Śląski Konkurs Matematyczny 2010
-
thegreyeyes
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
U mnie także nie było eliminacji, ale dostałam przykładowy test ułożony przez mojego nauczyciela.
Głównie kongruencje, dowodzenie nierówności, geometria. Standard .
Głównie kongruencje, dowodzenie nierówności, geometria. Standard .
- timon92
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
zadania z rejonowego, czas dwie godziny zegarowe:
Zad. 1
Znajdź funkcję liniową \(\displaystyle{ f}\), która dla każdego \(\displaystyle{ x \in R}\) spełnia warunek: \(\displaystyle{ f(2x+3)=3x+1}\)
Zad. 2
Udowodnij, że
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} - \frac{1}{3} + \frac{1}{4} - \frac{1}{5} + \frac{1}{6} - \frac{1}{7} + \frac{1}{8} - ......... - \frac{1}{2007} + \frac{1}{2008} - \frac{1}{2009} + \frac{1}{2010} < \frac{3}{8}}\)
Zad. 3
Prosta przechodząca przez punkt \(\displaystyle{ A}\) przecina przekątną \(\displaystyle{ BD}\) równoległoboku \(\displaystyle{ ABCD}\) w punkcie \(\displaystyle{ E}\), bok \(\displaystyle{ BC}\) w punkcie \(\displaystyle{ F}\) i prostą \(\displaystyle{ DC}\) w punkcie \(\displaystyle{ G}\). Wykaż, że \(\displaystyle{ EA^2=EF \cdot EG}\)
Zad. 4
Wyznaczyć wszystkie całkowite wartości parametru \(\displaystyle{ p}\) tak, by pierwiastkiem równania \(\displaystyle{ x^3+px^2=18}\) była liczba pierwsza.
Zad. 5
W kwadracie o boku 30 cm wybrano dowolnie 2010 punktów. Wykazać, że pewne trzy z wybranych punktów leżą w kole o promieniu 0,75 cm.
Zad. 6
Obliczyć największy wspólny dzielnik liczb \(\displaystyle{ 12345678^9}\) oraz \(\displaystyle{ 10^{2010}}\)
Zad. 1
Znajdź funkcję liniową \(\displaystyle{ f}\), która dla każdego \(\displaystyle{ x \in R}\) spełnia warunek: \(\displaystyle{ f(2x+3)=3x+1}\)
Zad. 2
Udowodnij, że
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} - \frac{1}{3} + \frac{1}{4} - \frac{1}{5} + \frac{1}{6} - \frac{1}{7} + \frac{1}{8} - ......... - \frac{1}{2007} + \frac{1}{2008} - \frac{1}{2009} + \frac{1}{2010} < \frac{3}{8}}\)
Zad. 3
Prosta przechodząca przez punkt \(\displaystyle{ A}\) przecina przekątną \(\displaystyle{ BD}\) równoległoboku \(\displaystyle{ ABCD}\) w punkcie \(\displaystyle{ E}\), bok \(\displaystyle{ BC}\) w punkcie \(\displaystyle{ F}\) i prostą \(\displaystyle{ DC}\) w punkcie \(\displaystyle{ G}\). Wykaż, że \(\displaystyle{ EA^2=EF \cdot EG}\)
Zad. 4
Wyznaczyć wszystkie całkowite wartości parametru \(\displaystyle{ p}\) tak, by pierwiastkiem równania \(\displaystyle{ x^3+px^2=18}\) była liczba pierwsza.
Zad. 5
W kwadracie o boku 30 cm wybrano dowolnie 2010 punktów. Wykazać, że pewne trzy z wybranych punktów leżą w kole o promieniu 0,75 cm.
Zad. 6
Obliczyć największy wspólny dzielnik liczb \(\displaystyle{ 12345678^9}\) oraz \(\displaystyle{ 10^{2010}}\)
-
patry93
- Użytkownik

- Podziękował: 352 razy
Jak robiliście zad. 2? Ja próbowałem przez ~0,5h rozwiązać to "w ogólności" i nic, a jak się dowiedziałem, że trzeba zsumować pierwszych 7 ułamków, to chciałem się pochlastać -,- Jestem zdecydowanie przeciw temu zadaniu, bo próbujący zrobić je "sposobem" pewnie wykładali się jeden po drugim
Ogólnie - mam wszystko oprócz 2. przy czym zad. 5. jestem średnio pewny, więc nie jest tak źle.
Czy każdy rejon ma oddzielny próg i czy jest on ustalany na podstawie napisanych prac, czy jest stały?
Ogólnie - mam wszystko oprócz 2. przy czym zad. 5. jestem średnio pewny, więc nie jest tak źle.
Czy każdy rejon ma oddzielny próg i czy jest on ustalany na podstawie napisanych prac, czy jest stały?
- limes123
- Użytkownik

- Podziękował: 26 razy
Dla n>3 mozna udowodnic indukcyjnie \(\displaystyle{ \frac{1}{2\cdot 3}+...+\frac{1}{2n(2n+1)}\leq \frac{3}{8}-\frac{1}{2n+1}}\).
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Podziękował: 73 razy
Patry93 - czuję dokładnie ten sam ból, nierówności najczęściej szły mi od ręki i byłem pewien, że jeśli trafi się (a zawsze się trafia) na rejonie jakaś nierówność, to będę miał co najmniej jedno zadanie zrobione na 100%. A wyszło całkowicie na odwrót. Mam wszystko poza drugim i częścią geometrii. I robiąc zadanie 4 doszedłem też do wniosku, że nie umiem czytać, bo wyszły mi 2 parametry p, jeden był -1 a drugi 2,5 bodajże i taką też dałem odpowiedź. Dopiero po skończeniu pisania przypomniałem sobie, że p ma być całkowite. Mam nadzieje, że wiele punktów nie poleci za to ;E
Generalnie zadania bardzo proste. Przy piątym, pierwsze, co rzuciło mi się na myśl, to Dirichlet, ale ostatecznie z niego nie korzystałem i poszło bardziej 'siłowo'. Pierwsze na pierwszy rzut oka było dla mnie przerażeniem, bo nie robiłem tego typu zadań, ale ostatecznie wyszło bardzo ładnie, a 6 w gruncie rzeczy szło w 2 linijki, tylko pisałem dłuuugie komentarze, żeby komisja się nie przyczepiła
Wiec do zobaczenia (OBY) w finale! xD
Generalnie zadania bardzo proste. Przy piątym, pierwsze, co rzuciło mi się na myśl, to Dirichlet, ale ostatecznie z niego nie korzystałem i poszło bardziej 'siłowo'. Pierwsze na pierwszy rzut oka było dla mnie przerażeniem, bo nie robiłem tego typu zadań, ale ostatecznie wyszło bardzo ładnie, a 6 w gruncie rzeczy szło w 2 linijki, tylko pisałem dłuuugie komentarze, żeby komisja się nie przyczepiła
Wiec do zobaczenia (OBY) w finale! xD
-
badmor
- Użytkownik

A mógłbyś przedstawić choć szkic tego rozwiązania siłowego? Ja tu nie widzę innego rozwiązania niż "Dirichlet". Stwierdzenia typu "najgorsze położenia punktów", "najlepsze położenia", to niestety rozwiązania żadne, bo wtedy trzeba udowodnić, że każde inne położenie nie spełnia tego warunku (najgorszego, najlepszego).pisze:Generalnie zadania bardzo proste. Przy piątym, pierwsze, co rzuciło mi się na myśl, to Dirichlet, ale ostatecznie z niego nie korzystałem i poszło bardziej 'siłowo'.
-
Marcinek665
- Użytkownik

Liczę polę kwadratu, potem pole koła. Dzielę polę kwadratu przez pole koła, wynik zaokrąglam do całości i wychodzi 510. Traktuję 510 jako ilość 'szufladek', a 2010 jako ilość elementów do rozmieszczenia. Może i jest to Dirichlet, ale wspomagałem się komentarzem na pół strony z tego względu, że żadnych zadań stricte Dirichletowych nie robiłem i nie miałem w tym wielkiego doświadczenia. Mam nadzieję, że dobrze.
Co do rozwiązań typu 'najlepsze i najgorsze położenie punktów' nie mogę się zgodzić z prostego względu. Należało wykazać, że co najmniej jedna trójka punktów leży w kole o promieniu 0.75cm, więc wykazywanie czegokolwiek ponad to uważam za utrudnianie sobie życia.
A finał ma być 8 kwietnia o 10:00, taka informacja dla zapominalskich, potencjalnych finalistów
Co do rozwiązań typu 'najlepsze i najgorsze położenie punktów' nie mogę się zgodzić z prostego względu. Należało wykazać, że co najmniej jedna trójka punktów leży w kole o promieniu 0.75cm, więc wykazywanie czegokolwiek ponad to uważam za utrudnianie sobie życia.
A finał ma być 8 kwietnia o 10:00, taka informacja dla zapominalskich, potencjalnych finalistów
-
badmor
- Użytkownik

Wg mnie jest rowiązanie na 0 punktów - niestety. A co z częściami kwadratu, których nie pokrywają te koła?Marcinek665 pisze:Liczę polę kwadratu, potem pole koła. Dzielę polę kwadratu przez pole koła, wynik zaokrąglam do całości i wychodzi 510. Traktuję 510 jako ilość 'szufladek', a 2010 jako ilość elementów do rozmieszczenia. Może i jest to Dirichlet, ale wspomagałem się komentarzem na pół strony z tego względu, że żadnych zadań stricte Dirichletowych nie robiłem i nie miałem w tym wielkiego doświadczenia. Mam nadzieję, że dobrze.
-
Marcinek665
- Użytkownik

Ale ja nie 'układałem' tych kół obok siebie, bo wtedy doszłoby do tego, o czym piszesz - byłyby wolne przestrzenie między nimi. Podzieliłem te pola, by wiedzieć, ile mogę utworzyć szufladek na powierzchni tego kwadratu, by wykorzystać w całości jego pole. Myk polegał na tym, że szufladek w takim wypadku powstało więcej niż w razie pokrywania kwadratu kołami w ten sposób, by się stykały, tworząc wolne przestrzenie. Skoro więc udowodnię, że istnieje taka trójka punktów, która znajdowałaby się na powierzchni tych 'upchanych na siłę' okręgów, to logiczne będzie, że dowodzi to również przypadku z mniejszą liczbą szufladek.
Pisałem to w ten sposób, by komisja nie mogła się niczego doczepić, więc myślę, że nie będzie żadnego blefu. Szczególnie, że ów tłumaczenie zajęło mi ponad jedną stronę przeznaczoną na rozwiązanie
A tak z ciekawości - jak powinno wyglądać ściśle dirichletowe rozwiązanie?
Pisałem to w ten sposób, by komisja nie mogła się niczego doczepić, więc myślę, że nie będzie żadnego blefu. Szczególnie, że ów tłumaczenie zajęło mi ponad jedną stronę przeznaczoną na rozwiązanie
-
badmor
- Użytkownik

Ja dalej twierdzę, że Twoje rozwiązanie jest złe - ciekawe, jak oceni to komisja.Marcinek665 pisze:Ale ja nie 'układałem' tych kół obok siebie, bo wtedy doszłoby do tego, o czym piszesz - byłyby wolne przestrzenie między nimi. Podzieliłem te pola, by wiedzieć, ile mogę utworzyć szufladek na powierzchni tego kwadratu, by wykorzystać w całości jego pole. Myk polegał na tym, że szufladek w takim wypadku powstało więcej niż w razie pokrywania kwadratu kołami w ten sposób, by się stykały, tworząc wolne przestrzenie. Skoro więc udowodnię, że istnieje taka trójka punktów, która znajdowałaby się na powierzchni tych 'upchanych na siłę' okręgów, to logiczne będzie, że dowodzi to również przypadku z mniejszą liczbą szufladek.
Dzielisz dany kwadrat na 900 kwadratów jednostkowych odcinkami równoległymi do boków kwadratu. Co najmniej jeden z tych małych kwadratów zawiera co najmniej trzy z wybranych punktów - inaczej byłoby tych punktów najwyżej 1800. Przekątna każdego małego kwadratu ma długość \(\displaystyle{ $\sqrt{2}<\frac{3}{2}$}\). Więc te trzy punkty leżą w kole o średnicy \(\displaystyle{ $ 3/2 $}\), czyli o promieniu \(\displaystyle{ $ 3/4 $}\), i koniec dowodu.
-
Marcinek665
- Użytkownik

Faktycznie, rozwiązanie schludniejsze niż to moje, lecz mimo wszystko twierdzę, że też mam poprawnie. Wszystko będzie jasne, jak dostaniemy wyniki (wie ktoś kiedy?).
Co do reszty zadań, to tak:
Co do reszty zadań, to tak:
Ukryta treść:
- limes123
- Użytkownik

- Podziękował: 26 razy
Musialbys udowodnic, ze odpowiednio duzo z tych "upchanych okregow" zawiera sie w kolach o promieniach 3/4, a tak byc nie musi byc. Ale spoko z tym co masz i tak wejdziesz do finalu;)
-
Marcinek665
- Użytkownik

No, zakładając, że możliwe punkty za zadania to 1,2,3,4,5, a nie 0,2,5,6, to możliwe, aczkolwiek zawsze wolę się nastawiać na najgorsze. Zresztą za dużo o tym myślę, trzeba wyluzować i myśleć o nadchodzącej OM'ce 
I tutaj rada dla 'potomnych'. Jeśli myślicie, że 2 godziny to wystarczająco, by się opierdzielać na zawodach, to jesteście w błędzie. Sam się na tym przejechałem, robiąc na luzie początkowe zadania. A potem dziwiłem się, że jest mało czasu - trzeba się sprężyć. Fakt, w zadaniach tego typu, na pomysł jest łatwo wpaść, ale jednak pisanie rozwiązania zajmuje dużo czasu, szczególnie, gdy ktoś nie umie stosować twierdzeń i próbuje uzasadniać pewne zależności słownie (jak ja np.), że tak powiem. Ale możliwe, że jest to spowodowane moim nieobyciem matematycznym.
I to już chyba tyle z mojej strony na ten temat, bo nieźle tutaj naspamowałem. Do poczytania przy ogłaszaniu wyników
I tutaj rada dla 'potomnych'. Jeśli myślicie, że 2 godziny to wystarczająco, by się opierdzielać na zawodach, to jesteście w błędzie. Sam się na tym przejechałem, robiąc na luzie początkowe zadania. A potem dziwiłem się, że jest mało czasu - trzeba się sprężyć. Fakt, w zadaniach tego typu, na pomysł jest łatwo wpaść, ale jednak pisanie rozwiązania zajmuje dużo czasu, szczególnie, gdy ktoś nie umie stosować twierdzeń i próbuje uzasadniać pewne zależności słownie (jak ja np.), że tak powiem. Ale możliwe, że jest to spowodowane moim nieobyciem matematycznym.
I to już chyba tyle z mojej strony na ten temat, bo nieźle tutaj naspamowałem. Do poczytania przy ogłaszaniu wyników
- timon92
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
finał, czas 120 minut:
zad. 1
Dana jest funkcja \(\displaystyle{ y=f(x)}\) określona dla wszystkich liczb rzeczywistych. Wiedząc, że dla dowolnego \(\displaystyle{ x}\) prawdziwa jest równość \(\displaystyle{ 2f(x)+f(1-x)=3x}\), wyznacz \(\displaystyle{ f(2010).}\)
zad. 2
Znajdź najmniejszą liczbę naturalną \(\displaystyle{ n}\) taką, aby liczby \(\displaystyle{ n+3}\) oraz \(\displaystyle{ n-1000}\) były kwadratami liczb naturalnych.
zad. 3
W trapezie \(\displaystyle{ ABCD}\) o podstawach \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ CD}\) punkt \(\displaystyle{ O}\) jest punktem przecięcia się przekątnych. Wiedząc, że pola trójkątów \(\displaystyle{ AOB}\) i \(\displaystyle{ COD}\) są odpowiednio równe \(\displaystyle{ p^2}\) i \(\displaystyle{ q^2}\), oblicz pole trapezu.
zad. 4
Wyznacz liczby całkowite \(\displaystyle{ a}\), dla których równanie \(\displaystyle{ x^2+ax+a=0}\) ma pierwiastki całkowite.
zad. 5
Podaj trzy ostatnie cyfry liczby \(\displaystyle{ 2^{2010}}\). Odpowiedź uzasadnij.
zad. 1
Dana jest funkcja \(\displaystyle{ y=f(x)}\) określona dla wszystkich liczb rzeczywistych. Wiedząc, że dla dowolnego \(\displaystyle{ x}\) prawdziwa jest równość \(\displaystyle{ 2f(x)+f(1-x)=3x}\), wyznacz \(\displaystyle{ f(2010).}\)
zad. 2
Znajdź najmniejszą liczbę naturalną \(\displaystyle{ n}\) taką, aby liczby \(\displaystyle{ n+3}\) oraz \(\displaystyle{ n-1000}\) były kwadratami liczb naturalnych.
zad. 3
W trapezie \(\displaystyle{ ABCD}\) o podstawach \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ CD}\) punkt \(\displaystyle{ O}\) jest punktem przecięcia się przekątnych. Wiedząc, że pola trójkątów \(\displaystyle{ AOB}\) i \(\displaystyle{ COD}\) są odpowiednio równe \(\displaystyle{ p^2}\) i \(\displaystyle{ q^2}\), oblicz pole trapezu.
zad. 4
Wyznacz liczby całkowite \(\displaystyle{ a}\), dla których równanie \(\displaystyle{ x^2+ax+a=0}\) ma pierwiastki całkowite.
zad. 5
Podaj trzy ostatnie cyfry liczby \(\displaystyle{ 2^{2010}}\). Odpowiedź uzasadnij.