Matura 2008
-
Brzytwa
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Matura 2008
... tyki_.html
Tu jest wspomniany wcześniej artykuł.
[ Dodano: 15 Maj 2008, 12:05 ]
Tak wogóle to ciekawe, że nie poruszyli kwestii 12 zadania.
Tu jest wspomniany wcześniej artykuł.
[ Dodano: 15 Maj 2008, 12:05 ]
Jest już - ... 9&Itemid=2sszejk pisze:miich napisał/a:
A nie wykluczą tego zadania ze sprawdzania i policzą liczbe % z 46 pkt?
nie wiem jak na matmie, ale na WOSie jak był błąd w zadaniu to egzaminatorzy automatycznie dawali punkty za to zadanie. informacja od nauczyciela, który jest przewodniczącym jakiejś komisji egzaminacyjnej, więc w miarę pewna
teraz czekać na komunikat CKE w tej sprawie tylko
Tak wogóle to ciekawe, że nie poruszyli kwestii 12 zadania.
- Lorek
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Matura 2008
A czemu by mieli poruszać? Nie dołożyli żadnego warunku znaczy, że są 2 możliwości, treść jest jasna (tylko klucz mają zły do tego zadania).Brzytwa pisze:Tak wogóle to ciekawe, że nie poruszyli kwestii 12 zadania.
Matura 2008
witam,
mam kilka pytań dotyczących punktów, a konkretnie ile mi mogą obciąć za:
zad.1 - zapomniałem o parametrze a
zad.2: zrobiłem graficznie, bede miał max ?
zad.3: dobry wynik, inny sposób - max?
zad.4: coś skopciłem. zamiast wprowadzić zmienną doszedłem do takiej alternatywy: (4/5)sinx(sinx-1) = 0, i później napisałem, że albo (4/5)sinx=0 lub sinx=1. dostane jakies punkty? bo wynik mam inny
zad.6 - doszedłem do ponad połowy. mam szanse na 2/3pkt?
zad.9 - napisałem, że funkcja jest malejąca i wyznaczyłem wartość na -8. doczepią się ?
zad.10. inaczej zrobiłem(drzewko) - będzie max ?
zad.12: tutaj wogóle nie wiem co mi powychodziło. robiłem to z cosinusów chyba. zapisałem, że jeden trójkąt jest równoramienny, ale wynik mi wyszedł jakoś pierwiastek z dwudziestu co daje ok 4.74 chyba. będą jakies punkty wogóle??
dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam
mam kilka pytań dotyczących punktów, a konkretnie ile mi mogą obciąć za:
zad.1 - zapomniałem o parametrze a
zad.2: zrobiłem graficznie, bede miał max ?
zad.3: dobry wynik, inny sposób - max?
zad.4: coś skopciłem. zamiast wprowadzić zmienną doszedłem do takiej alternatywy: (4/5)sinx(sinx-1) = 0, i później napisałem, że albo (4/5)sinx=0 lub sinx=1. dostane jakies punkty? bo wynik mam inny
zad.6 - doszedłem do ponad połowy. mam szanse na 2/3pkt?
zad.9 - napisałem, że funkcja jest malejąca i wyznaczyłem wartość na -8. doczepią się ?
zad.10. inaczej zrobiłem(drzewko) - będzie max ?
zad.12: tutaj wogóle nie wiem co mi powychodziło. robiłem to z cosinusów chyba. zapisałem, że jeden trójkąt jest równoramienny, ale wynik mi wyszedł jakoś pierwiastek z dwudziestu co daje ok 4.74 chyba. będą jakies punkty wogóle??
dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam
- setch
- Użytkownik

- Podziękował: 155 razy
Matura 2008
1. Dadza tutaj jkas czesc punktow
2. Powinien byc max
3. Powinei n byc max
4. trudno powiedziec
6. raczej tak
9. ta funkcja do konca nie jest malejaca, ale chyba bedzie dobrze
10. tutaj drzewkiem nie mozna bylo, moja matemayczka mowila ze w takich zadaniach drzewkiem sie nie robi.. Moze dostaniesz punkt za nazwaie zdarzenia.
2. Powinien byc max
3. Powinei n byc max
4. trudno powiedziec
6. raczej tak
9. ta funkcja do konca nie jest malejaca, ale chyba bedzie dobrze
10. tutaj drzewkiem nie mozna bylo, moja matemayczka mowila ze w takich zadaniach drzewkiem sie nie robi.. Moze dostaniesz punkt za nazwaie zdarzenia.
Matura 2008
1. w zad tym były 4 pkt do uzyskania. dowiodłem tezy, a i tak = 1, moim zdaniem powinienem stracić 1 pkt...setch pisze:1. Dadza tutaj jkas czesc punktow
...
10. dlaczego nie? dlaczego w takich zadaniach nie można? ja zrobiłem drzewko i wyszło mi na luzie 14m,7k...
-
mateus
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
Matura 2008
Ja mam tak
1) wypisałem wszystkie dane i ułożyłem układ równań podstawiając pod \(\displaystyle{ f(x) = a x^{3} +bx ^{2} + cx +d}\) i za nic nie mogłem dojść do prawidłowego rozwiązania
2) mam jeden błąd w tych przedziałach -- chyba 2/4
3) dobrze
4) dobrze
5) nie zauważyłem że dla jeszcze dla p = 3 równanie ma 1 rozwiązanie - odejmą mi chyba 2 punkty, więc 3/5
6) dobrze
7) dobrze
8) jednokładność, nie pamiętam mojego wyniku, ale robiłem to w inny sposób. Napisałem równanie prostej S1S2 i wtedy środek jednokładności należy do tej prostej, następnie obliczyłem współrzędne środka podstawiając do wzoru na jednokładność -- myślę że dadzą mi 1/4
9) obliczyłem tylko dziedzinę dobrze - 1/4
10) dobrze
11) źle i wstyd mi, pewnie dadzą mi 0
12) myślę, że dobrze
no i z tego wychodzi mi tylko 32 punkty, myślicie, że mogę gdzieś jeszcze je zdobyć?[/latex]
1) wypisałem wszystkie dane i ułożyłem układ równań podstawiając pod \(\displaystyle{ f(x) = a x^{3} +bx ^{2} + cx +d}\) i za nic nie mogłem dojść do prawidłowego rozwiązania
2) mam jeden błąd w tych przedziałach -- chyba 2/4
3) dobrze
4) dobrze
5) nie zauważyłem że dla jeszcze dla p = 3 równanie ma 1 rozwiązanie - odejmą mi chyba 2 punkty, więc 3/5
6) dobrze
7) dobrze
8) jednokładność, nie pamiętam mojego wyniku, ale robiłem to w inny sposób. Napisałem równanie prostej S1S2 i wtedy środek jednokładności należy do tej prostej, następnie obliczyłem współrzędne środka podstawiając do wzoru na jednokładność -- myślę że dadzą mi 1/4
9) obliczyłem tylko dziedzinę dobrze - 1/4
10) dobrze
11) źle i wstyd mi, pewnie dadzą mi 0
12) myślę, że dobrze
no i z tego wychodzi mi tylko 32 punkty, myślicie, że mogę gdzieś jeszcze je zdobyć?[/latex]
-
Madame
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Matura 2008
A propos jeszcze zadań - moim zdaniem 1 zadanie było sformułowane jasno. We wszystkich zbiorach zadań tak trzeba robić jak jest przybliżony wykres wielomianu, a nie wychodzić przed szereg i szukać jeszcze innych pierwiastków jak jest 3. Myślę, że trzeba było wziąć na logikę...zresztą zadanie za 4pkt...Odpowiedz z CKE sensowna.
Trzeba pamiętać o jednym z głównych przykazań maturalnych "jeżeli zadanie jest za 3pkt a twoje rozwiązanie ciągnie się już 10-tą linijkę tzn, że zje***"
12 - rzeczywiście pewnie drugie rozwiązanie też jest możliwe. Ja osobiście nie pomyślałam o tym, to może o tym ktoś też wspomni choć dla mnie na razie nie jest do końca jasne jakiego rodzaju obiekcje ludzie mają do rozwiązania.
Poza tym bardzo pozytywnie;)
Pozdrawiam
M.
PS Pozdrowienia dla tych co pisali dziś fizykę. Fajne zadanka były - na logikę nie na wiedzę. Pozytywnie.
Trzeba pamiętać o jednym z głównych przykazań maturalnych "jeżeli zadanie jest za 3pkt a twoje rozwiązanie ciągnie się już 10-tą linijkę tzn, że zje***"
12 - rzeczywiście pewnie drugie rozwiązanie też jest możliwe. Ja osobiście nie pomyślałam o tym, to może o tym ktoś też wspomni choć dla mnie na razie nie jest do końca jasne jakiego rodzaju obiekcje ludzie mają do rozwiązania.
Poza tym bardzo pozytywnie;)
Pozdrawiam
M.
PS Pozdrowienia dla tych co pisali dziś fizykę. Fajne zadanka były - na logikę nie na wiedzę. Pozytywnie.
-
ad9m
- Użytkownik

Matura 2008
No a jak rozwiązało się taką metodą wielomian i dowiodło tezy to mogą być punkty ??mateus pisze:Ja mam tak
?
- angel-of-fate
- Użytkownik

- Podziękował: 15 razy
Matura 2008
Instalator, ciesze się
stilens, mateus, jesteście niepoważni nic nie zmienicie poczekajcie na wyniki a nie na daremnie spekulujecie
i znów:
Bede miał jakieś 60% myslicie ze jest sens skladac papiery do Warszawy na SGGW na jakis techniczny kierunek?? Jakie sa tam progi czy dostałbym sie gdyby nie podniesli? Ma ktoś o tym pojęcie lub orientuje sie mniej wiecej?
stilens, mateus, jesteście niepoważni nic nie zmienicie poczekajcie na wyniki a nie na daremnie spekulujecie
i znów:
Bede miał jakieś 60% myslicie ze jest sens skladac papiery do Warszawy na SGGW na jakis techniczny kierunek?? Jakie sa tam progi czy dostałbym sie gdyby nie podniesli? Ma ktoś o tym pojęcie lub orientuje sie mniej wiecej?
- setch
- Użytkownik

- Podziękował: 155 razy
Matura 2008
Moja matematyczka mowila mojej klasie ze w zadaniach w ktorych wystepuje kombinacje drzewkiem nie powinno sie robic, chociaz wychodza poprawne wyniki.