Informatyki AGH, UJ, PK

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.

Informatyka na

Akademia Górniczo Hutnicza
21
50%
Politechnika Krakowska
3
7%
Politechnika Lubelska
2
5%
Uniwersytet Jagielloński
16
38%

Liczba głosów: 42

Awatar użytkownika
gewaraz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Informatyki AGH, UJ, PK

Post autor: gewaraz »

No właśnie wątpię
Mój kumpel poszedł na informatykę (a był w matematycznej klasie) i wylali go przez matematykę.

matma podstawoa to prościzna. W tamtym roku to była kpina. A w tym to już w ogóle porażka. Albo weź się solidnie do roboty (bo pewnie się dostaniesz) i zdawaj tam. Albo daj sobie spokój. Nie kazdy kto na studia poszedł musi je skończyć. Z politechniki średnio połowa odpada w pierwszej sesji.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

Informatyki AGH, UJ, PK

Post autor: Dumel »

popieram gewaraza
nie zdawałam rosszerzonej bo w lo nie miałam rozszerzonej matematyki tylko podstawową, ale z podstawy będe miec tak okolo 90 % ( jutro się dowiem :p ) lubie matematyke i miałam 5
może zabrzmi to trochę brutalnie ale myślę że gdybyś interesowała się matematyką to nie poprzestawałabyś na tabliczce mnożenia, odczytywaniu danych z wykresu czy co tam jeszcze jest na podstawowej (nie wspominając że rozszerzona też (że tak to ujmę:) nie stoi na wybitnie wysokim poziomie)
Awatar użytkownika
gewaraz
Użytkownik
Użytkownik

Informatyki AGH, UJ, PK

W ogóle matura z matmy to śmieszność. Na maturę trzeba nauczyć się konkretnych sposobów rozwiązywania zadania. Ja próbną zdałem dwa razy lepiej niż właściwą. Tylko byłem ten problem, że ja wszystko robiłem po swojemu - a tego nie uznają.
iooz
Użytkownik
Użytkownik

Informatyki AGH, UJ, PK

Post autor: iooz »

Bez przesady, jeśli jest dobre rozwiązanie, którego nie ma w kluczu to dostajesz max punktów.
Awatar użytkownika
gewaraz
Użytkownik
Użytkownik

Informatyki AGH, UJ, PK

Ale musisz spełniać jakieś tam warunki. czyli musi być obliczone to i tamto. A Ty załóżmy tego nie obliczyłeś i poszedłeś inna drogą. I masz parę punktów w plecy
Laurearel

Informatyki AGH, UJ, PK

Post autor: Laurearel »

a ja w zeszłym roku podstawowej nie zdałem, a z matmą po za masochistycznymi przykładami problemów jakiś nie mam ; p

A osoby które oceniają innych po punktach, z czegokolwiek, uważam (za przeproszeniem) za zwykłych śmieci.
Awatar użytkownika
gewaraz
Użytkownik
Użytkownik

Informatyki AGH, UJ, PK

Laurearel pisze:a ja w zeszłym roku podstawowej nie zdałem, a z matmą po za masochistycznymi przykładami problemów jakiś nie mam ; p

A osoby które oceniają innych po punktach, z czegokolwiek, uważam (za przeproszeniem) za zwykłych śmieci.

Całkowicie się zgadzam. Matma w liceum to nie matma, a raczej wkuwanie schematów rozwiązania zadania. Wyścig kompletnego braku myślenia zakrapiany korkami u niektórych, twierdzących, ze skoro maturę zdali dobrze to są mądrzejsi.

Znam multum przypadków kiedy ktoś zdał wszystko na 80-90% a nie mógł wytrzymać na słabej uczelni pomimo zaciętej nauki.
mcgregor
Użytkownik
Użytkownik

Informatyki AGH, UJ, PK

Post autor: mcgregor »

Panowie- nie odróżniacie myślenia od rachunków? Swoją drogą i tak ta matura była lepsza od wcześniejszych bo nie była aż tak schematyczna (choć pierwsze zadanie to mnie nieźle rozbawiło). Jak już w którymś temacie wspomniałem matematyka w średniej to nic innego jak tylko rachunki
Laurearel

Informatyki AGH, UJ, PK

Post autor: Laurearel »

ale te rachunki sprawiają, że na studiach znajdują się ludzie którzy nie powinni się znaleźć, a nie starczy punktów właśnie ze względu na bycie kiepskim w tych rachunkach (to że ktoś dobrze myśli, nie znaczy że zaraz będzie równie dobrze liczył...) pasjonatom którym to psuje strasznie plany (w tej kwestii mam głównie na myśli miasta Warszawę, Kraków i Wrocław chyba oczywiste jest patrząc po ilości ofert pracy dlaczego).
Awatar użytkownika
gewaraz
Użytkownik
Użytkownik

Informatyki AGH, UJ, PK

otóż to
po co ktoś ma się chwalić, że zdał matematykę fajnie skoro gówno tak naprawdę z niej umie?

Dalszy ciąg tej dyskusji został wydzielony do wątku "Czy studia mają sens?": 199275.htm
miki999
ODPOWIEDZ