Matura z matematyki 2013 - poziom rozszerzony

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
cba
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: cba »

Dokładnie. Teraz już nie ma się co spinać,co ma być to będzie. Martwic się będziemy po wynikach:-)
Kuguar
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: Kuguar »

Nie to jest pytanie raczej bardziej z ciekawości czy jak ktoś by zaznaczał na rysunkach dane, np boki trójkąta, ale nie pisał \(\displaystyle{ |AC|=}\) itd itd itd to czy bedą sie męczyć zeby to rozczytywac?
Ostatnio zmieniony 13 maja 2013, o 00:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Krzychuwasik
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 45 razy

Post autor: Krzychuwasik »

Na maturze było zadanie udowodnić pewną zależność związaną z okręgiem wpisanym w trapez. Zrobiłem rysunek, oznaczenia i po kolei przeprowadziłem dowód, zapisałem odpowiedź. Jedynie czego nie zrobiłem to nie poprawiłem długopisem okręgu :/. Czy w takim wypadku całe zadanie pójdzie się "kochać" czy dostane jakieś punkty cząstkowe za odpowiedź?
Kacper20
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 19 razy

Post autor: Kacper20 »

Rozumiem, że zrobiłeś ołówkiem? Nie martw się, często są całe prace w ołówku. To niezbyt bezpieczne, ale z tego co nam mówił nauczyciel to najczęściej po prostu pisze się jakiś protokół. A Ty tutaj masz jeden rysunek, dla mnie to żaden problem...
Krzychuwasik
Użytkownik
Użytkownik

Aha..czyli to nie jest takie chamskie, że bezwzględnie stawiają 0 pkt ? Bo w sumie były 2 zadania gdzie narysowałem okrąg cyrklem w, którym miałem grafit.
Kacper20
Użytkownik
Użytkownik

No ale przecież jest dostępny cyrkiel na maturze. Już bez przesady... Zresztą rysunek nie jest konieczny, nie oceniają go, jeśli nie jest podane by go narysować. To nie jest ocenianie upierdliwe. Jakie masz umiejętności, ile zrobiłeś sensownie - tyle dostaniesz. Nie ma co dopatrywać się aż takich rzeczy
Krzychuwasik
Użytkownik
Użytkownik

No też tak myślę , ale wiesz u nas przed rozdaniem mówili aby poprawić okrąg długopisem. Zrobiłbym to no, ale wiesz..człowiek inaczej myśli podczas takiego egzaminu i zapomina o takich rzeczach. Po za tym u mnie w szkole była taka śmieszna akcja, że gościu przyszedł z cyrklem takim co się zwykły ołówek wkręca. Typ z komisji wyjął go i na siłę wpychał długopis wyginając mu te blaszki w cyrklu xD A ty jak zrobiłeś ten okrąg?
Kacper20
Użytkownik
Użytkownik

Długopisem, bez cyrkla.
AvaterTex
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: AvaterTex »

Nie ma co się stresować, racja. Ale ja już wiem, że zwaliłem - ze stresu. Ostatnie Pytanie do Pana Jana. Zrobiłem podobnie jak kolega, tylko z nieuwagi i stresu (dużego) zamieniłem oznaczenie,że ten stosunek tyczył się całego boku, a reszta zgodnie merytorycznie. Czy oni kasują wszystkie punkty za zły model ? Wyczytałem gdzieś, że rozwiązanie jest zaakceptowanie nawet z usterkami (małymi, co nie wpływa na sens zadania). Jak widać to nie wpływa, aż tak do ich modelu - bo skorzystałem ze wszystkiego tylko na innych danych. Z góry dziękuję, chciałbym się no uspokoić ale ech.
aksam
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: aksam »

to ja tez zadam pytanie myślicie że dostanę jakieś punkty w zadaniu z prawdopodobieństwem jeżeli nie podzieliłem w jednym przypadku przez \(\displaystyle{ 2!}\) tzn. napisałem \(\displaystyle{ 4!+4!+4!}\) i policzyłem do końca ? za to zadanie było 4 pkt
Ostatnio zmieniony 13 maja 2013, o 13:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Kacper20
Użytkownik
Użytkownik

Może 2.
aksam
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: aksam »

ok dzieki za odpowiedz. a w zadaniu z ilością liczb rozpatrzyłem przypadek z 5 na początku i bez 5 na początku wyszedł mi zły wynik , za to chyba nie dostanę pkt. co o tym myślicie ? może nagrodzą próbę punkcikiem
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

AvaterTex pisze:zamieniłem oznaczenie,że ten stosunek tyczył się całego boku, a reszta zgodnie merytorycznie. Czy oni kasują wszystkie punkty za zły model ?
Ala jak "zgodnie merytorycznie"? Jeśli źle użyłeś stosunku, to model jest zły i może być zero punktów. To nie jest sprawdzian, czy znasz tw. Pitagorasa, tylko czy umiesz rozwiązać konkretne zadanie.

Choć tu i tak klucz rządzi.

JK
G17
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: G17 »

Krzychuwasik pisze:Aha..czyli to nie jest takie chamskie, że bezwzględnie stawiają 0 pkt ? Bo w sumie były 2 zadania gdzie narysowałem okrąg cyrklem w, którym miałem grafit.
Matura, w której stwierdzi się obecność ołówka jest unieważniana. Tyle w temacie. Dane potwierdzone. Pozdrawiam. Okręgi trzeba rysować starymi cyrklami z miejscami na CZARNY długopis. Moja szkoła takie zapewniła. To że wasza nie to nie mój problem.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2013, o 15:08 przez smigol, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Normalne litery w zupełności wystarczą.
miodzio1988

Post autor: miodzio1988 »

MATURA W KTÓREJ STWIERDZI SIĘ OBECNOŚĆ OŁÓWKA JEST UNIEWAŻNIANA. Tyle w temacie. Dane potwierdzone, więc nie będę dyskutował z idio... (dokończcie sami) typu Kacper, który twierdzi że nic się nie stanie.
Cała matura czy jedynie zadanie w którym ołówek został użyty? Bo to jest różnica

Potwierdź to tak dla porządku
ODPOWIEDZ