Obowiązkowy wiek w profilu? Zmiana charakteru forum?

To miejsce, gdzie można można porozmawiać na temat funkcjonowania forum, zachowania użytkowników i pracy moderatorów...
6hokage
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: 6hokage »

W pełni zgadzam się z Rogalem. Mnie osobiście zaczynają denerwować posty z banalnymi zadaniami, bez komentarza co właściwie sprawia trudność. Powinniśmy uczyć innych, a nie ich wyręczać. Jednakże podawanie informacji odnosnie wieku, czy wykształcenia mogłoby doprowadzić do nieuzasadnionego lekceważenia, lub wręcz obrażania użytkowników forum. Nie pozwalałoby to też stwierdzić, jakiej trudności jest dane zadanie. Osoba z liceum może mieć o wiele prostszy problem do rozwiązania niż np. gimnazjalista. Podejrzewam, że gdyby były udostępnione tego typu informacje, to wiekszość z nas nawet by nie czytała treści zadań zamieszczanych przez młodsze osoby. W ten sposób ta grupa zostałaby zepchnięta na margines. Jeżeli już coś takiego wprowadzać, to chyba lepiej żeby te dane były widoczne dopiero po otworzeniu profilu danej osoby.
frej

Post autor: frej »

6hokage pisze:Podejrzewam, że gdyby były udostępnione tego typu informacje, to wiekszość z nas nawet by nie czytała treści zadań zamieszczanych przez młodsze osoby. W ten sposób ta grupa zostałaby zepchnięta na margines.
Zdecydowanie się z tym zgadzam. Nic dodać nic ująć.

Opcja wieku użytkownika, która była dostępna przed zmianą, moim zdaniem była dobra, bo często pozwalała określić z kim mamy do czynienia. Zgadzam się oczywiście w tej kwestii z kolankiem i Rogalem.

Co do tego wpisu w Regulaminie to fajna sprawa, tylko powstaje potrzeba respektowania tego...
Jest na forum trochę takich osób, które pisze gotowca ( po co? może zbiera punkciki ) i pewnie, gdyby jakiś użytkownik nie zapoznany z regulaminem napisał zadanie tak jak teraz, to gotowca by otrzymał...

Ten temat z uczeniem, a pisaniem gotowców jest strasznie głęboki... Prawdopodobnie powstanie znowu taka dyskusja, tylko może w innym miejscu...

Wracając do podawania wieku, jestem za
miodzio1988

Post autor: miodzio1988 »

Po raz kolejny poruszamy tę sprawę z Rogalem- jakim celom ma sluzyc to forum? Czy forum ma byc tanim sposobem na rozwiazanie pracy domowej? Czy forum ma POMAGAC uzytkownikom? Naprowadzac ich na dobrą drogę myslenia, wspierac ich intelektualny rozwoj, a nie dawac im mozliwosc do robienia sobie kolejnych brakow, ktore owocują tym, że dany osobnik bez pomocy forum nie moze rozwiazac nawet prostego ukladu rownan. Moja propozycja jest taka: Oprocz samego problemu, uzytkownik powinnien napisac co mu sprawia najwieksze trudnosci. Jesli mu blędny wynik wychodzi niech przedstawi swoje rozumowanie. Jesli nie rozumie tresci zadania to niech chociaz napisze czego DOKLADNIE nie rozumie. Jesli chce gotowca niech jawnie pisze w poscie ze zyczy sobie miec rozwiazane zadanie. Mysle, że osoby, ktore bardzo czesto bywają na forum, podzielają nasze zdanie ( nasze-moje i osob, ktore są za tym aby pomagac , a nie robic z siebie frajera). Miodzio się wypowiedzial. Czekamy zatem na odpowiedz innych moderatorow oraz admina

btw. Czemu nie lecą ostrzezenia za to , że ktos się wypowiada w nieregulaminowym temacie? Ostatni zapis w regulaminie jest notorycznie łamany. Zglaszac ten problem moderatorom czy olewac to?
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: klaustrofob »

Mógłbym pewnie innymi słowami napisać to, napisał Rogal, ale po co? Sercem, głową, nogami, ręcami i czym tam jeszcze można podpisuję się pod jego wypowiedzią.
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 47 razy

Post autor: luka52 »

Obowiązkowe podanie wieku przy rejestracji było wymagane na starym forum i wielkiego nieszczęścia z tego powodu nie było. Obecnie wprowadzenie takiego wymogu to jedynie techniczna przeszkoda. Jednak czy aby na pewno potrzebna?

Odnośnie informacji dot. typu szkoły do jakiej uczęszcza użytkownik, to można takie dane wprowadzić do rubryki "Zawód" widzianej jedynie w profilu użytkownika.

Co do ostatniej (i chyba najważniejszej w tym temacie) sprawy - czyli jak pomagać użytkownikom, to temat ten już był po części poruszany w tym temacie: 2158.htm . Moje zdanie w tej sprawie nie uległo zmianie - nie mam zamiaru na siłę uszczęśliwiać innych.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Rogal »

Rozumiem Cię doskonale w tej ostatniej sprawie (mam teraz nadzieję, że dwie pierwsze zostaną wprowadzone, jeśli nie ma ku temu przeszkód), nikt nikogo nie chce uszczęśliwiać na siłę, jednakże strasznie nudnym i żmudnym zjawiskiem jest pisanie każdemu nowemu (i nie tylko niestety), by sprecyzował swe problemy, zapisał co wie, itp. Osobiście bym bardzo chciał, gdyby w Regulaminie, albo przy pisaniu nowego tematu pojawiała się sugestia, by to zrobić, jeśli nawet tylko 5% ją przeczyta i zastosuje, to zawsze zmniejszy nam pracę, ułatwi komunikacje (bo tak to od razu postrzegamy kogoś jak lenia, gdy ma lat siedemnaście i ma problemy z układami liniowymi, a tu często chodzi tylko o sprawdzenie), no i obciążenie serwera się zmniejszy przez mniejszą ilość tych moich (i nie tylko przecież) postów domagających się precyzowania problemów.
Powtarzam - czy nie dałoby się wpisać takiej sugestii?
blost
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 52 razy

Post autor: blost »

Ja rownież jestem za wprowadzeniem tego wieku. Nie wiem jak inni ale ja jestem chyba troszke egoista. na forum siedze glownie po to by sam sie podszkolic z tymi zadaniami... Jezeli jest podany wiek to w wielu przypadkach jest jednak okreslony stopien trudnosci zadania. Rozumiem ze zdarzaja sie przypadki ze gostek co ma 10 lat rabnie nam tutaj szereg Furiera, ale to chyba niezbyt czesto. W kazdym razie jestem bardzo za.
abc666

Post autor: abc666 »

Od niedawna jestem na forum, na początku pisałem rozwiązania np. jednego przykładu z danego typu gdy ktoś dawał ich wiele, ale gdy zobaczyłem, że ciągle pojawiają się takie same przykłady to mi się odechciało całkowicie. Z resztą z moich obserwacji wynika że nie tylko mi. Co do precyzowania problemu, można chyba umieścić taką informacje pod tymi o nie pisanie tematów typu pomoc itd. podczas pisania nowego tematu.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 43 razy

Post autor: Szemek »

Jak dla mnie to najwyższy czas zmienić charakter forum z "maszynki rozwiązującej zadania" na edukacyjny jak już wcześniej koledzy wspomnieli.
abc666, doskonale rozumiem Twój punkt widzenia. Ja też na początku byłem pełen zapału, rozwiązywałem zadania i uczyłem się przy okazji. Już od pewnego czasu dosyć rzadko daję gotowce, z reguły wskazówki.
Najbardziej to się we mnie gotuje, jeżeli pojawiają się całki z Krysickiego, które zrobiłem.
A ostatnio dostałem 3 wiadomości na PW, czy może przypadkiem nie ma gdzieś w sieci kontynuacji z drugiego tomu.
Wniosek: gotowce to prawie zawsze tylko gotowce.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik

Cieszy mnie ferment intelektualny jaki tutaj panuje i dużo przychylnych opinii, jednak na forum jest znacznie więcej aktywnych użytkowników, a także moderatorów, których zdanie jest równie cenne.
Proszę się wypowiadać Panie i Panowie : )
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: miki999 »

Również jestem "za".
Dobrze by było, gdyby dla nowych użytkowników wypełnienie wieku (zakresu wiedzy/poziomu) było obowiązkowe. Chociaż nie zawsze świadczy to poziomie danej osoby( np. frej).

Wracając do gotowców, można by dodać do regulaminu wpis typu: "jeżeli inni użytkownicy wyrażają chęć pomocy rozwiązania danego problemu poprzez wskazówki, rady, pytania lub inne formy, to zabrania się innym użytkownikom dawać gotowego wyniku (tzw. gotowca)." Zaoszczędziłoby to takich sytuacji, że: odpowiadamy na posta, pytając się w czym problem lub nakierowując kogoś na jakiś trop, a 5 min. później jakiś użytkownik wkleja gotowy wynik. Oczywiście jak się zaczynają pytania: "jak to zrobiłeś, jak do tego doszedłeś", to już ta osoba nie jest tak skora do pomocy, bo w końcu otrzymała "pomógł".

Pozdrawiam.
Chromosom
Moderator
Moderator
Podziękował: 127 razy

Post autor: Chromosom »

Zamieszczenie gotowego rozwiązania jest pomocą jedynie chwilową, mogącą załatwić sprawę kategorii zadanie domowe. Na dłuższą metę, gdy chodzi o najbliższy sprawdzian, egzamin, maturę, każdorazowe otrzymanie gotowej odpowiedzi, często bez wyjaśnienia, będzie rzutowało na brak umiejętności samodzielnego myślenia i rozwiązania choćby prostego problemu, a co za tym idzie, wyjątkowo niskim wynikiem na tych egzaminach (gdzie przecież forumowicze nie będą mogli już pomóc). Znacznie lepiej jest najpierw wytłumaczyć, na czym dana rzecz polega, a potem ewentualnie pomóc sugestiami i nakierować na właściwy tok rozumowania ucząc przy tym samodzielnego myślenia, niż podać gotowe rozwiązanie na kilkadziesiąt znaków, które osoba taka zwyczajnie przepisze do zeszytu nic z tego nie rozumiejąc... wiem, że dla nas tak jest o wiele łatwiej, ale jeśli już chcemy pomagać, starajmy się, by pomoc rzeczywiście była pomocna... krótko mówiąc, przychylam się do zdania osób, które wypowiadały się w powyższych postach.
tomalla
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: tomalla »

Ja osobiście muszę się przyznać, że ... zapomniałem podać swojej daty urodzenia podczas rejestracji ... ale już poprawione

Ja sądzę, że wszyscy szukają dziury w całym. Zgadzam się z jednym - od sposobu rozwiązania zadania ważny jest poziom. Jeżeli ktoś będzie chciał pomocy w rozwiązaniu układu równań ( liniowych ), musi sprecyzować na jakim stopniu zaawansowania jest. Jeżeli ktoś poda rozwiązanie związane ze wzorami Cramera, a ten jeszcze ich nie zna ... taka sytuacja jednak nie jest porządana, gdyż tylko nieporozumienia z tego wychodzą. Jednak, o stopniu zaawansowania zadania nie powinien decydować wiek użytkownika! Ja mam 15 lat ( czyli II gim. ), jednak zdecydowanie przewyższam materiał przeznaczony na ten wiek. Rozwiązanie tego problemu jest proste - obowiązkowe podawanie poziomu ( klasy ), na który zadanie ma być przeznaczone. Na wielu forach widziałem sposobność podawania klasy zadania, np. "Gimnazjum", "Liceum", "Studia". Można to rozszerzyć o poszczególne klasy. To powinno decydować o stopniu zaawansowania, nie wiek.

Co do tematu związanego z gotowcami ... muszę przyznać, że to rzeczywiście plaga. Ale cóż nowego dodać ... ? Poprzednicy powiedzieli w tym wypadku wszystko - nic dodać, nic ująć.
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 48 razy

Post autor: Frey »

wiek można podawać, tylko nie można zakładać że mówi coś on o poziomie edukacji lub faktycznej stanie wiedzy.

Podanie podstawie poziomu edukacji ok może coś to daje, ale też nie zawsze.

Co do pisania gotowców, to oczywiście nie zawsze to ma sens, ale jednak czasem warto komuś pokazać pełne 100% poprawne rozwiązanie. Mi czasem takie przydały się przydają nie mowie, żeby rozwiązywać 10 przykładów które są identyczne, ale napisanie gotowego przykładu do jednego podpunktu nie jest szkodliwe.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik

Nikt oczywiście nie mówi o skrajnościach - czasem trzeba pokazać coś, czego nie da się wyjaśnić.
Jednak z zasady dyskutujemy o sprawach ogólnych, bo cały czas króluje tutaj zasada "indywidualnego podejścia" do każdemu problemu, co byłoby idealnie uskuteczniane, gdyby autorzy pisali, czego im tak naprawdę do szczęścia potrzeba, a nie gotowca.
ODPOWIEDZ