Powiedźmy, że przymknę oko na link, ale następnym razem go wyrzucę. No muszę przyznać, że Twoje rozwiązanie się sypie, bo kręgi olimpijskie wszem i wobec przyjmują \(\displaystyle{ 0 \not\in \NN}\)kinokijuf pisze:9 indukcyjnie, po posortowaniu za \(\displaystyle{ x_i}\) podstawiamy \(\displaystyle{ x_i/(1-x_n)}\)
10 chyba najtrudniejsze:
11 idzie prościutko z Desarguesa dla trójkątów \(\displaystyle{ DNE}\) i\(\displaystyle{ KM\infty_c}\)
w 12 dochodzimy do grafu postaci \(\displaystyle{ \{(i, j):1\leq i<j\leq k\}\cup\{(i, j):k\leq i<j\leq 2014\}}\), który ma nieparzystą liczbę krawędzi
LXVI (66) OM-I etap
-
bakala12
- Użytkownik

- Podziękował: 24 razy
LXVI (66) OM-I etap
gomoku123, myślę że zadania też sprawdzają ludzie i jeżeli istotnie podałeś dobrą strategię to takie zapisy nie będą poważnie karane. O ile podałeś poprawne rozwiązanie.-- 4 gru 2014, o 21:33 --
LXVI (66) OM-I etap
Od komitetu głównego dostałem informację wprost przeciwną.bakala12 pisze:Powiedźmy, że przymknę oko na link, ale następnym razem go wyrzucę. No muszę przyznać, że Twoje rozwiązanie się sypie, bo kręgi olimpijskie wszem i wobec przyjmują \(\displaystyle{ 0 \not\in \NN}\)
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Podziękował: 73 razy
-
bakala12
- Użytkownik

LXVI (66) OM-I etap
O to bardzo ciekawe No w takim razie zwracam honor. Swoją drogą dziwne że na OMie w ogóle pojawiło się sformułowanie "liczba naturalna".kinokijuf pisze:Od komitetu głównego dostałem informację wprost przeciwną.bakala12 pisze:Powiedźmy, że przymknę oko na link, ale następnym razem go wyrzucę. No muszę przyznać, że Twoje rozwiązanie się sypie, bo kręgi olimpijskie wszem i wobec przyjmują \(\displaystyle{ 0 \not\in \NN}\)
- Swistak
- Użytkownik

- Podziękował: 99 razy
LXVI (66) OM-I etap
\(\displaystyle{ 0 \in \mathbb{N}}\) ??? Tym gorzej, że na OM pojawiła się sformułowanie "liczba naturalna" - seriously?
A co do 12., to żeby była jasność. Tu nie ma żadnej nie wiadomo jakiej strategii, którą musi wiernie realizować któryś gracz. Nie pamiętam, który wygrywa, ale z parzystości wynika, że jeden z nich może zawsze wykonywać absolutnie dowolny ruch, który nie doprowadzi go do przegranej po tym ruchu i tyle mu wystarczy, aby wygrać, bo zawsze taki ruch będzie miał. Trochę rozczarowujące to zadanie było, miałem nadzieję na jakieś dobre rozkminy, fajne strategie, a tu takie coś, że wystarczy nie popełniać niewymuszonego samobójstwa i to już wystarczy ...
A co do 12., to żeby była jasność. Tu nie ma żadnej nie wiadomo jakiej strategii, którą musi wiernie realizować któryś gracz. Nie pamiętam, który wygrywa, ale z parzystości wynika, że jeden z nich może zawsze wykonywać absolutnie dowolny ruch, który nie doprowadzi go do przegranej po tym ruchu i tyle mu wystarczy, aby wygrać, bo zawsze taki ruch będzie miał. Trochę rozczarowujące to zadanie było, miałem nadzieję na jakieś dobre rozkminy, fajne strategie, a tu takie coś, że wystarczy nie popełniać niewymuszonego samobójstwa i to już wystarczy ...
LXVI (66) OM-I etap
Można sobie tak po prostu napisać, że 'wystarczy nie popełniać samobójstwa i jakoś pójdzie' w rozwiązaniu?Swistak pisze:\(\displaystyle{ 0 \in \mathbb{N}}\)??? Tym gorzej, że na OM pojawiła się sformułowanie "liczba naturalna" - seriously?
A co do 12., to żeby była jasność. Tu nie ma żadnej nie wiadomo jakiej strategii, którą musi wiernie realizować któryś gracz. Nie pamiętam, który wygrywa, ale z parzystości wynika, że jeden z nich może zawsze wykonywać absolutnie dowolny ruch, który nie doprowadzi go do przegranej po tym ruchu i tyle mu wystarczy, aby wygrać, bo zawsze taki ruch będzie miał. Trochę rozczarowujące to zadanie było, miałem nadzieję na jakieś dobre rozkminy, fajne strategie, a tu takie coś, że wystarczy nie popełniać niewymuszonego samobójstwa i to już wystarczy...
LXVI (66) OM-I etap
Wiecie kiedy można się spodziewać wyników I etapu w dolnośląskim? Jak było w zeszłym roku?
-
Pinionrzek
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
LXVI (66) OM-I etap
Wyniki na stronie pojawiają się zazwyczaj w połowie stycznia(w tamtym roku były trochę później), ale przecieki są już wcześniej i jeśli Twój nauczyciel będzie miał takie informacje, to nawet na początku stycznia będziesz mógł poznać swój wynik.
-
rosyjska dusza
- Użytkownik

LXVI (66) OM-I etap
À propos tego czy \(\displaystyle{ 0}\) jest liczbą naturalną. W zadaniu 5. na II etapie LI OM jako \(\displaystyle{ \mathbb{N}}\) oznaczano zbiór liczb całkowitych dodatnich, co zdaje się sugerować, że jednak należałoby przyjmować, iż \(\displaystyle{ 0}\) nie jest naturalne.
- Ponewor
- Moderator

- Podziękował: 70 razy
LXVI (66) OM-I etap
Myślę, że w momencie gdy komitet główny zda sobie sprawę ze swojego błędu (co jak podejrzewam już nastąpiło) będzie działać na korzyść piszących, to znaczy w ogóle nie będzie za to ciąć.
Poza tym jeśli brać pod uwagę sugestię rosyjskiej duszy, to mniejszym problemem jest uwzględnienie zera podczas gdy nie jest naturalne niż nie uwzględnienie go podczas gdy jest.
Poza tym jeśli brać pod uwagę sugestię rosyjskiej duszy, to mniejszym problemem jest uwzględnienie zera podczas gdy nie jest naturalne niż nie uwzględnienie go podczas gdy jest.
-
bakala12
- Użytkownik

LXVI (66) OM-I etap
Z tym że jak dla mnie skorzystanie z warunku \(\displaystyle{ \frac{an+b}{cn+d} \in \ZZ}\) dla \(\displaystyle{ n=0}\) daje za darmo jedną z podzielności i natychmiast rozwiązuje zadanie. Ale oczywiście podzielam zdanie Ponewora, nie można za to ciąć.