LXII Olimpiada Matematyczna I etap
- SaxoN
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Co jak co ale Swistak ma chyba trochę racji. Ja pamiętam te czasy, kiedy zrobienie jednego z dwunastu zadań było dla mnie jedynie marzeniem. I chyba dopiero zobaczenie postów, że te zadania są proste itd. wyzwoliło we mnie ducha walki, dzięki któremu jestem tym, kim jestem xD Btw. nie macie pojęcia jaki to ból nie móc już wystartować w OM
- Vax
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Osobiście mam podobne zdanie do opinii Świstaka, niby piszecie, że po danym etapie można będzie podyskutować o poziomie zadań, jednak wtedy to już nie to samo, nie ma takich jakby to powiedzieć emocji, nie wiem, jak to opisać Również jak startowałem w tamtym roku w Informatycznej Olimpiadzie gimnazjalistów, to tam tak samo, na oficjalnym forum ludzie bez problemu pisali na temat każdego zadania, nie było z tym żadnych problemów
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
Fingon
- Użytkownik

A potem często okazywało się, że zadanie jest tylko pozornie łatwe i niewiele osób posiada poprawne rozwiązanie. Dlatego radzę traktować określany przez innych poziom trudności zadań z przymrużeniem oka.Swistak pisze: Weźmy taką Olimpiadę Informatyczną. Na jej OFICJALNYM forum można rozmawiać na temat trudności zadań i nikomu to nie przeszkadza.
-
kubek1
- Użytkownik

- Podziękował: 15 razy
Żałuję, że nie mogę brać w tym roku udziału w OM (niedługo zaczynam studia), a szkoda, bo moim zdaniem zadania są coraz prostsze. Po paru minutach siedzenia udało się obalić dwa zadania Wszystkim startującym życzę powodzenia
-
miodzio1988
A Ci znowu się kłócą. Przytoczę wypowiedź człowieka z Waszej strony, którego jako jedynego szanuję z tego grona (wypowiedź dotyczy sprawy , którą poruszył słusznie xanowron ) :
post514272.htm?hilit=Jako%20%C5%BCe%20ju%C5%BC%20by%C5%82em%20%C5%9Bwiadkiem#p514272
A teraz się bawcie dalej
post514272.htm?hilit=Jako%20%C5%BCe%20ju%C5%BC%20by%C5%82em%20%C5%9Bwiadkiem#p514272
A teraz się bawcie dalej
- Swistak
- Użytkownik

- Podziękował: 99 razy
Poziomu zadań całej Olimpiady nie oceniałbym po dwóch - dość możliwe, że najprostszych "reklamowych" - zadaniach xp.kubek1 pisze:(...) bo moim zdaniem zadania są coraz prostsze. Po paru minutach siedzenia udało się obalić dwa zadania![]()
Skoro została już przytoczona wypowiedź Sylwka:
Myślę, że to samo co na I etapie OI'a oraz na każdym IMO.Sylwek pisze:Pomyślcie co by było, gdyby po godzinie II czy III etapu można było oddać głos klasyfikujący zadanie jako łatwe/średnie/trudne i wyniki były dostępne dla wszystkich?
Jednak jeżeli bardzo chcecie, to ostatecznie mogę uznać słuszność tej wypowiedzi xp :
Z drugiej strony 2 lata temu, chyba połowa forumowiczów udzielających się w temacie o OM'ie oświadczyła, że ma rozwiązanie zadania 11 na 2 linijki, a kiedy minął deadline jakimś dziwnym trafem opinii publicznej nie było dane zaznać chociaż jednego takiego rozwiązania xp. Więc także takie informacje mogą być mylące i jest to po prostu nauczka, że nie należy się niczym sugerować, więc w zasadzie to nie powinno sprawiać takiego kłopotu, skoro tyle wypowiedzi jest mylących xD.Np. jeśli ktoś mówi, że jego rozwiązanie jest długie bądź krótkie, to po przeczytaniu jego wypowiedzi łatwo jest odrzucić połowę metod, które się standardowo stosuje w przypadku zadania z danego działu. Osiągnięcie kompromisu byłoby trudne, dlatego wg mnie lepiej byłoby, gdyby panował surowy rygor.
-
kubek1
- Użytkownik

Jeszcze wszystkich nie robiłem i to były tylko moje pierwsze wrażeniaSwistak pisze:Poziomu zadań całej Olimpiady nie oceniałbym po dwóch - dość możliwe, że najprostszych "reklamowych" - zadaniach xp.kubek1 pisze:(...) bo moim zdaniem zadania są coraz prostsze. Po paru minutach siedzenia udało się obalić dwa zadania
-
Crizz
- Użytkownik

- Podziękował: 12 razy
Rozwaliło mnie to. No jasne, że można w realu, można nawet komuś pomóc w rozwiązaniu.mydew pisze:W realu można, to czemu na forum nie ?
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Podziękował: 73 razy
No tak. Co więcej, jest to 'legalne' w świetle regulaminu. Niekoniecznie rozwiązanie w całości komuś zadania, ale konsultowanie jak najbardziej.
-
mydew
- Użytkownik

Dla jasności chodzi o zgodność z regulaminem. Dziękuję, że udało mi się Ciebie rozwalić ;p Trudno, co forum to obyczaj...Crizz pisze:Rozwaliło mnie to. No jasne, że można w realu, można nawet komuś pomóc w rozwiązaniu.mydew pisze:W realu można, to czemu na forum nie ?
- SaxoN
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Sporą część \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) prawie wszystkie \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) wszystkie poza skończoną ilością?XMaS11 pisze:W Kielcach jest, wpadaj. Zadania ciekawe, znam ludzi którzy mają już sporą część rozwiązaną