[LVII OM] Zadania I etapu

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
tommik
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: tommik »

neworder pisze:tommik, możesz opisać mniej więcej swoje analityczne rozwiązanie do 3.?
Jasne, ale dzisiaj tylko mniej więcej. Jak będziesz chciał całe, to napisz, wtedy spróbuję przedstawić całe rozumowanie.
Współrzędne punktów:
\(\displaystyle{ A=(0;0)}\)
\(\displaystyle{ B=(x_{b};0)}\)
\(\displaystyle{ C=(x_{c};y_{c})}\)
\(\displaystyle{ D=(x_{c};0)}\)
xb, xc, yc > 0.
To było z rysunku pozostałe punkty obliczałem i liczyłem potrzebne pola z macierzy.
cristiano_kbks
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: cristiano_kbks »

U mnie chyba 4 dobrze

1,2- wiadomo
3- syntetycznie, sporo kombinowałem, ale suma sumarum wyszło
4- modulo
wojteka
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: wojteka »

Chcialbym sie spytac czy taki motyw na rozwiazanie 1 zadania przejdzie ( tylko sie nie smiac, pierwszy raz startuje w OM i nie chodzilem na zadne kolka)
przyjmojac ze:
\(\displaystyle{ a^{n} + 105=x^{2}}\)
dla n wiekszych od 13 podnoszony x bedzie mozna zapisac w postaci ciagu bo ten czynnik 105 juz nei odgrywa tak duzej roli jak przyliczbach mniejszych.Rozpisalem obie strony w postaci ciagu. Przyrownalem go i udowodnilem ze dla n>13 nie ma rozwiazani. Nastpenie napisalem ze trzeba szukac rozwiazan dla n od 0 do 13. napisalem tabelke i podkreslilem rozwiazania czyli 4. 6 i 8 .
admih2
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: admih2 »

juzef pisze:Ja uważam, że punktacja na olimpiadzie jest sprawiedliwa. W zeszłym roku za każde rozwiązane poprawnie zadanie dostałem 6 punktów, za jedno błędne 2 punkty. Tak więc moim zdaniem jeśli metoda przedstawiona w rozwiązaniu jest poprawna, a błąd tkwi w obliczeniach, to nadal można liczyć na 6 punktów.
admih2 pisze:Ja 4 zrobiłem z warjacji z powótrzeniami.
dla 6 zadań i 4 różnych ocen wyszło mi ze jest 4096 kombinacji i wtedy jeśli od 6zdań odjąłem 2 które mają mieć inna ocene wyszło 4. 4096 podzieliłem przez 4 i wyszło ze dla 2 zadań różnych istnieje 1024 kombinacje
Mógłbyś przybliżyć to rozwiązanie? Bo jest ono albo bardzo ciekawe, albo błędne.
Ciekawe napewno, ale to czy błedne dowiem sie za jakis czas, psor powiedział mi, że dziwnie poszedłem na skróty i nie jest to takie złe, a wszystko teraz zależy od odpowiedzniego uzasadnienia(i sprawdzającego). Jedno jest pewne, jak każdy ma 1024 tak i ja mam, a co bedzie dalej................
Tego by sam Homer nie wiedział
Awatar użytkownika
neworder
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: neworder »

@wojteka:
czynnik 105 juz nei odgrywa tak duzej roli jak przyliczbach mniejszych
niestety, to nie jest stwierdzenie matematyczne, tylko taka bardzo nieścisła "intuicja na czuja", za którą na OM dają 0.
Neth
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Neth »

admih2 pisze:Ciekawe napewno, ale to czy błedne dowiem sie za jakis czas, psor powiedział mi, że dziwnie poszedłem na skróty i nie jest to takie złe, a wszystko teraz zależy od odpowiedzniego uzasadnienia(i sprawdzającego). Jedno jest pewne, jak każdy ma 1024 tak i ja mam, a co bedzie dalej................
Jeśli Twoje rozumowanie byłoby poprawne to działałoby dla np. 7 pytań i 4 ocen, a wtedy mamy: 7-2=5, postępując dalej 16384 dzielimy przez 5, a to juz nie będzie liczba całkowita więc raczej to był przypadek, że dla 6 pytań z 4 ocenami działało.

Ja 1. robiłem przez dowód (a właściwie stwierdzenie), że n musi być parzyste i pozniej to zostawały tylko do rozpatrzenia 4 przypadki. 2. bylo banalne, a w 3. to jedynie korzystalem z twierdzenia sinusów.

Za to zadanie 4 mi dużo bólu sprawiło, no ale w końcu się udało:
Oczywiste jest, że 4096 będzie sumą ilości tych ciągów ocen które spełniają warunek i tych które go nie spełniają. Łatwo też zauważyc, że jeśli chcemy by jakiś ciąg ocen spełniał z pozostałymi warunki zadania to musimy odrzucić 3*6 innych ciągów(dla każdej zmiany oceny na inną w każdym pytaniu). Pozostaje tylko do zauważenia, że każdy z tych ciągów które odpadną zostanie wyeliminowany 6 razy (raz dla jednej wybranej zmiany w każdym pytaniu). Czyli otrzymujemy, że "p" ciągów ocen, które będą wzajemnie ze sobą spełniać warunki zadania, wyeliminuje p*6*3/6 innych ciągów ocen.
Mamy więc:
4096=p+p*3*6/6=p+p*3=p*4
p=4096/4=1024

Dla liczby ocen równej n i liczbie pytań równej k, otrzymujemy p ciągów ocen eliminuje p*(n-1)*k/k. Czyli otrzymamy p=n^(k-1)
Ostatnio zmieniony 12 paź 2005, o 21:44 przez Neth, łącznie zmieniany 1 raz.
Piotr_s
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Piotr_s »

A ja zrobiłem sobie 3 tylko z pitagorasa i podobieństw... bo nie lubię funkcji trygonometrycznych:P
admih2
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: admih2 »

Neth pisze:
admih2 pisze:Ciekawe napewno, ale to czy błedne dowiem sie za jakis czas, psor powiedział mi, że dziwnie poszedłem na skróty i nie jest to takie złe, a wszystko teraz zależy od odpowiedzniego uzasadnienia(i sprawdzającego). Jedno jest pewne, jak każdy ma 1024 tak i ja mam, a co bedzie dalej................
Jeśli Twoje rozumowanie byłoby poprawne to działałoby dla np. 7 pytań i 4 ocen, a wtedy mamy: 7-2=5, postępując dalej 16384 dzielimy przez 5, a to juz nie będzie liczba całkowita więc raczej to był przypadek, że dla 6 pytań z 4 ocenami działało.
Racja, ale może dadzą ze 2 pkt.
Awatar użytkownika
neworder
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: neworder »

Szczerze mówiąc, wątpliwe.
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: juzef »

Na stronie OM pojawiły się pierwsze zdjęcia z finału. Całkiem nieźle widać moje plecy.
Twarz
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Twarz »

Hmmm ja wypisalem sobie te 4096 mozliwosci, nastepnie podzielilem na 4 1024, te zas na 4 256, te zas na 4 64, te zas na 4 16, te zas na 4 4. Wypisalem tak jakby w formie licz od najwiekszej do najmniejszej (666666, 666665, 666662, 666660 itd) i wyszlo mi 256 :O. To ze =64 wiadomo. I wciaz wcale nie jestem pewien czy to bedzie 1024 czy 256. To zadanie jest jak dla mnie jednym z 2 najtrudniejszych zadan z wszystkich serii.:S
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik

Czytałeś wyżej? Odpowiedź to 1024 bez względu na to czy jesteś jej pewien czy nie.
cristiano_kbks
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: cristiano_kbks »

Rozumiem, że sprawdziłeś wszystkie \(\displaystyle{ 2^{4096}}\) przypadków? Mi też na początku wychodziło 256 Tylko, że wtedy źle treść przeczytałem
mayka
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mayka »

A Mi tesh 256 wyszło
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik

Stwórzcie opozycję. Mogę zamieścić tutaj układ 1024 zawodników spełniający warunki zadania 4.
Zablokowany