować 2 kierunków, więc stosowana była dla mnie dobrym wyborem. Ubolewam jednak nad brakiem matematyki na matematyce... Szczęśliwie sama dla siebie uczę się ze skryptów, a nie muszę zaliczać wszystkiego, co w nich jest ^^ Dla dobra narodu mam nadzieję, że MST rozwinie się w dobrym kierunku. W końcu dawniej na PWr była właśnie stosowana, a nie teoretyczna.

Wszystko zależy od tego, co chcesz od życia. Chciałam studiować tak matmę, jak i kilka innych fakultetów. Mi zatem program studiów odpowiada. Tak chyba kiedyś wyobrażałam sobie moje studia A czy ocena własnego kierunku może być obiektywna?

Sugeruję przy tym przyszłym studentom, aby przed wyborem kierunku spojrzeli w program studiów. Przed ostatnią rekrutacją odezwała się do mnie dziewczyna, która też chciała pracować w finansach, a dostała się na MST i FiR na UE. Tu już wybór był oczywisty, zwłaszcza że dziewczę nie lubi fizyki, której u nas jest więcej niż na teoretycznej. Ach, no i znów temat "łatwiejszej" stosowanej. Co kto lubi. Jak lubisz matmę i siedzenie w dowodach, stosowana może nie podejść. A poziomu nie chciałabym określać, bo nawet 2 lat nie ma ten kierunek... Warto poczekać, aż się wyrobi. Jest już różnica między drugim a pierwszym rokiem, więc coś dobrego może z tego wyjść. Zwłaszcza że nie poznana jest jeszcze najbliższa przyszłość teoretycznej na PPT.
Adifek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Post autor: Adifek »

W końcu dawniej na PWr była właśnie stosowana, a nie teoretyczna.
I inna była w zasadzie tylko nazwa. Program był bardzo zbliżony do zwykłej matematyki (a przynajmniej do mojego programu). Różniły się detale.

Twoje "teoretyczna" jest nieporozumieniem. Fakt jest taki, że specjalność teoretyczna jest okrutnie tępiona przez dziekanat i dyrekcję Instytutu. Gdyby nie prowadzący, którzy są naprawdę oddani sprawie, prawdopodobnie na drugim stopniu zostałyby tylko matematyka finansowa i statystyka.

Na matematyce stosowanej jest kilka kursów, które są bardzo sensowne (np. modelowanie stochastyczne, czy symulacje komputerowe), jednak obawiam się, że przez brak teorii nie zrozumiecie w pełni danych Wam narzędzi.
Zwłaszcza że nie poznana jest jeszcze najbliższa przyszłość teoretycznej na PPT.
U góry planują jak ją uśmiercić
ODPOWIEDZ