Matura z matematyki 2013 - poziom rozszerzony

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
cba
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: cba »

AvaterTex zrobiłem dokładnie tak jak ty z twierdzenia cosinusów, ale tez za duzo pozaokraglałem wynik wyszedł podobny 82,5 ale boje się ze nie uwzglednia takiego rozwiazania w kluczu;/
sidorio
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: sidorio »

AvaterTex pisze:Sądzę, że dobrze zrobiłem pod względem merytorycznym (dwa razy twierdzenie cosinusów, potem twierdzenie sinusów i wzór na pole trójkąta). Jednak strasznie skopałem w obliczeniach (kilka razy chyba, albo sam nie wiem). Czy za to zadanie utną mi wszystkie punkty, czy będę miał 4 na 5 punktów ?.
Też robiłem to zadanie za pomocą twierdzenia cosinusów, ale nie wiem skąd u Ciebie wzięło się jeszcze twierdzenie sinusów... Ja poskracałem cosinusy, otrzymałem długość podstawy i podstawiłem wszystko do wzoru Herona na pole. Jeśli poprawnie zapisałeś układ równań z twierdzeniem cosinusów dla dwóch trójkątów, to myślę że dostaniesz za to punkt. Nie wiem jak to dalej dokładnie wyglądało, ale myślę, że 1,2 w porywach do 3 punktów(jeśli tok rozumowania był poprawny, a jedynie obliczenia błędne) dostaniesz.
AvaterTex
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: AvaterTex »

sidorio pisze:
AvaterTex pisze:Sądzę, że dobrze zrobiłem pod względem merytorycznym (dwa razy twierdzenie cosinusów, potem twierdzenie sinusów i wzór na pole trójkąta). Jednak strasznie skopałem w obliczeniach (kilka razy chyba, albo sam nie wiem). Czy za to zadanie utną mi wszystkie punkty, czy będę miał 4 na 5 punktów ?.
Też robiłem to zadanie za pomocą twierdzenia cosinusów, ale nie wiem skąd u Ciebie wzięło się jeszcze twierdzenie sinusów... Ja poskracałem cosinusy, otrzymałem długość podstawy i podstawiłem wszystko do wzoru Herona na pole. Jeśli poprawnie zapisałeś układ równań z twierdzeniem cosinusów dla dwóch trójkątów, to myślę że dostaniesz za to punkt. Nie wiem jak to dalej dokładnie wyglądało, ale myślę, że 1,2 w porywach do 3 punktów(jeśli tok rozumowania był poprawny, a jedynie obliczenia błędne) dostaniesz.
Robiłem to z układu równań, tylko poprzez podstawienie. Gdzieś się machnąłem w liczeniu. Wyliczyłem sobie \(\displaystyle{ \cos}\) kąta oraz wyliczyłem bok (\(\displaystyle{ \cos \alpha}\) nie skrócił mi się). Potem z jedynki trygonometryczne bo \(\displaystyle{ \cos \alpha >0}\) wyliczyłem sinus \(\displaystyle{ \alpha}\) , a następnie wzór na \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} ab\sin \alpha}\). Wiec co tym sądzisz ? Gdyby nie stres to był zrobił ech. Gdzieś wcześniej miałem błąd - prawdopodobnie przy twierdzeniu cosinusów, albo nie wiem.
Ostatnio zmieniony 12 maja 2013, o 16:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Kuguar
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: Kuguar »

A robił ktoś to zadanie po prostu z tw cosinusów i z cosinusa kąta? wydaje mi się, że był najbardziej przystepny
wojtusp7
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Post autor: wojtusp7 »

Ja robiłem tak, układ równań Potem cosinusa na sinusa i pole.
Kuguar
Użytkownik
Użytkownik

Nie męczyłem sie z zamianą, można było z pitagorasa po prostu wysokość i siup pole. Szybko, miło i przyjemnie piona kolego
AvaterTex
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: AvaterTex »

To spoko. Tylko, nie wiem ile mi punktów przyznają. Bo wyniki kosmiczne mi powychodziły, ale zgodne z podejściem do zadania. Więc dadzą te 4 punkty na 5 ? Mogę mieć kilka błędów rachunkowych, bądź zamieniłem liczbę. Ale spotkałem się z opinią, że za błędne rachunki i usterki masz o 1 punkt mniej, czy to prawda ?
Kuguar
Użytkownik
Użytkownik

Dobrze będzie, pewnie cztery
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Post autor: Jan Kraszewski »

AvaterTex pisze:Ale spotkałem się z opinią, że za błędne rachunki i usterki masz o 1 punkt mniej, czy to prawda ?
To zależy, jakie błędy i na którym etapie rozwiązania.

JK
Kuguar
Użytkownik
Użytkownik

A jak interpretują oznaczenia na rysunkach? Czy jak nie pisze ich pod rysunkiem osobno to jest ok?
aquance
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: aquance »

Jan Kraszewski pisze:
AvaterTex pisze:Ale spotkałem się z opinią, że za błędne rachunki i usterki masz o 1 punkt mniej, czy to prawda ?
To zależy, jakie błędy i na którym etapie rozwiązania.

JK

Chciałbym się jeszcze spytać o pana opinie na temat mojego bledu w zadaniu 9 - odwrotnie zaznaczyłem \(\displaystyle{ 3x}\) i \(\displaystyle{ 4x}\), potem pociągnąlem zadanie do końca pitagorasem, już bez błędów. Będzie 0 pkt?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Może być 0 pkt za zły model, ale - powtarzam - nie będę wróżył.

JK
Kuguar
Użytkownik
Użytkownik

A jak z tymi oznaczeniami? Panie Janie
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

A dokładniej o co Ci chodzi?

JK
Kacper20
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 19 razy

Post autor: Kacper20 »

Wyluzujcie... Gdyby czepiali się o każdą pierdółkę, to naprawdę odwołań byłoby mnóstwo. Pomyślmy trochę.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2013, o 00:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Błąd ortograficzny: naprawdę.
ODPOWIEDZ