GMIL - edycja 2013

Kangur, Alfik, Mistrzostwa w Grach Logicznych, Sejmik, Konkurs PW... Słowem - konkursy ogólnopolskie, ale nie OM.
pitgot
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

GMIL - edycja 2013

Post autor: pitgot »

ok rozumiem a mógłbyś dać mi jakąś wskazówkę co to do tego jak przeprowadzić ten dowód, o którym napisałeś w ostatnim poście?
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 160 razy

GMIL - edycja 2013

Post autor: Sylwek »

Jeśli chcesz dowód "co do epsilona", to bez dokładnego sprawdzenia z 15 przypadków się nie obejdzie. Mam nadzieję, że rozumiesz istotę konkursu - wiele zadań to po prostu zabawa z liczbami. Często jest to rozpatrywanie parunastu przypadków, a piękny dowód nie istnieje. To zadanie jest jednym z takich.

Dyskusję na ten temat skończę na podaniu linka do podobnego zadania, które dało się dość zgrabnie zrobić: 252241.htm
pitgot
Użytkownik
Użytkownik

GMIL - edycja 2013

jeśli miałbym rozpatrywać aż tyle przypadków jak mówisz to chyba sobie odpuszczę ten dowód A mam jeszcze jedno takie pytanie do Ciebie: czy mógłbyś dać mi jakąś wskazówkę co do takiego zadania

Kod: Zaznacz cały

http://gmil.prv.pl/index.php?num=17&etp=6&zad=18
?
Żywy
Użytkownik
Użytkownik

GMIL - edycja 2013

Post autor: Żywy »

Padło wcześniej pytanie jak interpretować: "zaokrąglone możliwe jak najbliżej", nie uzyskano odpowiedzi, teraz widzę, że zaokrąglaliście do całkowitych wartości. Jesteście pewni, że o to chodzi? Przecież nie ma informacji, że ma być zaokrąglone np. do całkowitych cm. W zadaniu 15 samo przyjęcie podanych wartości pierwiastków jest już pewnym zaokrągleniem i chyba możliwie najbliższym zaokrągleniem jest już dalsze niezaokrąglanie? Co o tym myślicie?

Moje różniące się wyniki to:
zad. 15 *96.992*
zad. 16 *51.968*

18. *1108.42* - tu prawdopodobnie popełniłem błąd, bo nawet po zaokrągleniu nie wychodzi tak jak Wam
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 160 razy

GMIL - edycja 2013

Post autor: Sylwek »

Żywy pisze:Padło wcześniej pytanie jak interpretować: "zaokrąglone możliwe jak najbliżej", nie uzyskano odpowiedzi, teraz widzę, że zaokrąglaliście do całkowitych wartości. Jesteście pewni, że o to chodzi? Przecież nie ma informacji, że ma być zaokrąglone np. do całkowitych cm. W zadaniu 15 samo przyjęcie podanych wartości pierwiastków jest już pewnym zaokrągleniem i chyba możliwie najbliższym zaokrągleniem jest już dalsze niezaokrąglanie? Co o tym myślicie?
Właśnie zauważyłem, że na polskiej stronie podali odpowiedzi i chodziło im o zaokrąglanie do najbliższego \(\displaystyle{ cm^2}\) czy innej jednostki. Moim zdaniem spokojnie Ci to uznają, bo treść była mętna.

A z zaokrąglaniem jest taki problem, że na przykład przestają być prawdziwe równości typu \(\displaystyle{ \sqrt{n}=\frac{n}{\sqrt{n}}}\) (gdy się aplikuje do obu stron osobno zaokrąglenie liczby \(\displaystyle{ \sqrt{n}}\)), więc warto jak najbardziej uprościć wyrażenie przed zaokrągleniem. Być może miałeś dobry wynik, ale zbyt wcześnie zaokrągliłeś i błąd zaokrąglenia pomnożony przez jakąś dużą liczbę za bardzo wpłynął na wynik numeryczny.
pitgot pisze:jeśli miałbym rozpatrywać aż tyle przypadków jak mówisz to chyba sobie odpuszczę ten dowód A mam jeszcze jedno takie pytanie do Ciebie: czy mógłbyś dać mi jakąś wskazówkę co do takiego zadania

Kod: Zaznacz cały

http://gmil.prv.pl/index.php?num=17&etp=6&zad=18
?
Co prawda strona padła (albo tylko mi nie chodzi), ale zdążyłem przeczytać treść. Niestety nie wiem jak to zrobić
pitgot
Użytkownik
Użytkownik

GMIL - edycja 2013

dzięki i tak Sylwek za odpowiedź już przestanę Cię zamęczać swoimi pytaniami
Awatar użytkownika
PeterWeter
Użytkownik
Użytkownik

GMIL - edycja 2013

Post autor: PeterWeter »

Ukryta treść:    
Żywy
Użytkownik
Użytkownik

GMIL - edycja 2013

Podobnie jak wyżej jednak:
Ukryta treść:    
Ciekawe jestem szczególnie ostatniego
pawelsuz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 73 razy

GMIL - edycja 2013

Post autor: pawelsuz »

W 14 też mam 247.
W ostatnim wyszło mi 82944, ale nie jestem przekonany do swojego rozwiązanie.

Tak z ciekawości, jak robiliście zad.17?
pio314
Użytkownik
Użytkownik

GMIL - edycja 2013

Post autor: pio314 »

Żywy, co do 14:
Ukryta treść:    
Żywy
Użytkownik
Użytkownik

GMIL - edycja 2013

Fakt dzięki.
ewscwo
Użytkownik
Użytkownik

GMIL - edycja 2013

Post autor: ewscwo »

Żywy pisze: (...)
Moje różniące się wyniki to:
zad. 15 *96.992*
zad. 16 *51.968*

18. *1108.42* - tu prawdopodobnie popełniłem błąd, bo nawet po zaokrągleniu nie wychodzi tak jak Wam
Czy uznano Ci w końcu odpowiedzi różniące się od wzorcowych, kiedy różnica wynikała z intepretacji zaokrągleń?
Żywy
Użytkownik
Użytkownik

GMIL - edycja 2013

Szczerze mówiąc nie wiem, bo finalnie nawet gdyby nie uznali mi tego to miałbym 3 źle - czyli i tak bym przeszedł.
mama Adriana
Użytkownik
Użytkownik

GMIL - edycja 2013

Post autor: mama Adriana »

Witajcie

Jestem mamą trzecioklasisty ( kategoria CE ), który, myślę, przeszedł pomyślnie etap internetowy i będzie jechał w maju do Wrocławia. Mamy dosyć daleko ponieważ jesteśmy z Pomorza. Czeka nas długa podróż pociągiem w dwie strony. Czy są tu jakieś osoby właśnie z Pomorza, które też będą jechały do Wrocławia? Może dałoby radę zorganizować wspólny wyjazd? Czekam na info

pozdrawiam,
M.
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 28 razy

GMIL - edycja 2013

Post autor: Errichto »

Na forum będzie ciężko ze znalezieniem kogoś takiego (aczkolwiek może się uda). Najlepiej napisać do pana J. Górniaka na maila - powinien pomóc.
ODPOWIEDZ