Kuratoryjne Konkursy Matematyczne dla gimnazjalistów 2010/11

Wojewódzkie. Regionalne. Miejskie. Szkolne. Klasowe;)
Wujek Wladek
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Wujek Wladek »

Mi wyszlo wlasnie 14 i dwie stosiodme z tym vatem .
Słuchajcie, na to zadanie z trapezem zostalo mi moze nie cale 2 minuty. Rozrysowalem, trojkąt, jaki powstał w tym trapezie to: przyprotokątne: dłuższa podstawa bez tego jednego "dziubka"- 4cm, wysokosc trapezu i przeciwprostokątna: przekatna trapezu. Jeśli pokierowalem sie tym ze to jest trojkat egipski, bo jegen bok na 4 i jest protokatny i wysokosc wychodzila 3 i z tego policzylem pole. Co o tym myslicie?-- 22 paź 2010, o 18:50 --a i ta cena to tak 85,60 ale vat raczej 7%
Awatar użytkownika
cyberciq
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: cyberciq »

Rozwiązanie z trapezem (przynajmniej ja tak zrobiłem po konkursie na spokojnie i to chyba najbardziej elementarna metoda)polegało raczej na zauważeniu, że ten mały trójkąt utworzony przez przekątne ma takie same kąty jak ten trójkąt na dole i jest wtedy rówonoramienny tak jak trójkąt utworzony przez górną podstawę i ramię, czyli ramiona były też po 3cm, a wysokość wtedy to już nie problem obliczyć. Myślicie, że ile punktów próg będzie wynosić?
Wujek Wladek
Użytkownik
Użytkownik

Myśle, ze ok. 75% czyli okolo 22ptk.
Mógłbyś mi przypomniec co to był za kąt ten 12stopni z zadania z rombem bo juz zapomnialme bo malo czasu mi tez na to zostalo xd, a bym sobie chcial sprawdzic czy dobrze? ;p

Też was to wkurza ze ci cali "dyslektycy" mieli wydłużony czas?
Awatar użytkownika
cyberciq
Użytkownik
Użytkownik

Wyszło mi, że kąty wynoszą 96,84 bo jeden większy o 12 stopni od drugiego był, przekątne krzyżują się pod kątem prostym i łatwe równanie do rozwiązania się otrzymywało. Generalnie zawaliłem w otwartych, bo vat zły wyszedł i tylko rysunek zdążyłem zrobić do trapezu no i w zamkniętych mam też kilka wątpliwości.

A dyslektycy to wgl do takich konkursów przystępują?
Wujek Wladek
Użytkownik
Użytkownik

Tak, i od tego roku maja dodatkowy czas, 0,5h!!!
Jakieś pseudo choroby poprostu, kiedys by dostał po łapach za to ze brzydko pisze czy myli jednostki czy jeszcze cos, a teraz jeszcze ma za to jakies przywileje.

Czy dobrze pamietam, ze ten kat 12stopni to był kat pomiedzy jedna z przekatnych, a jednym bokiem?
Wiesz moze jak procentowo przedstawiały sie progi w zeszłych latach? Myslisz jaki bedzie w tym roku?
Awatar użytkownika
cyberciq
Użytkownik
Użytkownik

Nie pamiętam dokładnie, zrobiłem to jako pierwsze zadanie i później nie wracałem, ale sądze ,że między bokami Z tymi dyslektykami to mnie dobiłeś ;/ Oni dobrowolnie przystępują do konkursu to niech będzie sprawiedliwie tak jak każdy ma. Tak jak mowiłeś próg~ 70-80% wiec pewnie się nie załapie bo mi jak to zwykle bywa punktu braknie albo dwóch.

Tak czy inaczej, powodzenia i życze awansu do rejonowego

pozdrawiam
Wujek Wladek
Użytkownik
Użytkownik

Ma ktos akrusz konkursu? lub jakis link z nim?-- 22 paź 2010, o 19:58 --Cyberciq, mowiles, ze w kluczu chyba bylo 2pierw.z 8 w tym z trapezem,
masz klucz?
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: Vax »

Jak ktoś ma te zadania, to dobrze by było, jakby je podał
Awatar użytkownika
cyberciq
Użytkownik
Użytkownik

Wujek Wladek nam klucz pani nasza pokazała po konkursie więc tylko ogólniki mogłem zobaczyć. Zadania ukażą się prędzej lub później na stronie KO, ale już chyba będziesz znał swój wynik,a poza tym ze szkolnego etapu nie jestem pewien czy dają bo ostatnio były tylko z rejonu i finału.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

Post autor: smigol »

Nie długo dojdzie do tego, że dyslektycy będą mieli tytuł finalisty nawet nie przystępując do konkursu.

Co jak co, ale większość z tych "dyslektyków" ma po prostu załatwiane zaświadczenia, a lekarze za łatwo je wystawiają. Krzywdząc przy tym osoby, które mają prawdziwą dysleksję.
Czoowgista
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Czoowgista »

U nas też pani pokazała odpowiedzi. I jak zwykle - błędy rachunkowe miałem, niestety... A do zadania z trapezem tu jest wyjaśnienie. Mam nadzieje, że jasne. Na konkursie jednak myślałem, że trójkąt ABC to trójkąt egipski, a kąt ACB to kąt prosty. Stąd policzyłem długość ramiona BC= 2 * 1cm a h= \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\). Dlatego pole mi wyszło \(\displaystyle{ 4\sqrt{3}}\) . I pewnie nie dostanę za to zadanie żadnego punktu ;( Prawidłowe rozwiązanie jest w powyższym linku. A dyslektycy wg mnie powinni mieć jakiś osobny konkurs czy coś...
Awatar użytkownika
cyberciq
Użytkownik
Użytkownik

W tym zadaniu z rombem błąd miałem ;/ Kąty wychodzą 102 i 78. Nie moge uwierzyć, że tak to schrzaniłem . Rozwiązanie z trapezem dokładnie jak Czoowgista pokazał na obrazku.
Czoowgista
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Czoowgista »

Czyli już raczej wiemy kto co miał źle. Zadanie z beczkami było łatwe do obliczenia więc chyba nikt z tym nie miał problemów. Zobaczy sie jak wyszły zamknięte... Pierwsza strona była dla mnie w miarę prosta. Na drugiej natomiast czas mi sie kończył bo sobie najpierw zamknięte zrobiłem i kilka strzeliłem... Zobaczymy czy trafiłem ;D Nie wie ktoś kiedy będą podane dokładne wyniki? I jaka będzie granica do etapu rejonowego. Ostatnio było chyba 60% bo coś mi tak nauczycielka mówiła. Ale skoro wielu osobom brakło czasu więc bardzo możliwe, że taka granica zostanie.
Awatar użytkownika
mariolawiki1
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 14 razy

Post autor: mariolawiki1 »

Na stronie kuratorium krakowskiego wczoraj pokazały się wyniki. Próg wynosił 21 pkt - 66%, czyli niewiele się zmienił w porównaniu z rokiem ubiegłym.
Wujek Wladek
Użytkownik
Użytkownik

Jest ktos w stanie podac co najmniej ogolnikowo tresc tego zadania z rombem?
ODPOWIEDZ