LXIV (64) OM - I etap
-
wiedzmac
- Użytkownik

- Podziękował: 16 razy
LXIV (64) OM - I etap
Jasne
Tylko masz teraz o wiele wiele trudniej, bo zadania z pierwszej serii były najprostsze, a trzeba zrobić tak ok. 6-7 zadań by dostać się na II etap.
Tylko masz teraz o wiele wiele trudniej, bo zadania z pierwszej serii były najprostsze, a trzeba zrobić tak ok. 6-7 zadań by dostać się na II etap.
-
Panda
- Użytkownik

- Podziękował: 26 razy
LXIV (64) OM - I etap
W jego województwie może to być tak z połowę mniej, niech więc wysyła i się nie martwiwiedzmac pisze:Jasne
-
HuBson
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
LXIV (64) OM - I etap
no właśnie... ciekawe czy bardziej 6 czy bardziej 7Tylko masz teraz o wiele wiele trudniej, bo zadania z pierwszej serii były najprostsze, a trzeba zrobić tak ok. 6-7 zadań by dostać się na II etap.
no raczej w Małopolsce wydaje mi się że nie będzie dużej różnicy ze względu na KrakowskieW jego województwie może to być tak z połowę mniej, niech więc wysyła i się nie martwi
LO V. Oczywiście zawsze warto próbować. Szkoda że na stronie OM zamiast liczby uczestników (co w zasadzie mało kogo powinno interesować) nie ma napisanych progów punktowych na pierwszym etapie w poszczególnych województwach no i na 2 etap ogólnie.
-
opilo0
LXIV (64) OM - I etap
Czy jesli nie podałem klasy to czy ma to jakies konsekwencje, czy zadzwonic do Komitetu?
-
porfirion
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
LXIV (64) OM - I etap
imo będzie to miało tylko taką konsekwencje, że jeśli się dostaniesz do II etapu, to na liście zakwalifikowanych będziesz miał puste okienko w rubryce "klasa".
- Sylwek
- Użytkownik

- Podziękował: 160 razy
LXIV (64) OM - I etap
Dołącz oddzielną kartkę do II serii i napisz tam, że nie poinformowałeś o swojej klasie przy wysyłaniu I serii. Napisz tam kompletne dane.opilo0 pisze:Czy jesli nie podałem klasy to czy ma to jakies konsekwencje, czy zadzwonic do Komitetu?
-
opilo0
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Podziękował: 73 razy
LXIV (64) OM - I etap
Raczej nie należy się martwić o przejście do drugiego etapu. To się tyczy chyba wszystkich olimpiad. W końcu prawie nieskończony czas i dostęp do równie nieskończonych zasobów internetu robi swoje.humanistyczna dusza pisze:Jeśli chodzi o poziom zadań, to imo trudny do ocenienia. Tym bardziej, że człowiek z roku na rok staje się coraz lepszy i nie ocenia obiektywnie . W każdym razie trzecie i czwarte były raczej trywialne. Drugie to taka standardowa pierwsza seria. Natomiast pierwsze mi się bardzo nie podobało, takie algebraiczne pałowanie.
Stawiam, że nie będzie takich jaj z progami jak w zeszłym roku. Ale co ja wiem - tak samo stawiałem z progiem na II etapie XIX OI, a był horendalnie wysoki, jeszcze wyższy niż na XVIII OI.
Powodzenia wszystkim w dalszych zmaganiach .
- humanistyczna dusza
- Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap
W zeszłym roku próg w naszym okręgu wynosił ponoć 44 pkt. czyli całkiem dużo (ponad 7 zadań). A zawsze może się zdarzyć jakaś wpadka, źle opisane zadanie i nieszczęście gotowe. W zeszłym roku po 1,5 miesiąca myślałem, że już wszedłem i robię już sobie zadanka tylko dla przyjemności. W istocie przeszedłem, ale bynajmniej nie z ogromnym zapasem. Także w tym roku jestem bardziej sceptycznie nastawiony i ostrożny.
-
PiotruSPan
- Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap
Hi
Mam takie pytanie odnośnie zad. 7.
Co to jest sfera? Czy to jest zwykła kula?
Mam takie pytanie odnośnie zad. 7.
Co to jest sfera? Czy to jest zwykła kula?
- humanistyczna dusza
- Użytkownik

-
PiotruSPan
- Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap
na II etapie nie będę miał gugli więc się pytam czy dobrze myśle q.qhumanistyczna dusza pisze:
To powinno pomóc .
- humanistyczna dusza
- Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap
Na II etapie nie będziesz też miał dostępu do forum. Za to będziesz mógł zrobić jak Mateusz Skórski w zeszłym roku - przyszpanował wyjściem z sali po dwóch godzinach. Okazało się, że pyknął szybko dwa proste zadanka, a w trzecim nie rozumiał treści, więc uznał, że nie warto dalej siedzieć.
Różnica między kulą a sferą jest taka sama jak między kołem a okręgiem.
Różnica między kulą a sferą jest taka sama jak między kołem a okręgiem.
-
Elek112
- Użytkownik

- Podziękował: 28 razy
LXIV (64) OM - I etap
Mam pytania odnośnie polecenia z zadania 8.
1.Czy to "albo" między tymi dwoma podpunktami znaczy, że mamy udowodnić albo to albo tamto czy obie rzeczy na raz?
2.Czy polecenie domaga się dowodu istnienia w ogóle takich kwadratów, w których będą albo wszystkie
parzyste albo nieparzyste wiersze/kolumny czy ogólno przyjętej reguły działającej dla każdego kwadratu?
3.Nie wiem czy wolno o to spytać, ale zapytam. Czy jest w ogóle możliwe wymyślenie taktyki rozstawiania \(\displaystyle{ 2n-1}\) pól na tej planszy żeby w każdym wierszu/kolumnie była parzysta ilość?
(może 3 to głupie pytanie, ale sie zamotałem już w tym zadaniu)
1.Czy to "albo" między tymi dwoma podpunktami znaczy, że mamy udowodnić albo to albo tamto czy obie rzeczy na raz?
2.Czy polecenie domaga się dowodu istnienia w ogóle takich kwadratów, w których będą albo wszystkie
parzyste albo nieparzyste wiersze/kolumny czy ogólno przyjętej reguły działającej dla każdego kwadratu?
3.Nie wiem czy wolno o to spytać, ale zapytam. Czy jest w ogóle możliwe wymyślenie taktyki rozstawiania \(\displaystyle{ 2n-1}\) pól na tej planszy żeby w każdym wierszu/kolumnie była parzysta ilość?
(może 3 to głupie pytanie, ale sie zamotałem już w tym zadaniu)