27 marca 2009, czyli 37 dni do matury!

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
lina2002
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: lina2002 »

kolanko pisze:uczestniczylo moje technikum w podkarpackim konkursie matematycznym, nie wiem czy kojarzysz, jestes z dukli, to niedaleko rzeszowa
Owszem kojarzę, miałam drugie miejsce bodajże w VII, a tak zupełnie na marginesie to Dukla jest koło Krosna, a nie Rzeszowa. No i PKM jest dobrym przykładem właśnie, bo o ile wśród finalistów można by było jeszcze znaleźć kogoś z technikum to wśród laureatów już chyba niezbyt, chociaż list laureatów wszystkich edycji oczywiście nie przeglądałam . Nie śmiem jednakże wątpić w wysoki poziom Twojej szkoły .
Ostatnio zmieniony 7 maja 2009, o 23:12 przez lina2002, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
swpok
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: swpok »

Drogi użytkowniku kolanko, więcej dystansu i poszanowania dla zasad pisowni w języku ojczystym.

Jednak, żeby nie wprowadzać rozgardiaszu do tematu, to chciałbym dodać coś od siebie. Otóż wiele osób pomstuje obecnie na współczesny model edukacji w Polsce. Wiele w tym racji, albowiem poziom edukacji na stopniach niższych spada, a egzaminy państwowe stają się powoli kpiną. Jednak chciałbym zauważyć, że wbrew tym tendencjom elitarne uczelnie wyższe nie uszczuplają swoich wymogów, czego efektem jest chociażby znaczny odstetek osób, które kończą swoją przygodę ze studiami na pierwszym semestrze bądź roku( mam tutaj na myśli uczelnie techniczne, jak jest na uniwersytetach nie wiem).

Zatem nie demonizujmy, albowiem system szkolnictwa wyższego jest otwarty na prawdziwe talenty i ludzi z ambicjami. Przykład stanowi Uniwersytet Warszawski, gdzie jednocześnie można studiować matematykę i informatykę. Ponadto dla uzdolnionych osób organizowane są studia indywidualne. Słowem publiczne szkolnictwo wyższe stanowi pewien bastion w morzu zepsucia.

Tytułem zakończenia, Last but not least, chciałbym jeszcze dodać, że niech sobie jednostki leniwe studiują w kolejnej prywatnej szkole robiena na drutach. Wszak, czy możemy rodakom bronić dostępu do edukacji ? Jednak ich zapędy zostaną zweryfikowane przez rzeczywistość, a konkretniej przez pracodawcę.
Ostatnio zmieniony 6 maja 2009, o 22:55 przez swpok, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
oluch-na
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 21 razy

Post autor: oluch-na »

kolanko zgadzam się z Tobą - broń honoru techników. Sama chodzę(chodziłam) do LO lina2002, ale nie można tak uogólniać jak Ty to zrobiłaś. Jak wytłumaczysz fakt, że mój brat bił się o miejsce w warszawskim technikum samochodowym? Dostał się do klasy mercedesa. Uważasz, że codziennie wstaje o 5 rano i jedzie do szkoły po drugiej stronie miasta 2h tylko po to by przebywać z debilami takimi jak on sam?
O moim liceum mówi się, że jest "najlepsze" w regionie, jednak czy to ma jakieś znaczenie? To wszystko jest g*** warte jeśli szkoła nie jest szkołą a tylko zbiorowiskiem egoistycznych szczurków. Ilość wygranych konkursów i olimpiad, zdawalność matury to tylko dodatki nie zawsze odpowiadające jakości kształcenia. Szkoła to przede wszystkim przygotowanie do przyszłości... teraz temat zamknięty
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 32 razy

Post autor: kolanko »

swpok, co masz na mysli odwołujac sie do mnie / do tego co piszę ... ?

Jesli chodzi o Dukle to nie jest tak daleko od rzeszowa ... dynów jest o ile 40 km ? a od dynowa do dukli 20 ? to wcale nie takie daleko ... rzeszów to stolica podkarpacia z tego co sie orientuje wiec podalem miasto ktore wiecej ludzi kojarzy . krosno tez kojarze :) przejezdzam tamtedy co roku jadac do rymanowa zdroju. zeby nie pisac o glupotach , chcialbym przyznac racje przedmówcy swpok'owi . nie nasza wina ze edykacja schodzi na psy. kto sie chce uczyc to sie nauczy gdziekolwiek, trzeba tez popatrzec na to ze nie kazdego stac na studia w warszawie, wiec studiuje gdzie ma blizej. o prywatnych uczelniach sie nie wypowiadam bo wiadomo jak jest. szkoda klawiatury. pozdrawiam

Edit :
oluch-na wlasnie bronie :) dzieki za przyznanie racji . tez rano. 4:30 - 4:40 wstawalem zeby jechac o 5:30 autobusem na 7 do szkoly, 3 razy w tygodniu, 2 razy na 8. nie podoba mi sie wrzucanie technikum do jednego worka i liceum do drugiego.
Awatar użytkownika
swpok
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: swpok »

kolanko, nic konkretnego. Nie przejmuj się zupełnie mną. Ot, wymysły stetryciałego za młodu człowieka. Poza tym, masz rację, nie każdego stać na studia w Warszawie, a nasz rodzimy system stypendialny pozostawia wiele do życzenia.

Powracając do tematu dysputy, to myślę, że odpowiednie byłyby tutaj słowa Andrzeja Frycza Modrzewskiego: Takie będą Rzeczypospolite, jakie ich młodzieży chowanie.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Rogal »

Jakość studiów, to nie procent ludzi pognębionych w pierwszym studiów. Dla mnie to ludzie, ich stosunek do życia, wykładania, prowadzenia ćwiczeń, bo bądź co bądź trochę z nimi przebywasz "i takim się stajesz". Oczywiście na poziomie doktoratów i wyżej widać wyraźnie różnicę między uczelniami, jednak do magistra każda uczelnia nauczy Cię w miarę tego samego.
Jednak chyba nie chodzi o to w życiu, by przez dwanaście lat głaskać dzieci po główce i mówić im jakie są wspaniałe, bo potrafią dodać do siebie jedną drugą i jedną trzecią, by potem przeżywały one szok, załamania i popadały w depresję (pierwszy wykład z analizy na AGH na infie zaczynał się swego czasu tak: "Dzień dobry, nazywam się XXX. Niech E będzie przestrzenią Banacha..."), prawda?
Dodam tylko prosty fakt, że jednak tak do tych osiemnastu, dwudziestu lat człowiekowi się najwięcej chce i ma najbardziej chłonny umysł. Potem już tylko uczymy się, gdzie szukać wiedzy.
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 48 razy

Post autor: Frey »

Moim zdaniem nazwa tematu powinna zostać zmieniony na "O poprawie Rzeczypospolitej - edukacja"

Rogal nie przesadzaj, że człowiek uczy się do 20 roku życia (zresztą aż tak stary nie jesteś żeby empirycznie to sprawdzić).
Rogal
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Rogal »

Ja się uczyłem do szesnastego, "teraz to człowiek leży i nic". Także trochę empirii liznąłem w tym temacie.
Nie wiem, może się mylę, to mnie uświadomcie, że człowiek im starszy tym ma chłonniejszy umysł.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

Post autor: Dumel »

kolanko pisze:jesli chodzi o matme to uczestniczylem w konkursach i jakos nie widzialem ludzi tylko z liceum, duzo bylo z technikum, mozemy sie pochwalic nie jednym konkursem z matmy
moze sie pochwalcie jakąkolwiek olimpiadą. takie gadanie ze coś tam konkurs taki i owaki nic nie znaczy bo poziom znakomitej wiekszosci konkursow regionalnych i ogolnopolskich jest zalosny
kolanko pisze:naprawdze dziwi Cie to ze z liceum wygrywaja z matmy a z technikum wygrywaja olimpiady informatyczne ?
pomijając to że informatyk umiejący wiecej niz podlaczenie drukarki do kompa z matmy powinien byc bardzo dobry to moze nie oszukuj sam siebie. fakty są jednoznaczne:
II etap OM - jedna osoba z technikum
II etap OI- 0
nie musze chyba wspominac jaka czesc tego tlumu weszla do finalu.
kolanko pisze:czemu twierdzisz ze technikum ma zalosny poziom ? niby na jakiej podstawie ? chodzilas ? ja chodze do bardzo dobrego technikum
kolanko pisze:do mojego technikum nie przyjmuja baranów, tacy odpadli w pierwszej klasiem bez żalu
to ja na to:
matura podstawowa jest na tak prymitywnym poziomie ze sie w glowie nie miesci jak goscie ode mnie z klasy mający tak zwana dyskalkulie piszą ją na 6 % ... niektorzy na 4 % ...
byc moze są w Polsce jakiekolwiek przyzwoite technika ale... juz mi szkoda klawiatury
Awatar użytkownika
dabro90
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: dabro90 »

Warto by skończyć tą dyskusję, bo zaczyna się z niej robić dysputa z rodzaju (za przeproszeniem) "kto ma wiekszego" i końca nie widać.

Człowiek im starszy tym ma większy pociąg do nauki, bo zaczyna dostrzegać jej profity, z chłonnościa umysłu jest niestety odwrotnie
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik

Dumel to są wyjątki, ale są .... nie moja wina ze przez 3 lata potrafili cos z matmy na bierzaco. nie kazdy potrafi zapamietac caly material i ni ejest tak doskonaly jak Ty. nadal twierdze ze moje technikum jest bardzo dobre. i jesli myslisz ze umie tylko podlaczyc drukarke to stary żal.pl .... przyjedz na wystawe mojej szkoly co zrobilismy przez 4 lata .... zajebiste projekty ... znasz firme asseco ? dziwne ze pierwsze miejsce ma gosc z naszej szkoly ...
Charles90
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 25 razy

Post autor: Charles90 »

Dla rozluźnienia atmosfery mogę się pochwalić dzisiejszym ustnym z angola: 20/20 ha ha ha .
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik

Graty
gra18
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: gra18 »

Oby jutrzejsza matura z geo miała poziom.
Awatar użytkownika
dabro90
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: dabro90 »

Charles90, orzszerzony czy podst ?

A ja jutro mam ustny z polaka, oby zdac :]
ODPOWIEDZ