problem z wyborem kierunku na politechnice

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
saba90
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: saba90 »

182 punkty rok temu na inf, a 167 na budownictwo..
Liczac ze angielski zdam na ok 70 %, musialbym miec ok. 80 % z matmy i fizyki. No ciezko, ciezko

A na PWr jest odwrotnie, na budownictwo jest wiekszy prog niz na informatyke.
Budownictwa nie odradzam-kierunek jak kierunek. Musisz sprecyzowac czym sie interesujesz i wtedy zdecyduj na co pojdziesz
Wlasnie musze sprecyzowac, czy rysunek mnie zje czy dam rade
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 48 razy

Post autor: Frey »

Rysunek to pogrom, dla mnie totalny kosmos, dlatego nie wybrałem politechniki. Matematyka i informatyka to kierunki również nie za proste. Statystyka ze ze 100 osób zostaje 30,a i potem na pewno ktoś odpadnie jest jak najbardziej prawdziwa.

80% mat i fizyka to nie jest wbrew pozorom dużo. Jeśli myślisz o takich kierunkach jak budownictwo, matematyka i informatyka to jest to raczej minimum, żeby mieć jakiekolwiek podstawy.

Co do informatyki, powiem tyle, ze nie wiem jak gdzie indziej, ale u nas straszne obciążeniem było to że na informatyce musieliśmy korzystać z narzędzi matematycznych, których jeszcze nie nie przerabialiśmy. Np. program na zaliczenie wybiera się na pierwszych zajęciach, a zazwyczaj wymagają zrobienia czegoś co jest na przedmiotach matematycznych, pod koniec semestru lub w następnym

PS: My nie straszymy, po prostu wybierasz się na bardzo ambitne uczelnie i do tego na najlepsze uczelnie w kraju zatem miej tego świadomość
Ostatnio zmieniony 29 mar 2009, o 19:15 przez Frey, łącznie zmieniany 1 raz.
saba90
Użytkownik
Użytkownik

To gdzie studiujesz Frey?
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik

Nigdzie

Ale możesz mnie pod UW podpisać
saba90
Użytkownik
Użytkownik

W takim razie wybierasz sie na uw w tym roku? -- 29 mar 2009, o 21:14 --Ja rozumiem, ze nie straszycie, ale te progi mnie troche zdziwily, bo zawsze slyszalem, ze "na politechnike jest sie latwo dostac, gorzej z utrzymaniem"
no a 85 % z obu przedmiotow to juz sporo, 15 % mozna stracic chociazby na stresie i glupich bledach
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik

saba90 pisze:W takim razie wybierasz sie na uw w tym roku?
hehehe, powiedzmy że tak

Ja rozumiem, ze nie straszycie, ale te progi mnie troche zdziwily, bo zawsze slyszalem, ze "na politechnike jest sie latwo dostac, gorzej z utrzymaniem"
no a 85 % z obu przedmiotow to juz sporo, 15 % mozna stracic chociazby na stresie i glupich bledach
wiesz są kierunki i politechniki że żeby się dostać wystarczy zdać maturę, nie ukrywajmy. Ale na najlepsze kierunki dostać sie nie jest łatwo: łatwo wskazać palcem architekturę na PW.

Na maturze nie wolno robić głupich błędów
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Piotr Jucha »

saba90 pisze:miodzio1988, bardzo chetnie dowiedzialbym sie czegos wiecej o studiowaniu matematyki na MiNi (nawet robie konkurs organizowany przez nich). Martwi mnie tylko w jakim zawodzie mozna pracowac po tych studiach. Czy mozna liczyc na cos wiecej niz nauczyciel?

Czym sie rozni informatyka na MiNi i na innych wydzialach?
Chcialbym sie tez dowiedziec, czy jest mozliwosc studiowania np. matematyki i informatyki na raz? Jak to wyglada w praktyce? Czy to graniczy z cudem, by sobie poradzic i czy to sie w ogole oplaca?
To mit, że po matematyce można można iść tylko uczyć do szkoły, ale już ktoś o tym pisał.

Jeśli zdecydowałbyś się na studia mniej techniczne (mat/inf zamiast budownictwo), to zachęcam do wzięcia pod uwagę również innych uczelni, np. na UJ.

Jest sporo plusów (zerknij na Instytutu Matematyki). Można studiować matematykę i informatykę jednocześnie (i to nie tylko na [url=http://mk.matinf.uj.edu.pl/]matematyce komputerowej[/url]). Nie są to najłatwiejsze studia, ale moim zdaniem warto.
saba90
Użytkownik
Użytkownik

Wyglada bardzo ciekawie
Sam nie wiem dlaczego, ale zdecydowana wiekszosc moich znajomych wybiera sie na politechnikę. Co prawda raczej na na inne kierunki niz ja.. Wlasciwie to jaka jest roznica w studiowaniu informatyki na politechnice i uniwersytecie? Jakie sa plusy i minusy?

Frey, dlaczego wybrales uw konkretnie?

Ogolnie to dziekuje wszystkim, ze odpowiadacie na moje posty. Ciesze sie, ze moge liczyc na pomoc:)
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik

saba90 pisze:Wyglada bardzo ciekawie
Frey, dlaczego wybrales uw konkretnie?
Bo byłem debilem
Teraz wybieram UW, bo nie mam tak naprawdę innego wybory, SGH, UW lub prywatne, czyli żaden wybór

Różnica miedzy uniwerkiem a polibudą, to najlepiej znaleźć kogoś kto tu i tu studiuje. Bo to ciezko porównać, ogólnie na na uniwerku jest tylko kilka kierunków takich jak na polibudzie, więc całości nie da sie porównać. Ale polibudy uniwerki na tym samym poziomie realizują zbliżony program (chyba).
saba90
Użytkownik
Użytkownik

Dlaczego debilem?
To czym sie kierowales? Gdzie bys sie wybral, gdybys mial wiekszy wybor?
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik

Miałem wybór, zdałem nieźle matmę rozszerzoną, a to daje jako takie możliwości. Mając tylko wyniki z matury i jako takie zainteresowanie to matematyka wydawała się sensowna, jednak to nie jest moja pasja, raczej odległe hobby, warto sobie na forum posiedzieć parę zadane zrobić tyle. Ale na wielkiego matematyka nie mam szans.

Szkoda, że np nie spróbowałem iść na Prawo, albo coś takiego też mogłoby być ciekawie
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

To ja dodam pod rozwagę jeszcze

JK
saba90
Użytkownik
Użytkownik

To ja dodam pod rozwagę jeszcze Instytut Matematyczny UWr.

JK
duzo przeczytalem, na tej stronie i zaciekawilo mnie wiele rzeczy. np. studiowanie rownoczesne mat i inf oraz zawod aktuariusza (domyslam sie, ze to chyba bardzo ambitne i trudno jest zostac kims takim, ale wyglada interesujaco)

Moze Pan moglby mi przyblizyc roznice studiowania takich kierunkow na politechnice i uniwersytecie?
Jakie sa wady i zalety?
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Piotr Jucha »

saba90 pisze:... roznice studiowania takich kierunkow na politechnice i uniwersytecie?
Jakie sa wady i zalety?
To chyba temat rzeka, ale postaram się w miarę krótko.
1. Po pierwsze i najważniejsze:
żaden konkretny wybór kieunku lub uczelni ani nie zagwarantuje, ani nie pozbawi Cię automatycznie szans sukcesu. Studia mają tylko pomóc w karierze, prawie wszystko i tak zależy głównie od Ciebie.

2. O studiowaniu informatyki: trudno mi to ocenić, bo nie jestem informatykiem. Panuje opinia (nie wiem, czy zawsze prawdziwa - w internecie jest mnóstwo dyskusji na różnych forach), że absolwenci uczelni technicznych mają więcej umiejętności praktycznych, co pozwala im łatwiej znaleźć pracę. Natomiast informatyka na uniwersytecie jest bardziej teoretyczna, a studenci dzięki temu są bardziej elastyczni i szybko uczą się nowych rzeczy, więc są cenni dla prawcodawców. Czyli co kto lubi .

3. O matematyce: Jest wiele różnic i podobieństw.
  • Formalnie, absolwenci posiadają taki sam tytuł zawodowy, wymagania programowe na wszystkich uczelniach są identyczne (określone przez ministerstwo), a twierdzenia są wszędzie takie same.
  • Różnice mogą pojawiać się, gdy chodzi o kadrę naukową - z reguły na korzyść uniwersytetów (przynajmniej tych największych, o których była mowa w tym wątku).
  • Jeżeli ktoś myśli o studiach doktoranckich, to lepiej do tego przygotowuje uniwersytet.
  • Znaczne różnice dotyczą warunków studiowania. Tu mogę wypowiedzieć się tylko o swoim uniwersytecie (przeczytaj o ), ale zachęcam do porównania z innymi.
  • Wreszcie, studiowanie to nie tylko zajęcia, ale też miejsce, miasto, ludzie, spędzanie wolnego czasu itp. A tu już każdy ma swoje preferencje.
saba90 pisze: zaciekawilo mnie wiele rzeczy. np. studiowanie rownoczesne mat i inf oraz zawod aktuariusza
1. Matematykai informatyka:
Na ogół nie ma problemu z równoczesnym studiowaniem - zwłaszcza, że część przedmiotów na tych studiach się pokrywa. Najważniejsze to chyba dobra organizacja czasu (a o to najłatwiej, gdy zajęcia na jednym i drugim przedmiocie są w tym samym budynku - jak np. na UJ).
A może jeszcze lepszy wybór to wspomniana przeze mnie

Kod: Zaznacz cały

http://mk.matinf.uj.edu.pl/
.

2. Aktuariusz: jeśli Cię to interesuje, to najlepiej wybrać kierunek matematyka finansowa (to już jest na studiach II stopnia). Żeby zostać aktuariuszem trzeba zdać dość trudny egzamin państwowy. W tej chwili w rejestrze aktuariuszy figuruje mniej niż 200 osób, więc być może nie każdy może zostać aktuariuszem, ale dla zainteresowanych "finansami" są też inne atrakcyjne ścieżki kariery.
Jako ciekawostkę dodam, że na UJ planowany jest dodatkowy kierunek kształcący przyszłych specjalistów od inwestycji (trochę inny niż istniejąca mat. finansowa, bo łączący elementy matematyki, ekonomii i prawa).
Awatar użytkownika
Marmon
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 31 razy

Post autor: Marmon »

Dlaczego twierdzicie że rysunek techniczny na budownictwie to taka rzeźnia ?
Tak trudno kreślić od linijki?^^

saba90 Dawaj na budownictwo to się mam nadzieje spotkamy w październiku ^^
ODPOWIEDZ