Matura matematyka i fizyka [rozszerzone]

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
Arst
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 82 razy

Post autor: Arst »

Rogal, ja nie napisałem, że konkretnie do matury Po prostu teoria jest lepiej przedstawiona niż choćby z podręczników Operonu (dlatego też halliday jest przynajmniej dla mnie wartościowszy).

Grzechu1616 informator maturalny z fizyki i astronomii: ... zyka_a.pdf
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

Post autor: Dumel »

Grzechu1616 pisze:Podręcznik mam PWN Kozielskiego do wszystkich klas, ale wydaje mi się że jest nie do ogarnięcia
jak dla mnie podręcznik bardzo dobry. elegancko wszystkie wzory dające się wyprowadzić na "poziomie" matematyki w liceum wyprowadzone, do tego CD z ćwiczeniami. nie mam zastrzezen
kkk
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 59 razy

Post autor: kkk »

Witam!
Może krótko opiszę co i jak No więc chodze do lo, profil matematyczno-chemiczny i chcąc iść na jeden z kierunków na studia muszę koniecznie zdawać rozszerzoną maturę z fizyki i matematyki. Teraz idę do drugiej klasy, ale tematem matury zacząłem się już interesować, żeby później nie było nagle zdziwienia
No więc tak, z matematyki się nie przejmuję, mam naprawdę fajnego nauczyciela, dużo materiału realizujemy, a na koniec pierwszej klasy miałem bez problemu 5. Na razie więc nie muszę szukać żadnych zbiorów zadań, bo jeszcze na drugą klasę myślę, że nie będą bardzo potrzebne.
No, ale... z fizyki jest dużo gorzej. Mam tylko 3 godziny fizyki przeznaczone na 3 lata. Tzn. w pierwszej klasie miałem tylko 1 godz. / tydzień. Dużo lekcji jeszcze po drodze przepadło i przerobiliśmy same podstawy. Coś tam dziubnęło się z ruchu i astronomii i tyle. W drugiej klasie prawdopodobnie będę miał 2 godziny tygodniowo i po fizyce w liceum. Na szkołę nie mam więc co liczyć, bo tam mnie do rozszerzonej nie przygotują. Co ciekawe klasa humanistyczna ma 6 godzin fizyki do rozdzielenia na 3 lata. Tak więc z fizyki ledwo jakieś podstawy przerobimy. Kółka niestety nie ma, bo nie ma osób chętnych. Sytuacja jest więc nieciekawa...
Tak więc pytam, jaki podręcznik lub podręczniki do nauki materiału rozszerzonego z fizyki możecie mi polecić? Oraz zbiór zadań? Mam zamiar na razie samodzielnie się uczyć, może w 3 klasie wezmę jakieś korki. Gdzie znajdę w ogóle materiał, który obowiązuje na rozszerzoną maturę?

Z góry dzięki za pomoc,

pozdrawiam
snak13
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: snak13 »

zakres materialu znajdziesz na .
Awatar użytkownika
marcin2447
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 104 razy

Post autor: marcin2447 »

chciałem się zapytac co myslicie o tym zbioże czy warto go kupic
Matura na 100%. Fizyka i astronomia. Zbiór zadań maturalnych
Awatar użytkownika
mcbob
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mcbob »

marcin2447 pisze:zbioże
Myślimy że ortografii i tak cię już pewnie nie nauczy jeśli przez tyle lat stawiałeś opór
A do matury z fizyki pewnie będzie dobry więc warto kupić.
ODPOWIEDZ