LXIV (64) OM - I etap

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
wiedzmac
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 16 razy

LXIV (64) OM - I etap

Post autor: wiedzmac »

Jasne
Tylko masz teraz o wiele wiele trudniej, bo zadania z pierwszej serii były najprostsze, a trzeba zrobić tak ok. 6-7 zadań by dostać się na II etap.
Panda
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 26 razy

LXIV (64) OM - I etap

Post autor: Panda »

wiedzmac pisze:Jasne
Tylko masz teraz o wiele wiele trudniej, bo zadania z pierwszej serii były najprostsze, a trzeba zrobić tak ok. 6-7 zadań by dostać się na II etap.
W jego województwie może to być tak z połowę mniej, niech więc wysyła i się nie martwi
HuBson
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 11 razy

LXIV (64) OM - I etap

Post autor: HuBson »

no właśnie... ciekawe czy bardziej 6 czy bardziej 7
W jego województwie może to być tak z połowę mniej, niech więc wysyła i się nie martwi
no raczej w Małopolsce wydaje mi się że nie będzie dużej różnicy ze względu na Krakowskie
LO V. Oczywiście zawsze warto próbować. Szkoda że na stronie OM zamiast liczby uczestników (co w zasadzie mało kogo powinno interesować) nie ma napisanych progów punktowych na pierwszym etapie w poszczególnych województwach no i na 2 etap ogólnie.
opilo0

LXIV (64) OM - I etap

Post autor: opilo0 »

Czy jesli nie podałem klasy to czy ma to jakies konsekwencje, czy zadzwonic do Komitetu?
porfirion
Użytkownik
Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap

Post autor: porfirion »

imo będzie to miało tylko taką konsekwencje, że jeśli się dostaniesz do II etapu, to na liście zakwalifikowanych będziesz miał puste okienko w rubryce "klasa".
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 160 razy

LXIV (64) OM - I etap

Post autor: Sylwek »

opilo0 pisze:Czy jesli nie podałem klasy to czy ma to jakies konsekwencje, czy zadzwonic do Komitetu?
Dołącz oddzielną kartkę do II serii i napisz tam, że nie poinformowałeś o swojej klasie przy wysyłaniu I serii. Napisz tam kompletne dane.
HuBson
Użytkownik
Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap

Post autor: HuBson »

Mam pytanie do zadania nr. 7 czy sfera o której mowa w zadaniu jest styczna do punktu \(\displaystyle{ D}\)
?
opilo0

LXIV (64) OM - I etap

Post autor: opilo0 »

To już niestety pytanie nieadekwatne tak mi sie wydaje sam do tego dojdź.
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 73 razy

LXIV (64) OM - I etap

Post autor: Marcinek665 »

humanistyczna dusza pisze:Jeśli chodzi o poziom zadań, to imo trudny do ocenienia. Tym bardziej, że człowiek z roku na rok staje się coraz lepszy i nie ocenia obiektywnie . W każdym razie trzecie i czwarte były raczej trywialne. Drugie to taka standardowa pierwsza seria. Natomiast pierwsze mi się bardzo nie podobało, takie algebraiczne pałowanie.
Stawiam, że nie będzie takich jaj z progami jak w zeszłym roku. Ale co ja wiem - tak samo stawiałem z progiem na II etapie XIX OI, a był horendalnie wysoki, jeszcze wyższy niż na XVIII OI.
Powodzenia wszystkim w dalszych zmaganiach .
Raczej nie należy się martwić o przejście do drugiego etapu. To się tyczy chyba wszystkich olimpiad. W końcu prawie nieskończony czas i dostęp do równie nieskończonych zasobów internetu robi swoje.
Awatar użytkownika
humanistyczna dusza
Użytkownik
Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap

Post autor: humanistyczna dusza »

W zeszłym roku próg w naszym okręgu wynosił ponoć 44 pkt. czyli całkiem dużo (ponad 7 zadań). A zawsze może się zdarzyć jakaś wpadka, źle opisane zadanie i nieszczęście gotowe. W zeszłym roku po 1,5 miesiąca myślałem, że już wszedłem i robię już sobie zadanka tylko dla przyjemności. W istocie przeszedłem, ale bynajmniej nie z ogromnym zapasem. Także w tym roku jestem bardziej sceptycznie nastawiony i ostrożny.
PiotruSPan
Użytkownik
Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap

Post autor: PiotruSPan »

Hi
Mam takie pytanie odnośnie zad. 7.
Co to jest sfera? Czy to jest zwykła kula?
Awatar użytkownika
humanistyczna dusza
Użytkownik
Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap

To powinno pomóc .
PiotruSPan
Użytkownik
Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap

Post autor: PiotruSPan »

humanistyczna dusza pisze:
To powinno pomóc .
na II etapie nie będę miał gugli więc się pytam czy dobrze myśle q.q
Awatar użytkownika
humanistyczna dusza
Użytkownik
Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap

Na II etapie nie będziesz też miał dostępu do forum. Za to będziesz mógł zrobić jak Mateusz Skórski w zeszłym roku - przyszpanował wyjściem z sali po dwóch godzinach. Okazało się, że pyknął szybko dwa proste zadanka, a w trzecim nie rozumiał treści, więc uznał, że nie warto dalej siedzieć.

Różnica między kulą a sferą jest taka sama jak między kołem a okręgiem.
Elek112
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 28 razy

LXIV (64) OM - I etap

Post autor: Elek112 »

Mam pytania odnośnie polecenia z zadania 8.

1.Czy to "albo" między tymi dwoma podpunktami znaczy, że mamy udowodnić albo to albo tamto czy obie rzeczy na raz?

2.Czy polecenie domaga się dowodu istnienia w ogóle takich kwadratów, w których będą albo wszystkie
parzyste albo nieparzyste wiersze/kolumny czy ogólno przyjętej reguły działającej dla każdego kwadratu?

3.Nie wiem czy wolno o to spytać, ale zapytam. Czy jest w ogóle możliwe wymyślenie taktyki rozstawiania \(\displaystyle{ 2n-1}\) pól na tej planszy żeby w każdym wierszu/kolumnie była parzysta ilość?
(może 3 to głupie pytanie, ale sie zamotałem już w tym zadaniu)
ODPOWIEDZ