Laptop na studiach

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o studiowaniu: co wybrać? jakie są warunki przyjęć? życie studenckie? Zajrzyjcie tutaj!
infeq
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 18 razy

Laptop na studiach

Post autor: infeq »

Ok. Pomyślmy logicznie... Wydawać ok. 1000 złoty na netbooka tylko po to, żeby można było sobie na nim zainstalować Linuxa?
szw1710

Laptop na studiach

Post autor: szw1710 »

No nie po to Kupiłem go, żeby mieć komputer konferencyjny do poprawiania prezentacji w LaTeX-u. Miałem na nim preinstalowany Windows XP, a po 2 latach używania system zaczął się zamulać i po prostu powolną śmiercią konać. Dlatego zainstalowałem Linuxa jako lżejszy system na słabsze komputerki.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 15 razy

Laptop na studiach

Post autor: bartek118 »

infeq pisze:Ok. Pomyślmy logicznie... Wydawać ok. 1000 złoty na netbooka tylko po to, żeby można było sobie na nim zainstalować Linuxa?
Co przez to rozumiesz? Sugerujesz że na Linuxie nie da się nic zrobić, czy że szkoda kasy na komputer z Linuxem, czy coś innego?

Linux różni się od Windowsa w sumie tym, że nie można sobie na nim pograć, idealny system na netbooki właśnie. W szczególności dystrybucje typu Ubuntu, Kubuntu, Mandriva. W dniu dzisiejszym do praktycznie wszystkiego są odpowiedniki Windowsowych aplikacji na Linuxy, nieraz lepsze, czasem gorsze. Plusem jest to że w przeciwieństwie do aplikacji Windowsowych, wiele ma otwarte źródła, a potem będąc studentem informatyki można dostosować trochę co niektóre, poprawić sobie coś, wywalić zbędne funkcje itp. (muszę przyznać, że zdarza mi się to robić)

Myśląc logicznie to nie ma co patrzeć na oprogramowanie, tylko sprzęt jaki się dostanie. A to co sobie wgramy zależy już od nas. Więc myślenie typu "Wydać tyle na komputer z Linuxem" jest mało logiczne, jak wgrasz Windowsa, a nie Linuxa to Twoja sprawa. Odnośnie działania Windowsa na takich komputerach - jak się dobrze je zoptymalizuje to śmigają naprawdę dobrze, w tym wersja Starter, której wprawdzie nie polecam, lepiej już wgrać wersję Home.
infeq
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 18 razy

Laptop na studiach

Post autor: infeq »

Ok, ok <luzik> o gustach się nie dyskutuje... :p
bartek118 pisze:
infeq pisze:Odnośnie działania Windowsa na takich komputerach - jak się dobrze je zoptymalizuje to śmigają naprawdę dobrze, w tym wersja Starter, której wprawdzie nie polecam, lepiej już wgrać wersję Home.
Czemu, Home lepsza od Starter?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik

Laptop na studiach

infeq pisze:Ok, ok <luzik> o gustach się nie dyskutuje... :p
bartek118 pisze:
infeq pisze:Odnośnie działania Windowsa na takich komputerach - jak się dobrze je zoptymalizuje to śmigają naprawdę dobrze, w tym wersja Starter, której wprawdzie nie polecam, lepiej już wgrać wersję Home.
Czemu, Home lepsza od Starter?
Ogólnie w Starterze nie masz tylu możliwości dostosowywania systemu, optymalizacji jego działania itp. Nie pamiętam już dokładnie czego nie ma Starterze (dawno na nim nie pracowałem), ale zarówno Home jak i "wyższe" wersje mają więcej narzędzi do dostosowania, a tym samym i optymalizacji.

Jeśli ogólnie chodzi o optymalizację Windowsów, to różne rzeczy trzeba powyłączać, żeby to śmigało tak jak trzeba, chociażby Przywracanie systemu, Hibernację, można wywalić Pomoc, wyłączyć Lunę, wyłączyć zbędne usługi typu Posłaniec, wyłączyć raportowanie błędów, a no i przede wszystkim różne animacje, cienie itp.
szw1710

Laptop na studiach

Mówimy o Windows 7, rozumiem. Ja miałem na netbooku XP, dobry system, świetnie działał na stacjonarnym. Ale i tak się zapchał. A tam omawianych bajerów chyba nie ma (cienie itp.) A w ogóle to rejestr mnie denerwuje. Jeśli coś się odinstaluje to zostają tysiące zbędnych wpisów i nie zawsze zostaną one usunięte np. przez CCleaner.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik

Laptop na studiach

szw1710 pisze:Mówimy o Windows 7, rozumiem. Ja miałem na netbooku XP, dobry system, świetnie działał na stacjonarnym. Ale i tak się zapchał. A tam omawianych bajerów chyba nie ma (cienie itp.) A w ogóle to rejestr mnie denerwuje. Jeśli coś się odinstaluje to zostają tysiące zbędnych wpisów i nie zawsze zostaną one usunięte np. przez CCleaner.
Pisałem zarówno o 7 jak i o XP, wbrew pozorom wygląd XP - Luna (niebieski pasek start, niebieskie ramki itp) potrafi zabrać dużo pamięci, i jak się okazuje przełączając wygląd na Klasyczny w ustawieniach ekranu wcale się tego nie wyłącza, tylko ukrywa. Aby to wyłączyć trzeba wyłączyć jedną usługę.
szw1710

Laptop na studiach

Odbiegliśmy chyba od tematu Nie da się obiektywnie stwierdzić czy lepszy Linuks, czy Windows. A śledząc całą dyskusję, zapewne dla studenta informatyki potrzeba sprzętu mocniejszego, na którym można uruchamiać wiele systemów i środowiska programistyczne. Z niedowierzaniem dowiedziałem się niedawno, że C++ potrzebuje komputera lepszego niż sprzęt do gier. Paranoja. Z moich czasów pamiętam Turbo Pascala, który w całości mieścił się na jednej dyskietce 1.44 MB. Teraz Turbo Pascal 5.5 jest dostępny za darmo ze strony producenta (Borland), co pozwala początkującym na legalne pisanie programów w Pascalu. Ja przedstawiłem swoje doświadczenia, które, jak wnoszę z dyskusji, są nieco rozbieżne z potrzebami informatyka. Tu rzeczywiście netbook może okazać się słaby.
major37
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 288 razy

Laptop na studiach

Post autor: major37 »

A ja tak dodam od siebie do bartka118. Ja nie wyłączam funkcji raportowanie błędów bo czasami w grach mi wyskakują różne komunikaty i nie wiem co jest tego przyczyną i chyba po wyłączeniu raportowania nie są zapisywane błędy w podglądzie zdarzeń(windows 7). Więc ja tą opcje zostawiam
JumpSmerf
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Laptop na studiach

Post autor: JumpSmerf »

szw1710 pisze:Odbiegliśmy chyba od tematu Nie da się obiektywnie stwierdzić czy lepszy Linuks, czy Windows. A śledząc całą dyskusję, zapewne dla studenta informatyki potrzeba sprzętu mocniejszego, na którym można uruchamiać wiele systemów i środowiska programistyczne. Z niedowierzaniem dowiedziałem się niedawno, że C++ potrzebuje komputera lepszego niż sprzęt do gier. Paranoja. Z moich czasów pamiętam Turbo Pascala, który w całości mieścił się na jednej dyskietce 1.44 MB. Teraz Turbo Pascal 5.5 jest dostępny za darmo ze strony producenta (Borland), co pozwala początkującym na legalne pisanie programów w Pascalu. Ja przedstawiłem swoje doświadczenia, które, jak wnoszę z dyskusji, są nieco rozbieżne z potrzebami informatyka. Tu rzeczywiście netbook może okazać się słaby.
To czy C++ potrzebuje komputera lepszego niż sprzęt do gier jest zależne od tego z jakiego IDE/edytora korzystamy. Taki np. Visual C++ czy Eclipse potrzebują całkiem mocnego sprzętu, ale sporo osób pisze w Vimie, a tutaj naprawdę nie trzeba dysponować niczym szczególnie mocnym.

Jeżeli chodzi o Pascala, to obecnie najlepszy jest Free Pascal, darmowy i nadal rozwijany.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik

Laptop na studiach

JumpSmerf pisze:
To czy C++ potrzebuje komputera lepszego niż sprzęt do gier jest zależne od tego z jakiego IDE/edytora korzystamy. Taki np. Visual C++ czy Eclipse potrzebują całkiem mocnego sprzętu, ale sporo osób pisze w Vimie, a tutaj naprawdę nie trzeba dysponować niczym szczególnie mocnym.

Jeżeli chodzi o Pascala, to obecnie najlepszy jest Free Pascal, darmowy i nadal rozwijany.
Też pisałem w vimie i to dość długo, ale jak już przyjdzie pisać większe projekty i programy i operować wieloma plikami to jednak staje się to kłopotliwe. Prędzej czy później trzeba przejść na jakieś środowisko, pisanie programów idzie po prostu szybciej i wygodniej.
kutzzz
Użytkownik
Użytkownik

Laptop na studiach

Post autor: kutzzz »

Zaczynam matematykę w Toruniu i po pierwszym tygodniu widzę już, że bez laptopa może się nie obejść - zbyt często są tu sytuacje, że chciałbym mieć dostęp do danych i kompa w ogóle, a przecież stacjonarnego nie będę nosił pod pachą Smartfon nie nadaje się do notowania albo bardziej skomplikowanych zadań - to jednak zabawka. Celuję w niedrogiego laptopa z matową matrycą i standardowych rozmiarach (14-15 cali). Jak byście ocenili tego Acera ... 506.0.html oraz tą Toshibę ... o-c50.html - czy to może mi wystarczyć na studiach matematycznych połączonych z podstawami informatyki.
Awatar użytkownika
VillagerMTV
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 65 razy

Laptop na studiach

Post autor: VillagerMTV »

Dobre laptopy są jeszcze od Lenovo.
ODPOWIEDZ