Matura 2008
Matura 2008
Mam takie pytanie odnośnie zadania pierwszego.
Założyłem, że to wielomian stopnia trzeciego. Szczerze mówiąc, jakoś tak nie zastanawiałem się nad innymi przypadkami.
Mam pytanie raczej do sposobu wykazania tamtej własności podanej w zadaniu. Ja nie robiłem tego, że tak powiem algebraicznie, tylko sprawdziłem, że pierwiastki wielomianu g(x) są przeciwne do pierwiastków f(x) a współczynnik a w g(X) wynosił -1. Narysowałem drugi układ współrzędnych, na którym wrysowałem dwa wykresy tych wielomianów i napisałem, że z wykresu widać, że wykresy wielomianów są symetryczne zarówno względem osi OX jak i osi OY.
to dobre uzasadnienie?
Założyłem, że to wielomian stopnia trzeciego. Szczerze mówiąc, jakoś tak nie zastanawiałem się nad innymi przypadkami.
Mam pytanie raczej do sposobu wykazania tamtej własności podanej w zadaniu. Ja nie robiłem tego, że tak powiem algebraicznie, tylko sprawdziłem, że pierwiastki wielomianu g(x) są przeciwne do pierwiastków f(x) a współczynnik a w g(X) wynosił -1. Narysowałem drugi układ współrzędnych, na którym wrysowałem dwa wykresy tych wielomianów i napisałem, że z wykresu widać, że wykresy wielomianów są symetryczne zarówno względem osi OX jak i osi OY.
to dobre uzasadnienie?
Matura 2008
odpowiedź z cke jest dobra - też napisałam dokładnie tak: ze ktorys pierwiastek moze byc nieparzystej krotnosci, ale w takim wypadku nie spelnia warunkow zadania: ale mysle ze jesli ktos sie nad tym nawet nie zastanowil i od razu przyjal, ze jest 3 stopnia, to poszedl po najmniejszej linii oporu i jest cienias
maturka ogolnie banalnie prosta i zal mi tylko tego, ze innym tez tak dobrze poszla [przynajmniej wielu osobom]
ja bede miec 100%, a wyszlam 75 min przed czasem
po prostu zal mi takiego poziomu
zreszta fiza dzis tez poszla bez najmniejszej komplikacji
[ Dodano: 15 Maj 2008, 17:50 ]
pwrls, ja bym ci dala maxa, nie liczy sie sposob, chociaz wiekszosc nie lubi sposobow typu "to widac"
maturka ogolnie banalnie prosta i zal mi tylko tego, ze innym tez tak dobrze poszla [przynajmniej wielu osobom]
pwrls, ja bym ci dala maxa, nie liczy sie sposob, chociaz wiekszosc nie lubi sposobow typu "to widac"
-
Brzytwa
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Matura 2008
No mogliby napisać co będzie, gdy ktoś przyjmie B=D. Chyba, że to oczywiste, że wówczas też będzie maks.Lorek pisze:Brzytwa napisał/a:
Tak wogóle to ciekawe, że nie poruszyli kwestii 12 zadania.
A czemu by mieli poruszać? Nie dołożyli żadnego warunku znaczy, że są 2 możliwości, treść jest jasna (tylko klucz mają zły do tego zadania).
Matura 2008
Dlaczego też? Tylko wtedy, gdy będą podane dwa rozwiązania powinien być max...Brzytwa pisze:No mogliby napisać co będzie, gdy ktoś przyjmie B=D. Chyba, że to oczywiste, że wówczas też będzie maks.Lorek pisze:Brzytwa napisał/a:
A czemu by mieli poruszać? Nie dołożyli żadnego warunku znaczy, że są 2 możliwości, treść jest jasna (tylko klucz mają zły do tego zadania).
-
Brzytwa
- Użytkownik

Matura 2008
No ale to chyba z kolei wyklucza poprawnośc rozwiązania w kluczu. Czyli i tak powinni wydać jakiś komunikat w tej sprawie...miich pisze:Brzytwa napisał/a:
Lorek napisał/a:
Brzytwa napisał/a:
No mogliby napisać co będzie, gdy ktoś przyjmie B=D. Chyba, że to oczywiste, że wówczas też będzie maks.
Dlaczego też? Tylko wtedy, gdy będą podane dwa rozwiązania powinien być max...
[ Dodano: 15 Maj 2008, 19:09 ]
Już nie mówiąc, że 2 przypadków w 4 punktach na pewno nie zmieszą. Więc ta wersja raczej odpada.
- setch
- Użytkownik

- Podziękował: 155 razy
Matura 2008
Ja z kolei byłem świadomy, że ten wielomian może być stopnia wyższego niż trzeci, ale przewidziałem, że cke chce aby założyć, że jest on stopnia trzeciego.
- hellsing
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
Matura 2008
ja liczę na 92 procent...
Zdygałem wartości bezwzględne w jednym założeniu nie zmieniłem nierówności, potem jeszcze ciągi mogę miec źle bo założeń nie porobiłem a liczyłem inaczej niż cke. W sumie maturka prosta próbne gorsze były...
Zdygałem wartości bezwzględne w jednym założeniu nie zmieniłem nierówności, potem jeszcze ciągi mogę miec źle bo założeń nie porobiłem a liczyłem inaczej niż cke. W sumie maturka prosta próbne gorsze były...
-
tomek11
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Matura 2008
czy moze ktos w skrocie napisac o co chodzilo z tym bledem w zadaniu 12?
a tak po za tym to nie rozumiem czemu w praktycznie kazdym arkuszu sa bledy? w poslkim, biologii, podobno wosie...
ogolnie to matura nie byla trudna
jak zwykle pojawily sie glupie bledy.. zadanie z logarytmem troche mnie zaskoczylo. licze na ok 70%
gratuluje tym, ktorzy maja 100% albo 90%-dla mnie to naprawde niewyobrazalne.
a tak po za tym to nie rozumiem czemu w praktycznie kazdym arkuszu sa bledy? w poslkim, biologii, podobno wosie...
ogolnie to matura nie byla trudna
jak zwykle pojawily sie glupie bledy.. zadanie z logarytmem troche mnie zaskoczylo. licze na ok 70%
gratuluje tym, ktorzy maja 100% albo 90%-dla mnie to naprawde niewyobrazalne.
-
Brzytwa
- Użytkownik

Matura 2008
Są 2 możliwe położenia punktu D. W kluczu jest uwzględniony przypadek, gdy \(\displaystyle{ D B}\).tomek11 pisze:czy moze ktos w skrocie napisac o co chodzilo z tym bledem w zadaniu 12?
Ostatnio zmieniony 16 maja 2008, o 08:03 przez Brzytwa, łącznie zmieniany 1 raz.
-
monika_204
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
Matura 2008
Chciałabym się Was o cos spytać, chodzi mi o zadanie z równoodległościami.
Wzięłam w nim konkretny punkt należący do paraboli A(2,2) i obliczyłam odległości oczywiście wyszły takie same, ale nie wiem czy takie rozumowanie w prost zostanie zaliczone... ??
Wzięłam w nim konkretny punkt należący do paraboli A(2,2) i obliczyłam odległości oczywiście wyszły takie same, ale nie wiem czy takie rozumowanie w prost zostanie zaliczone... ??
-
Brzytwa
- Użytkownik

Matura 2008
Czy dobrze rozumiem, że sprawdziłaś tezę zadania tylko dla wybranego punktu? Jeśli tak, to ja bym nie liczył na jakiekolwiek punkty za to zadanie.
-
Madame
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Matura 2008
poicale pisze:odpowiedź z cke jest dobra - też napisałam dokładnie tak: ze ktorys pierwiastek moze byc nieparzystej krotnosci, ale w takim wypadku nie spelnia warunkow zadania: ale mysle ze jesli ktos sie nad tym nawet nie zastanowil i od razu przyjal, ze jest 3 stopnia, to poszedl po najmniejszej linii oporu i jest cienias
Hmm...zaprawdę ciekawe opinie.
Przyjęłam od razu, że wielomian jest 3 st., ale wcale nie uważam się za cieniasa, po prostu logicznie rozumując tam nie mogło być inaczej skoro zadanie tylko za 4 pkt. Myślę, że większość po prostu przekombinowała i tyle!
Poza tym, matura była rzeczywiście prosta, ale to nie powód, żeby od razu mówić, że "żal takiego poziomu", bo to jest właśnie tyle ile możesz nauczyć się w LO. Jeżeli umiesz więcej tzn., że nauczyłeś/łaś się sam/sama. Nie ma co się oszukiwać.
Nie wiem też, dlaczego Ci żal, że innym też dobrze poszła, ja się cieszę, ze moi znajomi dobrze zdali i tyle. Zawiść to niedobra rzecz.
Heh troszkę małe zarozumialstwo z Twojej strony, ja będę mieć >94%, a siedziałam do samego końca i liczyłam, nie ma co szarżować.
Pozdrawiam
M.
-
monika_204
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
Matura 2008
Brzytwa pisze:Czy dobrze rozumiem, że sprawdziłaś tezę zadania tylko dla wybranego punktu? Jeśli tak, to ja bym nie liczył na jakiekolwiek punkty za to zadanie.
No to super...
-
dziobal89
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Matura 2008
Mam do was pytanie? Pisaliście dużo komentarzy? Za pisanie jedynie komentarzy typu: z tw. sinusów... odejmą mi punkty??