[LX OM] II etap

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
michaln90
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] II etap

Post autor: michaln90 »

[
helot88 pisze:Ono czasem nie jest najtrudniejsze. Zabierz się za dowolne trzy i zrób je dobrze,a wszystko się ułoży.
Jakos dziwnym trafem dwa lata temu i rok temu zrobilem dobrze 3 zadania i w finale się nie znalazłem(brakowało 1 punktu)
binaj pisze:gdzieś w jakieś zadanie wepchają
a jak nie, to obawiam się, że możliwe, że za nierówność
raczej na 99,9% będzie zadanie z czystej teorii liczb
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

[LX OM] II etap

Post autor: Swistak »

Czy w OM można stosować wartości funkcji trygonometrycznych dla kątów \(\displaystyle{ 15^{o}}\) i \(\displaystyle{ 18^{o}}\)?
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 62 razy

[LX OM] II etap

Post autor: *Kasia »

Świstak, a dlaczego nie? Poza tym te wartości chyba są nawet w tablicach maturalnych, z których można korzystać na OM.
nikaa2302
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] II etap

Post autor: nikaa2302 »

czy przy rozwiazywaniu zadan na olimpiadzie uznaje sie zero jako liczbe naturalna? zwrocilam uwage, ze w ksiazkach przygotowujacych do OM jest roznie przyjete.
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 62 razy

[LX OM] II etap

Post autor: *Kasia »

Wydaje mi się, że zazwyczaj w treści jest dokładnie sprecyzowane.
snm
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

[LX OM] II etap

Post autor: snm »

Traktując liczby naturalne jako całkowite dodatnie nie obetną ci punktów - choć jak chcesz możesz jeszcze sprawdzić dla 0.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

[LX OM] II etap

Post autor: Dumel »

zauwazylem ze zawsze piszą "calkowite dodatnie" albo "calkowite nieujemne". i dobrze bo to rozwiewa wszelkie watpliwosci
pier2
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] II etap

Post autor: pier2 »

Jako że zostało 2 tygodnie do II etapu trzeba by zacząć się lepiej przygotowywać, jakimś orłem nie jestem więc nie wiem czy opłaca mi się siedziec po 5h nad zadaniami z poprzednich OM. Mój sposób wygląda tak: mam Pawłowskiego różowego, Musztariego, Wędrówki po krainie nierówności i złote rybki. Biorę sobie zadanko z jakiejś z tych książek, próbuje 10 minut a jak na nic nie wpadam to patrzę na wzorcowe i kolejne. Następnego dnia próbuje je zrobić samemu. Co o tym myślicie? Na które działy szczególnie zwrócić uwagę?
nikaa2302
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] II etap

Post autor: nikaa2302 »

ja rowniez do orlow nie naleze i przygotowuje sie w analogiczny sposob. na poczatek jest on skuteczny. przede wszystkim uczysz sie w jaki sposob mozna podejsc do zadania. po kilku dniach duzo latwiej samemu cos wymyslic:) na co zwrocic uwage... obowiazkowo geometria i teoria liczb. to jest zawsze. reszta... ciezko wyczuc. Twoja decyzja czy obstawiasz konkretne dzialy,czy przegladasz po troche zadan z kazdego
pier2
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] II etap

Post autor: pier2 »

Napewno będe robił dużo z geometrii i przerobie nierówności, a pozatym to nie wiem co lepiej, czy kombi czy teorie liczb.
Trez
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] II etap

Post autor: Trez »

A do mnie nie doszedł jeszcze żaden kwestionariusz Widzę że w oryginalnym druku jest jakiś kod. Co mam tam wpisać i w ogóle co z tym robić? Albo gdzie będzie drugi etap i o której godzinie dla ok. katowickiego?
Dumel
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] II etap

do mnie tez nie przyszedl kwestionariusz (ani teraz ani rok temu), niektore okregi go nie rozsylaja. Za to na pewno powinna dojść informacja do szkoly kto przeszedl i wraz z nia powinny byc wszystkie informacje organizacyjne. A kod dostaniesz przy rejestracji czwartek 12 lutego. (II etap sie rozpoczyna w piatek 13-go nie wiem czy zauwazyliscie )
Trez
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] II etap

Post autor: Trez »

Czyli mam tam zostawić puste miejsce i wysłać 0,o?
Dumel
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] II etap

chyba nie. przynajmniej w Torunskim nic nie trzeba wysylac tylko daje sie to przy rejestracji
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

[LX OM] II etap

Post autor: Swistak »

Do mnie już doszedł kwestionariusz . Tylko nie wiem, czy go gdzieś nie zapodziałem, ale myślę, że raczej go znajdę jak trzeba. Pamiętam, że w kwesionariusza na OMG obowiązkowe pola były oznaczone gwiazdkami, a na OM nie ma żandych takich oznaczeń i nie wiem, czy muszę koniecznie wypełniać wszystkie pola. Jest tam na przykład takie pole jak "planowany kierunek studiów", a ja w końcu jestem w 3 gimnazjum i co do liceum, to jestem pewien, ale nad studiami nie myślałem .
A tak swoją drogą, to jakie informacje można znaleźć w "Tablicach maturalmych"? O tym materiale nie wiem w zasadzie nic poza tym, że będzie dostarczony na OM .
ODPOWIEDZ