Matmix 2006/2007
-
palazi
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Matmix 2006/2007
Wg. mnie to zadanie było zle sformułowane, ja na swoje szczęście odebrałem to tak jak mieli na mysli autorzy... pomyslałem, że wspólne rozw. (liczba mnoga), wiec muszą posiadać >=2 wspólne rozwiazania, a nie wszystkie... I wydaje mi sie że o to właśnie chodzi organizatorom.
Ale i tak moim zdaniem było niejasno sformułowana treść i powinno się z tym coś zrobić.
Ale i tak moim zdaniem było niejasno sformułowana treść i powinno się z tym coś zrobić.
- szary_barca
- Użytkownik

Matmix 2006/2007
ja odebrałem, że spólne, to znaczy więcej niż jedno. A dla dowolnego a te równania miały nieskończenie wiele wspólnych rozwiązań, bo bez względu na a oba równania były spełnione dla sinx=0, a takie równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań.
- max
- Użytkownik

- Podziękował: 37 razy
Matmix 2006/2007
jw, dla mnie też czas zająć się czymś ciekawszym... pewnie odrzucili tym sposobem wielu uczestników, szkoda tylko, że w takim stylu...
I jeszcze kumpla wprowadziłem w błąd...
I jeszcze kumpla wprowadziłem w błąd...
-
adrian1
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Matmix 2006/2007
cóż widze że tak samo jak w tamtym roku interpretacja zadań jest dziwna i ostrzegam żadne odwołania nic nie dadzą zadania są "nieomylne" tak samo jak organizatorzy jednym słowiem to jest konkurs tu nie trzeba myśleć
opieram się tylko na komentarzach tutaj przeczytanych bo osobiście nie biore udziału i zadań na oczy nie widziałem
opieram się tylko na komentarzach tutaj przeczytanych bo osobiście nie biore udziału i zadań na oczy nie widziałem
Matmix 2006/2007
djstrong: Dzięki. Skąd masz informacje co uznali? bo na stronie jeszcze nie dali uprawnień do czytania pliku... to pewne?
adrian1: obawiam się że możesz mieć rację, ale o tym że zadanie jest niejednoznaczne napiszę.
I polecam pozostałym "poszkodowanym" napisać odwołanie, najlepiej wcześniej mając opinię nauczyciela, że niejednoznaczność rzeczywiście występuje. W końcu jeśli nie napiszemy, to wtedy tylko mamy pewność że nic nie zdziałamy
adrian1: obawiam się że możesz mieć rację, ale o tym że zadanie jest niejednoznaczne napiszę.
I polecam pozostałym "poszkodowanym" napisać odwołanie, najlepiej wcześniej mając opinię nauczyciela, że niejednoznaczność rzeczywiście występuje. W końcu jeśli nie napiszemy, to wtedy tylko mamy pewność że nic nie zdziałamy
-
adrian1
- Użytkownik

Matmix 2006/2007
powiedzcie które to zadanie to też napiszę a co tamNodnaba pisze: adrian1: obawiam się że możesz mieć rację, ale o tym że zadanie jest niejednoznaczne napiszę.
mam rację bo w tamtym roku pisałem i odwołania nie uwzględnili w dodatku oskarżyli moją szkołe(tzn. że mnie też) o to że się konsultujemy
w ramach protestu nie wysłałem ostatniej serii więc zrezygnowałem z finału bo miałem wszystko dobrze w tym roku nie biorę za to udziału zraziłem się do tego konkursu
ale to takie moje prywatne odczucia już nie mówiąc o tym że czekałem na trudne zadania i się nie doczekałem
Matmix 2006/2007
Ja od razu pomyślałem, że skoro wspólne rozwiązania (jak palazi zauważył: liczba mnoga ), to chodzi o wszystkie 3 rozwiązania. Może dlatego, że już wcześniej spotkałem się z tego typu zadaniem i nawet mój nauczyciel to potwierdził (a jest niezły). Cieszę sie, że nie zacząłem tego analizować aż tak dokładnie jak wy
Matmix 2006/2007
adrian1: Chodzi o zadanie 1. z zestawu 10. z II. kategorii. Twoje doświadczenia nie napawają mnie optymizmem - w takiej sytuacji jak opisałeś też bym się obraził - i pewnie w tym roku mnie właśnie coś takiego spotka w związku z tym zadaniem. Ale wolę dać im i sobie szanse - może raz pomyślą?
A co do tego że niejednoznaczność jest będę się upierał: uzasadnienie palaziego jest błędne, gdyż jak zgodnie z tym co wspomniał szary_barca: każdy \(\displaystyle{ x=k\pi,\ k\in C}\) stanowi wspólne rozwiązanie obu równań, dla każdego \(\displaystyle{ a\in R}\). Więc takich wspólnych rozwiązań jest nieskończenie wiele. Czyli liczba mnoga niczego tutaj nie zmienia.
A co do tego że niejednoznaczność jest będę się upierał: uzasadnienie palaziego jest błędne, gdyż jak zgodnie z tym co wspomniał szary_barca: każdy \(\displaystyle{ x=k\pi,\ k\in C}\) stanowi wspólne rozwiązanie obu równań, dla każdego \(\displaystyle{ a\in R}\). Więc takich wspólnych rozwiązań jest nieskończenie wiele. Czyli liczba mnoga niczego tutaj nie zmienia.
Matmix 2006/2007
ja chcę zauważyć jedną rzecz. Jeżeli organizatorzy wspólne rozwiązania jako równość zbiorów rozwiązań to dokładana odpowiedź to
- DEXiu
- Użytkownik

Matmix 2006/2007
Nie będę używał wulgarnego języka do określenia tych "nieomylnych organizatorów". Cóż, nie od dziś wiadomo, że niektórzy nauczyciele są strasznie pewni siebie i nie przyznają się do błędów. Zadanie ewidentnie źle sformułowane i niejasne. Gdyby chodziło o równość zbiorów rozwiązań, to lepiej żeby użyli liczby pojedynczej ("wspólne rozwiązania" wskazują na konkretne wartości rozwiązań, natomiast "wspólne rozwiązanie" może być interpretowane zarówno jako pojedyncza wartość, jak i cały zbiór - niektórzy definiują pojęcie "rozwiązanie równania" właśnie jako "zbiór wszystkich liczb spełniających równanie", o czym nie może być mowy w przypadku "rozwiązań równania" (l.mn.) )
- szary_barca
- Użytkownik

Matmix 2006/2007
w pełni zgadzam się z opinią DEXia. Dlatego już napisałem odwołanie do organizatorów i czekam na odpowiedź czytając wasze opinie wątpię, żeby zostało zaakceptowane, ale próbować trzeba
-
adrian1
- Użytkownik

Matmix 2006/2007
widocznie nie wszystkim ja właśnie do tego zadania napisałem odwołanie jak było dalej już napisałemkuciu pisze:
Rok temu na jak bylem na finale to gadalem z gościem i mówił, że składał odwołanie bodajże do zadania o szeregu kul wpisanych w czworościany foremne. Zostało ono uznane. [/b]."
Matmix 2006/2007
wiedzialem ze h jest dobrze, stad iz przeanalizowalem tabele wynikow i mam full
ja pisalem juz, w czasie trwania tego zestawu, maila, ze jest niezrozumiale. odpowiedziano mi, ze moge sie odwolac jak sprawdze sobie z rozwiazaniami z niedzieli. ale wybralem dobra odpowiedz, wiec nie bede sie trudzil;]
ja pisalem juz, w czasie trwania tego zestawu, maila, ze jest niezrozumiale. odpowiedziano mi, ze moge sie odwolac jak sprawdze sobie z rozwiazaniami z niedzieli. ale wybralem dobra odpowiedz, wiec nie bede sie trudzil;]