małopolski konkurs metematyczny etap szkolny gimnazjum
-
szymek23
- Użytkownik

a ja sie nie bede czaił tylko powiem co mam zle
3 (to mi sie zle zaznaczyło ;/)
8 (i mi sie wydaje ze własnie w tym zadaniu jest błąd bo z tego wynika ze 0 jest liczba parzysta...)
11
17
i tyle
a co do tych szans
bez urazy dla reszty (w sumie tez w niej jestem ) ale w krakowie to sa takie mozgi, ze rozwiazuja bezblednie, a gdzie indziej to sa pojedyncze i bardzo rzadkie przypadki;]
aha i czy jestes pewny ze ktos kto ma mniej niz 18 pkt nie awansuje?? bo moj kolega na 16
3 (to mi sie zle zaznaczyło ;/)
8 (i mi sie wydaje ze własnie w tym zadaniu jest błąd bo z tego wynika ze 0 jest liczba parzysta...)
11
17
i tyle
a co do tych szans
bez urazy dla reszty (w sumie tez w niej jestem ) ale w krakowie to sa takie mozgi, ze rozwiazuja bezblednie, a gdzie indziej to sa pojedyncze i bardzo rzadkie przypadki;]
aha i czy jestes pewny ze ktos kto ma mniej niz 18 pkt nie awansuje?? bo moj kolega na 16
-
exother
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Jak ktoś ma 18 - prace idą do rejonu. Z wszystkich rejonów zwiększają próg punktowy do takiego, w którym mieści się max 800 osób. Czyli jak 800 osób napisze na 100% - tylko oni przechodzą.
Zazwyczaj próg wynosi 60%-75%, czyli 18-22 pkt, ale to zależy od uczestników.
Aha - 0 jest parzyste :] Dlaczego?
liczba parzysta + 2 = liczba parzysta
liczba nieparzysta + 2 = liczba nieparzysta
\(\displaystyle{ 0+2=2 (parzysta)}\)
-
wojtusp7
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
mam 28/30 .
Pomyliłem sie z zadaniem ze stronami encyklopedii . W sumie banalne ale zrobiłem i zaznaczyłem 1995
Ale i tak mam 100 % przejście do rejonu.
W tamtym roku w szkolym próg wynióśł 62% , więc możemy się spodziewać w tym roku podobnie , ale to tylko przypuszznia.
Teraz przygotowania do iformatyki w środę .
PS.Odnośnie wcześniejszych wypowiedzi to powiat miechowski należy do komisji rejonowej w Skawinie .
Pomyliłem sie z zadaniem ze stronami encyklopedii . W sumie banalne ale zrobiłem i zaznaczyłem 1995
W tamtym roku w szkolym próg wynióśł 62% , więc możemy się spodziewać w tym roku podobnie , ale to tylko przypuszznia.
PS.Odnośnie wcześniejszych wypowiedzi to powiat miechowski należy do komisji rejonowej w Skawinie .
-
exother
- Użytkownik

Też piszę informatykę Oby było tak prosto, jak w zeszłym rokuwojtusp7 pisze:mam 28/30 .
Ale ja się tam nie bardzo przygotowuję - zrobiłem tylko zadania z poprzednich lat, z innych konkursów, rozwiązałem prawie wszystkie zadania z konkursu Logia i tyle. Z czego ty się uczysz - jakieś książki?
Wracając do matmy - też mam nadzieję na przejście. A pomyliłem się z funkcją (z pośpiechu zapomniałem o <132), w pierwszym sobie uroiłem trójkąt równoboczny i w tym 14. się machnąłem, poza tym jeszcze jakieś za 1p, ale nie pamiętam które.
-
wojtusp7
- Użytkownik

Dla mnie te zadanie raczej są proste ,ale przeczytam ksiżki do informatyki , powtórze html , algorytmike te wszytskie opcje w arkuszu kalkulacyjnym , i zrobie ćwiczenia z poprzednich lat.
orprócz tego musze kupic książkę aby trochę poćwiczyc LOGO (nie mam tego w szkolej książce ) .
Myśle że tyle wysztarczy , nie muszę się juz martwić informatyką , bo przeszedłem jeszcze W.W (37/40). Kolega z klasy który był finalistą twierdzi że jest oceniane prosto ( nie uwzględnia się drobnych błedów itp. )
orprócz tego musze kupic książkę aby trochę poćwiczyc LOGO (nie mam tego w szkolej książce ) .
Myśle że tyle wysztarczy , nie muszę się juz martwić informatyką , bo przeszedłem jeszcze W.W (37/40). Kolega z klasy który był finalistą twierdzi że jest oceniane prosto ( nie uwzględnia się drobnych błedów itp. )
-
exother
- Użytkownik

Też byłem w zeszłym roku finalistą, a do praktycznego w wojewódzkim brakło mi 1 pkt
Faktycznie dość łagodnie oceniają. A to ze względu nie niebyt dużo czasu, który jest szczególnie cenny na praktycznym - ja np. najpierw robię Excela lub HTML'a, później Word'a, a na koniec LOGO - to największy konsument czasu, niestety. Dlatego właśnie mówiłem, żeby zadania były tak proste, jak w zeszłym roku. Na te 46% (myślałem, że moje 91 nie starczy
) nie trzeba było wiele wysiłku. Tylko właśnie boję się, że poprzeczka pójdzie w górę. O, a' propos też pisałem WW (32, może starczy) - czytałeś w ogóle te artykuły z WW, bo ja o konkursie się 30 minut przed dowiedziałem.
Aha, wszystkie opcje Excela są w programie, więc nie trzeba wbijać wszystkich LICZ.JEŻELI, ILE.NIEPUSTYCH itp.
Faktycznie dość łagodnie oceniają. A to ze względu nie niebyt dużo czasu, który jest szczególnie cenny na praktycznym - ja np. najpierw robię Excela lub HTML'a, później Word'a, a na koniec LOGO - to największy konsument czasu, niestety. Dlatego właśnie mówiłem, żeby zadania były tak proste, jak w zeszłym roku. Na te 46% (myślałem, że moje 91 nie starczy
Aha, wszystkie opcje Excela są w programie, więc nie trzeba wbijać wszystkich LICZ.JEŻELI, ILE.NIEPUSTYCH itp.
-
szymek23
- Użytkownik

ja mam 80 % takze moze sie uda;]exother pisze:Jak ktoś ma 18 - prace idą do rejonu. Z wszystkich rejonów zwiększają próg punktowy do takiego, w którym mieści się max 800 osób. Czyli jak 800 osób napisze na 100% - tylko oni przechodzą.
a pozatym to pierwsze słysze ze 0 jest parzyste... ale ok
-
gendion
- Użytkownik

- Podziękował: 23 razy
chyba lepszym uzasadnieniem jest fakt iż każdą liczbę parzystą można przedstawić w postaci 2k, gdzie k należy do cąłkowitych
0 jest bezsprzecnzie liczbą całkowitą więć
2k=2*0=0
zatem 0 jest parzyste.
0 jest bezsprzecnzie liczbą całkowitą więć
2k=2*0=0
zatem 0 jest parzyste.
-
wojtusp7
- Użytkownik

Tak się składa że z"wiem więcej" też startowałem Nie źle mi poszło 37/40 .
W tym etapie tylko mała część dotyczyła tych artykułów ale pewne jest w rejonie trzeba sie będzie nauczyć tych artykułów .
W tym etapie tylko mała część dotyczyła tych artykułów ale pewne jest w rejonie trzeba sie będzie nauczyć tych artykułów .
-
1kk
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Ostatnią cyfrą liczby 17^{150}
jest:
A. 7
B. 9
C. 3
D. 1
E. Inna odpowiedź
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć, jak się robi takie zadania? Konkurs w województwie śląskim tuż tuż, a ja dalej nie mam na to pomysłu. Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
jest:
A. 7
B. 9
C. 3
D. 1
E. Inna odpowiedź
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć, jak się robi takie zadania? Konkurs w województwie śląskim tuż tuż, a ja dalej nie mam na to pomysłu. Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
-
exother
- Użytkownik

Easy1kk pisze:Ostatnią cyfrą liczby 17^{150}
jest:
A. 7
B. 9
C. 3
D. 1
E. Inna odpowiedź
Pozdrawiam
bierzesz sobie np. \(\displaystyle{ 17^{150}}\) i jak wiadomo - ostatnia cyfra całej liczby jest uzależniona od ostatniej cyfry podstawy potęgi - 7. Podnosisz do kolejnych potęg, aż zaczną się powtarzać.
\(\displaystyle{ 7^{1} = 7}\)
\(\displaystyle{ 7^{2} = 49}\)
\(\displaystyle{ 7^{3} = ...7 \cdot 9 = ...63}\)
\(\displaystyle{ 7^{4} = ...3 \cdot 7 = ...21}\)
\(\displaystyle{ 7^{5} = ...7 \cdot 1 = ...7}\)
Jak łatwo zauważyć, jeden "cykl" wynosi 4 potęgi i wygląda następująco - 7,9,3,1. Więc bierzesz wykładnik pierwotnej liczby - 150, dzielisz przez 4 i otrzymujesz 148 r. 2. Po 148 potędze skończy się ostatni cały cykl, więc teraz odliczmy tylko pozostałe 2. Więc 7, 9. Czyli ostatnią cyfrą jest 9!
No mniej więcej tak
-
szymek23
- Użytkownik

ładnie to ująłeś ;]
ale racja-tak to sie robi ;D
ale racja-tak to sie robi ;D
-
karoll21
- Użytkownik