Czy matura z matematyki powinna być obowiązkowa?
-
kamil13151
- Użytkownik

- Podziękował: 459 razy
Jak dla mnie mogli by zrobić, że wybieramy dwa dowolne przedmioty i musimy mieć przynajmniej 60% by zdać maturę.
- miki999
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
A ja się cieszę, że jest ten przymus. Trochę lipnie by było gdyby ktoś musiał przechodzić całe szkolnictwo zaczynając w wieku 16 lat- bo np. wcześniej rodzice go nie dopilnowali.Przymusu szkolnego rzecz jasna.
Po co? Co by to zmieniło w konfrontacji z obecną sytuacją?Jak dla mnie mogli by zrobić, że wybieramy dwa dowolne przedmioty i musimy mieć przynajmniej 60% by zdać maturę.
-
Rogal
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Lepsza taka wyimaginowana sytuacja niż obecne bardzo lipne marnowanie talentów w konfrontacji z nieubłaganą machiną wyrównująco wszystkich i wszystkich, jak minister ustali.
-
kamil13151
- Użytkownik

Czy jak ktoś nienawidzi matematyki to sądzisz, że z czasem ją pokocha? Wątpię. Na dodatek po okresie szkolnictwa większość rzeczy zapomni i to jest wielkie marnotrawstwo, tyle wydanej kasy, a zero skutków pozytywnych. W liceach po pierwszej klasie powinien być wybór, które przedmioty kontynuujemy, a z którymi nie chcemy mieć do czynienia.
- miki999
- Użytkownik

A kto tak twierdzi? Bo nie ja.Czy jak ktoś nienawidzi matematyki to sądzisz, że z czasem ją pokocha?
A co to ma wspólnego z obieranym przedmiotem maturalnym?Na dodatek po okresie szkolnictwa większość rzeczy zapomni i to jest wielkie marnotrawstwo, tyle wydanej kasy, a zero skutków pozytywnych.
I w 2. klasie się orientujemy, że jednak chcemy mieć coś z czego zrezygnowaliśmy Albo konieczność zatrudnienia nauczycieli do grupy 2 osobowej- i klops.W liceach po pierwszej klasie powinien być wybór, które przedmioty kontynuujemy, a z którymi nie chcemy mieć do czynienia.
Pewnie żeby spytać "dlaczego" musiałbym przeczytać wszystkie strony w tym temacie, gdzie, znając życie, wypowiedzi mają nieprzeliczalną liczbę linijek?Mogłaby być, acz nie musiała. Dziś jest to sytuacja pewna.
-
kamil13151
- Użytkownik

Podałem argument dlaczego nie warto się uczyć wszystkich przedmiotów. W mojej klasie większość ma problem ze zdaniem matematyki, nawet jak im próbuję tłumaczyć to ciężko im to wchodzi do głowy, a jak już wejdzie to minie parę dni i znów jest zero kompletne.A kto tak twierdzi? Bo nie ja.
Uczymy się na przymus, co potem i tak zapominamy. Wiedza, z której nie korzystamy ubywa nam. Przykład? Przeczytałem książkę, byłem oblatany, wszystko wiedziałem, sprawdzianik na 5. Pół roku później miałem problemy z przypomnieniem sobie imion, wydarzeń. Przychodzi matura, więc są dwie dwie opcje, najlepsza: czytamy z powrotem wszystkie książki lub streszczenia, co większość wybierze to wiadome.A co to ma wspólnego z obieranym przedmiotem maturalnym?
No to znów się zapisujemy i nadrabiamy ten materiał, lecz takie przypadki by były nieliczne. Lepiej uczyć grupę dwuosobową, niż całą klasę, która po lekcji nic nie będzie pamiętać, a dwa dni później nawet nie będzie wiedziała o czym była lekcja.I w 2. klasie się orientujemy, że jednak chcemy mieć coś z czego zrezygnowaliśmy Albo konieczność zatrudnienia nauczycieli do grupy 2 osobowej- i klops.
- miki999
- Użytkownik

18 lat i mogą zrezygnować ze szkoły. Kto im każe przystępować do matury?Podałem argument dlaczego nie warto się uczyć wszystkich przedmiotów. W mojej klasie większość ma problem ze zdaniem matematyki, nawet jak im próbuję tłumaczyć to ciężko im to wchodzi do głowy, a jak już wejdzie to minie parę dni i znów jest zero kompletne.
Zakładasz, że każdy posiada 2 przedmioty, których zamierza się sumiennie uczyć.
-
bartek118
- Użytkownik

- Podziękował: 15 razy
Jeśli mogę wyrazić swoje zdanie - jak najbardziej powinna być obowiązkowa. Na tę chwilę poziom podstawy jest na tyle niski, że po samym gimnazjum można ją zdać. Nie mówię, że na jakiś wysoki wynik, ale jak ktoś uczył się w gimnazjum to zda tę maturę.
Poza tym, polskie społeczeństwo robi się coraz bardziej anty-matematyczne. Moim zdaniem, aby ktokolwiek mógł zaistnieć w społeczeństwie powinien mieć dobre podstawy z matematyki. Bez tego potem pojawiają się najróżniejsze osoby, która przychodzą do banku i dziwią się, że z konta im zniknęło za dużo pieniędzy, bo nie potrafią operować na procentach, albo kupią za mało farby na umalowanie pokoju itd. itd.
Matematyka jest potrzebna w życiu i tyle.
Ktoś może zapytać w takim razie po co nam potem na przykład ciągi, itp zagadnienia. Owszem, no bo po co? Ale równie dobrze można zapytać, po co mi w przyszłym życiu znajomość jakiejś lektury? A jednak matura z języka polskiego jest obowiązkowa.
Ot i tyle. Więc, powtarzając się - matura z matematyki powinna być obowiązkowa.
Poza tym, polskie społeczeństwo robi się coraz bardziej anty-matematyczne. Moim zdaniem, aby ktokolwiek mógł zaistnieć w społeczeństwie powinien mieć dobre podstawy z matematyki. Bez tego potem pojawiają się najróżniejsze osoby, która przychodzą do banku i dziwią się, że z konta im zniknęło za dużo pieniędzy, bo nie potrafią operować na procentach, albo kupią za mało farby na umalowanie pokoju itd. itd.
Matematyka jest potrzebna w życiu i tyle.
Ktoś może zapytać w takim razie po co nam potem na przykład ciągi, itp zagadnienia. Owszem, no bo po co? Ale równie dobrze można zapytać, po co mi w przyszłym życiu znajomość jakiejś lektury? A jednak matura z języka polskiego jest obowiązkowa.
Ot i tyle. Więc, powtarzając się - matura z matematyki powinna być obowiązkowa.
- miki999
- Użytkownik

Ale to jest poziom testu gimnazjalnego a nie matury.Moim zdaniem, aby ktokolwiek mógł zaistnieć w społeczeństwie powinien mieć dobre podstawy z matematyki. Bez tego potem pojawiają się najróżniejsze osoby, która przychodzą do banku i dziwią się, że z konta im zniknęło za dużo pieniędzy, bo nie potrafią operować na procentach, albo kupią za mało farby na umalowanie pokoju itd. itd.
Czy każdemu?Matematyka jest potrzebna w życiu i tyle.
Jeżeli podejdziemy do tego w ten sposób: Jeżeli matura z polskiego jest obowiązkowa, to z matematyki również powinna, to trudno się z Tobą nie zgodzić.Ale równie dobrze można zapytać, po co mi w przyszłym życiu znajomość jakiejś lektury?
O nie! Tylko nie wątek o demokracjiTak Miki - wystarczy poczytać analogiczny temat o przymusie szkolnym gdzieś w Hyde Parku.
- Pneumokok
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
Wiem, że jak na forum matematyczne nadużywam nieco skrótów myślowych... Chcę iść na studia, muszę, mieć maturę, więc żeby móc iść na Wiedzę O Sztuce Studia Magisterskie Jednolite muszę zdać matematykę. W tym (niedosłownym) sensie przymusu.miki999 pisze:Jakiego przymusu?
Od gimnazjum (lub lat, weźmy, 16 - bo chyba w takim wieku kończy się normalnie gimnazjum) w górę na pewno Nie ma sensu by ktoś szedł to szkoły tylko po to, coby do 18stki dobićRogal pisze:Przymusu szkolnego rzecz jasna.
Od siebie dodam, że wyrównującego w dół, jakkolwiek może nie brzmi to matematycznieRogal pisze:Lepsza taka wyimaginowana sytuacja niż obecne bardzo lipne marnowanie talentów w konfrontacji z nieubłaganą machiną wyrównująco wszystkich i wszystkich, jak minister ustali.
To się umie po gimnazjum, nie wiem natomiast po co (jeśli np nie planuję kształcenia się nia kierunkach studiów gdzie nie ma matematyki) jakie jest miejsce zerowe funkcji \(\displaystyle{ -2 \sqrt{x} + 4}\).bartek118 pisze: Moim zdaniem, aby ktokolwiek mógł zaistnieć w społeczeństwie powinien mieć dobre podstawy z matematyki. Bez tego potem pojawiają się najróżniejsze osoby, która przychodzą do banku i dziwią się, że z konta im zniknęło za dużo pieniędzy, bo nie potrafią operować na procentach, albo kupią za mało farby na umalowanie pokoju itd. itd.