LXII Olimpiada Matematyczna I etap

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Awatar użytkownika
SaxoN
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: SaxoN »

Co jak co ale Swistak ma chyba trochę racji. Ja pamiętam te czasy, kiedy zrobienie jednego z dwunastu zadań było dla mnie jedynie marzeniem. I chyba dopiero zobaczenie postów, że te zadania są proste itd. wyzwoliło we mnie ducha walki, dzięki któremu jestem tym, kim jestem xD Btw. nie macie pojęcia jaki to ból nie móc już wystartować w OM
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: Vax »

Osobiście mam podobne zdanie do opinii Świstaka, niby piszecie, że po danym etapie można będzie podyskutować o poziomie zadań, jednak wtedy to już nie to samo, nie ma takich jakby to powiedzieć emocji, nie wiem, jak to opisać Również jak startowałem w tamtym roku w Informatycznej Olimpiadzie gimnazjalistów, to tam tak samo, na oficjalnym forum ludzie bez problemu pisali na temat każdego zadania, nie było z tym żadnych problemów

Pozdrawiam.
mydew
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 15 razy

Post autor: mydew »

Też popieram Świstaka. Ocena trudności zadań nie będzie pomocą w rozwiązaniu. W realu można, to czemu na forum nie ?
Fingon
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Fingon »

Swistak pisze: Weźmy taką Olimpiadę Informatyczną. Na jej OFICJALNYM forum można rozmawiać na temat trudności zadań i nikomu to nie przeszkadza.
A potem często okazywało się, że zadanie jest tylko pozornie łatwe i niewiele osób posiada poprawne rozwiązanie. Dlatego radzę traktować określany przez innych poziom trudności zadań z przymrużeniem oka.
kubek1
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kubek1 »

Żałuję, że nie mogę brać w tym roku udziału w OM (niedługo zaczynam studia), a szkoda, bo moim zdaniem zadania są coraz prostsze. Po paru minutach siedzenia udało się obalić dwa zadania Wszystkim startującym życzę powodzenia
miodzio1988

Post autor: miodzio1988 »

A Ci znowu się kłócą. Przytoczę wypowiedź człowieka z Waszej strony, którego jako jedynego szanuję z tego grona (wypowiedź dotyczy sprawy , którą poruszył słusznie xanowron ) :

post514272.htm?hilit=Jako%20%C5%BCe%20ju%C5%BC%20by%C5%82em%20%C5%9Bwiadkiem#p514272

A teraz się bawcie dalej
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

Post autor: Swistak »

kubek1 pisze:(...) bo moim zdaniem zadania są coraz prostsze. Po paru minutach siedzenia udało się obalić dwa zadania :)
Poziomu zadań całej Olimpiady nie oceniałbym po dwóch - dość możliwe, że najprostszych "reklamowych" - zadaniach xp.

Skoro została już przytoczona wypowiedź Sylwka:
Sylwek pisze:Pomyślcie co by było, gdyby po godzinie II czy III etapu można było oddać głos klasyfikujący zadanie jako łatwe/średnie/trudne i wyniki były dostępne dla wszystkich?
Myślę, że to samo co na I etapie OI'a oraz na każdym IMO.

Jednak jeżeli bardzo chcecie, to ostatecznie mogę uznać słuszność tej wypowiedzi xp :
Np. jeśli ktoś mówi, że jego rozwiązanie jest długie bądź krótkie, to po przeczytaniu jego wypowiedzi łatwo jest odrzucić połowę metod, które się standardowo stosuje w przypadku zadania z danego działu. Osiągnięcie kompromisu byłoby trudne, dlatego wg mnie lepiej byłoby, gdyby panował surowy rygor.
Z drugiej strony 2 lata temu, chyba połowa forumowiczów udzielających się w temacie o OM'ie oświadczyła, że ma rozwiązanie zadania 11 na 2 linijki, a kiedy minął deadline jakimś dziwnym trafem opinii publicznej nie było dane zaznać chociaż jednego takiego rozwiązania xp. Więc także takie informacje mogą być mylące i jest to po prostu nauczka, że nie należy się niczym sugerować, więc w zasadzie to nie powinno sprawiać takiego kłopotu, skoro tyle wypowiedzi jest mylących xD.
kubek1
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kubek1 »

Swistak pisze:
kubek1 pisze:(...) bo moim zdaniem zadania są coraz prostsze. Po paru minutach siedzenia udało się obalić dwa zadania
Poziomu zadań całej Olimpiady nie oceniałbym po dwóch - dość możliwe, że najprostszych "reklamowych" - zadaniach xp.
Jeszcze wszystkich nie robiłem i to były tylko moje pierwsze wrażenia
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 12 razy

Post autor: Crizz »

mydew pisze:W realu można, to czemu na forum nie ?
Rozwaliło mnie to. No jasne, że można w realu, można nawet komuś pomóc w rozwiązaniu.
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 73 razy

Post autor: Marcinek665 »

No tak. Co więcej, jest to 'legalne' w świetle regulaminu. Niekoniecznie rozwiązanie w całości komuś zadania, ale konsultowanie jak najbardziej.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 12 razy

Post autor: Crizz »

Natomiast my przykładamy większą wagę do tego, żeby uczestnicy nie robili sobie krzywdy w ten sposób.
mydew
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mydew »

Crizz pisze:
Rozwaliło mnie to. No jasne, że można w realu, można nawet komuś pomóc w rozwiązaniu.
Dla jasności chodzi o zgodność z regulaminem. Dziękuję, że udało mi się Ciebie rozwalić ;p Trudno, co forum to obyczaj...
Awatar użytkownika
johnny
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: johnny »

a w Tesco też można? bo u mnie w okolicy nigdzie Realu nie ma...
Awatar użytkownika
XMaS11
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: XMaS11 »

W Kielcach jest, wpadaj. Zadania ciekawe, znam ludzi którzy mają już sporą część rozwiązaną
Awatar użytkownika
SaxoN
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: SaxoN »

XMaS11 pisze:W Kielcach jest, wpadaj. Zadania ciekawe, znam ludzi którzy mają już sporą część rozwiązaną
Sporą część \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) prawie wszystkie \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) wszystkie poza skończoną ilością?
ODPOWIEDZ