Hmm, Bywalec, sprawdzałem dużo olimpijskich zadań na warsztatach matematycznych jako kadra. Powiem Ci, że w wielu rozwiązaniach łatwo rozpoznać, czy zasługuje ono na 2 czy na 5, a różnica między 5, a 6 jest naprawdę widoczna. Dlaczego jest ocena 2? Po to by uczestnik dopracował rozwiązanie, a nie każde ruszył po trochu.
Próg 18 uważam za niezbyt wysoki, ale jakby był 19 to w finał byłby pewnie 70-80 osobowy (jak ktoś wcześniej zauważył). Wtedy gdzie by była idea rozpowszechniania prawdziwej matematyki? :]
LXI OM - II etap
-
Zygmunt Freud
- Użytkownik

LXI OM - II etap
W mojej opinii, jeżeli ilość uczestników finału nie odbiega zanadto od wykreowanej przez lata średniej, to poziom II etapu jest właściwy. Skoro jednak podnoszą się liczne głosy kontestujące sensowność obrotu jaki przyjęły te sprawy, to widocznie COŚ musi być na rzeczy. Według mnie, istotą problemu są ATUTY zawodników. W tym roku doceniono staranność rozwiązań (660600...
), a w innych latach ceniono bardziej pomysłowość, czy jak to tam nazwać... that's simple... Teraz tylko nasuwa się pytanie, czy obrano dobry kierunek tworząc zadania?
Ja na przykład na tym skorzystałem...
Ja na przykład na tym skorzystałem...
- Swistak
- Użytkownik

- Podziękował: 99 razy
LXI OM - II etap
Eh. Gdybym miał pisać II etap LVIII, czy LIX OM, to ledwo co bym się dostał, a w tym II etapie dostałem się na bardzo bezpiecznej pozycji xp. No cóż... Tylko się cieszyć xp.
Na stronie OM'a pojawiły się szczegółowe informacje na temat finału:
Na stronie OM'a pojawiły się szczegółowe informacje na temat finału:
Zawody III stopnia 61. OM odbędą się w Stalowej Woli w dniach 21 i 22 kwietnia 2010 r. (środa, czwartek) w Liceum Ogólnokształcącym im. Komisji Edukacji Narodowej przy ul. Staszica 5. Rozpoczęcie zawodów o godz. 9:30.
W czasie zawodów, które będą trwać 5 godzin każdego dnia, nie wolno korzystać z notatek, książek, kalkulatorów ani innych materiałów z wyjątkiem tablic matematycznych dostarczonych przez KG OM.
Na zawody należy przynieść legitymację szkolną.
Uroczyste zakończenie LXI Olimpiady Matematycznej odbędzie się w sobotę 24 kwietnia również LO im. KEN w Stalowej Woli przy ul. Staszica 5 o godz. 10:30.
Wszyscy uczestnicy zawodów stopnia III mają zagwarantowane wyżywienie oraz zakwaterowanie w Hotelu Galicja w Ulanowie przy ul. Podlądzie (tel./fax 015 876 36 29) od dnia 20 kwietnia (kolacja) do dnia 24 kwietnia (obiad) oraz zwrot kosztów podróży (II klasa, pociąg pospieszny lub ekspresowy albo autobus; należy zachować bilety). Szczegółowe informacje dot. dojazdu do Hotelu pojawią się niebawem.
Prosimy zgłaszać się w Liceum Ogólnokształcącym w Stalowej Woli we wtorek 20 kwietnia od godz. 15:00 (będzie stamtąd zorganizowany dojazd do Ulanowa) u organizatora, p. Waldemara Rożka. W przypadku dojazdu do Stalowej Woli w późnych godzinach wieczornych należy koniecznie poinformować o tym organizatora (w_rozek@poczta.onet.pl).
W piątek 23 kwietnia planowana jest wycieczka turystyczna; należy zabrać odpowiednią odzież.
Opiekunów należy zgłosić organizatorom finału OM najpóźniej do 12 kwietnia drogą mailową bezpośrednio do p. Waldemara Rożka: w_rozek@poczta.onet.pl.
Komitet Główny nie pokrywa kosztów przejazdu ani kosztów pobytu opiekuna.