Politechnika Wrocławska - rekrutacja

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
Arst
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 82 razy

Post autor: Arst »

Widziałem arkusze z lat poprzednich z fizyki rozszerzonej i muszę stwierdzić, że o ile sytuację fizyczną w zadaniu całkiem łatwo sobie wyobrazić (nie zawsze oczywiście) to już z rozwiązaniem nie idzie tak łatwo :/ Mam jakiś taki durny nawyk i nie mogę się go wyzbyć, mianowicie zawsze pierwsze co robię (i to machinalnie) to sprawdzam do jakiego wzoru mogę dane w zadaniu wartości podstawić a jak się nie uda to poprostu rzucam zadanie. Dlaczego tak robię? Bo jak nie wychodzi z podstawianiem to na ogół zadanie zajmuje mi ~2h i przechodzi mi na nie ochota ... nie mam pojęcia czemu tak jest. Ostatnio próbowałem robić zadania metodą zadawania sobie pytań w stylu: Co mam policzyć w zadaniu? -> Co mi jest do policzenia tego potrzebne? -> Skąd wziąć potrzebne dane? itd. Wiem, że może ludzie obeznani z fizyką uznają to za bzdury i stratę czasu. Mi to niekiedy skórę ratuje, ale rzeczywiście bardzo dużo czasu schodzi na takie pytania.

Ale zaofftopowałem
Awatar użytkownika
dabro90
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: dabro90 »

Mi jeśli rozwiązanie nie wydaje sie oczywiste, to kombinuje z wzorami, zazwyczaj sie sprawdza

Najgorsze jest, ze czlowiek na rozszerzonej (bynajmniej ja tak mam ) za duzo kombinuje. Kaza Ci zaznaczyc sily dzialajace w ukladzie, Ty kombinujesz, przypominasz sobie wszystkie jakie moglyby sie pojawic, a tam tylko sila ciezkosci i naciagu, itp =]
Nie martw sie, masz caly rok, dasz rade (co innego ja, zostal troche ponad tydzien, a ja chociaz zrobilem kilkaset zadan dalej nie czuje sie pewnie )

BTW: Man Utd prowadzi na Emirates! :):):):)
gra18
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: gra18 »

Będzie dobrze z Fizyką:D
Są i tacy co 2 tygodnie przed maturka zabierają się za nią. Także rok to masa czasu.
Awatar użytkownika
dabro90
Użytkownik
Użytkownik

Mi zostal tydzien i lece znow wszystko od poczatku po raz 3 -.-
Ale juz teraz zostala mi tylko termodynamika, bryla sztywna i hydrostatyka, takze oby nie dowalili czegos glupiego na maturze, albo zeby mnie pustka nie ogarnela i bedzie dobrze.

Poza tym, sie dopiero przedwczoraj dowiedzialem ze do Fizyki jest Medyk.
Jesli jest na takim poziomie jak do Biologii, to radzilbym sobie skolowac Arst, dla mnie jest juz zapozno, ale Tobie sie powinien przydac
Awatar użytkownika
Arst
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 82 razy

Post autor: Arst »

dabro90, niestety nie kojarzę co kryje się za określeniem Medyk Jeśli byłbyś łaskaw rozwinąć...
Awatar użytkownika
dabro90
Użytkownik
Użytkownik

Wydawnictwo Medyk, Repetytorium do matury pod przewodnictwem Andrzeja Persona. Bardzo popularne do nauki biologii, ale fizyka tez jest calkiem ladnie opracowana. Zwiera material z liceum i zadania z rozwiazaniami (oparte na dawnych testach na akademie medyczna - niektore zadania to autentyki, do tego sa tez 2 arkusze rozszerzone i podstawowe). Okolo 400stron calosc ma, od soboty rozwiazalem calosc (bez kinematyki i dynamiki i niektorych rzeczy, ktore uwazam ze juz umiem dobrze ;P). Szybkim tempem, wiec tez niedkoladnie zapewne, ale czas goni
IMO warto sie zainteresowac, poza samym materialem jest tez kilak dodatkowych zagadnien, no i zadania na medycyne ktore byly i sa dosc podobne do obecnych maturalnych - czasem zawieraja ciekawe przypadki w stylu zolw porusza sie w strone soczewki, oblicz predkosc obrazu, itp
ODPOWIEDZ