Czy matura z matematyki powinna być obowiązkowa?

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
Kanodelo
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 419 razy

Post autor: Kanodelo »

P4TRYK_91 pisze: Jednakże ilość matematyki w szkołach średnich to śmiech na sali, ja w klasie maturalnej w tym roku miałem jedynie 2h matematyki tygodniowo, to jak tutaj ktoś ma zdawać rozszerzenie, jeżeli w szkole nawet tego programu nie przerobiliśmy?
Spytaj sie althoriona haha
Awatar użytkownika
piti-n
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 41 razy

Post autor: piti-n »

miki999 pisze: Dlaczego wszyscy wychodzą z założenia, że wszystkiego trzeba się koniecznie nauczyć w szkole? Jeżeli czegoś nie było na lekcji, to już jest to wiedza nie do zdobycia? Jak ktoś chce zdawać rozszerzenie, to może powinien też sam się przyłożyć, a nie liczyć, że wszystko dostanie podane na tacy.
W pełni się zgadzam. Tak się składa że jestem po technikum w którym przez 3 lata miałem po 2 godz. tygodniowo, jedynie w czwartej klasie mi rzucono mi 5 godz. tygodniowo. Oczywiście wszystko na poziomie podstawowym. W tym roku zdaję maturę. Liczę na ponad 90% z matmy, no ale nie przeleżałem tego roku. Uważam że skoro humaniści uważają ze matma nie powinna być obowiązkowa to polski też. Oczywiście też według mnie to zupełna głupota. Ważna jest i umiejętność pisania i wypowiedzi jak i umiejętność logicznego myślenia. Oczywiście matma może być fajna jeśli nie wykuwa się wzorów bez zrozumienia oraz nie uczy się zadań na pamięć. Jak bierze się to na zrozumienie, jest dużo przyjemniej i łatwiej, no i oczywiście rozwija

PS:Humaniści, tylko mnie nie zjadajcie.
Awatar użytkownika
Pneumokok
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 11 razy

Post autor: Pneumokok »

Ja to widzę całkiem inaczej.
Nie powinno być tak jak obecnie, że wszyscy piszą jedną maturę na któej jest matma, polski i język obcy....

Moja wizja:
klasa matematyczno-fizyczna ma obowiązkową maturę z matematyki i fizyki. Klasa wos-historia pisze z wosu i historii. Bio-chem z biologii i chemii, rozszerzony angielski pisze angielski...
Klasy techniczne są tu pewnym problemem, przyjmijmy że piszą matmę.

I na tej podstawie rozstrzyga się wykształcenie: zdał maturę z przedmiotu kierunkowego - wykształcenie ma więc średnie. Zdał techiczny w klasie technicznej - ma więc techniczne. W klasie technicznej zdał maturę - ma średnie, zdał techniczny + maturę - wyształcenie średnie techniczne...

Jednak rekrutacja na studia odbywa się poprzez egzamin, ustalony przez daną uczelnię która ustala próg przyjęcia (bądź też ilu najlepszych przyjąć), próg rzecz jasna może być zerowy. Przedmioty na egzamin ustala uczelnia. Przykładowo:
Kierunek: informatyka stosowana. Egzamin głowny z matematyki, egzamin ,,poboczny" z fizyki lub informatyki. Punkty z egzaminu głownego liczone podwójnie.
Kierunek: filologia polska. Egzamin główny z języka polskiego, egzamin ,,poboczny" z języka obcego. Punkty z egzaminu głownego liczone podwójnie.
Uczelnia rzecz jasna określa zakres materiału: chce dać same podstawy, daje. Chce dać w wiekszości rozszerzenie, daje. Na tej zasadzie porządne uczelnie odsiewają słabszych uczniów, a słabsze uczelnie mogą ich przyjąć - bo im słabsza uczelnia, tym egzamin na logikę będzie łatwiejszy.

Wyselekcjonujemy więc spośród tych, którzy przypadkowo zdali maturę tych, którzy rzeczywiście coś się nauczyli - humaniści rzecz jasna moga pisać maturę z matmy jako wyjście awaryjne, ale człek taki nie zostanie raczej superprogramistą. Podobnież matematyk może zdawać polski, ale nie będzie wybitnym badaczem dzieł Mickiewicza.

By odrzucić ewentualne oskarżenia o to, że pewnie sam napisałem fatalnie i chcę mieć łatwiej:
-matematyka podstawowa 70% (więc wynik przyzwoity).
-angielski podstawowy 100%(choć egzaminator widać wyjątkowo łaskawie podszedł do mojej pracy).
-polski podstawowy 91%(widać lipnie się to przekłada na umiejętność władania językiem polskim, bo tutaj [klik] narzekają, iż chaotycznie leję wodę).
-fizyka podstawowa 29%(JEDEN procent! tylko sobie mogę pluć w brodę, że olewacko do tego podszedłem).
-matematyka rozszerzona 2%(do dziś mnie nurtuje, gdzie ja zdobyłem ten jeden punkt... Bo gdzieś zdobyłem ).
miodzio1988

Post autor: miodzio1988 »

klasa matematyczno-fizyczna ma obowiązkową maturę z matematyki i fizyki. Klasa wos-historia pisze z wosu i historii. Bio-chem z biologii i chemii, rozszerzony angielski pisze angielski...
A nie ma już klas ogólnych? ;] ( w ogóle były kiedyś?)
humaniści rzecz jasna moga pisać maturę z matmy jako wyjście awaryjne, ale człek taki nie zostanie raczej superprogramistą.
Jak popracuje to zostanie. Tylko do tego trzeba prawdziwej pracy, a nie interpretowania śmiesznych wierszyków.
-matematyka rozszerzona 2%(do dziś mnie nurtuje, gdzie ja zdobyłem ten jeden punkt... Bo gdzieś zdobyłem ).
Wow....

Pomysł całkiem fajny. To nic, że później studenci kierunków ścisłych będą pisać "kżywoliniowa", " macież" itd
pomocnik_nauczyciela

Post autor: pomocnik_nauczyciela »

tak
miodzio1988

pomocnik_nauczyciela pisze:tak
Bardzo rzeczowa odpowiedź A dlaczego?
Awatar użytkownika
Pneumokok
Użytkownik
Użytkownik

Miodziu:
A nie ma już klas ogólnych? ;] ( w ogóle były kiedyś?)
Możliwe że są, raczej są - chodziłem do technikum więc łba nie daję. Ale trza się ich pozbyć, w imię nietolerancyjnej, rasistowskiej i niemoralnej specjalizacji, która jest kluczem do sukcesu. Albo się jest specjalistą w programowaniu w Javie, albo umie się budować domy. Ależ nie mnie bezczel.
Jak popracuje to zostanie. Tylko do tego trzeba prawdziwej pracy, a nie interpretowania śmiesznych wierszyków.
Zawsze przegra z kimś, kto ma naturalne uzdolnienia, kto siedzi w programowaniu od gimnazjum... Może co najwyzej rozszerzyć swoja wiedzę. Life is brutal, jak zwykli mawiać Rosjanie.
Wow....
A żebyś kurna wiedział
Pomysł całkiem fajny. To nic, że później studenci kierunków ścisłych będą pisać "kżywoliniowa", " macież" itd
Teraz piszą ,,potenga", ,,bierzące".
Trzęsienia ziemi by nie było, Hitchock byłby markotny.
miodzio1988

Zawsze przegra z kimś, kto ma naturalne uzdolnienia, kto siedzi w programowaniu od gimnazjum...
Ale przegra w jakim sensie?
A żebyś kurna wiedział
Jest się czym chwalić...
Teraz piszą ,,potenga", ,,bierzące".
Trzęsienia ziemi by nie było, Hitchock byłby markotny.
I dlatego matury nie powinni dostać. Tyle
Awatar użytkownika
Pneumokok
Użytkownik
Użytkownik

Miodziu:
Ale przegra w jakim sensie?
Bo będzie mniej umiał, bo pojmie składnię a nie pojmie istoty, bo będzie miał mniejsze doświadczenie, bo będzie pisał gorsze programy, bo nie ma do tego naturalnych skłonności... Niepotrzebne skreślić.
Jest się czym chwalić...
Paradoksalnie nigdy nie ma się czym chwalić. Nawet jak się na 100% napisze to przyjdzie 15-letni Japończyk co ma to w małym palcu.
I dlatego matury nie powinni dostać. Tyle
Ale dostali. I będą dostawać, bla bla bla... Jak już będę królem, mianuję Cię ministrem od ortografii - będziesz takowych wyłapywał i matury im odbierał. Póki co jest jak jest.
A na myśli miałem to, że jak ktoś ignorant to o ,,potengowanych macieżach" nawet jak prof dr hab mrg inż technik będzie pisał.
miodzio1988

Bo będzie mniej umiał, bo pojmie składnię a nie pojmie istoty, bo będzie miał mniejsze doświadczenie, bo będzie pisał gorsze programy, bo nie ma do tego naturalnych skłonności... Niepotrzebne skreślić.
A dlaczego miałby nie pojmować istoty? Doświadczenie może mieć też większe. Jak się przyłoży to i więcej umiał będzie. Uogólnianie w tym przypadku jest bardzo nietrafione, ale nie o tym jest temat.
Ale dostali. I będą dostawać, bla bla bla...
W Twoim systemie na pewno. W tym co mamy na pewno mniej takich ludzi dostanie maturę.
wszamol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: wszamol »

Pneumokok pisze:Wyselekcjonujemy więc spośród tych, którzy przypadkowo zdali maturę tych, którzy rzeczywiście coś się nauczyli - humaniści rzecz jasna moga pisać maturę z matmy jako wyjście awaryjne, ale człek taki nie zostanie raczej superprogramistą. Podobnież matematyk może zdawać polski, ale nie będzie wybitnym badaczem dzieł Mickiewicza.
Moim zdaniem to bzdura. Szkoła średnia to często czas, gdy dopiero podejmuje się decyzje co dalej ze sobą zrobić (czy iść na studia, jeśli tak to na jakie). Powiedzmy, że byłem niezdecydowany, poszedłem do klasy humanistycznej, a w liceum okazało się, że interesuje mnie matematyka... Zaczynam samodzielnie pracować, by zdawać maturę na poziomie rozszerzonym itd. Czy to znaczy, że będę gorszy od tych z mat-fizu? Myślę, że nie.
Awatar użytkownika
Pneumokok
Użytkownik
Użytkownik

Miodziu:
A dlaczego miałby nie pojmować istoty? Doświadczenie może mieć też większe. Jak się przyłoży to i więcej umiał będzie. Uogólnianie w tym przypadku jest bardzo nietrafione, ale nie o tym jest temat.
Przy założeniu że obaj włożą identyczną ilość pracy umysł ścisły rozłozy humanistę. Bo jak się umysł ścisły będzie hełpił swoją ścisłością licząc że tylko dzięki niej będzie superprogramistą, to wyjdzie z tego lipa. Pozostaje oczywiście kwestia po jaką cholerę humanista chciałby być programistą... Ale istnieje prawdopodobieństwo wystąpienia takiej sytuacji.
W Twoim systemie na pewno. W tym co mamy na pewno mniej takich ludzi dostanie maturę.
Dziś maturę dostają ludzie którzy umieją wszystko, czyli nic. W toalecie co najwyżej ma ona zastosowanie. Pogadaj z ludźmi po zawodówce a przekonasz się, że i liczyć umieją, i po naszemu mówią i piszą...
Mój system ma specjalizować. Nie matura jest celem, a specjalizacja. Byśmy wreszcie przestali produkować masy ludzi, którzy wiedzą jak napisać ,,potęga" i ,,bieżące", jak i wiedzą że mając tytuł magistra po studiach ma się wykształcenie pozwalające na zbieranie truskawek w Hiszpanii.

Wszamol:
Moim zdaniem to bzdura. Szkoła średnia to często czas, gdy dopiero podejmuje się decyzje co dalej ze sobą zrobić (czy iść na studia, jeśli tak to na jakie). Powiedzmy, że byłem niezdecydowany, poszedłem do klasy humanistycznej, a w liceum okazało się, że interesuje mnie matematyka... Zaczynam samodzielnie pracować, by zdawać maturę na poziomie rozszerzonym itd. Czy to znaczy, że będę gorszy od tych z mat-fizu? Myślę, że nie
Nie będziesz, o czym zresztą piszę - masz pełne prawo podejść do matury z matematyki na dowolnym poziomie, tyle że z racji klasy obowiązkowo piszesz podstawowy polski. A jak kogoś z ewentualnej klasy matematyka nie interesuje, to sobie nią zwyczajnie głowy nie zawraca.
wszamol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: wszamol »

Pneumokok pisze:Nie będziesz, o czym zresztą piszę - masz pełne prawo podejść do matury z matematyki na dowolnym poziomie, tyle że z racji klasy obowiązkowo piszesz podstawowy polski. A jak kogoś z ewentualnej klasy matematyka nie interesuje, to sobie nią zwyczajnie głowy nie zawraca.
To widocznie Cię nie zrozumiałem, odebrałem Twoją wypowiedź tak: "ten kto jest np. na humanie może pisać matmę, ale właściwie to i tak nic ciekawego z tego nie będzie".
Moim zdaniem w aktualnej maturze trzeba by wiele zmienić, ale obowiązek pisania j. polskiego i matematyki bym pozostawił, to są po prostu podstawy i człowiek ze średnim wykształceniem powinien mieć jakieś pojęcie w tych dziedzinach
Awatar użytkownika
Pneumokok
Użytkownik
Użytkownik

wszamol pisze:To widocznie Cię nie zrozumiałem, odebrałem Twoją wypowiedź tak: "ten kto jest np. na humanie może pisać matmę, ale właściwie to i tak nic ciekawego z tego nie będzie".
Jeśli kogoś ona nie interesuje, raczej nic nie będzie i lepiej by zajął się tym co lubi - natomiast jak ktoś z takiej klasy żywo interesuje się matematyką, czemu nie? Rzecz w zliwkidowaniu przymusu.
Inna sprawa to to, że powinien zmienić klasę na mat, jeśli naprawdę kierunkuje się ku matmie - wtedy jeszcze więcej będzie mógł się nauczyć - mój pomysł jako głowną ideę ma specjalizację.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: miki999 »

Rzecz w zliwkidowaniu przymusu.
Jakiego przymusu?
ODPOWIEDZ