[LX OM] II etap Dzień 2

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
mnij
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 10 razy

[LX OM] II etap Dzień 2

Post autor: mnij »

a ja mój najbardziej nielubiany dział poza stereo czyli geo zrobiłem w 40 minut czym byłem strasznie zdziwiony. potem zrobiłem piąte ale jak się okazało udowodniłem fałszywą tezę xp błedu nadal nie widze w swoim dowodzie no ale cóż. w 6 jakieś głupoty popisałem żeby komisja miała więcej roboty ale licze na 6 z dzisiaj ;p razem nie licze na więcej niż 10. próg obstawiam na 19 pkt+
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

[LX OM] II etap Dzień 2

Post autor: timon92 »

1. indukcja.

2. nie mam

3. Zwaliłem, będzie 0.

4. Zacząłem robić analitycznie i na końcu mi wyszła tożsamość trygonometryczna do udowodnienia na 3 linijki, więc napisałem "łatwo sprawdzić, że jest ona prawdziwa, co kończy dowód".

5. Dla uproszczenia niech ten n-elemnteowy zbiór będzie taki {1,2,3,...,n}
Dla n=4k wskazałem przykład takiej rodziny podzbiorów, że każde dwa są rozłączne lub mają 2 elementy wspólne. Oto przykład: {1,2,3}, {1,2,4}, {1,3,4}, {2,3,4}, {5,6,7}, {5,6,8}, ... , {4k-3,4k-2,4k-1}, {4k-3,4k-2,4k}, {4k-3,4k-1,4k}, {4k-2,4k-1,4k}
Dla n niepodzielnego przez 4 zrobiłem tak: spróbujmy skonstruować taką rodzinę podzbiorów, że każde dwa są rozłączne lub mają dwa elementy. Jeśli wszystkie są rozłączne, to jest ich nie więcej niż \(\displaystyle{ \frac{n}{3}}\). Zatem można wskazać takie dwa podziory, które mają dwa elementy wspólne. Powiedzmy, że są to \(\displaystyle{ \{1,2,3\}}\) i \(\displaystyle{ \{2,3,4\}}\). Dalej możemy postąpić dwojako:
(i) Możemy dołączyć zbiory \(\displaystyle{ \{1,2,3\}}\) i \(\displaystyle{ \{2,3,4\}}\) i dalej musimy znaleźć rodzinę podzbiorów dla \(\displaystyle{ n-4}\), więc wracamy do punktu wyjścia
(ii) Możemy dołączyć zbiory \(\displaystyle{ \{2,3,p\}}\). W ten sposób możemy otrzymać co najwyżej \(\displaystyle{ n-2}\) podzbiory. Zatem dla n niepodzielnego przez 4 nie można wskazać n podzbiorów takich, że każde dwa są rozłączne lub mają dwa elemnty wspólne, więc dla dowolnych n 3-elementowych podzbiorów znajdą się 2 takie, że mają dokładnie 1 element wspólny.

6. Podstawienie \(\displaystyle{ a_i=x_{i-1}-x_i+x_{i+1}}\), wówczas \(\displaystyle{ a_1+a_2+...+a_n=n}\), metodą zbliżeń wykazałem, że \(\displaystyle{ n=a_1+a_2+...+a_n \le a_1^2+a_2^2+...+a_n^2=n}\), więc muszą zachodzić równości \(\displaystyle{ a_i=1}\) dla wszelkich i. Stąd błędnie wywnioskowałem, że \(\displaystyle{ x_i=1}\), i wyszło mi dla wszystkich n (1,1,...,1).
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

[LX OM] II etap Dzień 2

Post autor: Swistak »

mnij pisze:a ja mój najbardziej nielubiany dział poza stereo czyli geo
Bez sensu xD. Stereo zalicza się do geo . Twoje zdanie powinno brzmieć "A ja mój najbardziej nielubiany dział poza stereo czyli plani (...)" ;P.
ironleaf
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

[LX OM] II etap Dzień 2

Post autor: ironleaf »

Heh... Temat co prawda o dniu drugim, ale ja o całych zawodach napiszę, bo mi się podróż dłuży. Wczoraj zawaliłem i zrobiłem tylko 1., a zostawiłem 2. choć minąłem sie z rozwiązaniem o włos. Żal. Dziś 4., 5., część 6. - czasu nie starczyło, ale to co zapisałem ma taką samą linię dowodu co firmówka. Razem przy pomyślnych wiatrach 3,5 zadania. Zdecydowanie trudniejsze niż ostatnio, rok temu zrobiłem 4... W Warszawie na herbatkę przyszło kilkanaście osób, więc nie wiadomo kto co zrobił. 1. rzeczywiście bez indukcji i modułów idzie. Oto rozwiązanie, które pokazywałem na omówieniu - komitetowi się podobało:)
Niech \(\displaystyle{ \Delta a_{i}=a_{i}-a_{i-1}}\). Liczby te są niedodatnie. Po lewej stronie mamy \(\displaystyle{ (a_2-\Delta a_{2})...(a_n-\Delta a_{n})+(a_2+\Delta a_{2})...(a_n+\Delta a_{n})}\). Koniec pisania. Jeśli wymnożymy wszystko i popatrzymy, to widać że wyrazy zawierające nieparzystą liczbę delt się poredukują, a pozostałe podwoją. Każdy składnik tej sumy zawiera parzyście wiele delt, jest więc nieujemny. Ponadto mamy wyraz równy prawej stronie (nie zawierający delt). Ostatnie dwa zdania... QED.
Próg widzę 13.
A tak na koniec: na herbatce w Warszawie członek komitetu zareklamował nasze forum, mówił że ciekawe rzeczy można przeczytać, nawet pewien post cytował;)
mnij
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 10 razy

[LX OM] II etap Dzień 2

Post autor: mnij »

Swistak pisze:
mnij pisze:a ja mój najbardziej nielubiany dział poza stereo czyli geo
Bez sensu xD. Stereo zalicza się do geo . Twoje zdanie powinno brzmieć "A ja mój najbardziej nielubiany dział poza stereo czyli plani (...)" ;P.
widzisz tak tego nie lubie że nawet jak o tym piszę to nie wychodzi xp ale zgadzam się tak miało brzmieć xp głupi błąd ale na szczęście za niego nikt mi punktów nie obetnie
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 22 razy

[LX OM] II etap Dzień 2

Post autor: Piotr Rutkowski »

ironleaf pisze:nawet pewien post cytował;)
Jako że z natury jestem ciekawski to się spytam jaki?
Natalia:)
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] II etap Dzień 2

Post autor: Natalia:) »

Dziś zadania były prostsze, ale łatwo było się gdzieś rąbnąć.
W najlepszym przypadku będę miała 2,6,5,6,0,5 a w najgorszym 0,6,2,6,0,2;; więc znając moje szczęście, nie załapię się :/

Jak myślicie, o ile zetną punkty za nie uwzględnienie przypadku liczb podzielnych przez 6 w zadaniu 6 ? Tzn. nie nastawiam się na więcej niż dwa, ale może jednak xD
PS. Świstak, średnia kwadratowa i arytmetyczna działa dla liczb ujemnych ?

Aa, i jeszcze jedno, jaka jest szansa że dadzą 2 za ściemę bez modułu w 1 ?
ironleaf
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

[LX OM] II etap Dzień 2

Post autor: ironleaf »

polskimisiek pisze:
ironleaf pisze:nawet pewien post cytował;)
Jako że z natury jestem ciekawski to się spytam jaki?
Otóż ten który zawierał wskazówki Kuby Witaszka opublikowane na stronie XIV LO. Ze smutnym komentarzem, że nie wszyscy dobrych rad posłuchali...
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] II etap Dzień 2

Natalia:) pisze: PS. Świstak, średnia kwadratowa i arytmetyczna działa dla liczb ujemnych ?
\(\displaystyle{ \sqrt{\frac{\sum_{i=1}^{n}x_{1}^{2}}{n}}=\sqrt{\frac{\sum_{i=1}^{n}|x_{i}|^{2}}{n}}\geq \frac{\sum_{i=1}^{n}|x_{i}|}{n}\geq \frac{\sum_{i=1}^{n}x_{i}}{n}}\)
Więc raczej działa

Co do pierwszego i szóstego to zależy, jeśli w pierwszym to po prostu indukcja bez patrzenia na to czy strony są dodatnie czy ujemne, to pewnie zero, a jak sama powiedziałaś, jeśli w ogóle nie rozpatrywałaś przypadku dla n dającego resztę 0 modulo 6 to 2 pewnie 5 nie będzie... No, ale to tylko moja opinia
ironleaf pisze: Otóż ten który zawierał wskazówki Kuby Witaszka opublikowane na stronie XIV LO. Ze smutnym komentarzem, że nie wszyscy dobrych rad posłuchali...
ojciec_kogut
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

[LX OM] II etap Dzień 2

Post autor: ojciec_kogut »

Ej ale jak w pierwszym robię indukcje ze wzgledu na element \(\displaystyle{ a_{n+1)}\) to gdzie wy tam macie moduł. Ja tylko dziele obie strony przez dodani iloczyn \(\displaystyle{ a_{1}a_{2}...a_{n-1}}\). Wytlumaczcie to prosze.
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] II etap Dzień 2

Jak u nas pierwsza osoba prezentowała swoje rozwiązanie 1, to wyszło jej, że musi przemnożyć dwie nierówności, jedną z założenia, a druga to zdaje się \(\displaystyle{ a_{n}\geq a_{n+1}}\) czy coś w tą mańkę. No i ogólnie chodzi o to, że w założeniu indukcyjnym nierówność nie składała się tylko z dodatnich elementów, więc wymnożenie wcale nie musiało dać poprawnej nierówności. No, jakoś tak. Nie prezentowali u Was wzorcówki?
ojciec_kogut
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

[LX OM] II etap Dzień 2

Post autor: ojciec_kogut »

To ja napiszę swoją indukcję i mi powiesz czy zrobiłem bład.

Zalozenie indukcyjne:

\(\displaystyle{ a_{1}a_{2}...a_{n-1}+(2a_{2}-a_{1})(2a_{3}-a_{4})...(2a_{n}-a_{n-1}) \ge 2a_{2}a_{3}...a_{n}}\)
Równoważnie:
\(\displaystyle{ (2a_{2}-a_{1})(2a_{3}-a_{4})...(2a_{n}-a_{n-1}) \ge a_{2}a_{3}...a_{n-1}(2a_{n}-a_{1})}\)
Teza równiez w takiej postaci:
\(\displaystyle{ (2a_{2}-a_{1})(2a_{3}-a_{4})...(2a_{n+1}-a_{n}) \ge a_{2}a_{3}...a_{n}(2a_{n+1}-a_{1})}\)
Podstawiam do lewej strony założenie indukcyjne:
\(\displaystyle{ (2a_{2}-a_{1})(2a_{3}-a_{4})...(2a_{n+1}-a_{n}) \ge a_{2}a_{3}...a_{n-1}(2a_{n}-a_{1})(2a_{n+1}-a_{n}) \ge a_{2}a_{3}...a_{n}(2a_{n+1}-a_{1})}\)

Przepisuje ostatnia nierownosc dziel przez \(\displaystyle{ a_{2}a_{3}...a_{n-1}}\), bo mogę i reszta się ladnie zwija. Jak to bedzie?
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

[LX OM] II etap Dzień 2

Post autor: Swistak »

polskimisiek pisze:
Natalia:) pisze: PS. Świstak, średnia kwadratowa i arytmetyczna działa dla liczb ujemnych ?
\(\displaystyle{ \sqrt{\frac{\sum_{i=1}^{n}x_{1}^{2}}{n}}=\sqrt{\frac{\sum_{i=1}^{n}|x_{i}|^{2}}{n}}\geq \frac{\sum_{i=1}^{n}|x_{i}|}{n}\geq \frac{\sum_{i=1}^{n}x_{i}}{n}}\)
Więc raczej działa
Jak robiłem 6 zadanie i już miałem napisane na czysto 4 i 5, gdzieś po upływie 3:15h wpadłem na tę srednią kwadratową i arytmetyczną, to byłem taki podniecony, lecz zaraz mi się przypomniało, że w średnich tak jest, że się sprawdzają tylko dla dodatnich - oblukałem założenia zadania - rzeczywiste... (wtedy jeszcze byłem pewien, że z tego mi wyjdzie jednoznacznie, że wszystkie wyrazy będą równe 1, a nie, że z tej nierówności wyjdzie układ równań ;]). Pomyślałem, kurczę a już myślałem, że mam dobrze, lecz zaraz pomyślałem, ze przecież akurat \(\displaystyle{ K \ge A}\) może zachodzić nie tylko dla dodatnich i zaraz se pomyślałem, że tam pod pierwiastkiem są wszystkie składniki podniesione do kwadratu, więc i tak wyjdzie na plus i się wtedy tak ucieszyłem . Ale potem jeszcze z godzinę siedziałem nad banalnym układem równań .-- 14 lutego 2009, 21:25 --Niestety ojciec_kogut ale nie idzie. Nie wiadomo czy lewa strona nierówności u Ciebie zapisanej w 3 linijce Latexa jest dodatnia czy ujemna.
szablewskil
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 14 razy

[LX OM] II etap Dzień 2

Post autor: szablewskil »

Pierwszego dnia mialem niecale 1 (pamietamelem w indukcji o modulach, ale mam drobny blad w dowodzie) i cale 2, a drugiego nic . Najgorzej wkurza mnie ze 4 mialem zrobione tylko tego nie zauwazylem i juz nawte nie wiem co napisalem na kartce w rozwiazaniu
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 160 razy

[LX OM] II etap Dzień 2

Post autor: Sylwek »

4. 2x tw. sinusów i 1x tw. cosinusów - 3 linijki
5. 5 stron, ale poprawnie, jedynie za zapis mogą pociąć
6. firmówka

Mam 5/6, a próg obstawiam na 14 punktów.
ODPOWIEDZ