IX (9) OMG - I etap.
-
gus
- Użytkownik

- Podziękował: 18 razy
IX (9) OMG - I etap.
Wyszedlem 40 min. przed czasem, nie moglem wziac kartki, ale zaraz postaram sie z pamieci wypisac-- 15 mar 2014, o 14:49 --Coś takiego:
1. Danych jest pięć liczb rzeczywistych dodatnich. Iloczyn dowolnych dwóch jest mniejszy od iloczynu pozostałej trójki. Wykaż, że każda z liczb jest większa od 1.
2. Dany jest trójkąt ABC w którym \(\displaystyle{ AC=8, BC=10}\). Środek odcinka AB oznaczono przez punkt M. Punkt M jest środkiem okręgu o promieniu 1. Wykaż, że istnieje dokładnie jeden punkt P na okręgu, że \(\displaystyle{ \angle APC= 90}\).
3. Dane są liczby całkowite \(\displaystyle{ a,b}\). \(\displaystyle{ 4ab}\) jest podzielne przez \(\displaystyle{ a^2+b^2}\). Wykaż, że \(\displaystyle{ a=b}\).
4. Dany jest 100-kąt foremny. Wybrano 51 wierzchołków tego wielokąta. Udowodnij, że wśród wybranych wierzchołków istnieją wierzchołki trójkąta prostokątnego równoramiennego.
5. Czy istnieje taki wielościan, z którego każdego wierzchołka wychodzą przynajmniej 4 krawędzie i istnieje przekrój przechodzący przez jego ściany, w wyniku którego otrzymujemy trójkąt?
1. Danych jest pięć liczb rzeczywistych dodatnich. Iloczyn dowolnych dwóch jest mniejszy od iloczynu pozostałej trójki. Wykaż, że każda z liczb jest większa od 1.
2. Dany jest trójkąt ABC w którym \(\displaystyle{ AC=8, BC=10}\). Środek odcinka AB oznaczono przez punkt M. Punkt M jest środkiem okręgu o promieniu 1. Wykaż, że istnieje dokładnie jeden punkt P na okręgu, że \(\displaystyle{ \angle APC= 90}\).
3. Dane są liczby całkowite \(\displaystyle{ a,b}\). \(\displaystyle{ 4ab}\) jest podzielne przez \(\displaystyle{ a^2+b^2}\). Wykaż, że \(\displaystyle{ a=b}\).
4. Dany jest 100-kąt foremny. Wybrano 51 wierzchołków tego wielokąta. Udowodnij, że wśród wybranych wierzchołków istnieją wierzchołki trójkąta prostokątnego równoramiennego.
5. Czy istnieje taki wielościan, z którego każdego wierzchołka wychodzą przynajmniej 4 krawędzie i istnieje przekrój przechodzący przez jego ściany, w wyniku którego otrzymujemy trójkąt?
-
gus
- Użytkownik

IX (9) OMG - I etap.
Co masz na myśli?porfirion pisze:Ad. 5: No cóż. Tym razem tw. OMG zawiodło. Widać potrzeba je doprecyzować, sprawdzić szczególne przypadki, czy coś.
-
ElEski
- Użytkownik

IX (9) OMG - I etap.
Lol, te zadania to jest jakiś żart ? Dobra dobra, pewnie i tak bym miał lau 4 stopnia
-
bakala12
- Użytkownik

- Podziękował: 24 razy
IX (9) OMG - I etap.
Zapewne stwierdzenie, że:gus pisze:Co masz na myśli?porfirion pisze:Ad. 5: No cóż. Tym razem tw. OMG zawiodło. Widać potrzeba je doprecyzować, sprawdzić szczególne przypadki, czy coś.
w każdym zadaniu na OMG zaczynającym się od słów: "Czy istnieje..." odpowiedź brzmi "Tak, istnieje".
IX (9) OMG - I etap.
Ja mam 4 pierwsze zadania ( 1, 2 - banał, 3 średnie, 4 - zasada szufladkowa) prawie na pewno dobrze, a co do 5 (edit: gus nie dodałeś, że wielościan ma być wypukły) to napisałem, że nie istnieje, ale dowód to mam nie lepszy niż gusa (trochę takie lanie wody).
No i was zdziwię, że na omówieniu zadań, jedyne rozwiązania zadania 5 jakie padały to przykłady wielościanów, a nie dowody na ich nieistnienie... Wprawdzie pan prowadzący omówienie i pan Pompe nie dawali komentarzy czy rozwiązania są prawidłowe, więc ja nie potrafię do tej pory odpowiedzieć czy istnieją czy nie. Widziałem kilka przykładów, ale co do większości mogę stwierdzić z łatwością, że są one wklęsłe (niezgodne z warunkami), a innych nie chciało mi się jeszcze rozpatrywać. No w skrócie mówiąc dziwna sytuacja...
No i was zdziwię, że na omówieniu zadań, jedyne rozwiązania zadania 5 jakie padały to przykłady wielościanów, a nie dowody na ich nieistnienie... Wprawdzie pan prowadzący omówienie i pan Pompe nie dawali komentarzy czy rozwiązania są prawidłowe, więc ja nie potrafię do tej pory odpowiedzieć czy istnieją czy nie. Widziałem kilka przykładów, ale co do większości mogę stwierdzić z łatwością, że są one wklęsłe (niezgodne z warunkami), a innych nie chciało mi się jeszcze rozpatrywać. No w skrócie mówiąc dziwna sytuacja...
-
kaszubki
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
IX (9) OMG - I etap.
Ej, w piątym serio wychodzi, że taki wielościan nie istnieje? Bo ja sobie na kartce narysowałem i wygląda na całkiem wypukły. Oczywiście mogę się mylić, dawno tej matmy nie robiłem.
IX (9) OMG - I etap.
Co do zadania trzeciego to ja mam w ten sposób:
Z nierówności miedzy średnimi dla dodatnich liczb całkowitych mamy:
\(\displaystyle{ \frac{ a^{2} + b^{2} }{2} \ge ab}\)
\(\displaystyle{ 4ab \le 2\left( a^{2}+ b^{2} \right)}\)
A z warunków zadania wiemy, że:
\(\displaystyle{ 4ab = k\left( a^{2} + b^{2} \right)}\)
Czyli \(\displaystyle{ k=2}\) lub \(\displaystyle{ k=1}\)
Gdy \(\displaystyle{ k=2}\) to dostajemy tezę \(\displaystyle{ a=b}\)
Natomiast gdy\(\displaystyle{ k=1}\) to z równania kwadratowego:
\(\displaystyle{ a^{2} - 4b*a + b ^{2} =0}\)
dostajemy że a lub b są niewymierne, zatem ten przypadek odpada.
Będę wdzięczny jak ktoś skomentuje co o tym sądzi
Z nierówności miedzy średnimi dla dodatnich liczb całkowitych mamy:
\(\displaystyle{ \frac{ a^{2} + b^{2} }{2} \ge ab}\)
A z warunków zadania wiemy, że:
\(\displaystyle{ 4ab = k\left( a^{2} + b^{2} \right)}\)
Czyli \(\displaystyle{ k=2}\) lub \(\displaystyle{ k=1}\)
Gdy \(\displaystyle{ k=2}\) to dostajemy tezę \(\displaystyle{ a=b}\)
Natomiast gdy\(\displaystyle{ k=1}\) to z równania kwadratowego:
\(\displaystyle{ a^{2} - 4b*a + b ^{2} =0}\)
dostajemy że a lub b są niewymierne, zatem ten przypadek odpada.
Będę wdzięczny jak ktoś skomentuje co o tym sądzi
-
gus
- Użytkownik

IX (9) OMG - I etap.
A co z \(\displaystyle{ k \neq 1,2}\)? Czemu nie wziales tego pod uwage?
Wzorcowka pewnie bedzie taka: Jesli \(\displaystyle{ 4ab>a ^{2} + b^{2}}\), to ktorys z czynnikow liczby \(\displaystyle{ 4ab}\) jest podzielny przez sume kwadratow. Wychocdzi nierownosc \(\displaystyle{ 2ab \ge a ^{2} +b ^{2}}\), czyli \(\displaystyle{ a=b}\)
Wzorcowka pewnie bedzie taka: Jesli \(\displaystyle{ 4ab>a ^{2} + b^{2}}\), to ktorys z czynnikow liczby \(\displaystyle{ 4ab}\) jest podzielny przez sume kwadratow. Wychocdzi nierownosc \(\displaystyle{ 2ab \ge a ^{2} +b ^{2}}\), czyli \(\displaystyle{ a=b}\)
Ostatnio zmieniony 15 mar 2014, o 17:56 przez gus, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Zahion
- Moderator

- Podziękował: 139 razy
IX (9) OMG - I etap.
\(\displaystyle{ k( a^{2}+b ^{2}) = 4ab}\). Z nierówności \(\displaystyle{ 4ab \le 2\left( a^{2}+ b^{2} \right)}\) wynika fakt, że \(\displaystyle{ k \le 2}\) ale my wiemy, że \(\displaystyle{ k \in C}\) więc dlaczego odrzucasz od razu wszystkie liczby całkowite ujemne \(\displaystyle{ k}\) ? Nie wiem czy jest to do końca poprawne, natomiast jakbym miał to zrobić podobnie do Ciebie to wyglądałoby to tak :
Zakładamy, że \(\displaystyle{ a,b \neq 0}\). Z równości \(\displaystyle{ k( a^{2}+b ^{2}) = 4ab}\) podkładając za
\(\displaystyle{ x = \frac{a}{b}}\) i przekształcając mamy, że \(\displaystyle{ kx ^{2}-4x+k=0}\) Licząc deltę mamy warunek, że \(\displaystyle{ k \in {-2,-1,1,2}}\), sprawdzając kolejno mamy, że \(\displaystyle{ k=2}\) spełnia warunek i zachodzi \(\displaystyle{ a = b}\) Oczywiście jeśli jedna z liczb się zeruje to druga też.
Zakładamy, że \(\displaystyle{ a,b \neq 0}\). Z równości \(\displaystyle{ k( a^{2}+b ^{2}) = 4ab}\) podkładając za
\(\displaystyle{ x = \frac{a}{b}}\) i przekształcając mamy, że \(\displaystyle{ kx ^{2}-4x+k=0}\) Licząc deltę mamy warunek, że \(\displaystyle{ k \in {-2,-1,1,2}}\), sprawdzając kolejno mamy, że \(\displaystyle{ k=2}\) spełnia warunek i zachodzi \(\displaystyle{ a = b}\) Oczywiście jeśli jedna z liczb się zeruje to druga też.
IX (9) OMG - I etap.
gus pisze:A co z \(\displaystyle{ k \neq 1,2}\)? Czemu nie wziales tego pod uwage?
gus nie napisał, ale w warunkach zadania było, że liczby a,b są całkowite DODATNIEZahion pisze:więc dlaczego odrzucasz od razu wszystkie liczby całkowite ujemne
jeśli wiemy, że k dzieli liczbę \(\displaystyle{ 4ab}\) to k nie może być ujemne ani równe 0 - przecież rozmawiamy o liczbach całkowitych dodatnich, k nie może być dzielnikiem ujemnym...
A z nierówności miedzy średnimi wykazuję przecież, że:
czyli \(\displaystyle{ k \le 2}\)
Stąd twierdzę, że należy jedynie wykluczyć przypadek, że \(\displaystyle{ k=2}\) licząc deltę i obliczając pierwiastki równania kwadratowego, a z przypadku \(\displaystyle{ k=1}\) wynika teza.
-
Zahion
- Moderator

- Podziękował: 139 razy
IX (9) OMG - I etap.
Masz racje, natomiast ja robiłem zadanie z warunkiem"Dane są liczby całkowite \(\displaystyle{ a,b}\)", więc ciężko mi się domyślić, że miałyby one być dodatnie. Stąd jeśli \(\displaystyle{ a,b>0}\) to rozwiązanie masz poprawne.
IX (9) OMG - I etap.
No i jak nikt się nie pochwali znalezionym wielościanem z zadania 5?
Albo jakimś sensownym dowodem, na to że taki nie istnieje (chociaż osobiście coraz mniej wierzę w tę opcję)
Albo jakimś sensownym dowodem, na to że taki nie istnieje (chociaż osobiście coraz mniej wierzę w tę opcję)