GMIL - edycja 2013
-
pitgot
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
GMIL - edycja 2013
ok rozumiem a mógłbyś dać mi jakąś wskazówkę co to do tego jak przeprowadzić ten dowód, o którym napisałeś w ostatnim poście?
- Sylwek
- Użytkownik

- Podziękował: 160 razy
GMIL - edycja 2013
Jeśli chcesz dowód "co do epsilona", to bez dokładnego sprawdzenia z 15 przypadków się nie obejdzie. Mam nadzieję, że rozumiesz istotę konkursu - wiele zadań to po prostu zabawa z liczbami. Często jest to rozpatrywanie parunastu przypadków, a piękny dowód nie istnieje. To zadanie jest jednym z takich.
Dyskusję na ten temat skończę na podaniu linka do podobnego zadania, które dało się dość zgrabnie zrobić: 252241.htm
Dyskusję na ten temat skończę na podaniu linka do podobnego zadania, które dało się dość zgrabnie zrobić: 252241.htm
-
pitgot
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
GMIL - edycja 2013
jeśli miałbym rozpatrywać aż tyle przypadków jak mówisz to chyba sobie odpuszczę ten dowód A mam jeszcze jedno takie pytanie do Ciebie: czy mógłbyś dać mi jakąś wskazówkę co do takiego zadania ?
Kod: Zaznacz cały
http://gmil.prv.pl/index.php?num=17&etp=6&zad=18-
Żywy
- Użytkownik

GMIL - edycja 2013
Padło wcześniej pytanie jak interpretować: "zaokrąglone możliwe jak najbliżej", nie uzyskano odpowiedzi, teraz widzę, że zaokrąglaliście do całkowitych wartości. Jesteście pewni, że o to chodzi? Przecież nie ma informacji, że ma być zaokrąglone np. do całkowitych cm. W zadaniu 15 samo przyjęcie podanych wartości pierwiastków jest już pewnym zaokrągleniem i chyba możliwie najbliższym zaokrągleniem jest już dalsze niezaokrąglanie? Co o tym myślicie?
Moje różniące się wyniki to:
zad. 15 *96.992*
zad. 16 *51.968*
18. *1108.42* - tu prawdopodobnie popełniłem błąd, bo nawet po zaokrągleniu nie wychodzi tak jak Wam
zad. 15 *96.992*
zad. 16 *51.968*
18. *1108.42* - tu prawdopodobnie popełniłem błąd, bo nawet po zaokrągleniu nie wychodzi tak jak Wam
- Sylwek
- Użytkownik

- Podziękował: 160 razy
GMIL - edycja 2013
Właśnie zauważyłem, że na polskiej stronie podali odpowiedzi i chodziło im o zaokrąglanie do najbliższego \(\displaystyle{ cm^2}\) czy innej jednostki. Moim zdaniem spokojnie Ci to uznają, bo treść była mętna.Żywy pisze:Padło wcześniej pytanie jak interpretować: "zaokrąglone możliwe jak najbliżej", nie uzyskano odpowiedzi, teraz widzę, że zaokrąglaliście do całkowitych wartości. Jesteście pewni, że o to chodzi? Przecież nie ma informacji, że ma być zaokrąglone np. do całkowitych cm. W zadaniu 15 samo przyjęcie podanych wartości pierwiastków jest już pewnym zaokrągleniem i chyba możliwie najbliższym zaokrągleniem jest już dalsze niezaokrąglanie? Co o tym myślicie?
A z zaokrąglaniem jest taki problem, że na przykład przestają być prawdziwe równości typu \(\displaystyle{ \sqrt{n}=\frac{n}{\sqrt{n}}}\) (gdy się aplikuje do obu stron osobno zaokrąglenie liczby \(\displaystyle{ \sqrt{n}}\)), więc warto jak najbardziej uprościć wyrażenie przed zaokrągleniem. Być może miałeś dobry wynik, ale zbyt wcześnie zaokrągliłeś i błąd zaokrąglenia pomnożony przez jakąś dużą liczbę za bardzo wpłynął na wynik numeryczny.
Co prawda strona padła (albo tylko mi nie chodzi), ale zdążyłem przeczytać treść. Niestety nie wiem jak to zrobićpitgot pisze:jeśli miałbym rozpatrywać aż tyle przypadków jak mówisz to chyba sobie odpuszczę ten dowód A mam jeszcze jedno takie pytanie do Ciebie: czy mógłbyś dać mi jakąś wskazówkę co do takiego zadania?Kod: Zaznacz cały
http://gmil.prv.pl/index.php?num=17&etp=6&zad=18
- PeterWeter
- Użytkownik

GMIL - edycja 2013
Czy uznano Ci w końcu odpowiedzi różniące się od wzorcowych, kiedy różnica wynikała z intepretacji zaokrągleń?Żywy pisze: (...)
zad. 15 *96.992*
zad. 16 *51.968*
-
Żywy
- Użytkownik

GMIL - edycja 2013
Szczerze mówiąc nie wiem, bo finalnie nawet gdyby nie uznali mi tego to miałbym 3 źle - czyli i tak bym przeszedł.
-
mama Adriana
- Użytkownik

GMIL - edycja 2013
Witajcie
Jestem mamą trzecioklasisty ( kategoria CE ), który, myślę, przeszedł pomyślnie etap internetowy i będzie jechał w maju do Wrocławia. Mamy dosyć daleko ponieważ jesteśmy z Pomorza. Czeka nas długa podróż pociągiem w dwie strony. Czy są tu jakieś osoby właśnie z Pomorza, które też będą jechały do Wrocławia? Może dałoby radę zorganizować wspólny wyjazd? Czekam na info
pozdrawiam,
M.
Jestem mamą trzecioklasisty ( kategoria CE ), który, myślę, przeszedł pomyślnie etap internetowy i będzie jechał w maju do Wrocławia. Mamy dosyć daleko ponieważ jesteśmy z Pomorza. Czeka nas długa podróż pociągiem w dwie strony. Czy są tu jakieś osoby właśnie z Pomorza, które też będą jechały do Wrocławia? Może dałoby radę zorganizować wspólny wyjazd? Czekam na info
pozdrawiam,
M.
- Errichto
- Użytkownik

- Podziękował: 28 razy
GMIL - edycja 2013
Na forum będzie ciężko ze znalezieniem kogoś takiego (aczkolwiek może się uda). Najlepiej napisać do pana J. Górniaka na maila - powinien pomóc.