za co te ostrzeżenia? wyjaśnienie treści zadania tylko było, informacje dotyczące rozwiązania nie były tknięte. to już post bnk_c1 powinien być dużo bardziej zbanowany, bo tam jest duża podpowiedź, tylko takie małe sprostowanie, jak banujemy to tych którzy na to zasłużyli.
[ Komentarz dodany przez: *Kasia: 2 Marca 2008, 16:31 ] Zmodyfikowałam treść jednego z tych postów - pojawiło się w nim rozwiązanie zadania z pustynią. Mniejsza o poprawność, ale umieszczanie odpowiedzi czy informacji, czy dana odpowiedź jest prawidłowa czy nie w trakcie trwania konkursu jest zabronione i będzie karane zgodnie z Regulaminem.
to już post bnk_c1 powinien być dużo bardziej zbanowany
mi wreszcie udało się zrobić pustynię (bardzo pomysłowe zadanie, choć niezbyt trudne) oraz ten czworościan (jest to zadanie z jednej z ogolnodostepnych, tak mi sie wydaje, ksiazek)
co do blednych odpowiedzi, to wstyd mi sie przyznac, ale mam zle cala pierwsza serie (w jednym zle zaznaczylem, a w drugim faktyczna pomylka)
ale patrzac na wyniki z poprzedniego roku - jestem dobrej mysli)
dabros pisze:mi wreszcie udało się zrobić pustynię
No to gratulacje. Jestem pełen podziwu
[ Dodano: 2 Marca 2008, 19:45 ]
zaudi pisze:fajnie byłoby wygrać ten kalkulator graficzny ile tak mniej więcej może kosztować, wygląda fajnie, może sobie kupie jak nie dostane się dalej.
męczyłem się prawie dwa tygodnie, zanim to znalazłem
więc też nie miałem łatwo...ale do pewnych znaczących wniosków doszedłem nawet bez książki
zresztą - stereometria zawsze jest trudna - dużo lepiej rozwiązuje sięzadanie z geometrii na płaszczyźnie...
Ja szukając czegoś konkretnego co by mi dało profesjonalne rozwiązanie zad 1 z zestawu 10 kategorii I wpadłem zupełnie przypadkowo na prawie całe rozwiązanie zadania 10 (czyli gdzie ten punkt ma leżeć), niestety przy wysyłaniu źle kliknąłem i wysłałem złą odpowiedź...
Z dwusiecznymi to ja to z kątomierzem zrobiłem bardzo dokładnie i mi wyszło . Co do minuty mi wyszło . Wiem, że to trochę nie fair, ale po jakichś 4 godzinach myślenia się wkurzyłem .
Ostatnio zmieniony 2 mar 2008, o 22:41 przez Swistak, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie oszukujmy się - prawie każde zadanie z matmixa można znaleźć w jakiejś książce - oryginalność i pomysłowość konkursu to totalne dno - czasem żałuje, że nie mam w domu wielkiej biblioteki naukowej
bnk_c1 pisze:Nie oszukujmy się - prawie każde zadanie z matmixa można znaleźć w jakiejś książce - oryginalność i pomysłowość konkursu to totalne dno - czasem żałuje, że nie mam w domu wielkiej biblioteki naukowej
Ale frustracja. Pewnie nie możesz rozwiązać ostatniego zestawu
A co do "świstaka" to zgłaszam kolejne naruszenie regulaminu. Czy nie rozumiecie, że o sposobie rozwiązania lub o sposobie jak nie ma sensu tracieć czasu na rozwiązanie powinniśmy rozmawiać dopiero po zamknięciu zestawu. Ja rozwiązywałem sam, włożyłem w to dużo wysiłku i nie rozumiem dlaczego inni mają otrzymywać od was podpowiedzi jakim tropem iść lub na co nie warto tracić czasu.
Ostatnio zmieniony 2 mar 2008, o 22:54 przez alan_mat, łącznie zmieniany 1 raz.
Ale flustracja. Pewnie nie możesz rozwiązać ostatniego zestawu
Ja narazie mam 0 błędnych - po kilku dniach męczarni zrobiłem wreszcie Zestaw XII - ufff ... kamień z serca ;P
Radziłbym najpierw ładować a potem strzelać Powiedziałem tak, bo stosunkowo niedawno natrafiłem na dawne zadanie - które było rozwiązane w pewnej książce krok po kroku - Nie wierzysz - zobacz: www(kropka)fsmw.uni.wroc.pl/abacus/kac96jun.htm - zad 3. - to zadanie ma hoho i więcej lat
bnk_c1 pisze:Nie oszukujmy się - prawie każde zadanie z matmixa można znaleźć w jakiejś książce - oryginalność i pomysłowość konkursu to totalne dno - czasem żałuje, że nie mam w domu wielkiej biblioteki naukowej
Z drugiej strony trzeba przyznać, że zadania są naprawdę oryginalne i ciekawe (w większości), a wymyślenie takich naprawdę nie jest proste, zwłaszcza w takiej ilości.
[ Dodano: 3 Marca 2008, 16:48 ]
Mi też udało się optymalnie przejechać pustynię. Zadanie to było wg mnie najtrudniejszym (na razie) w tegorocznej edycji.