[LX OM] II etap- wyniki i próg do finału

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

Post autor: Dumel »

ja mysle ze szoste zrobilo tak malo osob tylko przez odstraszajacy numer. jakby to zadanie mialo np. numer 1 to zrobiloby je pewnie wiecej osob niz zadanie 4.
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

Post autor: Swistak »

Mi na 6 zad zostały 2h, więc jakoś poszło . Szkoda, że przez 1h probówałem udowodnić, że ten układ równań ma rozwiązanie składające się wyłącznie z samych 1 . Na szczęście w porę się skapnąłem, choć obawiam się trochę o te 5 pkt.
Awatar użytkownika
XMaS11
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: XMaS11 »

Spoko, ja przez 2,5h się nie skapnąłem
Dumel
Użytkownik
Użytkownik

na poczatku kazdy chyba jesli podejrzewal jakis wynik to wlasnie taki. dobrze że to zadanie mialo taki a nie inny charakter i krok po kroku mozna bylo dojsc do czegos innego, bo czasami jak w kombi jest: "rozstrzygnij czy da sie coś tam" to chyba najgorsze co moze sie przytrafic to zle wytypowac wynik i meczyc sie z dowodem (tak pewnie wiele osob mialo w np. stereo z finalu OMG albo w 9. z tegorocznego I etapu)
Awatar użytkownika
XMaS11
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: XMaS11 »

Ale raczej trochę łatwo by było, gdyby treść brzmiała: Udowodnij, że gdy \(\displaystyle{ 6}\) nie dzieli \(\displaystyle{ n}\) to wszystkie ciągi to \(\displaystyle{ (1,1,\ldots , 1)}\) a gdy \(\displaystyle{ 6}\) dzieli \(\displaystyle{ n}\) to wszystkie ciągi są postaci \(\displaystyle{ (b,1-a+b,2-a,2-b,1+a-b,a,b \ldots ,a)}\).
schmude
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: schmude »

Hehe racja:D

Ja się do 6 nie zniechęciłem z powodu numeru. Jak wcześniej zobaczyłem, że geometria jest 3 i 4 to uznałem, że wszystko jest możliwe:P
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik

Dumel pisze:na poczatku kazdy chyba jesli podejrzewal jakis wynik to wlasnie taki. dobrze że to zadanie mialo taki a nie inny charakter i krok po kroku mozna bylo dojsc do czegos innego, bo czasami jak w kombi jest: "rozstrzygnij czy da sie coś tam" to chyba najgorsze co moze sie przytrafic to zle wytypowac wynik i meczyc sie z dowodem (tak pewnie wiele osob mialo w np. stereo z finalu OMG albo w 9. z tegorocznego I etapu)
O taaaak... Jak zacząłem czytać Twojego posta od razu mi się przypomniało to głupie stereo... Niech będzie przeklęte to zadanie ... Myślałem, że po wielościanie z Matmixa, wykazanie, że nie istnieje będzie dla mnie pikusiem, ale mi nie wychodziło, ale ja nadal wzorkami próbowałem to obalić . Gdyby w matmixie nie dali tego wielościanu, to myślę, że zamiast jakichś 5 min, to pomyślałbym nad konstrukcją może z 20 min i bym wykminił ;P.
Co do 9 z tegorocznego I etapu, to myślę, że nie było z nim większych kłopotów, bo była typowa symetria środkowa, co często jest jednym z pierwszych z kolei pomysłów na teorię gier.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik

Co do 9 z tegorocznego I etapu, to myślę, że nie było z nim większych kłopotów, bo była typowa symetria środkowa, co często jest jednym z pierwszych z kolei pomysłów na teorię gier.
nie bylo za trudne ale pamietam post w ktorym bylo cos takiego: "nie moge tego rozkminic. gram w to z moim 6-letnim bratem i zawsze przegrywam mimo ze rozpoczynam gre"
pog
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: pog »

mam nadzieję że w tym roku nie zrobią sobie takich jaj jak rok temu i wyniki się nie spóźnią
schmude
Użytkownik
Użytkownik

Myślę, że w tym roku specjalnie podali tak odległy termin, żeby na 100% się wyrobić.
klaudiak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 82 razy

Post autor: klaudiak »

O jakiej porze te wyniki mogą się pojawić? Warto czekac do północy, czy raczej jutro zerknąć?
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik

Mnie już całkowicie zżera ciekawość .
Przypuszczam, że jest to dość mało prawdopodobne, ale czy będą dostępne jedynie wyniki, czy i wyniki i lista dopuszczonych?
Strona OM pisze:Wyniki będą dostępne dla zawodników od 27 marca (wymagany jest kod przekazany na zawodach II stopnia), a ostateczna lista dopuszczonych do zawodów III stopnia ukaże się 8 kwietnia.
Btw to ja chyba wejdę jutro rano przed szkołą na kompa .
schmude
Użytkownik
Użytkownik

Podejrzewam, że zrobią tak jak rok temu. Podadzą próg i jak sprawdzisz swój wynik to będziesz wiedział, czy jesteś w finale, czy piszesz odwołanie
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 160 razy

Post autor: Sylwek »

Prawdopodobnie każdy będzie mógł sprawdzić swój wynik i nieco później ukaże się cała lista, bo muszą to dokładnie sprawdzić (np. jak ktoś zgubił kod to bez listy by nie wiedział czy jest w finale ).
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik

A racja, zapomniałem, że na OM są trochę inne zasady niż na OMG .
Ja swój kod przyczepiłem do swojej tablicy korkowe, bo to dla mnie w chwili obecnej rzecz święta .
Czy na 3 etapie będzie potrzebny ten sam kod, czy dadzą nowy?
ODPOWIEDZ