kierunki zamawiane
-
Bartek1991
- Użytkownik

- Podziękował: 18 razy
kierunki zamawiane
Mam pytanie, jeśli na studia na danym kierunku zamawianym zapisuje się finalista olimpiady matematycznej i finalista olimpiady astronomicznej (np. na matematykę na UJ) to który z nich otrzyma prędzej stypendium?Jest tu jakaś hierarchia? Czy obydwaj mają równe szanse? (Chodzi oczywiście o kierunki zamawiane na które finaliści OA i OM są przyjmowani z pominięciem procedury rekrutacyjnej).
- czeslaw
- Użytkownik

- Podziękował: 44 razy
kierunki zamawiane
To co piszesz nie trzyma się kupy. Masz z matury tyle punktów, że na PWr (czy gdziekolwiek, nawet na MiNI na PW) dostajesz się z palcem w nosie, wybierasz się na AGH, ale chcesz mieć alternatywny w Krakowie gdybyś nie dostał się do Wrocławia. Przemyśl co napisałeś.Kozik_90 pisze:Ja też wybieram sie na AGH tylko nieiwem jaki kierunek wybrac ;/ A Zostały mi 2 dni
Z maty roz. miałem 100 a z fizy roz. 92% + Diamentowy indeks AGH z olimpiady z maty ;]
Składałem papiery na PWr na budownictwo ale chciałbym miec jakis alterantywny w Krakowie, gdybym do wrocka sie niedostał
@Bartek1991
Chyba logiczne, że obaj mają równe szanse i obaj dostają stypendium?
kierunki zamawiane
oboje dostaną... poprostu jeśli bedzie za dużo osób z takimi samymi wynikami to zwiększą liczbę stypendystów o kilka osób kosztem wysokości stypendium...
- BSP
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
kierunki zamawiane
Witam! Będę w tym roku zdawał maturę i mam kilka pytań odnośnie Politechniki Wrocławskiej. Kiedyś był przelicznik punktowy ale potem na przyszły rok zmieniono na (chodzi mi głównie o przelicznik 1*podst. + 1,5*rozsz.) Czy stało się tak dlatego, iż na nowej maturze miały być możliwe do zdawania tylko trzy rozszerzenia? Ogólnie to harmider jest z tą maturą, ostatecznie wyszło na to, że można sześć przedmiotów jako rozszerzenie zdawać, ale na stronie PWr przelicznik się nie zmienił i tutaj pojawia się moje pierwsze pytanie: wie ktoś może czy tak już zostanie, czy może polski "wróci do łask"? Czy uczelnia nie chce pochopnie zmieniać regulaminu rekrutacji, bo ministerstwu może się coś jeszcze odmienić w sprawie matury, czy może tak już zostanie? Bo według starego przelicznika, jak znam swoje siły, to mógłbym mieć około +550/600 możliwych punktów, a według zmienionego wychodzi mi około 530-535/570.
I tutaj chciałbym zadać najbardziej nurtujące mnie pytanie: czy taka punktacja byłaby wystarczająca, aby dostać się do tych 25% najlepszych na kierunkach zamawianych matematyka i fizyka? Nie mam pojęcia jakie były w tym i ubiegłym (ani jakimkolwiek innym) roku ilości punktów wśród najlepszych na tych kierunkach, więc za jakąkolwiek wskazówkę byłbym bardzo wdzięczny.
I tutaj chciałbym zadać najbardziej nurtujące mnie pytanie: czy taka punktacja byłaby wystarczająca, aby dostać się do tych 25% najlepszych na kierunkach zamawianych matematyka i fizyka? Nie mam pojęcia jakie były w tym i ubiegłym (ani jakimkolwiek innym) roku ilości punktów wśród najlepszych na tych kierunkach, więc za jakąkolwiek wskazówkę byłbym bardzo wdzięczny.