Dzień do Matury !! Powtórka
- Marmon
- Użytkownik

- Podziękował: 31 razy
Czy to jest dla wielokąta każdego, bo w tablicach widzę że dla czworokątna i trójkąta
Dla czworokąta wpisanego w okrąg
\(\displaystyle{ P= \sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)(p-d)}}\)
\(\displaystyle{ a,b,c,d}\) długości boków
Dla czworokąta wpisanego w okrąg
\(\displaystyle{ P= \sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)(p-d)}}\)
\(\displaystyle{ a,b,c,d}\) długości boków
- KiMA
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Skoro masz już: \(\displaystyle{ cosx(2sinx - 1)=0}\)tomcool pisze:no właśnie , nie pamiętam jak to rozwiązać , bo odpowiedz mam strasznie dziwne (licza jakoś tak że
cos (90-2x)=cosx ?? )
to znaczy że
\(\displaystyle{ cosx=0 \vee 2sinx-1=0}\)
Rozpisujesz te dwa przypadki, czyli kiedy cosinus jest równy 0 (x = pi/2 +kpi) i kiedy sinus jest równy 1/2 (to też sprawdzasz na wykresie i dodajesz okres).
- Damian905
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
A ja dodam moze cos takiego : srednica okregu wpisanego w trapez rownoramienny = wysokosc trapezu rownoramiennego = \(\displaystyle{ h= \sqrt{ab}}\) gdzie a i b to podstawy trapezu
-
abc666
Tak myślałem jeszcze co dać ale wszystkie ciekawe wzory raczej będą nieprzydatne :-
- Marmon
- Użytkownik

ten wzorek to skąd? Jakiś rysunek by się przydałDamian905 pisze:A ja dodam moze cos takiego : srednica okregu wpisanego w trapez rownoramienny = wysokosc trapezu rownoramiennego = \(\displaystyle{ h= \sqrt{ab}}\) gdzie a i b to podstawy trapezu
- Damian905
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
ok juz tlumaczeten wzorek to skąd? Jakiś rysunek by się przydał
okrag wpisany w trapez czyli \(\displaystyle{ a +b = 2c \Rightarrow c= \frac{a+b}{2}}\)
Wiemy tez ze istnieje odcinek w trapezie\(\displaystyle{ \frac{a-b}{2}}\)
i teraz z twierdzenia pitagorasa \(\displaystyle{ (\frac{a+b}{2}) ^{2} = (\frac{a-b}{2}) ^{2} + h ^{2}}\)
z tego wychodzi podany wyzej wzor
no rozumiem tylko wytłumacz mi dlaczego w ksiażce jest rozwiazane (jakoś dziwnie) i wynik wyszedł :KiMA pisze:Skoro masz już: \(\displaystyle{ cosx(2sinx - 1)=0}\)tomcool pisze:no właśnie , nie pamiętam jak to rozwiązać , bo odpowiedz mam strasznie dziwne (licza jakoś tak że
cos (90-2x)=cosx ?? )
to znaczy że
\(\displaystyle{ cosx=0 \vee 2sinx-1=0}\)
Rozpisujesz te dwa przypadki, czyli kiedy cosinus jest równy 0 (x = pi/2 +kpi) i kiedy sinus jest równy 1/2 (to też sprawdzasz na wykresie i dodajesz okres).
PI/6 +2/3 KPI lub PI/2 +2KPI ?????
Dlatego, że cosx=0 więc x=90 stopni. Dlatego x=pi/2 + 2kpi (uwzględniamy okresowość tego wyniku).
A druga część: sinx=1/2, więc x=30 stopni, co daje nam pi/6, a znowu ten punkt powtarza się co 2/3kpi
EDIT:
Właściwie to wynik tego cosx nie powinien być: x/2 + kpi? Powtarza się przecież co pi?
A druga część: sinx=1/2, więc x=30 stopni, co daje nam pi/6, a znowu ten punkt powtarza się co 2/3kpi
EDIT:
Właściwie to wynik tego cosx nie powinien być: x/2 + kpi? Powtarza się przecież co pi?
- dabro90
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Nierówność:
\(\displaystyle{ \left(\frac{1}{16} \right)^{ \frac{2x+1}{x ^{2} } } \le 2^{ \frac{2x+1}{x} }}\)
Zamieniam po lewej 16 na \(\displaystyle{ 2 ^{-4}}\)
I moge juz zdejmowac nierówność, czy musze powyliczac przedzialy, w ktorych
\(\displaystyle{ \frac{2x+1 }{x }}\)
i \(\displaystyle{ \frac{2x+1 }{x ^{2} }}\)
są mniejsze od jeden?
Bo chyba mi sie cos poplatalo, albo za duzo kombinuje (Takie mysle na mature przydatne wiec walnalem tu, nie do odpowiedniego dzialu)
\(\displaystyle{ \left(\frac{1}{16} \right)^{ \frac{2x+1}{x ^{2} } } \le 2^{ \frac{2x+1}{x} }}\)
Zamieniam po lewej 16 na \(\displaystyle{ 2 ^{-4}}\)
I moge juz zdejmowac nierówność, czy musze powyliczac przedzialy, w ktorych
\(\displaystyle{ \frac{2x+1 }{x }}\)
i \(\displaystyle{ \frac{2x+1 }{x ^{2} }}\)
są mniejsze od jeden?
Bo chyba mi sie cos poplatalo, albo za duzo kombinuje (Takie mysle na mature przydatne wiec walnalem tu, nie do odpowiedniego dzialu)
Na samym początku, to musisz podać założenie, że \(\displaystyle{ x\neq0}\) a wynika to oczywiście z faktu, że x znajduje się w mianowniku.
- Marmon
- Użytkownik

Jak doprowadziłeś do tej samej podstawy \(\displaystyle{ a \wedge a \in <1; + \infty)}\) to porównujesz wykładniki nie zmieniając znaku nierówności.-- 12 maja 2009, 15:46 --Może jakieś wzorki z geometrii analitycznej i rzeczy które warto pamietać ktoś wrzuci?
Ja np. mało zadań z tego robiłem i dowiedziałem się ostatnio że:
Prosta łącząca środek okręgu z środkiem cięciwy jest do niej prostopadła
Ja np. mało zadań z tego robiłem i dowiedziałem się ostatnio że:
Prosta łącząca środek okręgu z środkiem cięciwy jest do niej prostopadła
Ten kąt (tzn. pomiędzy tymi czerwonymi kreskami) to nie jest kąt między ścianami graniastosłupa prawidłowego trójkatnego... Tylko kąt pomiędzy przekątną ściany bocznej a przyległą do niej ściany bocznej (rzut prostokątny przekątnej na płaszczyznę ściany bocznej). W graniastosłupie prostym kąt pomiędzy ścianami bocznymi pokrywa się z odpowiadającym mu kątem podstawy.miki999 pisze:To na początek skopiuję pewną istotne info z innego tematu:
miki999 pisze:Jeszcze coś, co zauważyłem, że dużo osób o tym zapomina. Tak wygląda kąt miedzy ścianami w graniastosłupie prawidłowym trójkątnym: