LXIV (64) OM - I etap
-
stanley12
- Użytkownik

- Podziękował: 34 razy
LXIV (64) OM - I etap
Mam pytanie odnośnie czwartego. Co byłoby gdyby Michał nie zaczął od przedzielenia na pół, tylko narysował by jedną z np. najkrótszych przekątnych?
Ponewer: do której klasy chodzisz ?
Ponewer: do której klasy chodzisz ?
- Decadence
- Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap
1 zrobiłem podobnie jak ponewor, tylko, że krócej. Niestety mam wrażenie, że machnąłem się z minusem przy przenoszeniu stronami i wyszło coś innego niż powinno być, w zasadzie nie zmieniło to mocno rozwiązania, sens pozostał ten sam, bo po lewej stronie równania otrzymałem pierwiastek z y a po prawej pewną kombinację sum, iloczynów, różnic liczb wymiernych tylko, że innych niż powinny być. Zaliczą takie rozwiązanie?
- Merenik
- Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap
Zadanie 4 mam tak samo jak Ponewor i okazało się, że 6 osóbz mojej klasy też je tak zrobiło
- Ponewor
- Moderator

- Podziękował: 70 razy
LXIV (64) OM - I etap
stanley W II LO jestem, rok wcześniej do szkoły się wybrałem.
Decadence te dwa punkty za dobrą ideę może dostaniesz. ale w sumie to strasznie głupio stracić punkty za błędne przekształcenia robione w domu.
Merenik to chyba jedyne sensowne rozwiązanie, ale poczekajmy na innych, oraz wzorcówki.
Decadence te dwa punkty za dobrą ideę może dostaniesz. ale w sumie to strasznie głupio stracić punkty za błędne przekształcenia robione w domu.
Merenik to chyba jedyne sensowne rozwiązanie, ale poczekajmy na innych, oraz wzorcówki.
-
stanley12
- Użytkownik

- Podziękował: 34 razy
LXIV (64) OM - I etap
Ponewor: Masz dostosowany poziom w tej II liceum do siebie, czy raczej się nudzisz? Masz jakiegoś matematyka w rodzinie, że w tak młodym wieku tak zasuwasz?
-
marker1995
- Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap
To może ja się podzielę
Zadanie 2 :
Zadanie 1 : (swoją drogą nieźle kombinowałem i pewnie podkreślony tekst uznają za blef)
Ciekawy jestem Waszych opinii na temat tych dwóch rozwiązań, pozostałe dwa rozwiązania mam podobnie do przedstawionych na forum.
Zadanie 2 :
Ukryta treść:
Ukryta treść:
- Ponewor
- Moderator

- Podziękował: 70 razy
LXIV (64) OM - I etap
Miałem właśnie napisać identyczny kontrprzykład.
i odnośnie rozwiązania zad. 2. Jest dobre, ale zabawne trochę jest takie pokrętne dowodzenie, że N leży na prostej BM.-- 6 paź 2012, o 22:40 --stanley12 nudzę się potwornie i matematyków w rodzinie nie mam (no chyba, że o czymś nie wiem). Zasuwam? To całkiem zabawne. Ja tam sądzę, że jestem słaby jak barszcz (takie tylko powiedzonko, lubię barszcze różnej maści). Polegnę wraz z wieloma na drugim etapie. W tym temacie wypowiedziało się przynajmniej 20 osób, które zasuwają 10 razy szybciej i wydajniej, i to są naprawdę bardzo ostrożne szacowania. Ale jakoś tak roku temu uznałem, że i nad matematyką trzeba pracować i to przyniosło pewne efekty, dlatego i tobie i wszystkim to polecam. Naprawdę warto.
i odnośnie rozwiązania zad. 2. Jest dobre, ale zabawne trochę jest takie pokrętne dowodzenie, że N leży na prostej BM.-- 6 paź 2012, o 22:40 --stanley12 nudzę się potwornie i matematyków w rodzinie nie mam (no chyba, że o czymś nie wiem). Zasuwam? To całkiem zabawne. Ja tam sądzę, że jestem słaby jak barszcz (takie tylko powiedzonko, lubię barszcze różnej maści). Polegnę wraz z wieloma na drugim etapie. W tym temacie wypowiedziało się przynajmniej 20 osób, które zasuwają 10 razy szybciej i wydajniej, i to są naprawdę bardzo ostrożne szacowania. Ale jakoś tak roku temu uznałem, że i nad matematyką trzeba pracować i to przyniosło pewne efekty, dlatego i tobie i wszystkim to polecam. Naprawdę warto.
-
HuBson
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
LXIV (64) OM - I etap
Tak się zapytam jeszcze w stosunku do 63 olimpiady zadania z obecnej są łatwiejsze czy trudniejsze?
Szczególnie zależy mi na odpowiedzi osób które brały rok temu udział .
Szczególnie zależy mi na odpowiedzi osób które brały rok temu udział .
-
marker1995
- Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap
Ponewor pisze:i odnośnie rozwiązania zad. 2. Jest dobre, ale zabawne trochę jest takie pokrętne dowodzenie, że N leży na prostej BM.
Nie wiem czy takie pokrętne: proste równoległe przecinające się jednym punkcie się pokrywają.
Co do mojego rozw. zad. 1 to tak jak sądziłem - od początku było skazane na porażkę, no cóż
-- 7 paź 2012, o 09:23 --
Masz rację, tu jest błąd, tylko że ja wysłałem im pracę, gdzie po zaprzeczeniu tezy (tzn. \(\displaystyle{ \sqrt{x} \in NW}\) dopiero to wpisałem, czy to coś zmieni?HuBson pisze:marker1995nieprawda kontrprzykład:\(\displaystyle{ x=16}\) \(\displaystyle{ y=4}\)Zadanie 1:
- Merenik
- Użytkownik

LXIV (64) OM - I etap
Właśnie zwróciłem uwagę na to, że mam wszystko tak jak Ponewor, teraz naprawdę ciekawią mnie te wzorcówki(naprawdę ciężko o jakieś inne sensowne rozwiązania, mam nadzieję, że w przypadku drugiej serii będzie większe zróżnicowanie ^^