[Rozgrzewka OMG][MIX] Rozgrzewka przed miedzygalaktyczną OMG
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
Adam656
- Użytkownik

- Podziękował: 27 razy
kaszubki, możesz wrzucić jakieś inne zadanie bo to stoi kilka dni i chyba nikt nie wie jak się za nie zabrać
Adam
Adam
- cyberciq
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Może poczekajmy jeszcze chwilkę, bo np. ja bym chętnie zobaczył rozwiązanie do zadania kaszubki/a.
BTW o co chodzi z tym wpisywaniem miast??
BTW o co chodzi z tym wpisywaniem miast??
-
Adam656
- Użytkownik

- Podziękował: 27 razy
Wiesz co owszem chętnie bym zobaczył rozwiązanie do tego zadania, ale wolałbym, żeby kaszubki wrzucił jeszcze jedno inne zadanie, żeby coś ruszyło'
Adam
Adam
-
KPR
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Dobra, macie to rozwiązanie:
Dane są liczby naturalne m, n, takie, że \(\displaystyle{ m>n}\). Udowodnić, że
\(\displaystyle{ NWW(m,n)+NWW(m+1,n+1)> \frac{2mn}{\sqrt{m-n}}}\).-- 8 gru 2010, o 21:56 --Hej, jakby było za trudne to piszcie
Ukryta treść:
\(\displaystyle{ NWW(m,n)+NWW(m+1,n+1)> \frac{2mn}{\sqrt{m-n}}}\).-- 8 gru 2010, o 21:56 --Hej, jakby było za trudne to piszcie
- Vax
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Nie jestem pewien, czy dobrze, ale na razie na nic innego nie wpadłem, więc jbc. piszcie
Jeżeli jest prawidłowo, to kolejne:
Udowodnij, że dla dodatnich a,b,c:
\(\displaystyle{ \frac{a^3}{b^2}+\frac{b^3}{c^2}+\frac{c^3}{a^2} \ge \frac{a^2}{b}+\frac{b^2}{c}+\frac{c^2}{a}}\)
Pozdrawiam.
Ukryta treść:
Udowodnij, że dla dodatnich a,b,c:
\(\displaystyle{ \frac{a^3}{b^2}+\frac{b^3}{c^2}+\frac{c^3}{a^2} \ge \frac{a^2}{b}+\frac{b^2}{c}+\frac{c^2}{a}}\)
Pozdrawiam.
-
KPR
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Jest źle. Nie udowodniłeś, że lewa strona jest malejąca ze względu na \(\displaystyle{ n}\).-- 12 gru 2010, o 13:24 --To może dwa hinty:
Hint 1:
Hint 2:
- Vax
- Użytkownik

Dobra, nic innego niż konkretne spałowanie nie przychodzi mi do głowy
Pozdrawiam.
Ukryta treść:
- Sylwek
- Użytkownik

- Podziękował: 160 razy
Nierówność, którą starasz się udowodnić:
\(\displaystyle{ 2m+1 > \frac{2mn}{\sqrt{m-n}}}\)
Jest zupełnie nieprawdziwa, nawet na intuicję: \(\displaystyle{ \frac{2m+1}{2m} > \frac{n}{\sqrt{m-n}}}\), lewa strona bliska 1 dla dużych m, dla n=m-1 i dużych m prawa strona dowolnie duża. Tak to jest, jak zamiast użyć powyższych podpowiedzi, używa się zupełnie bezmyślnie niedostosowanego do poziomu zadania aparatu matematycznego.
\(\displaystyle{ 2m+1 > \frac{2mn}{\sqrt{m-n}}}\)
Jest zupełnie nieprawdziwa, nawet na intuicję: \(\displaystyle{ \frac{2m+1}{2m} > \frac{n}{\sqrt{m-n}}}\), lewa strona bliska 1 dla dużych m, dla n=m-1 i dużych m prawa strona dowolnie duża. Tak to jest, jak zamiast użyć powyższych podpowiedzi, używa się zupełnie bezmyślnie niedostosowanego do poziomu zadania aparatu matematycznego.
- Vax
- Użytkownik

Ok, niepotrzebnie próbuję to robić innymi sposobami, jak kogoś interesuje, to może podam, do czego na razie doszedłem, może ktoś zauważy, jak to łatwo można dokończyć
Pozdrawiam.
Ukryta treść:
- SaxoN
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Vax, praktycznie rozwiązałeś zadanie. Teraz wystarczy zauważyć, że \(\displaystyle{ ((m-n,n),(m-n,n+1))=1}\) (nawias i dwa wyrażenia oddzielone przecinkiem to największy wspólny dzielnik tych wyrażeń, żeby się nikt nie czepiał). To nie jest megatrudne spostrzeżenie, NWD tych dwóch NWD (:P) musiałoby dzielić liczby \(\displaystyle{ n}\) oraz \(\displaystyle{ n+1}\), które są względnie pierwsze. Mamy więc iloczyn dwóch względnie pierwszych dzielników liczby \(\displaystyle{ m-n}\)- to już raczej oczywiste, że nie może przekroczyć on tej liczby, ale jakby ktoś nie wierzył, to może sobie to rozpisać. A jakby ktoś miał problem z rozpisaniem, to ja mogę się machnąć i to napisać
- Vax
- Użytkownik

@SaxoN dzięki, za dokończenie, sam próbowałem to robić jakoś inaczej (oznaczałem jedno nwd jako d, drugie e i coś tam kombinowałem ) a o najprostszym sposobie nie pomyślałem
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
laurelandilas
- Użytkownik

- Podziękował: 37 razy
Rozwiązanie nierówności Vaxa:
\(\displaystyle{ \frac{a^{3}}{b^{2}} + \frac{b^{3}}{c^{2}} + \frac{c^{3}}{a^{2}} \ge \frac{a^{2}}{b^{1}} + \frac{b^{2}}{c^{1}} + \frac{c^{2}}{a^{1}}}\) |* \(\displaystyle{ a^{2}b^{2}c^{2}}\)
\(\displaystyle{ a^{5}c^{2} + b{5}a^{2} + c^{5}b^{2} \ge a^{4}bc^{2} + b^{4}a^{2}c + c^{4}ab^{2}}\)
Weźmy a,b,c = x, ujednorodnijmy; abc=1
\(\displaystyle{ a^{5}c^{2} + b^{5}a^{2} + c^{5}b^{2} \ge abc(a^{3}c + b^{3}a + c^{3}b)}\)
\(\displaystyle{ a^{5}c^{2} + b^{5}a^{2} + c^{5}b^{2} \ge a^{3}c + b^{3}a + c^{3}b}\)
\(\displaystyle{ a^{3}c^{2} + b^{5}a^{2} + c^{5}b^{2} - (a^{3}c + b^{3}a + c^{3}b) \ge 0}\)
\(\displaystyle{ a^{3}c(a^{2}c - 1) + b^{3}a(b^{2}a - 1) + c^{3}b(c^{2}b - 1) \ge 0}\)
\(\displaystyle{ a^{3}c \ge 0 , b^{3}a \ge 0 i c^{3}b \ge 0}\) muszę pokazać, że :
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^{2}c - 1 \ge 0 \\ b^{2}a - 1 \ge 0 \\ c^{2}b - 1 \ge 0 \end{cases}}\)
Przenosząc -1 na drugie strony nierownosci i mnozac stronami otrzymujemy:
\(\displaystyle{ (abc)^{3} \ge 1}\)
\(\displaystyle{ 1 \ge 1}\)
co jest prawda, a stad wynika teza.
Jezeli jest okej, to moje zadanie(dla odmiany troszeczke prostsze):
Liczba naturalna zapisana w systemie dziesietnym abcdef jest podzielna przez 13. Wykazac, ze rowniez liczba defabc jest podzielna przez 13
\(\displaystyle{ \frac{a^{3}}{b^{2}} + \frac{b^{3}}{c^{2}} + \frac{c^{3}}{a^{2}} \ge \frac{a^{2}}{b^{1}} + \frac{b^{2}}{c^{1}} + \frac{c^{2}}{a^{1}}}\) |* \(\displaystyle{ a^{2}b^{2}c^{2}}\)
\(\displaystyle{ a^{5}c^{2} + b{5}a^{2} + c^{5}b^{2} \ge a^{4}bc^{2} + b^{4}a^{2}c + c^{4}ab^{2}}\)
Weźmy a,b,c = x, ujednorodnijmy; abc=1
\(\displaystyle{ a^{5}c^{2} + b^{5}a^{2} + c^{5}b^{2} \ge abc(a^{3}c + b^{3}a + c^{3}b)}\)
\(\displaystyle{ a^{5}c^{2} + b^{5}a^{2} + c^{5}b^{2} \ge a^{3}c + b^{3}a + c^{3}b}\)
\(\displaystyle{ a^{3}c^{2} + b^{5}a^{2} + c^{5}b^{2} - (a^{3}c + b^{3}a + c^{3}b) \ge 0}\)
\(\displaystyle{ a^{3}c(a^{2}c - 1) + b^{3}a(b^{2}a - 1) + c^{3}b(c^{2}b - 1) \ge 0}\)
\(\displaystyle{ a^{3}c \ge 0 , b^{3}a \ge 0 i c^{3}b \ge 0}\) muszę pokazać, że :
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^{2}c - 1 \ge 0 \\ b^{2}a - 1 \ge 0 \\ c^{2}b - 1 \ge 0 \end{cases}}\)
Przenosząc -1 na drugie strony nierownosci i mnozac stronami otrzymujemy:
\(\displaystyle{ (abc)^{3} \ge 1}\)
\(\displaystyle{ 1 \ge 1}\)
co jest prawda, a stad wynika teza.
Jezeli jest okej, to moje zadanie(dla odmiany troszeczke prostsze):
Liczba naturalna zapisana w systemie dziesietnym abcdef jest podzielna przez 13. Wykazac, ze rowniez liczba defabc jest podzielna przez 13