No niestety jest źle zapomniałeś w rekurencji o tym że są jeszcze organizmy żywe z poprzedniej partii oraz o tym że niektóre umierają...norwimaj pisze:3.
Niestety chyba nie ma ładnego wyniku i też nie zamierzam tego rozwiązania doprowadzić do końcowego wyniku.
-- 8 kwi 2011, o 16:13 --Ukryta treść:
Oczywiście z tego co napisałem nie wynika, że nie istnieje ładne rozwiązanie do 3, więc może jeszcze ktoś coś wymyśli.
[MIX] Kilka zadanek
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
justynian
- Użytkownik

- Podziękował: 21 razy
[MIX] Kilka zadanek
-
norwimaj
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
[MIX] Kilka zadanek
Czy należy to rozumieć dosłownie? Ja przyjąłem niedosłowną interpretację, że umiera po wydaniu 28 bezpośrednich potomków.justynian pisze: każdy licealista umiera po wydaniu 28 potomków.
W przypadku dosłownej interpretacji każdy licealista umiera po czterech miesiącach zamiast po sześciu. I równanie na liczbę świeżaków należałoby zastąpić równaniem.
\(\displaystyle{ a_n=4a_{n-2}+6a_{n-3}+6a_{n-4}}\).
W przypadku jeszcze dosłowniejszej interpretacji treści zadania licealista rodzi nowe licealisty też po swojej śmierci, ale wątpię w to, aby autorowi o to chodziło.
Nie zgadzam się z zarzutem. Może nie wyraziłem się najzręczniej, ale napisałem, żejustynian pisze: zapomniałeś w rekurencji o tym że są jeszcze organizmy żywe z poprzedniej partii
czyli odpowiedzią do zadania nie jest \(\displaystyle{ a_n}\). Ciąg \(\displaystyle{ a_n}\) oznacza tylko liczbę nowo narodzonych licealistów a nie wszystkich.norwimaj pisze: Liczba licealistów po \(\displaystyle{ n}\) miesiącach to \(\displaystyle{ a_n+a_{n-1}+\ldots+a_{n-5}}\)
Gdzie o tym zapomniałem?justynian pisze: oraz o tym że niektóre umierają...
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2011, o 11:19 przez norwimaj, łącznie zmieniany 1 raz.
-
justynian
- Użytkownik

[MIX] Kilka zadanek
To rzeczywiści broni twego rozwiązania chodź właśnie tym wprowadziłeś mnie w błąd, niemniej ostatecznego rozwiązania nie wyznaczyłeś zapewne ze względu na kłopotliwą metodę bo zliczanie tych wszystkich nowaków jest ciekawe i żmudne... Przyjęcie jako a_n liczby licealistów po n miesiącach i napisanie nowej rekurencji daje rozwiązanie bez takiej złożoności.norwimaj pisze: czyli odpowiedzią do zadania nie jest \(\displaystyle{ a_n}\). Ciąg \(\displaystyle{ a_n}\) oznacza tylko liczbę nowo narodzonych licealistów a nie wszystkich.
-
norwimaj
- Użytkownik

[MIX] Kilka zadanek
Moim zdaniem oba ciągi spełniają tę samą rekurencję.
Niech \(\displaystyle{ a_n}\) to będzie liczba nowo narodzonych licealistów po \(\displaystyle{ n}\) miesiącach, natomiast \(\displaystyle{ b_n}\) to liczba wszystkich licealistów po \(\displaystyle{ n}\) miesiącach.
Wtedy \(\displaystyle{ b_n=a_n+a_{n-1}+\ldots+a_{n-5}}\).
Załóżmy że \(\displaystyle{ a_n}\) spełnia równanie rekurencyjne, które napisałem. Nawet jeśli się w nim pomyliłem, to nie będzie to miało znaczenia dla dalszej części rozumowania.
Mamy:
\(\displaystyle{ a_n=4a_{n-2}+6a_{n-3}+6a_{n-4}+6a_{n-5}+6a_{n-6}}\),
\(\displaystyle{ a_{n-1}=4a_{n-3}+6a_{n-4}+6a_{n-5}+6a_{n-6}+6a_{n-7}}\),
\(\displaystyle{ \ldots}\)
\(\displaystyle{ a_{n-5}=4a_{n-7}+6a_{n-8}+6a_{n-9}+6a_{n-10}+6a_{n-11}}\).
Po dodaniu tych równości stronami otrzymujemy:
\(\displaystyle{ b_n=4b_{n-2}+6b_{n-3}+6b_{n-4}+6b_{n-5}+6b_{n-6}}\).
Teraz zagadka. Dlaczego pomimo że jest ta sama rekurencja, oraz te same warunki dla wyrazów o numerach \(\displaystyle{ 0,-1,-2,-3,\ldots}\), to nie zachodzi tożsamość \(\displaystyle{ a_n=b_n}\)?
Rozwiązanie zagadki:
To teraz postawmy sobie pytanie. Czy nie da się ułożyć prostszej rekurencji dla ciągu \(\displaystyle{ b_n}\). Postaram się uzasadnić, że nie, ale sam nie jestem w pełni przekonany, więc proszę o wskazanie ewentualnej ściemy.
Stw.1 Jeśli jakiś ciąg spełnia dwie rekurencje jednorodne, o stałych współczynnikach, których wielomiany charakterystyczne to \(\displaystyle{ w(x)}\) i \(\displaystyle{ v(x)}\), to spełnia też równanie rekurencyjne o wielomianie charakterystycznym równym \(\displaystyle{ \gcd(w(x),v(x))}\).
Dowód algorytm Euklidesa
Stw.2 Jeśli ciąg \(\displaystyle{ a_n}\) spełnia równanie j.w., to wśród równań rekurencyjnych, które on spełnia, istnieje równanie najmniejsze (w sensie podzielności wielomianów charakterystycznych).
Dowód wniosek z poprzedniego stwierdzenia
Stw.3 Wielomian \(\displaystyle{ w(x)=x^6-4x^4-6x^3-6x^2-6x-6}\) jest nierozkładalny w zbiorze liczb wymiernych.
Dowód Stosujemy kryterium Eisensteina dla \(\displaystyle{ p=2}\).
Stw.4 Nie jest łatwo w zadaniu 3. znaleźć prostą rekurencję.
Dowód Stosujemy stwierdzenie 2 i stwierdzenie 3.
Niech \(\displaystyle{ a_n}\) to będzie liczba nowo narodzonych licealistów po \(\displaystyle{ n}\) miesiącach, natomiast \(\displaystyle{ b_n}\) to liczba wszystkich licealistów po \(\displaystyle{ n}\) miesiącach.
Wtedy \(\displaystyle{ b_n=a_n+a_{n-1}+\ldots+a_{n-5}}\).
Załóżmy że \(\displaystyle{ a_n}\) spełnia równanie rekurencyjne, które napisałem. Nawet jeśli się w nim pomyliłem, to nie będzie to miało znaczenia dla dalszej części rozumowania.
Mamy:
\(\displaystyle{ a_n=4a_{n-2}+6a_{n-3}+6a_{n-4}+6a_{n-5}+6a_{n-6}}\),
\(\displaystyle{ a_{n-1}=4a_{n-3}+6a_{n-4}+6a_{n-5}+6a_{n-6}+6a_{n-7}}\),
\(\displaystyle{ a_{n-5}=4a_{n-7}+6a_{n-8}+6a_{n-9}+6a_{n-10}+6a_{n-11}}\).
Po dodaniu tych równości stronami otrzymujemy:
\(\displaystyle{ b_n=4b_{n-2}+6b_{n-3}+6b_{n-4}+6b_{n-5}+6b_{n-6}}\).
Teraz zagadka. Dlaczego pomimo że jest ta sama rekurencja, oraz te same warunki dla wyrazów o numerach \(\displaystyle{ 0,-1,-2,-3,\ldots}\), to nie zachodzi tożsamość \(\displaystyle{ a_n=b_n}\)?
Rozwiązanie zagadki:
Ukryta treść:
To teraz postawmy sobie pytanie. Czy nie da się ułożyć prostszej rekurencji dla ciągu \(\displaystyle{ b_n}\). Postaram się uzasadnić, że nie, ale sam nie jestem w pełni przekonany, więc proszę o wskazanie ewentualnej ściemy.
Stw.1 Jeśli jakiś ciąg spełnia dwie rekurencje jednorodne, o stałych współczynnikach, których wielomiany charakterystyczne to \(\displaystyle{ w(x)}\) i \(\displaystyle{ v(x)}\), to spełnia też równanie rekurencyjne o wielomianie charakterystycznym równym \(\displaystyle{ \gcd(w(x),v(x))}\).
Dowód algorytm Euklidesa
Stw.2 Jeśli ciąg \(\displaystyle{ a_n}\) spełnia równanie j.w., to wśród równań rekurencyjnych, które on spełnia, istnieje równanie najmniejsze (w sensie podzielności wielomianów charakterystycznych).
Dowód wniosek z poprzedniego stwierdzenia
Stw.3 Wielomian \(\displaystyle{ w(x)=x^6-4x^4-6x^3-6x^2-6x-6}\) jest nierozkładalny w zbiorze liczb wymiernych.
Dowód Stosujemy kryterium Eisensteina dla \(\displaystyle{ p=2}\).
Stw.4 Nie jest łatwo w zadaniu 3. znaleźć prostą rekurencję.
Dowód Stosujemy stwierdzenie 2 i stwierdzenie 3.
-
justynian
- Użytkownik

[MIX] Kilka zadanek
Ciekawe bo nie widzę blefu lecz gdy przyjmiemy za \(\displaystyle{ b_n}\) liczbę licealistów po n miesiącach to mamy:
\(\displaystyle{ b_n=b_{n-1}+4(b_{n-2}-b_{n-3})+6(b_{n-3}-b_{n-6})-b_{n-6}=b_{n-1}+4b_{n-2}+2b_{n-3}-7b_{n-6}}\)
co daje istotnie różną rekurencje.
\(\displaystyle{ b_n=b_{n-1}+4(b_{n-2}-b_{n-3})+6(b_{n-3}-b_{n-6})-b_{n-6}=b_{n-1}+4b_{n-2}+2b_{n-3}-7b_{n-6}}\)
co daje istotnie różną rekurencje.
-
norwimaj
- Użytkownik

[MIX] Kilka zadanek
Żebyśmy mieli jasność, to wyjaśnijmy kilka kwestii:
- \(\displaystyle{ b_{n-2}-b_{n-3}}\) to nie jest liczba licealistów w wieku \(\displaystyle{ 2}\) miesięcy. Jest to (liczba licealistów w wieku \(\displaystyle{ 2}\) miesięcy) minus (liczba licealistów, którzy umarli \(\displaystyle{ 2}\) miesiące temu).
- \(\displaystyle{ b_{n-3}-b_{n-6}}\) to nie jest liczba licealistów w wieku od \(\displaystyle{ 3}\) do \(\displaystyle{ 6}\) miesięcy (w tym zmarli).
- \(\displaystyle{ b_{n-6}}\) to nie jest liczba licealistów, którzy ostatnio zmarli. Jest to liczba licealistów, którzy zmarli w ciągu ostatnich \(\displaystyle{ 6}\) miesięcy.