Matura próbna - odpowiedzi
Ja mam takie pytanie a propos zadania 32
Uczeń przeczytał książkę liczącą 480 stron, przy czym każdego dnia czytał jednakową liczbę
stron. Gdyby czytał każdego dnia o 8 stron więcej, to przeczytałby tę książkę o 3 dni
wcześniej. Oblicz, ile dni uczeń czytał tę książkę
Ja zrobiłem to zadanie w taki sposób trochę przekombinowany i nie wiem, do końca, czy to dobre
Bo tak, zapisałem to w postaci ciągu arytmetycznego o każdym wyrazie takim samym. Za sumę ciągu podstawiłem 460, wyrazy ciągu a to liczba stron, a n to liczba dni. I później drugi ciąg a+8 jako liczbę stron i n-3 jako liczbę dni i z sumy ciągu policzyłem. 15 dni.
Myślicie, że przejdzie?
Uczeń przeczytał książkę liczącą 480 stron, przy czym każdego dnia czytał jednakową liczbę
stron. Gdyby czytał każdego dnia o 8 stron więcej, to przeczytałby tę książkę o 3 dni
Ja zrobiłem to zadanie w taki sposób trochę przekombinowany i nie wiem, do końca, czy to dobre
Bo tak, zapisałem to w postaci ciągu arytmetycznego o każdym wyrazie takim samym. Za sumę ciągu podstawiłem 460, wyrazy ciągu a to liczba stron, a n to liczba dni. I później drugi ciąg a+8 jako liczbę stron i n-3 jako liczbę dni i z sumy ciągu policzyłem. 15 dni.
Myślicie, że przejdzie?
- Quaerens
- Użytkownik

- Podziękował: 439 razy
jasne. sposobow jest wiele.Patrolski pisze:Ja mam takie pytanie a propos zadania 32
Myślicie, że przejdzie?
-
Kefas
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Wynik w granicach 80 - 90%, troszkę jestem zawiedziony (bo zdaję i tak rozszerzoną), ale w sumie dopiero od paru tygodni zacząłem się uczyć matematyki na poważnie : )
Choć w sumie mogła być setka, gdyby nie błędy rachunkowe.
Natomiast strasznie mi się nie podobało to, że było AŻ tyle tego. Rozumiem że część zamknięta była BANALNA (sam miałem max pkt), ale trochę panowie z CKE przesadzili. W zupełności by wystarczyło jakby było po staremu, czyli 10-12 zadań otwartych i tyle.
Współczuję wszystkim rozszerzonym, którzy będą się musieli nudzić na podstawie i pisać potem swoją : )
Choć w sumie mogła być setka, gdyby nie błędy rachunkowe.
Natomiast strasznie mi się nie podobało to, że było AŻ tyle tego. Rozumiem że część zamknięta była BANALNA (sam miałem max pkt), ale trochę panowie z CKE przesadzili. W zupełności by wystarczyło jakby było po staremu, czyli 10-12 zadań otwartych i tyle.
Współczuję wszystkim rozszerzonym, którzy będą się musieli nudzić na podstawie i pisać potem swoją : )
-
xanowron
- Użytkownik

- Podziękował: 42 razy
Gdyby nie to, że u mnie \(\displaystyle{ 3+4=8}\) to byłby komplet
A co do poziomu matury to pozostawię bez komentarza, mam nadzieję, że humaniści dali radę.
A co do poziomu matury to pozostawię bez komentarza, mam nadzieję, że humaniści dali radę.
Wiem, że moje pytanie może się wydać trochę głupie, ale skąd było wiadomo, że zadanie 26 oraz 27 (równanie i nierówność) trzeba było rozwiązać w zbiorze liczb rzeczywistych. Żanych założeń dotyczących \(\displaystyle{ x}\) nie było, a równie dobrze można było rozważać dodatkowo na przykład liczby zespolone. Moim zdaniem to jest pewna nieścisłość.
- miki999
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
Ok, to rozwiąż mi zad. 26. wśród l. zespolonych.Żanych założeń dotyczących x nie było, a równie dobrze można było rozważać dodatkowo na przykład liczby zespolone.
- grzesus
- Użytkownik

Myślę, że w okolicach +90% powinienem się wstrzelić, zawaliłem w zamkniętych to, w którym 6%liczby x = 9, dla mnie 6% to 0,6 ) reszta zadań bardzo łatwa. Znając siebie to mimo, że starałem się robić powoli, na pewno mam więcej błędów typu "6%"
Wyniki najpóźniej do połowy grudnia tak dziś w radiu słyszałem.
Wyniki najpóźniej do połowy grudnia tak dziś w radiu słyszałem.
-
b4rtu5
- Użytkownik

ciąg stały jest ciągiem arytmetycznym ;]Charles90 pisze:zauważcie, że w zadaniu 30, dla m=3 ciąg jest stały a nie arytmetyczny.
- bossu01
- Użytkownik

Moim zdaniem banał ;p Pogubiłem się w tym z trójkątami (kombinowałem z tw. Talesa i podobieństwem trójkątów, nie pomyślałem o trapezach), w testowych max, reszta otwartych raczej dobrze, więc ~90-96%. Szkoda, że nie ma teraz próbnego rozszerzenia, to by pozwoliło na prawdę ocenić swoje siły.
Pozdro!
Pozdro!
-
Kefas
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Dokładnie, szkoda.bossu01 pisze: Szkoda, że nie ma teraz próbnego rozszerzenia, to by pozwoliło na prawdę ocenić swoje siły.
Jeśli podobny poziom podstawowy z matematyki będzie w maju - to moim zdaniem, nie będzie to już egzamin dojrzałości - tylko egzamin typu: czy maturzysta jest CHOĆ trochę inteligentny.
No jak ktoś próbnej nie zda (i jak ktoś nie zda tej majowej) to po prostu ręce opadają...
Z takim poziomem matury podstawowi są od razu skreśleni w przedbiegach (gdyby nie zdawali rozszerzonej), jeśli chodzi o rekrutacje na techniczny kierunek na porządnej uczelni : )
Już w ostatnich kilku latach (i naturalnie w tym roku) przeliczniki rekrutacyjne były krzywdzące dla podstawowych, co dopiero w 2010.
Pewnie w tych przelicznikach będzie tak, że 100 % podstawy to tylko 20 % rozszerzonego
- Quaerens
- Użytkownik

- Podziękował: 439 razy
Pierwszy egzamin maturalny ( obowiązkowy z matematyki ), a ty się już wynosisz... Człowieku nie było tego co jeszcze ma być.... Prawda dopiero przed nami. Wiele szkół nie miało poszczególnych działów, czy chodź trochę inteligenty? Nie, czy chodź trochę się uczy! Sama inteligencja w tym nie wystarczyła. Minimum wszechstronnej widzy trzeba było wykazać. Prawda dopiero nadejdzie.Kefas pisze:Dokładnie, szkoda.bossu01 pisze: Szkoda, że nie ma teraz próbnego rozszerzenia, to by pozwoliło na prawdę ocenić swoje siły.
Jeśli podobny poziom podstawowy z matematyki będzie w maju - to moim zdaniem, nie będzie to już egzamin dojrzałości - tylko egzamin typu: czy maturzysta jest CHOĆ trochę inteligentny.
No jak ktoś próbnej nie zda (i jak ktoś nie zda tej majowej) to po prostu ręce opadają...
Z takim poziomem matury podstawowi są od razu skreśleni w przedbiegach (gdyby nie zdawali rozszerzonej), jeśli chodzi o rekrutacje na techniczny kierunek na porządnej uczelni : )
Już w ostatnich kilku latach (i naturalnie w tym roku) przeliczniki rekrutacyjne były krzywdzące dla podstawowych, co dopiero w 2010.
Pewnie w tych przelicznikach będzie tak, że 100 % podstawy to tylko 20 % rozszerzonego