problem z wyborem kierunku na politechnice

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
czachur
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Post autor: czachur »

dabro90 pisze:Czy ktos kto studiuje na AGH (lub byl w Campusie) moglby powiedziec jakiego rodzaju korty tam maja (ziemne, beton, trawa) ;)?
oo, w tenisa pogrywasz? A właśnie szukałem info o kortach na AGH'u :) Widzę, że będzie z kim grać, jeśli wybierzesz Kraków ( chyba, że wymiatasz jakoś szczególnie :P )
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 47 razy

Post autor: luka52 »

W studium sportowym AGH są korty ziemne UJ. Ale niedaleko na miasteczku są korty betonowe AGH... chyba :>.
Awatar użytkownika
dabro90
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: dabro90 »

Szczegolnie nie wymiatam, chyba ze sie podszkole przez wakacje i uda mi sie "odkleic" lokiec przy forehandzie (stary nawyk, ale ciezko sie oduczyc).

@luka52: Czyli rozumiem, ze na ziemnych studenci AGH sobie nie pograja :>?
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 47 razy

Post autor: luka52 »

dabro90, tego to nie wiem. Ja tylko napisałem co do kogo należy ;].
Tulik
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: Tulik »

mam znajomego aktuariusza. jego kariera wygladala tak.
1. matma na umcs
2. na 5 roku zaczal ekonomie
3. z matmy pisal (a wlasciwie pisali mu jego promotorzy) doktorat - nie byl geniuszem
4. zdal egzaminy za pierwszym razem, na praktyke nie mial problemow zeby sie dostac.

skonczyl ekonomie na magiterce + doktorat z matmy.
Awatar użytkownika
Yaco_89
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Yaco_89 »

oo, ciekawe. a kiedy to było? bo czytałem niedawno wypowiedź praktykującego aktuariusza na innym forum który pisał że o ile w tej chwili oczywiście dalej jest praca dla ludzi ze zdanymi egzaminami to nie jest aż tak różowo jak na początku jego kariery bo rynek się trochę już nasycił...
wbb
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 73 razy

Post autor: wbb »

Yaco_89 pisze:oo, ciekawe. a kiedy to było? bo czytałem niedawno wypowiedź praktykującego aktuariusza na innym forum który pisał że o ile w tej chwili oczywiście dalej jest praca dla ludzi ze zdanymi egzaminami to nie jest aż tak różowo jak na początku jego kariery bo rynek się trochę już nasycił...
Możesz podać link do tej wypowiedzi?
Awatar użytkownika
Yaco_89
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Yaco_89 »

To było w którymś z tematów tutaj. Generalnie forum może nie tętni życiem ale jest z tego względu fajne że wypowiadają się tu właśnie praktycy czy ludzie w trakcie egzaminów, a nie tylko tacy którzy "znali jakiegoś aktuariusza" i przekazują jakieś informacje na tej podstawie (to nie jest żaden zarzut wobec Tulika, to że takie wypowiedzi jak jego pojawiają się na tym forum też uważam za cenne).
Awatar użytkownika
Majorkan
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 13 razy

Post autor: Majorkan »

Tulik pisze:mam znajomego aktuariusza. jego kariera wygladala tak.
1. matma na umcs
2. na 5 roku zaczal ekonomie
3. z matmy pisal (a wlasciwie pisali mu jego promotorzy) doktorat - nie byl geniuszem
4. zdal egzaminy za pierwszym razem, na praktyke nie mial problemow zeby sie dostac.

skonczyl ekonomie na magiterce + doktorat z matmy.
Tak z ciekawości zapytam, jeśli można:
- Na jakim etapie kariery odbywał praktykę/zdawał egzaminy aktuarialne?
- Jakiej tematyki dotyczyła jego praca doktorska?
wbb
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 73 razy

Post autor: wbb »

Piotr Jucha pisze:Jako ciekawostkę dodam, że na UJ planowany jest dodatkowy kierunek kształcący przyszłych specjalistów od inwestycji (trochę inny niż istniejąca mat. finansowa, bo łączący elementy matematyki, ekonomii i prawa).
A wiadomo już od kiedy będzie można to studiować? I to ma być odrębny kierunek czy specjalność na matematyce?
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Piotr Jucha »

wbb pisze:
Piotr Jucha pisze:Jako ciekawostkę dodam, że na UJ planowany jest dodatkowy kierunek kształcący przyszłych specjalistów od inwestycji (trochę inny niż istniejąca mat. finansowa, bo łączący elementy matematyki, ekonomii i prawa).
A wiadomo już od kiedy będzie można to studiować? I to ma być odrębny kierunek czy specjalność na matematyce?
W planach ma to być odrębny kierunek na studiach II stopnia prowadzony wspólnie przez instytuty Wydziału Matematyki i Informatyki oraz Wydziału Zarządzania.
Na razie nie ma jeszcze konkretów - podejrzewam, że na początku może to być "pilotażowo" jakaś specjalność, a dopiero potem odrębny kierunek.

Chcemy jak najwięcej współpracować z Wydziałem Zarządzania, bo uważamy, że takie wspólne przedsięwzięcia mają duży potencjał. Pierwszym etapem tej współpracy jest matematyka w ekonomii, która teraz startuje - w tym roku jako specjalność, ale może już w przyszłym jako osobny kierunek.
karol-sz
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: karol-sz »

Są tu może tacy co studiują kierunki stricte techniczne jak: mechanika i budowa maszyn, mechatronika i w ogóle wszystko na wydziałach typu mechanicznych? Jakie są wasze opinie o tych kierunkach?
ODPOWIEDZ