VIII edycja OMG
-
soulforged
- Użytkownik

- Podziękował: 19 razy
- Swistak
- Użytkownik

- Podziękował: 99 razy
VIII edycja OMG
Hm, może trochę odkopuję, ale ja bym tam organizatorów nie przepraszał. To, że nie podają progu jest raczej żałosne ; d.ElEski pisze:Sorry, to był głupi joke.
Myślałem, że się wszyscy skapną :/.
Właśnie miałem tłumaczyć, już usuwam, żeby nie robić zamętu, jeszcze raz przepraszam.
Nie miałem 10, tylko 29, tabelka wyników przeprawiona w wordzie.
Jeśli chodzi o próg, to wiem, że 17 punktów przechodziło, a 14 chyba nie. Zatem jest w granicach 15-17.
Przepraszam również organizatorów, strasznie mi głupio z takiego powodu.
-
soulforged
- Użytkownik

- Podziękował: 19 razy
- Ponewor
- Moderator

- Podziękował: 70 razy
VIII edycja OMG
A u mnie działa. Mogę przepisać na forum zaraz.
1. Liczby całkowite \(\displaystyle{ a, \ b, \ c}\) spełniają warunek \(\displaystyle{ a+b+c=bc}\). Udowodnij, że liczba \(\displaystyle{ \left(a+b\right)\left(a+c\right)}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ 4}\).
2. Na przyjęciu spotkało się \(\displaystyle{ 99}\) osób. Wiadomo, że wśród każdych trzech osób można wskazać taką, która zna dwie pozostałe osoby z tej trójki. Wykaż, że pewna osoba zna wszystkie inne osoby obecne na przyjęciu.
3. Dany jest trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\), w którym \(\displaystyle{ \sphericalangle ACB=120^{\circ}}\). Punkt \(\displaystyle{ M}\) jest środkiem boku \(\displaystyle{ AB}\). Na odcinkach \(\displaystyle{ AC}\) i \(\displaystyle{ BC}\) wybrano odpowiednio takie punkty \(\displaystyle{ P}\) i \(\displaystyle{ Q}\), że \(\displaystyle{ AP=PQ=QB}\). Wykaż, że \(\displaystyle{ \sphericalangle PMQ = 90^{\circ}}\).
4. Liczby \(\displaystyle{ a, \ b, \ c, \ d}\) są większe od \(\displaystyle{ 2}\). Wykaż, że co najmniej dwie z liczb
5. Czy istnieje taki wielościan wypukły, który ma nieparzystą liczbę ścian i w którego każdym wierzchołku schodzi się parzysta liczba krawędzi? Odpowiedź uzasadnij.
1. Liczby całkowite \(\displaystyle{ a, \ b, \ c}\) spełniają warunek \(\displaystyle{ a+b+c=bc}\). Udowodnij, że liczba \(\displaystyle{ \left(a+b\right)\left(a+c\right)}\) jest podzielna przez \(\displaystyle{ 4}\).
2. Na przyjęciu spotkało się \(\displaystyle{ 99}\) osób. Wiadomo, że wśród każdych trzech osób można wskazać taką, która zna dwie pozostałe osoby z tej trójki. Wykaż, że pewna osoba zna wszystkie inne osoby obecne na przyjęciu.
3. Dany jest trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\), w którym \(\displaystyle{ \sphericalangle ACB=120^{\circ}}\). Punkt \(\displaystyle{ M}\) jest środkiem boku \(\displaystyle{ AB}\). Na odcinkach \(\displaystyle{ AC}\) i \(\displaystyle{ BC}\) wybrano odpowiednio takie punkty \(\displaystyle{ P}\) i \(\displaystyle{ Q}\), że \(\displaystyle{ AP=PQ=QB}\). Wykaż, że \(\displaystyle{ \sphericalangle PMQ = 90^{\circ}}\).
4. Liczby \(\displaystyle{ a, \ b, \ c, \ d}\) są większe od \(\displaystyle{ 2}\). Wykaż, że co najmniej dwie z liczb
\(\displaystyle{ \frac{ab}{c}, \ \frac{bc}{d}, \ \frac{cd}{a}, \ \frac{da}{b}}\)
są większe od \(\displaystyle{ 2.}\)5. Czy istnieje taki wielościan wypukły, który ma nieparzystą liczbę ścian i w którego każdym wierzchołku schodzi się parzysta liczba krawędzi? Odpowiedź uzasadnij.
-
jakub_jabulko
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
VIII edycja OMG
widzę, że zadania nie były szczególnie trudne w tym roku (do 4 przynajmniej). 5. nie ruszyłem, ale pewnie istnieje (jak to na omg).
3, ładniej:
4. chyba inaczej...
2. chyba jaśniej
3, ładniej:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
- radwaw
- Użytkownik

VIII edycja OMG
Zadanie stereometryczne z finału:
Na omówieniu zadań autor zadania osobiście omawiał schematy rozwiązań i zostało postawione ogólniejsze pytanie:
Jaką ilość ścian może mieć taki wielościan?
Na omówieniu zadań autor zadania osobiście omawiał schematy rozwiązań i zostało postawione ogólniejsze pytanie:
Jaką ilość ścian może mieć taki wielościan?
Ukryta treść:
- Msciwoj
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
VIII edycja OMG
Czwarte moim zdaniem najprostsze, pierwsze i drugie też wątpię żeby sprawiły problem. O dziwo sporo osób nie zrobiło trzeciego. A piąte bardzo ładne.
Ciekawe czemu nikt nie zamieścił jeszcze tego rozwiązania (może kaszubki chodziło mniej-więcej o to, a może nie):
4.
Ciekawe czemu nikt nie zamieścił jeszcze tego rozwiązania (może kaszubki chodziło mniej-więcej o to, a może nie):
4.
Ukryta treść: