Studia informatyczne
-
owen1011
- Użytkownik

- Podziękował: 230 razy
Studia informatyczne
najpierw mówicie ze zarobki na infie kiepskie, a teraz sie okazuje ze wszyscy planujecie na infe isc
- lpek58
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Studia informatyczne
Bo po innych kierunkach są jeszcze słabsze , to Polska!
A tak na poważnie, to z tymi zarobkami jest jak wszędzie: możesz zarabiać najniższą średnią krajową, a możesz brać tyle co polityk. Zależy to od tego co będziesz robić. Jeśli będą to strony internetowe w HTML i CSS to rzeczywiście nie spodziewaj się więcej jak 1500 zł, ale jeśli będziesz pracował na stanowisku programisty np. C++ w średniej lub dużej firmie to raczej mniej jak 2000 zł się nie dostaje (a około 2 razy tyle) i to na początek kariery... ; )
A tak na poważnie, to z tymi zarobkami jest jak wszędzie: możesz zarabiać najniższą średnią krajową, a możesz brać tyle co polityk. Zależy to od tego co będziesz robić. Jeśli będą to strony internetowe w HTML i CSS to rzeczywiście nie spodziewaj się więcej jak 1500 zł, ale jeśli będziesz pracował na stanowisku programisty np. C++ w średniej lub dużej firmie to raczej mniej jak 2000 zł się nie dostaje (a około 2 razy tyle) i to na początek kariery... ; )
-
xpenguin
- Użytkownik

Studia informatyczne
W HTML i CSS to już trzynastolatki się bawią na blogach A troszkę starsi kombinują z Javą i MySQL... Ale generalnie, teraz webdesign się nie opłaca, ciężko jest się wybić ponad to, co już istnieje. Chyba, że profesjonalne strony we Flashu, to jeszcze ma wzięcie...lpek58 pisze:Jeśli będą to strony internetowe w HTML i CSS to rzeczywiście nie spodziewaj się więcej jak 1500 zł
Ponieważ swego czasu należałam do tych trzynastolatków, zajmę się programowaniem
- dabro90
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Studia informatyczne
xpenguin, mam podobne plany i przeszlosc ^^
Nie jestem tylko pewien:
Dobre bedzie dla calkowitego newba w C++ ? (No dobra, "Hello world" mam juz za soba )
Nie jestem tylko pewien:
Dobre bedzie dla calkowitego newba w C++ ? (No dobra, "Hello world" mam juz za soba )
- czeslaw
- Użytkownik

- Podziękował: 44 razy
Studia informatyczne
Ja też
Symfonię odradzam. Bez powodu, po prostu próbowałem. Z perspektywy czasu wydaje mi się, że najlepiej zacząć od nauki czystego C, potem C++ łatwo przychodzi, a jesteś w stanie dużo zrobić. A jeśli potrzebujesz C do C++, to ciężko przychodzi takie czyste kodowanie bez ułatwień i usprawnień (i utrudnień ). Kolega kombinuje z Thinking in C++, możesz też spróbować.
Symfonię odradzam. Bez powodu, po prostu próbowałem. Z perspektywy czasu wydaje mi się, że najlepiej zacząć od nauki czystego C, potem C++ łatwo przychodzi, a jesteś w stanie dużo zrobić. A jeśli potrzebujesz C do C++, to ciężko przychodzi takie czyste kodowanie bez ułatwień i usprawnień (i utrudnień ). Kolega kombinuje z Thinking in C++, możesz też spróbować.
Studia informatyczne
Też tak... mówisz...czeslaw pisze:Ja też
Symfonię odradzam. Bez powodu, po prostu próbowałem.
Ja zaczynałem swoją przygodę z programowaniem od C++ (no nie licząc dłuższego epizodu z PHP i manualem do niego
BTW to polecam Code Blocks'a do programowania w C++ - przejrzysty i kolorowy :D no i wxWidgets a nie marne win api żeby wypłynąć na szerokie wody a nie tylko "hello world" itp.
Kreatywność też trzeba ćwiczyć a nie tylko programosy.pl itp. strony :D
- dabro90
- Użytkownik

Studia informatyczne
Zeby kreatywnosc mogla sie ukazac najpierw potrzebuje rzemieslniczych podstaw
Ladniescie mi zamotali, teraz juz sam nie wiem czy zamawiac Symfonie czy szukac czegos do czystego C ;p
Ladniescie mi zamotali, teraz juz sam nie wiem czy zamawiac Symfonie czy szukac czegos do czystego C ;p
- czeslaw
- Użytkownik

Studia informatyczne
Ja tam się nie znam, możesz po prostu olać co mówię Symfonia nie jest tragiczna - do C++ to może i nawet jedna z lepszych książek, po prostu IMO warto zacząć od C, a C++ przyjdzie znacznie łatwiej.
Dobra książka do C to na przykład Practical C Programming (Steve Oualline). Jak nie miałeś nigdy do czynienia z programowaniem to świetnie, bo zrozumiesz od razu. Dobra książka to też C. Wskaźniki - Vademecum profesjonalisty (po polskiemu nawet).
W Symfonii masz wszystko wyjaśnione od podstaw, z przykładami, tak trochę dla idiotów, no offence W Practical C masz też wyjaśnione na przykładach dla idiotów, ale ćwiczenia do samodzielnego zrobienia już są hardkorzaste - minimum wiedzy potrzeba (to co napisali w danym rozdziale), a dużo inteligencji i własnej inwencji twórczej. Natomiast w Symfonii nie bardzo jest gdzie się wykazać moim zdaniem. Osobiście mnie nie przekonała, oczywiście się nie znam i pewnie to właśnie jest najlepsza książka Jeśli C++ to od siebie polecam lekturę Stroustrupa "Język C++" albo na przykład "Thinking in C++" Eckela, to chyba każdy zna i ceni.
Dobra książka do C to na przykład Practical C Programming (Steve Oualline). Jak nie miałeś nigdy do czynienia z programowaniem to świetnie, bo zrozumiesz od razu. Dobra książka to też C. Wskaźniki - Vademecum profesjonalisty (po polskiemu nawet).
W Symfonii masz wszystko wyjaśnione od podstaw, z przykładami, tak trochę dla idiotów, no offence W Practical C masz też wyjaśnione na przykładach dla idiotów, ale ćwiczenia do samodzielnego zrobienia już są hardkorzaste - minimum wiedzy potrzeba (to co napisali w danym rozdziale), a dużo inteligencji i własnej inwencji twórczej. Natomiast w Symfonii nie bardzo jest gdzie się wykazać moim zdaniem. Osobiście mnie nie przekonała, oczywiście się nie znam i pewnie to właśnie jest najlepsza książka Jeśli C++ to od siebie polecam lekturę Stroustrupa "Język C++" albo na przykład "Thinking in C++" Eckela, to chyba każdy zna i ceni.
- dabro90
- Użytkownik

Studia informatyczne
Practical C Programming (Steve Oualline) wyglada fajnie, ale cena mnie przestraszyla (112zl w prownaniu do 55 za symfonie i thinking in C++ to sporo, bynajmniej dla mnie)
Zobaczymy co rodzice na to, ale cos czuje ze jednak bedzie symfonia
Zobaczymy co rodzice na to, ale cos czuje ze jednak bedzie symfonia
Studia informatyczne
Pewnie bierz symfonie... Po co masz zaczynać od C żeby potem oduczać się wielu rzeczy które w C++ już się nie stosuje... (nawet i gupia zamiana typów zmiennych w C++ ma już inne standardy...) Poza tym jak już przeczytasz symfonie to kup sobie (albo wypożycz bo jest w miare cienka) Pasję C++ też Grębosza... fajne przykłady tam są. Takie 300str uzupełnienie do symfonii.
Zresztą... na peb.pl znajdziesz starą wersję Symfonii przed poprawkami to sobie ściągnij i obejrzyj. Thinking in C++ też tam znajdziesz w PDFie
Zresztą... na peb.pl znajdziesz starą wersję Symfonii przed poprawkami to sobie ściągnij i obejrzyj. Thinking in C++ też tam znajdziesz w PDFie
- czeslaw
- Użytkownik

Studia informatyczne
https://matematyka.pl/profiles/24023.htm
Practical C z tego właśnie względu polecałem - dobry styl, fajne ćwiczenia, łatwo wchodzi. Da się to przerobić w 2 tygodnie - miesiąc i można dalej zaczynać z C++, a jest o wiele łatwiej i przyjemniej.
Practical C z tego właśnie względu polecałem - dobry styl, fajne ćwiczenia, łatwo wchodzi. Da się to przerobić w 2 tygodnie - miesiąc i można dalej zaczynać z C++, a jest o wiele łatwiej i przyjemniej.
-
czachur
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
Studia informatyczne
A co polecicie do poćwiczenia sobie programowania w C++? Bo jestem na dosyć wstępnym etapie przerabiania Symfonii i fakt, są przykłady, ale chyba najbardziej wydajne to będzie, gdy to przećwiczę, sam coś pokoduję; zresztą trochę takowych sam sobie wymyślam. Czy może lepiej lecieć z Symfonią aż do przerobienia określonej partii materiału i dopiero wtedy, gdy już coś więcej będzie się wiedzieć, brać się za pisanie i praktykę?