LXV (65) OM - I etap.
-
porfirion
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
LXV (65) OM - I etap.
No właśnie to jest imo fajne na II etapie, że potrzebna wiedza teoretyczna jest minimalna... Tylko trzeba umieć kminić, a to można wyrobić w sobie tylko mając dużo zadań na koncie... Tak mi się przynajmniej wydaje, bo w finale mnie nigdy nie było...
-
porfirion
- Użytkownik

LXV (65) OM - I etap.
To zadanie to pomyłka XD Kilka osób je już znało przed zawodami, bo to ponoć dość znany problem... Do tego było znacznie trudniejsze od całej reszty, a na pewno trudniejsze od 6 co rzecz jasna nie było zamierzone. Nie mówiąc już o tym, że 6 to też słabe zadanie bo byli ludzie którzy zrobili przez przypadek składające się siatki i ludzie którzy przez przypadek zrobili nieskładające się siatki. Ludzie z obu tych grup nie zauważyli potrzeby udowodnienia, że siatki się składają, ale jedni mieli farta i dostali 2pkt... Żal. Stasznie dziwny drugi etap - I dnia takie easy, drugiego przyhardzone... Sorki za oftop.
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Podziękował: 73 razy
LXV (65) OM - I etap.
A cóż to za teoria stoi za tym zadaniem?Ponewor pisze:Pewna wiedza też się przydaje i na drugim etapie (5/II/LXIV).
- Ponewor
- Moderator

- Podziękował: 70 razy
LXV (65) OM - I etap.
Żadna za jego rozwiązaniem. Natomiast załóżmy optymistycznie, że ktoś podpowiedziałby mi, że takie funkcje istnieją. Jak siebie znam, to zacząłbym podobnie do rozwiązania które prezentował tu na forum kaszubki, ale jak siebie znam nie skończyłbym go zaciąłbym się gdzieś/ nie poradziłbym sobie/ zabrakłobymi wiary łotewa. Tymczasem na omówieniu zadań w Warszawie, gość który prezentował swoje rozwiązanie (chyba Mściwój) zapytany o to, skąd wziął ową funkcję której własności dowodził (akurat jego była osiemnastego stopnia ), odpowiedział tajemniczo, że skorzystał z rachunku różniczkowego ku ogólnej uciesze słuchaczy. Więc by odgadnąć ową funkcję, warto jednak coś tam umieć.
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Podziękował: 73 razy
LXV (65) OM - I etap.
Nie no. Ja nie widzę ani trochę jak dojść do postaci funkcji korzystając z rachunku różniczkowego. Jak ktoś powie, to byłbym wdzięczny. Ale tej funkcji szukało się na pałę, jeśli już tylko komuś pojawił się błysk, że może istnieć.
-
krolikbuks
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
LXV (65) OM - I etap.
Hm...
6. zrobiłem ze schodzenia fermata, wiem, że nie najszybszy sposób ale poszło
7. z symedian
5. praktycznie tak jak Ponewor
Nad 8 już mi się nie chciało siedzieć i teraz żałuję...
Ale w sumie jestem zadowolony bo jestem dopiero w 3 klasie gimnazjum, także mam jeszcze czas
6. zrobiłem ze schodzenia fermata, wiem, że nie najszybszy sposób ale poszło
7. z symedian
5. praktycznie tak jak Ponewor
Nad 8 już mi się nie chciało siedzieć i teraz żałuję...
Ale w sumie jestem zadowolony bo jestem dopiero w 3 klasie gimnazjum, także mam jeszcze czas
-
Nerchio123
- Użytkownik

- Podziękował: 28 razy
LXV (65) OM - I etap.
Orientuje się ktoś jakie były progi do drugiego etapu w województwie kujawsko-pomorskim w poprzednich latach?
- Michalinho
- Użytkownik

- Ponewor
- Moderator

- Podziękował: 70 razy
LXV (65) OM - I etap.
No to beka również z Twojego rozwiązania i ze wszystkich w których pojawia się symbol \(\displaystyle{ \Delta}\), oraz nie wykorzystano najbardziej znanej olimpijskiej tożsamości \(\displaystyle{ x^{3}+y^{3}+z^{3}-3xyz= \frac{1}{2} \left( x+y+z\right)\left( \left(x-y \right)^{2}+\left( y-z\right)^{2} +\left( z-x\right)^{2} \right)}\)
Choć tak czy owak żadne z tych rozwiązań łącznie z moim do ładnych nie należy.
Choć tak czy owak żadne z tych rozwiązań łącznie z moim do ładnych nie należy.
-
bakala12
- Użytkownik

- Podziękował: 24 razy
LXV (65) OM - I etap.
Rzeczywiście, wstydzę się. Muszę uzupełnić braki w znanych tożsamościachnie wykorzystano najbardziej znanej olimpijskiej tożsamości
-
porfirion
- Użytkownik

LXV (65) OM - I etap.
Chyba elementarne rozwiązanie z deltą, którą zna każdy, jest fajniejsze niż strzelanie z dziwnych tożsamości o których nikt nie słyszał XD