Czy matura z matematyki powinna być obowiązkowa?

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Rogal »

Przymusu szkolnego rzecz jasna. :)
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 459 razy

Post autor: kamil13151 »

Jak dla mnie mogli by zrobić, że wybieramy dwa dowolne przedmioty i musimy mieć przynajmniej 60% by zdać maturę.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: miki999 »

Przymusu szkolnego rzecz jasna.
A ja się cieszę, że jest ten przymus. Trochę lipnie by było gdyby ktoś musiał przechodzić całe szkolnictwo zaczynając w wieku 16 lat- bo np. wcześniej rodzice go nie dopilnowali.
Jak dla mnie mogli by zrobić, że wybieramy dwa dowolne przedmioty i musimy mieć przynajmniej 60% by zdać maturę.
Po co? Co by to zmieniło w konfrontacji z obecną sytuacją?
Rogal
Użytkownik
Użytkownik

Lepsza taka wyimaginowana sytuacja niż obecne bardzo lipne marnowanie talentów w konfrontacji z nieubłaganą machiną wyrównująco wszystkich i wszystkich, jak minister ustali.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik

no nie wiem czy lepsza, bo ta wyimaginowana sytuacja mogłaby być właśnie takim marnotrawstwem talentu.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik

Czy jak ktoś nienawidzi matematyki to sądzisz, że z czasem ją pokocha? Wątpię. Na dodatek po okresie szkolnictwa większość rzeczy zapomni i to jest wielkie marnotrawstwo, tyle wydanej kasy, a zero skutków pozytywnych. W liceach po pierwszej klasie powinien być wybór, które przedmioty kontynuujemy, a z którymi nie chcemy mieć do czynienia.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik

Mogłaby być, acz nie musiała. Dziś jest to sytuacja pewna.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik

Czy jak ktoś nienawidzi matematyki to sądzisz, że z czasem ją pokocha?
A kto tak twierdzi? Bo nie ja.
Na dodatek po okresie szkolnictwa większość rzeczy zapomni i to jest wielkie marnotrawstwo, tyle wydanej kasy, a zero skutków pozytywnych.
A co to ma wspólnego z obieranym przedmiotem maturalnym?
W liceach po pierwszej klasie powinien być wybór, które przedmioty kontynuujemy, a z którymi nie chcemy mieć do czynienia.
I w 2. klasie się orientujemy, że jednak chcemy mieć coś z czego zrezygnowaliśmy Albo konieczność zatrudnienia nauczycieli do grupy 2 osobowej- i klops.
Mogłaby być, acz nie musiała. Dziś jest to sytuacja pewna.
Pewnie żeby spytać "dlaczego" musiałbym przeczytać wszystkie strony w tym temacie, gdzie, znając życie, wypowiedzi mają nieprzeliczalną liczbę linijek?
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik

A kto tak twierdzi? Bo nie ja.
Podałem argument dlaczego nie warto się uczyć wszystkich przedmiotów. W mojej klasie większość ma problem ze zdaniem matematyki, nawet jak im próbuję tłumaczyć to ciężko im to wchodzi do głowy, a jak już wejdzie to minie parę dni i znów jest zero kompletne.
A co to ma wspólnego z obieranym przedmiotem maturalnym?
Uczymy się na przymus, co potem i tak zapominamy. Wiedza, z której nie korzystamy ubywa nam. Przykład? Przeczytałem książkę, byłem oblatany, wszystko wiedziałem, sprawdzianik na 5. Pół roku później miałem problemy z przypomnieniem sobie imion, wydarzeń. Przychodzi matura, więc są dwie dwie opcje, najlepsza: czytamy z powrotem wszystkie książki lub streszczenia, co większość wybierze to wiadome.
I w 2. klasie się orientujemy, że jednak chcemy mieć coś z czego zrezygnowaliśmy Albo konieczność zatrudnienia nauczycieli do grupy 2 osobowej- i klops.
No to znów się zapisujemy i nadrabiamy ten materiał, lecz takie przypadki by były nieliczne. Lepiej uczyć grupę dwuosobową, niż całą klasę, która po lekcji nic nie będzie pamiętać, a dwa dni później nawet nie będzie wiedziała o czym była lekcja.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik

Podałem argument dlaczego nie warto się uczyć wszystkich przedmiotów. W mojej klasie większość ma problem ze zdaniem matematyki, nawet jak im próbuję tłumaczyć to ciężko im to wchodzi do głowy, a jak już wejdzie to minie parę dni i znów jest zero kompletne.
18 lat i mogą zrezygnować ze szkoły. Kto im każe przystępować do matury?

Zakładasz, że każdy posiada 2 przedmioty, których zamierza się sumiennie uczyć.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik

Tak Miki - wystarczy poczytać analogiczny temat o przymusie szkolnym gdzieś w Hyde Parku. :P
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 15 razy

Post autor: bartek118 »

Jeśli mogę wyrazić swoje zdanie - jak najbardziej powinna być obowiązkowa. Na tę chwilę poziom podstawy jest na tyle niski, że po samym gimnazjum można ją zdać. Nie mówię, że na jakiś wysoki wynik, ale jak ktoś uczył się w gimnazjum to zda tę maturę.
Poza tym, polskie społeczeństwo robi się coraz bardziej anty-matematyczne. Moim zdaniem, aby ktokolwiek mógł zaistnieć w społeczeństwie powinien mieć dobre podstawy z matematyki. Bez tego potem pojawiają się najróżniejsze osoby, która przychodzą do banku i dziwią się, że z konta im zniknęło za dużo pieniędzy, bo nie potrafią operować na procentach, albo kupią za mało farby na umalowanie pokoju itd. itd.
Matematyka jest potrzebna w życiu i tyle.
Ktoś może zapytać w takim razie po co nam potem na przykład ciągi, itp zagadnienia. Owszem, no bo po co? Ale równie dobrze można zapytać, po co mi w przyszłym życiu znajomość jakiejś lektury? A jednak matura z języka polskiego jest obowiązkowa.
Ot i tyle. Więc, powtarzając się - matura z matematyki powinna być obowiązkowa.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik

Moim zdaniem, aby ktokolwiek mógł zaistnieć w społeczeństwie powinien mieć dobre podstawy z matematyki. Bez tego potem pojawiają się najróżniejsze osoby, która przychodzą do banku i dziwią się, że z konta im zniknęło za dużo pieniędzy, bo nie potrafią operować na procentach, albo kupią za mało farby na umalowanie pokoju itd. itd.
Ale to jest poziom testu gimnazjalnego a nie matury.
Matematyka jest potrzebna w życiu i tyle.
Czy każdemu?
Ale równie dobrze można zapytać, po co mi w przyszłym życiu znajomość jakiejś lektury?
Jeżeli podejdziemy do tego w ten sposób: Jeżeli matura z polskiego jest obowiązkowa, to z matematyki również powinna, to trudno się z Tobą nie zgodzić.
Tak Miki - wystarczy poczytać analogiczny temat o przymusie szkolnym gdzieś w Hyde Parku.
O nie! Tylko nie wątek o demokracji
Rogal
Użytkownik
Użytkownik

A to nie był osobny wątek? :D
Awatar użytkownika
Pneumokok
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 11 razy

Post autor: Pneumokok »

miki999 pisze:Jakiego przymusu?
Wiem, że jak na forum matematyczne nadużywam nieco skrótów myślowych... Chcę iść na studia, muszę, mieć maturę, więc żeby móc iść na Wiedzę O Sztuce Studia Magisterskie Jednolite muszę zdać matematykę. W tym (niedosłownym) sensie przymusu.
Rogal pisze:Przymusu szkolnego rzecz jasna.
Od gimnazjum (lub lat, weźmy, 16 - bo chyba w takim wieku kończy się normalnie gimnazjum) w górę na pewno Nie ma sensu by ktoś szedł to szkoły tylko po to, coby do 18stki dobić
Rogal pisze:Lepsza taka wyimaginowana sytuacja niż obecne bardzo lipne marnowanie talentów w konfrontacji z nieubłaganą machiną wyrównująco wszystkich i wszystkich, jak minister ustali.
Od siebie dodam, że wyrównującego w dół, jakkolwiek może nie brzmi to matematycznie
bartek118 pisze: Moim zdaniem, aby ktokolwiek mógł zaistnieć w społeczeństwie powinien mieć dobre podstawy z matematyki. Bez tego potem pojawiają się najróżniejsze osoby, która przychodzą do banku i dziwią się, że z konta im zniknęło za dużo pieniędzy, bo nie potrafią operować na procentach, albo kupią za mało farby na umalowanie pokoju itd. itd.
To się umie po gimnazjum, nie wiem natomiast po co (jeśli np nie planuję kształcenia się nia kierunkach studiów gdzie nie ma matematyki) jakie jest miejsce zerowe funkcji \(\displaystyle{ -2 \sqrt{x} + 4}\).
ODPOWIEDZ