[LX OM] II etap- wyniki i próg do finału

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
ironleaf
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: ironleaf »

Choć prawnik ze mnie żaden, ja tam widzę implikację: niezakwalifikowany=> odwołanie ograniczone do wyjątkowych sytuacji. Moim zdaniem nic to nie mówi o zakwalifikowanych. Poza tym - wbrew pozorom - wynik na II etapie może jeszcze mieć znaczenie. Jak michaln90 będzie miał remis w punktach na finale, a stawką będzie IMO, to rozstrzygnie wynik z II etapu. Jak i tu remis... Potem rzut monetą. Serio.
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 160 razy

Post autor: Sylwek »

Doszło kiedyś do rzutu monetą w tej kwestii?
ironleaf
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: ironleaf »

Rzut monetą o IMO ponoć zdarzył się parę lat temu. Za to rok temu byłem niemal naocznym świadkiem rzutu o Baltic Way. Niemal, bo Komitet postanowił wykonać go nie na scenie, a za kulisami:)
badmor
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: badmor »

Chciałbym tylko przypomnieć, że druga część weryfikacji nazywa się "centralką", ale weryfikacja jest w różnych okręgach. Np. moja praca mogła pójść równie dobrze do Krakowa jak i Szczecina czy Warszawy, zatem "ujednolicenie" oceniania jet częściowo ograniczone...
Czegoś tu nie rozumiem, bo zawsze weryfikacja odbywała się w Warszawie i jedna osoba (później oczywiście druga) sprawdzała zadanie z całej Polski. Od kiedy to się zmieniło?
michaln90
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: michaln90 »

Sylwek pisze:Lans smigol, lanssssss . Chociaż jeśli tak jak pisałeś michaln90 przeliczałeś tą geo i nie dokończyłeś, to 0 murowane.
tu nie o lans chodzi, tylko o to, że jestem pewien, że należą mi się 2 punkty. Otóż doszedłem najpierw elementarnie do tego, że wystarczy udowodnić podobieństwo dwóch trójkątów prostokątnych, co sprowadza się do udowodnienia równości stosunków odpowiednich boków. Z tw. sinusów otrzymałem banalną tożsamość trygonometryczną sin(x+y)/sin(x-y)=sin(x+90st.-z)/sin(x+z-90st.), przy czym nie zauważyłem że na początku rozwiązania udowodniłem y+z=90st, co kończyłoby dowód.
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 22 razy

Post autor: Piotr Rutkowski »

Pamiętam, że el_doopa kiedyś chciał się odwołać z 35 na 36. Można się go zapytać czy w ogóle rozpatrzyli jego odwołanie
andkom
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: andkom »

michaln90 pisze:"jednak w przypadku osób niezakwalifikowanych do finału rozpatrywane będą wyłącznie te odwołania, których uwzględnienie może spowodować zmianę decyzji o kwalifikacji na pozytywną."
Stąd chyba nie wynika, że nie mogę się odwołać w celu zmiany liczby punktów z 29 na 31.
Z tego - owszem, nie wynika. Za to wynika z czegoś znacznie prostszego: Osoby, które dostały się do finału nie mają możliwości odwołać się ze względu na to, że formularz odwoławczy nie jest im udostępniony.
michaln90
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: michaln90 »

andkom pisze:
michaln90 pisze:"jednak w przypadku osób niezakwalifikowanych do finału rozpatrywane będą wyłącznie te odwołania, których uwzględnienie może spowodować zmianę decyzji o kwalifikacji na pozytywną."
Stąd chyba nie wynika, że nie mogę się odwołać w celu zmiany liczby punktów z 29 na 31.
Z tego - owszem, nie wynika. Za to wynika z czegoś znacznie prostszego: Osoby, które dostały się do finału nie mają możliwości odwołać się ze względu na to, że formularz odwoławczy nie jest im udostępniony.
Dlatego ja wyslałem maila na adres komitetu głównego.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Rogal »

Pozwoliłem sobie zapytać kolegi _el_doopy na temat jego odwołania z 35 na 36 punktów i dowiedziałem się, że zostało rozpatrzone, jednak ocena nie została podniesiona, cytuję:
"rozpatrzyli i napisali że nie, bo nie do końca wyjaśniłem, co się dzieje jeśli czworokąt się degeneruje do prostej..."
"z tego co pamiętam, napisałem: jeśli czworokąt się degeneruje do prostej, to zadanie jest trywialne"
Także jak ktoś chce, niech się odwołuje, ale lepiej, by uzasadniał dosadniej ;p
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik

A czy oni w ogóle odpisują merytorycznie, czy tylko kwitują "spadaj" lub "witamy we Wrocławiu"? Ja na razie nic nie dostałem...
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Rogal »

Z opowieści chłopaków, którzy brali w tym udział, to wygląda, że raczej merytorycznie odpisują.
wally
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: wally »

Na stronie OM-a widnieje już ostateczna lista zakwalifikowanych 4-em osobom uznano jak widzę. A więc wszystkim nowym finalistom gratuluję. (Piotrków ma już ich 2 )
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik

Jestem mocno zawiedziony faktem, iż odpowiedzi na moje odwołania dostanę mniej więcej za 2 tygodnie...
No cóż, ja dalej nie popuszczam i będę się bił dalej
ODPOWIEDZ