Znacie może jakiś sklep internetowy gdzie można dostać choć jedną z tych książek?neworder pisze:H. Pawłowski "Kółko matematyczne dla olimpijczyków"
L. Kourliandtchik - książki i nierównościach (3 książki)
H. Pawłowski "Zadania z OM z całego świata" (3 tomy - niebieski, żółty i różówy)
+zadania z OM z ubiegłych lat (można znaleźć na stronie Olimpiady, w biuletynach oraz w 8 tomach zadań)
W. Sierpiński "250 zadań z teorii liczb"
Materiały związane z Olimpiadami Matematycznymi
-
$demon$
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
-
Finarfin
- Użytkownik

- Podziękował: 45 razy
$demon$, -> od czasu do czasu tam się coś z tego zbiorku pojawia W innych księgarniach internetowych jest różnie. Ja polecam przejść się Tobie do jakiegoś antykwariatu - tam często takie zbiorki można znaleźć
- DEXiu
- Użytkownik

Te trzy "Pawłowskie" (OM z całego świata) można dostać bez problemu w księgarniach. Z "nierównościami" jest trochę gorzej, a pozostałe - no cóż, mówią, że ciężko dostać. Ja tam przeczytałem Kourliandtchiki dwa pierwsze (bez "Słynnych nierówności"), żeby poznać metody, i zaopatrzyłem się w trzy tomy Pawłowskiego (+ do tego jeszcze jakaś książeczka Pawłowski/Tomalczyk) i OMki z ubiegłych lat. Myślę, że to mi wystarczy (i taj więcej nie zdołam przerobić do przyszłego roku )
szukam pewnej ksiazki do konkursu matematycznego,a dokladnie do sejmiku. Moze wie ktos gdzie moge ta ksiazke dostac w krakowie, a moze przez internet?
W.Sierpiński- " O rozkładach liczb wymiernych na ułamki proste" PWN to jest wydanie z 1957r.
Bardzo prosze o kontakt na numer gg: 2672642
Pozdrawiam
W.Sierpiński- " O rozkładach liczb wymiernych na ułamki proste" PWN to jest wydanie z 1957r.
Bardzo prosze o kontakt na numer gg: 2672642
Pozdrawiam
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Podziękował: 3425 razy
Jak chodzi o ksiazki prof Sierpinskiego to chyba albo bibliteki albo ...antykwariat
- Arek
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Wątpię, by łatwo było zdobyć tę pozycję (w sensie - zakupić). Jeżeli masz znajomych studentów na wydziale mat. UJ, poproś, żeby sprawdzili czy nie ma tej pozycji w ich bibliotece wydziałowej, jeżeli nie - to potrzeba będzie chyba sporo szczęścia.
Swoją drogą, może w ogólniejszych pozycjach W. Sierpińskiego znajdziesz omówienie zagadnienia rozkładu (np. w jednym z dwóch tomów "Teorii Liczb"?).
Swoją drogą, może w ogólniejszych pozycjach W. Sierpińskiego znajdziesz omówienie zagadnienia rozkładu (np. w jednym z dwóch tomów "Teorii Liczb"?).
- Calasilyar
- Użytkownik

- Podziękował: 29 razy
myślę, że nie ma raczej problemu z dostaniem tej książki, możesz poszukać w bibliotekach pedagogicznych. u mnie w pierwszej z brzegu nie było z nia kłopotu.
Coz za mala zmiana w regulaminie 2 i 3 etapu. Wolno uzywac tylko tablic maturalnych, nie wolno przynosic swoich. :X
-
Piotr Rutkowski
- Użytkownik

- Podziękował: 22 razy
Wracając do tematu, to dam od siebie taki jeden fajny link. Zadania nie są przesadnie trudne na tej stronie, ale "na rozgrzewkę" świetnie się nadają
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Hm, nikt nie dal linka do pewnego czasopisma, wiec to robie...
Polecam.
Polecam.
-
zaudi
- Użytkownik

Jestem w pierwszej klasie liceum, chciałbym zacząć przygotowywać się do olimpiady matematycznej, i tu moja prośba co muszę przerobić by dostać się do drugiego etapu bo o trzecim nawet nie marze. jaki jest zakres materiału na pierwszy etap. Postaram się w najbliższym czasie zakupić te ksiazki mam nadzieje że mi pomogą.
- kolanko
- Użytkownik

- Podziękował: 32 razy
A jaki to konkurs ? Kangur czy cos innego ?
Bo jak kangur to sie nie ma jak przygotowac wystarczy umiec myslec. jesli inny to najlepiej jakies przeksztalcenia dowody podzielnosc itp. zreszta napisz jaki to jest ten konkurs i w regulaminie pisze jaki material to sie poleci jakas ksiazke dla Ciebie.
Bo jak kangur to sie nie ma jak przygotowac wystarczy umiec myslec. jesli inny to najlepiej jakies przeksztalcenia dowody podzielnosc itp. zreszta napisz jaki to jest ten konkurs i w regulaminie pisze jaki material to sie poleci jakas ksiazke dla Ciebie.
- Calasilyar
- Użytkownik

kolanko pisze:A jaki to konkurs ? Kangur czy cos innego ?
a na twoje pytanie zaudi odpowiem tak: przeszukaj forum, tu jest mnóóóóóóstwo tematów o interesującej cię treści... naprawdę jest tego mnóóó...zaudi pisze:chciałbym zacząć przygotowywać się do olimpiady matematycznej
-
zaudi
- Użytkownik

Jadę do antykwariatu i kupie te książki które jak poleciliscie:
H. Pawłowski "Kółko matematyczne dla olimpijczyków"
H. Pawłowski "Zadania z OM z całego świata" (3 tomy - niebieski, żółty i różówy)
+zadania z OM z ubiegłych lat (można znaleźć na stronie Olimpiady, w biuletynach oraz w 8 tomach zadań)
Jak macie jeszcze jakieś to piszcie.
Musze jeszcze ciągi przerobić i materiał z drugiej klasy. Ciężko będzie ale powinienem dać rade. Jak ktoś zna fajne strony na których mógłbym się czegoś nauczyć to piszcie.
H. Pawłowski "Kółko matematyczne dla olimpijczyków"
Jak macie jeszcze jakieś to piszcie.
Musze jeszcze ciągi przerobić i materiał z drugiej klasy. Ciężko będzie ale powinienem dać rade. Jak ktoś zna fajne strony na których mógłbym się czegoś nauczyć to piszcie.
- Calasilyar
- Użytkownik

przede wszystkim spójrz na literaturę do olimpiady ze strony OM, a potem szukaj innych.
W. Sierpiński "Wstęp do teorii liczb" tak mi się nasunął
H. Coxeter "..."
W. Sierpiński "Wstęp do teorii liczb" tak mi się nasunął
H. Coxeter "..."